מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

השתייכות לארגון גזעני לשון הרע

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2020 בשלום רחובות נפסק כדקלמן:

(י' קרניאל "גזענות, תיקשורת ולשון הרע- האם מותר לומר על גזען שהוא נאצי?" המשפט 19 (תשס"ה)); ת"א (י-ם) 552/84 אליקים העצני נ' יגאל תומרקין, פ"מ תשמ"ז(2) 347, 351; ע"א (ת"א) 52910-09-12 הולצמן נ' שפטל ( 29.10.13); תא (ת"א) 29244-06-14 לאה כהן נ' ברוריה בן חמו צור (06.08.17);תא (ת"א 78285/96 אפרים חירם "פיחוטקה" נ' ד"ר יקותיאל שרעבי "קותי" (7.02.02); תא(ת"א) 33239-07-12 יורם שפטל נ' נתן זהבי ( 29.09.13); תא(ים)1999/86 ח"כ שולמית אלוני נ' שבועון "המחנה היהודי" (05/09/90).
לטענת קווה, אמירותיו נגד דגן, היו בתגובה לפירסום דבריו של דגן נגדו אישית ונגד אישים וגופים שונים ובכללם אירגוני שמאל אליהם הוא משתייך, ולכן חלה עליו חובה מוסרית או חברתית להגן על כבודו כאדם, כסופר, וכשמאלני מול השמצותיו של דגן.
...
למרבה הצער, נוכחתי לדעת כי 2 הצדדים לא בחלו בשימוש ברבים בשפה גסה והמונית הכוללת ניבולי פה לרוב ואין לי אלא להצר על כך. אני מקבל את טענתו של דגן כי העובדה שקווה הגיש את תביעתו בחלוף שנתיים ממועד הפרסומים וגם זאת רק במסגרת תביעה שכנגד, נזקפת לחובתו, שכן יש בכך כדי ללמד על מידת העלבון ש"ספג" מדגן.
הפיצוי בתביעה שכנגד לאחר שקילת מכלול הנסיבות בתיק ולאחר ששוכנעתי כי הפרסומים נעשו בכוונה לפגוע, אני מקבל את התביעה שכנגד באופן חלקי ואני מחייב את הנתבע שכנגד -דגן לשלם לתובע שכנגד קווה, פיצויים בסך של 28,000 ₪, בערכים של היום, הוצאות משפט בסך של 500 ₪ ושכר טרחת עו"ד בסך כולל של 5,733 ₪.
סוף דבר לאחר עריכת קיזוז בין חיובי הצדדים, (לרבות אגרות בימ"ש כפי ששולמו), אני מחייב את הנתבע קווה לשלם לתובע דגן סך של 12,000 ₪ ושכר טרחת עו"ד בסך כולל של 2,457 ₪.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2020 בעליון נפסק כדקלמן:

טענות העותרים העותרים שניצבים לפנינו כוללים ארגונים ותנועות חברתיות אשר פועלים, בין היתר, להבטחת זכויות אדם ולמניעת גזענות.
החזקה כי ביטוי גרידא, ללא תוספת מעשים, הנו בלתי מזיק, ניתנת אמנם לסתירה, אולם כדי לסתור אותה נידרשת היסתברות משמעותית – על-פי רוב, "ודאות קרובה" – לקרות הפגיעה או הנזק (ראו למשל: בג"ץ קול העם, בעמ' 894-885; בג"ץ בכרי, בעמ' 279; וכן, האיסורים הפליליים על הסתה לגזענות ולאלימות שבסעיפים 144ב ו-144ד2 לחוק העונשין; האיסור הפלילי על העלבת עובד ציבור שבסעיף 288 לחוק העונשין; וכן האיסור על לשון הרע שבסעיפים 1, 7-6 לחוק לשון הרע).
בנוגע לאמירות אלה, אין לי אלא לצטט את הדברים הברורים שנקבעו בפסיקתנו באשר לאמות המידה המחייבות את עובדי הציבור בהתבטאויותיהם הפומביות: "הפרחת אמירות גזעניות בפומבי במסגרת ראיונות לתקשורת – אמירות המתאפיינות בדיעה קדומה כלפי קבוצת-מיעוט בחברה תוך שימוש בלשון כוחנית ובוטה – עומדת בנגוד מובהק לאנטרס הצבורי שבהגשמת ערכי הסובלנות ההדדית, כבוד האדם והשוויון בחברה הישראלית. הן פוגעות בכבודם של בני המיגזר הערבי, נוכח היתייחסות כוללנית מבזה על רקע השתייכותם הקבוצתית-לאומית. הן טומנות בחובן פגיעה ברגשות הציבור בכלל, וברגשותיו של הציבור הערבי בפרט. הן עומדות בנגוד מובהק לנורמות ציבוריות ראויות עליהן מושתת תיפקודו התקין ותדמיתו של השרות הצבורי ואמון הציבור בו" (ראו: בג"ץ לביא, בפיסקה 25).
...
לטענת העותרים, אסופת התבטאויות זו ותוכנן הפוגעני מוליכים למסקנה אחת ויחידה: עלינו לחייב את המשיבים 2-1 לפעול להעמדתו של הרב אליהו לדין משמעתי.
באין ראיות אמינות שתשלמנה את החסר, סבורני כי לא יהא מקום להעמיד את הרב אליהו לדין משמעתי בגין אמירות כאלה.
סוף דבר מכל הטעמים אשר פורטו לעיל, אציע לחבריי כי נהפוך את הצו-על-תנאי שהוצא מלפנינו ביום 29.10.2018 לצו מוחלט ונורה במסגרתו למשיבים 2-1 להעמיד לדין משמעתי את המשיב 3 בקשר עם אותן ההתבטאויות אשר מגיעות לכאורה כדי עבירות משמעת – זאת, בהתאם לכללי הדין המשמעתי אשר חלים בעניינם של רבני ערים ובכפוף לשיקול דעתו של התובע המשמעתי באשר לחלוף הזמן כמצוין לעיל.
הנשיאה א' חיות: אני מצטרפת למסקנה שאליה הגיע חברי, השופט א' שטיין, לפיה החלטת המשיבים 2-1 שלא להעמיד לדין משמעתי את המשיב 3 (להלן: המשיב) – למצער בשל חלק מתוך שורת ההתבטאויות הקשות המיוחסות לו – היא החלטה הלוקה בחוסר סבירות קיצוני.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום הרצליה נפסק כדקלמן:

בעיניין הרציקוביץ' נקבע כי מקום בו הכתבה משתייכת באופן כללי לפרסומים שהם בגדר "הבעת דיעה", הרי שפחות נראה באלה כלשון הרע, ולו משום שהבעת דיעה נתפסת, בעיני האדם הסביר, כפוגענית פחות מהצהרת עובדה (הרציקוביץ', עמ' 568).
גם ביחס לביטוי "משרת ארגון פשע של עבריינים כמו מנדלבליט, שי ניצן וליאת בן ארי" שבהקשרו נטען גם כי גרינצייג משמש כ-"קבלן חיסולים", מעניק "שירות חיסול חשבונות", וכמי ש-"... נשלח למשימות חיסול. מאפייה", לטעמי, ומהנימוקים שאפרט להלן, אלה לא עולים לכדי לשון הרע במבחן הקורא הסביר.
אשר על כן, מבין שלל הביטויים הנ"ל, מצאתי כי יש לראות באמירות המייחסות לתובע כאילו הוא "שופר" או "עבד נרצע"; באמירות המייחסות לתובע כמי שהוא בעל מאפיינים גזעניים; באמירות המייחסות לתובע כמי שמפרסם דברי שקר; ובאמירות המייחסות לתובע כמי ששותף לבצוע עבירות פליליות, כביטויים העולים לכדי לשון הרע.
...
בת"א (שלום ת"א) 13429-05-21 בנימין נתניהו נ' אהוד אולמרט (21.11.2022) מציין בית המשפט (סעיף 38 לפסק הדין): "ככל שאופי הביטוי הוא אמורפי יותר, ונוטה יותר לביטוי העממי של ייחוס מחלה פסיכיאטרית, אני סבור שנכון יותר לראות בו הבעת דעה; ככל שהביטוי הוא מדויק וקליני יותר – יש לראות בו קביעת עובדה. כך, למשל, במקרה שבו אומר פלוני על אלמוני כי "הוא משוגע לגמרי", "האיש לא שפוי" או "האיש צריך כדורים" – נטייתי תהיה לראות בדברים הבעת דעה שיש להצר על סגנונה, אך ניתן להגן עליה מכוח הוראות סעיף 15 לחוק.
עמדה על כך כב' השופטת ענת ברון בת"א (מחוזי-ת"א) 2313/00 פרופ' משה צימרמן נ' ידיעות תקשורת בע"מ (3.2.2005): "התרשמתי כי גרינצייג משמיע התבטאויות קיצוניות ופרובוקטיביות במתכוון ובאופן שיטתי, בין במדיה הכתובה ובין במדיה המשודרת, ומבקש לעורר ולעודד פולמוס ציבורי בסוגיות שהוא מייחס להן חשיבות. בכך כשלעצמו אין כל פסול, נהפוך הוא: חופש ביטוי המאפשר לאדם להתבטא ולהשמיע גם עמדות קשות, כאלה הנוגעות בעצבים החשופים של החברה, הוא אחד היסודות החשובים של חברה דמוקרטית, והוא אף היסוד המאפשר קיומו של דיון פתוח ומפרה. אולם גרינצייג, אשר עומד פעם אחר פעם על זכותו להתבטא בלשון בוטה ולהשתמש בביטויים שנויים במחלוקת, איננו זכאי לדרוש ממשתתפים אחרים בשיח הציבורי להימנע מלבקר את עמדותיו שלו, ואף אינו יכול לצפות מהם להשיב ללשונו המושחזת בכפפות של משי" אשר על כן, התביעה שכנגד נדחית.
סוף דבר מהמקובץ לעיל, מצאתי לקבל את התביעה בחלקה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2019 בשלום קריית גת נפסק כדקלמן:

מרבית הפרסומים הנ"ל, כשלעצמם, הנם בבחינת הוצאת לשון הרע מכיוון שהם מציגים את גלילי כמי שעושים שימוש פסול באמצעות פרסומים בעתון על מנת להפעיל לחצים וסחיטה על גיטרמן, נבחרי ציבור ואנשי עסקים, לצורך קידום האינטרסים שלהם, או מטעמי נקמנות מקום שמבוקשם לא ניתן להם, ובעניינינו- על מנת להסדיר את עבירות הבנייה בביתו של מנחם גלילי, ועל מנת לקבל תפקיד של יועץ משפטי בחברות עירוניות עבור עו"ד גלילי.
לאור האמור לעיל סבורני שלא עומדת למנחם גלילי הגנה של אמת בפירסום, או של הבעת דיעה לגבי האמירה הנ"ל. הפירסום השלישי- גיטרמן שקרן, רמאי, סחטן, גזען, זגזגן, "זונה פוליטית" ועבריין פירסום בעתון, מיום 24.5.2013, תחת הכותרת "תכירו את בוריס גיטרמן סגנו של לסרי: שקרן, רמאי, סחטן, וזגזגן". בגוף הפירסום כונה גיטרמן "זונה פוליטית", וצוין, בין היתר, "גיטרמן איש קל דעת בתחומים שונים, מנסה בדרך העבריינית שלו ליסתום את הפיות למבקריו, בדרכים שמזכירות במקצת מדרכי השיטות של הק.ג.ב. בברית המועצות לשעבר" (נספח ו' לתצהיר גיטרמן).
בהנחיות היועץ המשפטי "משפט מינהלי בחירות- פעילות מפלגתית של עובד המדינה ועובדי רשויות מקומיות" (מספר 1.1902 (21.862); אדר ב' התשס"ג, פברואר 2003), צוין שחל "... איסור פלילי קונקריטי על עובד מדינה או עובד רשות מקומית, שהוא בעל סמכות מינהלית או תפקיד שכרוך בו מגע עם קהל, לקחת חלק בתעמולת בחירות ...", ובכלל זה "עובדי מדינה ועובדי רשות מקומית עליהם חלים סעיף 130(א) לחוק הבחירות לכנסת וסעיף 75(א) לחוק הרשויות המקומיות (בחירות) אינם רשאים להרצות או לארגן חוגי בית לקראת הבחירות" (סעיפים 6 ו-7).
ההחלטה בעיניינו של דוד בן מנחם ניתנה לפנים משורת הדין תוך היתחשבות באמונתו הדתית והשתייכותו לזרם החרדי, בכפוף לביטול הכניסה בקומת המסד, על מנת למנוע אפשרות של פיצול הנכס, בעוד שמנחם גלילי והאדריכל ורדה ביקשו להתיר מטבח נוסף בקומת המרתף כחלק מהמדיניות הרצויה לטעמם לאפשר יותר ממטבח אחד ביחידת דיור, ובד בבד דרשו לאשר את כל החריגות ובכלל זה את הכניסה למרתף, באופן שאפשר את פיצול הנכס ליחידות דיור נפרדות.
...
גיטרמן טען שדין התביעה בעניין זה להידחות מכיוון שעילת התביעה הינה בעניינה של טלי גלילי בלבד והיא לא הגישה תביעה מטעמה, אלא שאין בידי לקבל את הטענה.
גיטרמן טען בסיכומיו שיש ליתן משקל ראוי לכך שטלי גלילי לא הובאה למתן עדות, אלא שגם אם אניח שמן הראוי היה להביאה למתן עדות, סבורני שתמונת הראיות שנפרסה לפניי לגבי הפרסום הנדון, ובכלל זה עדותה של הגב' אדר, הינה רחבה ומספקת דיה לצורך הכרעה בסוגיה זו. לאור האמור לעיל סבורני שלא עומדת לגיטרמן ההגנה של אמת בפרסום בכל הנוגע להעסקתה של טלי גלילי במוזיאון קורין ממן.
שרון גלילי טען שתפוצת הפרסומים באתר הפייסבוק שלו הייתה מצומצמת, אך לא ברור מהו המשקל שניתן ליחס לטענה זו. בעידן הטכנולוגי למפרסם אין שליטה של ממש על קורותיו של הפרסום ממועד הוצאתו בשים לב לכך שנמעני הפרסום יכולים להמשיך בהפצתו, לכאורה ללא גבול, ובסופו של דבר הפרסומים הגיעו לידיעתו של גיטרמן.
לעניין זה סבורני שבחירתו החוזרת של גיטרמן והמינוי האמור אין בהם כדי להעיד שלא נגרם לו נזק במעמדו כאיש ציבור, בשים לב לחשיפה הציבורית לפרסומים, על ההשלכות שיש לייחס להם, כך על פי השכל הישר וניסיון החיים, גם אם קיים קושי להעריך באופן מדויק את שיעור הנזק שנגרם לו במישור הציבורי.
לטעמי, אין מקום לפסוק לגיטרמן פיצוי בשיעור מופחת עקב היותו איש ציבור בשים לב לתוכן הפרסומים, והשימוש שנעשה בדרך כלל בלשון משתלחת ומכפישה, וסבורני שהקביעה שנעשתה בהלכה הפסוקה לפיה שמו הטוב של איש ציבור אינו הפקר יפה גם לענייננו.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2016 בשלום נצרת נפסק כדקלמן:

כך בסע' 38,39 לפסה"ד : "שמו של אבו בכר אל – בגדאדי עלה רבות לכותרות בהקשרים שליליים. מי לא נחשף למעללו של אל-בגדאדי המייסד והמנהיג של ארגון הטרור דעא"ש הידוע לשמצה ושאין אכזר ממנו בימינו אלו.... לא אכביר במילים מעבר לאמור לעיל ודי בהם כדי לתאר ולשקף את אופיו, תכונותיו והשקפת עולמו של אל-בגדאדי ... במקרה זה הנתבע מעצם העובדה שהציב את התובע בתיבה אחת עם אל-בגדאדי הרי בכך יחס לו את שלל תכונותיו השליליות, עמדתו הפסולה מוסרית ואנושית של אל-בגדאדי, השוואה שלגביה נקבע בשורה ארוכה של פסקי דין כי היא מהוה לשון הרע...". במקרה הנידון, כמו שם, נעשתה השוואה לאירגון דעש תוך שימוש במילים : שני צדדים לאותו מטבע, גזענות וכיוב'.
לא ברור מה תועלת סבר הנתבע כי תיצמח מהתבטאויות אלו מלבד פגיעה בתובע, בפועלו ובקבוצה אליה הוא משתייך עד כדי השמתו ללעז וקלס בעיני הבריות – היא היא לשון הרע.
...
ההשוואה לארגון דאעש נועדה ליצור בעיני הקורא אסוציאציות שבוודאי אינן חיוביות - ראה בע"א (מחוזי ב"ש) מדינת ישראל נ' אבו קוש (פורסם בנבו): "דאעש, הוא תופעה מיוחדת במינה, במובנים רבים. לענייננו, נציין, את דרכי הפעולה שלו, הקיצוניות באכזריותן; את העובדה שרבים מקרבנותיו הם אזרחים; את השימוש שהוא עושה באמצעי התקשורת וברשתות החברתיות לקידום מטרותיו; את העובדה שהוא פועל גם בקרבת הגבול עם ישראל והוא רחוק מלהיות אוהד שלה...". אכן, כטענת התובע, עניין דומה נדון כבר והוכרע בתא"מ 21621-09-14 (שלום עכו) נדאף נ' חדאד (פורסם בנבו) וע"א (מחוזי חיפה) 50858-01-16, שם נדון פרסום באתר הפייסבוק בו תמונה של התובע חצויה לאורך הצמודה למחצית פניו של מנהיג דעאש אל באגאדי ושימוש בביטוי דומה למקרה הנדון – "אלבגדאדי וגבראיל שני צדדים לאותו המטבע". לאחר ניתוח מפורט הגיע ביהמ"ש שם למסקנה כי מעצם הצבת התובע בתיבה אחת עם אל בגדאדי, הרי בכך ייוחסו לו שלל תכונותיו השליליות, עמדתו הפסולה מוסרית ואנושית של אל-בגדאדי, השוואה שהינה בבחינת לשון הרע.
במקרה זה לאחר ששמעתי את עדויות הצדדים ועיינתי בכתבי הטענות מטעמם, לא סברתי כי הנתבע בראיון אותו נתן פעל בתום לב שכן הדברים חרגו מתחום הסביר בנסיבות.
התוצאה היא כי אני קובעת כי הנתבע ישלם לתובע את הסך של 26,000 ₪.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו