כך פסק בית־המשפט המחוזי בהפ"ב (מרכז) 16665-04-10 קאסם נ' עיזבון המנוח מנסור, פס' 35-31 (10.5.2013):
"שאלה הנשאלת היא, מהו מועד 'גמר הדיון' בציר הזמן? האם ניתן לראות את מועד גמר שמיעת העדויות כמועד גמר הדיון, או שמא ייחשב מועד גמר הגשת הסיכומים כמועד זה. המונח 'גמר דיון' אינו מוגדר אמנם בתקסד"א או בפסיקה, בהקשר לתקנה 36 הנזכרת לעיל, אולם פרשנות תכליתית של תקנה זו מביאה למסקנה כי 'גמר הדיון' הנו סיום שלב הגשת הסיכומים. מטרת תקנה 36 לתקסד"א היא לאפשר לבית המשפט ליתן פסק דין לאחר פטירת בעל דין, ובלא שיהא צורך לצרף בעל דין אחר כחליפו של המנוח (ר' תקנה 38 לתקסד"א), מקום בו כל שנותר לבצע בתיק הוא ליתן את פסק הדין, והצדדים אינם חייבים לבצע עוד פעולות כלשהן. רק עם סיומו של שלב הסיכומים, אין עוד על הצדדים לבצע מטלות הקשורות להליך, וכל שנותר הוא ליתן את פסק הדין על ידי בית המשפט. אם נותרו עוד הליכים לבצוע על ידי הצדדים, לרבות הגשת סיכומים, לא ניתן ליתן את פסק הדין, שכן אין אפשרות לבצע אותן פעולות בשם המנוח, כל עוד לא הפכו חליפיו לבעלי דין (ר' תקנה 38 לתקסד"א). אם נתמקד בהגשת הסיכומים, הרי ככל שבעל הדין המנוח לא היה מיוצג, ברי כי אין הוא יכול להגיש סיכומיו, ואם היה המנוח מיוצג, פקע יפוי הכוח למייצג עם פטירתו של המנוח, ואין הוא יכול להגיש את סיכומיו בשם המנוח [...] מהאמור לעיל כי במועד פטירתו של המנוח טרם 'ניגמר הדיון', כמשמעותו בתקנה 36 לתקסד"א, שכן טרם חלף המועד להגשת סיכומי המשיבים. כיוון שכך, לא יכול היה להנתן פסק בוררות נגד המנוח, שכן לא היתקיימו תנאי תקנה 36 לתקסד"א."
כמו כן, בע"ע (ארצי) 205/08 שירותי בריאות כללית – טיירו ז"ל, פס' 7-6 (9.11.2009) נקבע כי:
"... ביסוד הוראה זו עומדים מספר עקריים: האחד – פטירת בעל דין אינה משפיעה על ההליך השפוטי אם העילה המהותית העומדת ביסוד התביעה ממשיכה להתקיים. לפי עקרון זה סדרי הדין הולכים אחר הדין המהותי. לפי אותו עיקרון, במקרה הפוך, היינו – כאשר פגה עילת התביעה עם פטירת בעל הדין, לא יימשך ההליך. היטיב לתאר זאת ד"ר יואל זוסמן בספרו על סדרי הדין האזרחי, לאמור – 'כאשר מתה העילה, פג גם המשפט, אך בכל העניינים האחרים כאשר העילה נמשכת, לא יפוג המשפט' (מהדורה ששית, בעמ' 198). עקרון זה מבוסס על כלל משפטי אחר לפיו ערכאה שיפוטית לא תידון בעיניין תיאורטי שאין לו נפקות מעשית והדברים ידועים. השני – אם נפטר בעל דין לאחר תום הדיון המשפטי ובטרם ניתן פסק הדין תעמוד התובענה בעינה אף אם העילה שעמדה ביסוד התביעה לא קיימת עוד. במקרה שכזה 'מותר' לבית המשפט ליתן פסק דין. והשלישי – הדיבור 'מותר' משקף הסמיכה של בית המשפט לתת פסק דין אלא שאין הוא חייב לעשות כן והדבר נתון לשיקול דעתו [....] בעניינינו, נפטר המנוח לאחר הדיון בעירעור. עם פטירת המנוח והודעת הקופה כי לא תידרוש מיורשיו החזר מימון התרופות, פגה עילת התביעה והערעור הפך תיאורטי. במקרה שכזה דרך המלך היא מחיקת העירעור, כפי שעשה במקרה דומה בית המשפט העליון [...] כך נהג בית המשפט העליון גם לגבי עתירות תאורטיות המעלות שאלות עקרוניות [...]".
משהותר ונתפרש המונח המשפטי "גמר הדיון" אף יושם לעובדות הליך זה, מצא בית־המשפט לנכון להעיר כי גם אם היה ההליך עומד בדרישת "גמר הדיון", לא היה מקום לממש את ההיתר שמסר בידו מתקין התקנות ולהורות על סעד תיאורטי של פינוי ומסירת חזקה במספר מטרים רבועים לטובת תובעת שאיננה מחזיקה עוד בכול הדירה עקב פטירתה.
...
כך פסק בית־המשפט המחוזי בהפ"ב (מרכז) 16665-04-10 קאסם נ' עזבון המנוח מנסור, פס' 35-31 (10.5.2013):
"שאלה הנשאלת היא, מהו מועד 'גמר הדיון' בציר הזמן? האם ניתן לראות את מועד גמר שמיעת העדויות כמועד גמר הדיון, או שמא ייחשב מועד גמר הגשת הסיכומים כמועד זה. המונח 'גמר דיון' אינו מוגדר אמנם בתקסד"א או בפסיקה, בהקשר לתקנה 36 הנזכרת לעיל, אולם פרשנות תכליתית של תקנה זו מביאה למסקנה כי 'גמר הדיון' הינו סיום שלב הגשת הסיכומים. מטרת תקנה 36 לתקסד"א היא לאפשר לבית המשפט ליתן פסק דין לאחר פטירת בעל דין, ובלא שיהא צורך לצרף בעל דין אחר כחליפו של המנוח (ר' תקנה 38 לתקסד"א), מקום בו כל שנותר לבצע בתיק הוא ליתן את פסק הדין, והצדדים אינם חייבים לבצע עוד פעולות כלשהן. רק עם סיומו של שלב הסיכומים, אין עוד על הצדדים לבצע מטלות הקשורות להליך, וכל שנותר הוא ליתן את פסק הדין על ידי בית המשפט. אם נותרו עוד הליכים לביצוע על ידי הצדדים, לרבות הגשת סיכומים, לא ניתן ליתן את פסק הדין, שכן אין אפשרות לבצע אותן פעולות בשם המנוח, כל עוד לא הפכו חליפיו לבעלי דין (ר' תקנה 38 לתקסד"א). אם נתמקד בהגשת הסיכומים, הרי ככל שבעל הדין המנוח לא היה מיוצג, ברי כי אין הוא יכול להגיש סיכומיו, ואם היה המנוח מיוצג, פקע יפוי הכוח למייצג עם פטירתו של המנוח, ואין הוא יכול להגיש את סיכומיו בשם המנוח [...] מהאמור לעיל כי במועד פטירתו של המנוח טרם 'נגמר הדיון', כמשמעותו בתקנה 36 לתקסד"א, שכן טרם חלף המועד להגשת סיכומי המשיבים. כיוון שכך, לא יכול היה להינתן פסק בוררות נגד המנוח, שכן לא התקיימו תנאי תקנה 36 לתקסד"א."
כמו כן, בע"ע (ארצי) 205/08 שירותי בריאות כללית – טיירו ז"ל, פס' 7-6 (9.11.2009) נקבע כי:
"... ביסוד הוראה זו עומדים מספר עיקריים: האחד – פטירת בעל דין אינה משפיעה על ההליך השיפוטי אם העילה המהותית העומדת ביסוד התביעה ממשיכה להתקיים. לפי עיקרון זה סדרי הדין הולכים אחר הדין המהותי. לפי אותו עקרון, במקרה הפוך, היינו – כאשר פגה עילת התביעה עם פטירת בעל הדין, לא יימשך ההליך. היטיב לתאר זאת ד"ר יואל זוסמן בספרו על סדרי הדין האזרחי, לאמור – 'כאשר מתה העילה, פג גם המשפט, אך בכל העניינים האחרים כאשר העילה נמשכת, לא יפוג המשפט' (מהדורה ששית, בעמ' 198). עיקרון זה מבוסס על כלל משפטי אחר לפיו ערכאה שיפוטית לא תדון בעניין תאורטי שאין לו נפקות מעשית והדברים ידועים. השני – אם נפטר בעל דין לאחר תום הדיון המשפטי ובטרם ניתן פסק הדין תעמוד התובענה בעינה אף אם העילה שעמדה ביסוד התביעה לא קיימת עוד. במקרה שכזה 'מותר' לבית המשפט ליתן פסק דין. והשלישי – הדיבור 'מותר' משקף הסמכה של בית המשפט לתת פסק דין אלא שאין הוא חייב לעשות כן והדבר נתון לשיקול דעתו [....] בענייננו, נפטר המנוח לאחר הדיון בערעור. עם פטירת המנוח והודעת הקופה כי לא תדרוש מיורשיו החזר מימון התרופות, פגה עילת התביעה והערעור הפך תאורטי. במקרה שכזה דרך המלך היא מחיקת הערעור, כפי שעשה במקרה דומה בית המשפט העליון [...] כך נהג בית המשפט העליון גם לגבי עתירות תאורטיות המעלות שאלות עקרוניות [...]".
משהותר ונתפרש המונח המשפטי "גמר הדיון" אף יושם לעובדות הליך זה, מצא בית־המשפט לנכון להעיר כי גם אם היה ההליך עומד בדרישת "גמר הדיון", לא היה מקום לממש את ההיתר שמסר בידו מתקין התקנות ולהורות על סעד תאורטי של פינוי ומסירת חזקה במספר מטרים רבועים לטובת תובעת שאיננה מחזיקה עוד בכול הדירה עקב פטירתה.