תקנה 4 לתקנות אלה קובעת כדלקמן: "תקופת תקפה של ההודעה לא תבוא במנין הימים לעשיית דבר שבסדרי דין או בנוהג שנקבע בחיקוק או שקבע בית דין או רשם". כך, הודעת שר המשפטים על יישומן של תקנות שעת חרום מעכבת, להלכה ולמעשה, את "מרוץ המועדים" הקבועים בחוק לעשיית כל פעולה שבדין, לרבות מועדי הגשת ערעור, בדומה להשפעת הפגרות הנהוגות במערכת המשפט.
שופרסל הוסיפה, כי טענותיו העובדתיות של המבקש לעניין מצבו הכלכלי לא נתמכו בתצהיר וכי בקשתו כלל לא התייחסה לסכויי העירעור, שלשיטתה נמוכים הם; כי המבקש לא מסביר מדוע לא הוגשה הבקשה להארכת המועד בתוך התקופה; המבקש לא ציין כי מאז מתן פסק הדין, מעל שלושה חודשים, הוא נימנע מלשלם לשופרסל את ההוצאות שנפסקו לטובתה.
כך באופן כללי, וכך גם במערכת המשפט, עת נידרש שר המשפטים להחיל על בתי המשפט השונים, ובכלל אלו גם על בתי הדין לעבודה, את תקנות שעת חרום, ששמן מעיד על תכליתן, ואשר מגדירות "מצב חרום מיוחד" באופן הבא:
"מצב שבו נשתבשו סדרי החיים התקינים במדינה או בחלק ממנה מחמת מצב הביטחון, מחמת חשש ממשי לפגיעה חמורה בבריאות הציבור או מחמת פגע טבע"
דומה, כי משבר הקורונה הוא דוגמא קלסית ל"מצב חרום מיוחד", כהגדרת מונח זה האמורה לעיל.
...
יצוין, כי המבקש לא הגיש תשובה מטעמו לתגובת שופרסל, על אף שניתנה לו הרשות לעשות כן.
דיון והכרעה
לאחר שקילת טיעוני הצדדים בבקשה ועיון בכלל החומר המצוי בתיק בית הדין, שוכנעתי כי יש לקבל את הבקשה ולהורות על הארכת המועד.
אולם, עם השנים, "כלל נוקשה זה עבר תהליך של שחיקה", ר' בש"א 1818/03 חניה שלום נ' הכונס הנכסים הרשמי (25.3.2003) בעמ' 2, שם נפסק כדלקמן:
"לעתים, חסימת הערעור בשל טעות משרדית נתפסה כנוקשה יתר על המידה. בבש"א 6708/00 אהרון נ' אהרון נקבע [פורסם בנבו] שאין מקום לאמץ כלל הקובע קטיגורית כי טעות שבדין לעולם לא תהווה טעם מיוחד להארכת מועד, וכי יש לבחון את טיבה של הטעות, טעמיה, הגיונה ובעיקר את השלכתה על זכויות בעלי הדין האחרים. עם זאת, שלילת הכלל כי טעות שבדין אינה מהווה טעם מיוחד להארכת מועד, אינה מובילה בהכרח לתוצאה כי כל טעות שבדין תוכר כטעם מיוחד שכזה. על מנת שהטעות תוכר כטעות אופרטיבית עליה להיות טעות שאינה מובנת מאליה ואינה ניתנת לגילוי על ידי בדיקה שגרתית, שהגשת כל כתב טענות מחויבת בה. כך אין מקום להיעתר לבקשה המבוססת על טעות שאין לה הנמקה, במובן זה שסדרי עבודה שגרתיים אמורים לגלותה"
כאמור לעיל, כעולה מהפתיח להודעת הערעור, טעותו של המבקש נבעה מאי התמצאותו בתקנות לשעת חירום ובהודעות שר המשפטים אודות החלתן, שהינה לדידי טעות שאינה מובנת מאליה,.
סוף דבר
הבקשה להארכת מועד מתקבלת, מזכירות בית הדין תקבל את הערעור לרישום.