מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

השלמת שעות נוספות בהסכם קיבוצי: תנאי עבודה וחובות מעסיקים

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2017 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

חובות המעסיק לפי חוק זה, לגבי עובד שהתחיל את עבודתו אצלו לפני תחילתו של חוק זה, יחולו עליו בשינויים אלה: (1) החובה כאמור בסעיף 1 תחול בשינוי זה: במקום "מהיום שהעובד התחיל לעבוד אצלו" יבוא "מהיום שהעובד דרש זאת ממנו בכתב"; (2) החובה כאמור בסעיף 3 תחול עליו ואולם לגבי עובד שלא דרש מהמעסיק הודעה כאמור בפיסקה (1), יקראו את סעיף 3 כך: במקום "כפי שפורטו בהודעה כאמור בסעיף 2" יבוא "בפרט מהפרטים המנויים בסעיף 2". ראשית, התובעת לא דרשה מן הנתבעת בכתב או בכלל לקבל הודעה המפרטת את תנאי עבודתה, ומשכך לא חלה חובת ההודעה על הנתבעת.
שנית, ניכר כי הנתבעת פעלה בהתאם לחובה הקבועה בחוק, ובמועד בו חל שינוי בתנאי העבודה, נחתם הסכם אישי נוסף כאמור בשנת 2009, אשר נכתב בו לעניין זה: "הסכם זה ונספחו מהוים הודעה לעובד לגבי תנאי העסקתו בחברה בהתאם לחוק הודעה לעובד (תנאי עבודה), תשס"ב – 2002". שלישית, לגישתנו משאין בהסכם הקבוצי משנת 2006 כדי לשנות מתנאי העסקתה של התובעת, אלא אך למנות את מי שאין ההסדר חל עליו, לא הקימה עצם חתימתו חובה לעדכן את התובעת באמור בו. לבסוף, אף אם היינו סבורים כי הנתבעת הפרה איזה מהוראות החוק, הרי שהתובעת ממילא לא פירטה ולא דרשה סעד בגין הפרתו.
בעקבות פניית עובדים, הוחתמו בשנת 2009 התובעת ועובדים נוספים על חוזה חדש במסגרתו הופרד שכרה לשני חלקים, כך שיכלול שכר בסיס ותוספת תשלום עבור 20 שעות עבודה נוספות בחודש, על אף שבפועל, נאלצה התובעת לעבוד למעלה מ – 20 שעות נוספות בחודש.
דיון והכרעה טענות הנתבעת כנגד חובת השלמת תשלום בגין עבודה בשעות נוספות מתחלקות לשני טיעונים עקריים – האחד כי על התובעת לא חלות הוראות חוק שעות עבודה ומנוחה משום שהועסקה במשרת אמון, והשני כי לא הייתה התובעת רשאית לעבוד שעות נוספות נוכח האיסור לעשות כן. סעיף 30(א)(5) לחוק שעות עבודה ומנוחה מחריג מתחולת החוק "עובדים בתפקידי הנהלה או בתפקידים הדורשים מידה מיוחדת של אמון אישי". בהתייחס לכך נקבע לא אחת על ידי בית הדין הארצי [ע"ע (ארצי) 570/06 עו"ד אגרון נ' עו"ד כץ (14.10.07); ע"ע (ארצי) 508/08 מדינת ישראל – הנהלת בתי המשפט נ' ארפי (30.6.10)] כי: "הסממנים העיקרים לבחינת מידה מיוחדת של אמון אישי הם אלה: עובד בכיר, בעל מידע מיוחד, בעל אחריות מיוחדת שמקבל שכר גבוה התואם את האמון האישי המיוחד לו הוא זוכה. סממנים אלה ושכמותם, קשורים לשעות עבודתו ולשכרו של העובד. כאלה הם תפקידיהם של המנהל הכללי במפעל, של היועץ המשפטי, של החשב, של המהנדס הראשי וכדומה, המחייבים שעות עבודה רבות ולעיתים אף בלתי שגרתיות" כמו כן נקבע כי "המדיניות המנחה בפסיקה פירשה את הסעיפים החריגים לחוק שעות עבודה ומנוחה בצמצום, כך שפחות עובדים יוצאו מתחולתו של החוק ויותר עובדים ייהנו מההגנות שהחוק מעניק" [ע"ע (ארצי) 300271/98 טפקו –ייצור מערכות בקרת אנרגיה בע"מ - מנחם טל, פ"ד לה 703 (2000); ע"ע (ארצי) 15233-09-13 אדוונטרן טכנולוגיות (אפלט) בע"מ - זלוסקי (8.11.15)].
כך נפסק זה מכבר בדב"ע (ארצי) לד/2-7 חיים בן-צדוק - מדינת ישראל (27.7.08): צדק בית הדין האיזורי בקביעתו כי אין העובד זכאי לגמול שעות נוספות; עובד אינו יכול לעבוד שעות נוספות בנגוד לאיסור ממעבידו.
...
] לפיכך, משאין מחלוקת כי למצער החל ממאי 2011 ידעה התובעת אודות האיסור הגורף על עבודה בשעות נוספות, ומשלא הוכיחה כי קיבלה אישור מהנתבעת לעבוד בשעות נוספות לאחר מועד זה, כאשר היה ידוע לה שבוצע תשלום לפנים משורת הדין ולא עתיד להתבצע תשלום עבור שעות נוספות ממועד זה ואילך, אנו סבורים כי התובעת אינה זכאית לתשלום שעות נוספות ממועד זה ועד לסיום העסקתה.
סוף דבר לאור האמור וכמבואר לעיל, נדחית מרבית תביעת התובעת.
הנתבעת תשלם לתובעת תוך 30 יום מיום מתן פסק הדין תמורה בגין עבודה בשעות נוספות סך של 13,567 ₪ בתוספת הפרשי הצמדה וריבית מיום הגשת התביעה ועד ליום התשלום בפועל.

בהליך דיון מהיר (ד"מ) שהוגש בשנת 2020 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

התובע הגיש נגד הנתבעת תביעה לתשלום הפרישי שכר, שעות נוספות, השלמת הפרשות לפנסיה, דמי הבראה, דמי חגים ופצוי בגין אי מתן הודעה לעובד בתקופת עבודתו.
הנתבעת אינה מכחישה כי לא מסרה לתובע הודעה בכתב על תנאי עבודתו אך טוענת כי תנאי השכר היו ידועים לתובע וכן טוענת כי שילמה לתובע את כל המגיע לו, למעט הפרש בגין ימי הבראה בסך 1,512 ₪ שלא שולם עקב טעות ושאותם מבוקש לקזז בגין אי מתן הודעה מוקדמת על התפטרות.
בסיכומיו שב וטען התובע כי יש להחיל על הצדדים את הוראות צו ההרחבה בענף הבניין שהרחיבו את ההסכם הקבוצי הכללי שבין היתאחדות הקבלנים והבונים בישראל לבין הסתדרות העובדים הכללית החדשה, הסתדרות עובדי הבניין והעץ.
לא שוכנעתי כי פעילות הנתבעת עונה על הגדרת 'מעביד' בסעיף הגדרת המונחים של צו ההרחבה בענף הבניה ולא שוכנעתי כי התובע היה במעמד של "עובד" או "מנהל עבודה" כהגדרתם בצו ההרחבה, אלא מסתברת יותר גרסת הנתבעת כי תפקידו של התובע בנתבעת היה של עובד ייצור במפעל.
עיון בהם מעלה כי לא נותר חוב בגין הפרישי שעות, למעט כאמור סכום זניח.
...
לאחר ששקלתי את הדברים הגעתי לכלל מסקנה כי אין מקום להורות על הוצאת תחשיב התובע מהתיק וזאת מכמה טעמים: ראשית, סעיף 32 לחוק בית הדין לעבודה, התשכ"ט – 1969 קובע כי בית הדין לעבודה אינו קשור בדיני הראיות, ובהינתן שמדובר בדיון מהיר אזי שהוא אף אינו כפוף לסדרי הדין ועליו לפעול בדרך הנראית לו מועילה ביותר להכרעה צודקת ומהירה.
עדות התובע כי הוא אינו דובר עברית או קורא בעברית מקובלת עלי, שכן אף חקירת התובע נעשתה בשפה הרוסית באופן שיש בו כדי לתמוך בגרסתו כי אינו דובר עברית והנתבעת לא התנגדה לכך.
לפיכך טענת הנתבעת כי יש לקזז מכל סכום שייפסק את הסכום ששילמה בגין מחצית הודעה מוקדמת ששילמה נדחית.
סוף דבר התביעה נדחית ברובה, למעט ביחס לרכיבים הבאים: הפרשי שכר – 330 ₪ פדיון תמורת ימי חופשה – 1,642 ₪ דמי הבראה – 1,512 ₪ הודעה לעובד – 1,500 ₪ התובע תבע פיצויי הלנה ואולם לאחר ששקלתי את הדברים, סבורני כי הפרשי השכר שנמצאו הם מזעריים ואף הסכום שנפסק זניח ביחס לסכום שנתבע ולפיכך לא מצאתי לנכון לפסוק לטובתו פיצויי הלנה.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

בחינתנו הנסיבות העובדתיות בתיק זה, תיעשה בשים דגש על חשיבות מושכלות יסוד אלו של שיטת ההעסקה בארץ והקף ההגנה על העובדים, לרבות חובות מעסיק המאפשרות לעובד להבין מהו שכרו ובגין מה משולם, וזאת מבלי לעצום עיניים מאחריות עובד שיוזם ומבקש צורת העסקה זו. שכר התובע – האם שכר כולל? היריעה המשפטית: סעיף 5 לחוק הגנת השכר, התשי"ח-1958 (להלן: "חוק הגנת השכר"), קובע כי – "עובד שחוק שעות עבודה ומנוחה, תשי"א-1951, חל לגביו ונקבע לו שכר עבודה הכולל תשלום בעד שעות נוספות או גמול עבודה במנוחה השבועית כאמור בחוק שעות עבודה ומנוחה, תשי"א-1951, או הכולל דמי חופשה, תמורת חופשה או פדיון חופשה כאמור בחוק חופשה שנתית, תשי"א-1951 – רואים את השכר שנקבע כשכר רגיל בלבד, אלא אם נקבע אחרת בהסכם קבוצי לגבי תשלום בעד שעות נוספות או גמול עבודה במנוחה השבועית וההסכם אושר לענין זה על ידי שר העבודה." סע' 26ב(ג) לחוק הגנת השכר קובע כי – "בתובענה של עובד שעילותיה השנויות במחלוקת הן אי-תשלום גמול שעות נוספות, גמול עבודה במנוחה השבועית, דמי חופשה, תמורת חופשה או פדיון חופשה, דמי הבראה או דמי נסיעות, והמעסיק שחייב במסירת תלוש שכר לפי הוראות סעיף 24, לא מסר לעובד תלוש שכר, או מסר לעובד תלוש שכר שלא נכללו בו הרכיבים האמורים, חזקה היא כי נקבע לעובד שכר כולל בנגוד להוראות סעיף 5, ככל שהוא חל עליו, ויראו בשכר ששולם לו כשכר רגיל, שהרכיבים האמורים אינם כלולים בו, אלא אם כן הוכיח המעסיק אחרת." ומן הכלל אל הפרט: התובע טוען כי המשכורת ששולמה לו הייתה שכרו הרגיל (7,000 ₪ בתקופת המשכורת החודשית ו-35 ₪ לשעה, בתקופה שעבד בשכר שעתי), וכי סכום זה שולם רק כנגד השעות ה'רגילות', היינו, ללא שעות נוספות וללא זכויות סוציאליות.
בתחילת עדותו השלים התובע את עדותו הראשית ולראשונה העיד כי בתקופת כליאתו בחולות היה נוסע הלוך וחזור, כך שעבד 8 שעות.
אין מניעה להכיר בסיכום הראשוני בין הצדדים שכן מצאנו שהסכום ששולם עבור מתכונת העבודה, כולל השעות הנוספות והגמול בגינן, עומד בתנאי החוק, שכן הבסיס מעל שכר מינימום, גם לאחר גזירת השעות הנוספות והגמול.
...
התביעה נגד הנתבע נדחית.
התובע ישלם לנתבע הוצאות משפט בסך 10,000 ₪.
נוכח גובה הסכום שנפסק ביחס לסכום שנתבע, בין היתר התנהלות התובע החלטנו לחייב את הנתבעת בהוצאות משפט ושכ"ט עו"ד על הרף הנמוך בסך 3,000 ₪.

בהליך סכסוך עבודה (ס"ע) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

על התובעת חלים הסכמים קבוציים שנחתמו בין מרכז השילטון המקומי לבין איגוד העובדים הסוצאליים ובכלל זה הסכם קבוצי בין נציב שירות המדינה, מרכז השילטון המקומי ואחרים לבין איגוד העוסי"ם מיום 15.11.73 (להלן: "הסכם 1973") הקובע, כי העובדים יהיו זכאים לתמורה עבור עבודה בתחום המשמרת השנייה, בהתאם להוראות המפורטות ב- 27.621 – 27.622 של התקשי"ר, הקובעים, כי הזכאות היא רק לעובדים המועסקים דרך קבע, כל ימי החודש או לסירוגין, בשעות עבודה שמרביתן בתחום המשמרת השנייה או שלישית.
מנספח 5 להסכם 1973 עולה, כי הצדדים להסכם 1973 לא הסכימו להחיל על תנאי עבודת התובעת, כעובדת סוציאלית, את הוראות התקשי"ר ואף לא את ההוראות החלות בתקשי"ר לעניין עבודה במשמרות, כאשר ממילא בנספח 5 להסכם 1973 נקבע, כי עובד המועסק שלוש שעות לפחות בתחום המשמרת השנייה זכאי לתוספת של 10% משכרו הכולל בעד אותן השעות.
בהתאם לעמדת הממונה על השכר והמרכז, יש לבחון את זכאות התובעת לתוספת משמרת שנייה בהתאם להסכם 1973 החל על עובדות סוציאליות המועסקות על ידי מעסיקים החתומים עליו ובו נקבע בעמ' 9 בסעיף טו(23) כדלקמן: "תמורה עבור עבודה בתחום המשמרת השניה – העובדים יהיו זכאים לתמורה עבור עבודה בתחום המשמרת השניה, על פי ההוראות המפורטות ב- 27.621 – 27.622 של התקשי"ר" להשלמת התמונה תובא להלן לשון סעיפי 27.621 ו- 27.622 לתקשי"ר, הקובעים כך (כל ההדגשות שלהלן הוספו אלא אם צוין אחרת, א.נ.): "27.62 תמורה בעד עבודה במשמרת -
עובד שעבד שעה תשיעית או יותר כאשר כל שעות עבודתו הרגילות נכללו בתחום המשמרת השנייה, זכאי לתשלום בעד שעות אלו כשעות נוספות בסכום המשתלם בעד שעה אחת במשמרת השנייה כשהוא מוכפל ב- 1.25 בעד השעה התשיעית והשעה העשירית; וכשהוא מוכפל ב- - 1.50 בעד השעה - האחת עשרה ומעלה; גם אם שעות אלו בוצעו בתחום המשמרת השלישית.
קריאת הוראות סעיף 27.9 לחוקת העבודה כמיקשה אחת אכן מובילה למסקנה, (כפי שגם נפסק בעיניין גמליאל), כי סעיף 27.93(ב) לא טומן בחובו ביטול לדרישת העמידה בהגדרת עבודה במשמרות, אלא ריכוך לדרישה במובן הזה שגם עובד שאינו מועסק לחלופין בכל אחת משתי משמרות על כל שעותיה של כל משמרת, אלא הוא מועסק דרך קבע או לסירוגין במשמרת השנייה, מתוך שתי משמרות לפחות הנהוגות בעבודה, בשעות שהן בתחום המשמרת השנייה יהא זכאי לתשלום, ובילבד שעבד במהלך שלוש שעות לפחות בתחום המשמרת השנייה.
...
סבורים אנו, שבכך יש משום הודאת בעל דין באשר לפרוש הראוי לעניין עבודה במשמרת שלישית.
על יסוד כל המפורט לעיל הגעתי לכלל מסקנה, כי התובעת אינה זכאית לתשלום תוספת משמרת שניה, בהתאם לחוקת העבודה.
סוף דבר התביעה נדחית.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

עם זאת, בתצהירה ובסיכומה, התובעת איחדה את הרכיבים של השלמה לשכר עד ל – 100%, תשלום תמורת שעות נוספות, קריאות פתע ושעות הנוספות, תחת פרק אחד המורכב מהרכיבים משלימים והפנייה אל אותן הראיות כגון: שיחות מוקלטות עם הנתבע 2, שיחות מוקלטות עם הטובלות, המכתבים שקבלה התובעת מהטבולות וכך דו"חות נוכחות של התובעת במיוחד לדו"חות לחודש 1/2017, לגביהם נטען כי נגזלו שעות של התובעת[footnoteRef:20].
"לטעמינו, גם לאחר תיקון 24, מקום בו בית הדין– בתום הליך שמיעת העדויות ואיסוף הראיות – קובע כי לא השתכנע בכך שהעובד הועסק בשעות נוספות כי אז אין מקום לחייב את המעסיק בתשלום גמול שעות נוספות, גם אם המעסיק לא הציג דו"חות נוכחות. טעם הדבר הוא שגמול שעות נוספות הוא במהותו תוספת לשכר, שתשלומה מותנה בהתקיימות תנאי, הוא העסקה בשעות נוספות, כשמהות זו נגזרת מהוראת סעיף 16 לחוק שעות עבודה ומנוחה. תיקון 24 לא נועד לשנות ממהותו של גמול השעות הנוספות כתוספת לשכר, המותנית בתנאי של עבודה בשעות נוספות, פועלו של סעיף 26ב(א)-(ב) – כפי שהרחבנו לעיל - הוא במישור נטלי ההוכחה והשכנוע[footnoteRef:25]". [25: ס. 10 להילכת ריעוני.
הנתבעת 1 טענה בצדק כי הפצוי העונשי בגין הפרת חוק הודעה לעובד ניכנס לתוקפו רק בשנת 2011, אך טענה זו יפה לצורך היתייחסות לרכיב הפצוי לתובעת, ואינה רלוואנטית לעניין הפרת חובות רישומיות של המעסיק.
(סעיף 2 (6) אורכו של יום העבודה הרגיל או שבוע העבודה הרגיל של העובד, לפי הענין; ] [28: (8) סוגי תשלומים של המעסיק ושל העובד בעבור תנאים סוצאליים של העובד, וכן פירוט הגופים שאליהם המעסיק מעביר בפועל את התשלומים האמורים, ואולם אם התחיל מעסיק להעביר בפועל את התשלומים לאחר מסירת ההודעה, ימסור על כך הודעה נפרדת לעובד; ] בעיניין ע"ע (ארצי ) 20880-07-20 Tesfaselase Desale Zerezgi - קפלן את לוי בע"מ (\20.06.2022)‏‏ קבע בית הדין הארצי "כללו של דבר: במצב דברים שבו לא נימסרה לעובד הודעה על תנאי העבודה, והעובד נתן גרסה על תנאי עבודתו המוסכמים, נטל ההוכחה בדבר תנאי העבודה המוסכמים מוטל על המעסיק, בהתאם לסעיף 5א לחוק הודעה לעובד. ככל שבתום הערכת מכלול הראיות, לרבות תלושי השכר, נמצא כי כפות המאזניים מעויינות, הספק יפעל לחובת המעסיק". לאור דברים אלו, בהנתן גם כי התלושים בפועל לא שיקפו את השעות העבודה שאותן עבדה התובעת, אנו סבורים כי הדבר משליך על קביעת הגובה הפצוי העונשי בשל השינויים בתנאי העסקתה של התובעת, ללא הודעה ו/או הסכם מסודר.
שעה שהנתבעת 1 לא הציגה גרסה בדבר זכאותה של התובעת להודעה מוקדמת מאורכת, לצד טענותיה של הנתבעת 1 כי חלה על יחסי הצדדים חוקת העובדה – מצאנו לנכון לחייב את התובעת בתשלום דמי הודעה מוקדמת בהתאם לשעור שחושב על ידי התובעת עבור חודש ימים בסך 4,300 ₪ פדיון ימי מחלה תמצית טענות הצדדים התובעת טענה כי היא זכאית לפדיון דמי מחלה עבור 102.5 ימים, בהתאם להסכם קבוצי מיום 12.01.2011, החל לשיטתה של התובעת, בהתאם להוראות חוקת העבודה התובעת העריכה את הרכיב ב 6,492 ₪.
...
מצאנו לקבל את טענות התובעת לזכאות לפיצוי בגין פיטורין שלא כדין בגין נזק לא ממוני בלבד, השלמת פיצוי פיטורים, הודעה מוקדמת ופיצוי בגין אי מסירת הודעה על תנאי העבודה.
עוד נציין, כבר בתחילת הדברים, כי מקובלת עלינו טענת ההתיישנות שהעלו הנתבעים, לפיה עובר ליום 29.05.2012 חלה התיישנות על טענות התובעת, שעה שהטענה הועלתה בהזדמנות הראשונה.
בנסיבות אלו תביעתה של התובעת כנגד הנתבע 2, נדחית.
סוף דבר - תביעתה של התובעת מתקבלת באופן חלקי בלבד, בכל הנוגע לטענות התובעת לזכאות לפיצוי בגין פיטורים שלא כדין בגין נזק לא ממוני בלבד, השלמת פיצוי פיטורים, הודעה מוקדמת ופיצוי בגין אי מסרת הודעה על תנאי העבודה.
לאור העובדה כי בין הצדדים הייתה מחלוקת כנה בנוגע לזכויותיה של התובעת – לא מצאנו לנכון לפסוק לתובעת פיצויי הלנה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו