תגובת המבקשים בתמצית
העובדה שהמשיבה תיקנה את ההפרה והוסיפה לאתר את המחיר ליחידת מידה לכל המוצרים הנמכרים על ידה מהוה הודאת בעל דין.
לא מצאתי ממש בטענת המשיבה שלא חלה בנסיבות העניין החובה להצגת מחיר ליחידת מידה בהעדר הוכחה על קיומה של "עסקת מכר מרחוק", משלא הוכח שהמבקש הסתמך על פירסומי המשיבה ברכישה מהאתר.
כפי שבואר בפסק דינה של כב' השופטת ברון בע"א 6007/21 מוחמד מסאלחה נ' עריית עפולה, פס' 8 (26.12.21) (להלן: "עניין מסאלחה") שיקול דעת בית המשפט הוא רחב:
"נקודת המוצא לדיוננו היא שסעיף 8 לחוק תובענות הייצוגיות מעניק לבית משפט שיקול דעת בבואו להכריע אם לאשר תובענה כייצוגית אם לאו, ויצוין כי שיקול דעת זה אינו מוגבל אך ורק לתנאים הקבועים בסעיף 8 לחוק תובענות ייצוגיות. הדבר נלמד מהרישא של סעיף 8(א) לחוק תובענות ייצוגיות המותירה לבית משפט את האפשרות שלא לאשר את ניהול התובענה כייצוגית אפילו אם נמצא שהתקיימו התנאים שבסעיף (ע"א 8037/06 ברזילי נ' פריניר (הדס 1987) בע"מ, פ"ד סז(1) 410, 479-478 (2014)). בבואו ליישם את סעיף 8(א)(2) לחוק תובענות ייצוגיות ולבחון את מידת התאמתו של ההליך הייצוגי לבירור הסוגיה שעל הפרק, שומה על בית המשפט לשקול, בין היתר, את היתרונות והחסרונות שגלומים בניהול התובענה כייצוגית. זאת אל מול אפשרויות משפטיות חלופיות ותוך היתייחסות לשיקולי מדיניות (רע"א 3456/13 חברת חשמל לישראל בע"מ נ' שליידר, פסקה עג (29.8.2017))".
יצוין כי בעיניין מסאלחה דחה בית המשפט העליון ערעור על פסק דינו של בית המשפט המחוזי שדחה בקשת אישור שהוגשה כנגד עריית עפולה, בטענה שהעירייה מנעה ממי שאינו תושב העיר להכנס לפארק העירוני שבשטחה, תוך שקבע כי אין תועלת בניהול בקשת האישור מאחר שההליך מוצה.
בנוסף, בעיניין קירשנר בואר לאחרונה בפס' 21 לפסק דינה של כב' השופטת ברון:
"יודגש כי ההליך דנן ממחיש את הצורך לנקוט בגישה זהירה ומרוסנת בעת אישור תביעה כייצוגית. כלי התובענה הייצוגית הוא כלי דיוני חשוב ורב עוצמה, שבכוחו לקדם מטרות חברתיות וציבוריות מן המעלה הראשונה; אך לצד זאת, המחוקק העניק לבית המשפט סמכות שבשיקול דעת בשאלה אם בקשת האישור שנדונה ראויה להתברר כתובענה ייצוגית, ובתוך כך עליו לשקול גם את ההשלכות והחסרונות הכרוכים בניהול הליך ייצוגי מנקודת מבטם של חברי הקבוצה ושל האנטרס הצבורי; וכפי שהזדמן לי לומר בעבר, שומה על בית המשפט להביא בחשבון שקולי מדיניות וזאת בשים לב למטרות ההליך הייצוגי:
בשים לב לקבוע בסעיף 22(ג)(1) לחוק תובענות ייצוגיות; לשיקולים לפסיקת גמול ושכר טירחת עורך דין כפי שפורטו בע"א 8114/14 מרקיט מוצרי ייעול בע"מ נ' סונול ישראל בע"מ, פס' 29 (5.8.2018); לתועלת לקבוצה שהושגה עקב התיקון שבוצע מצאתי כי יש לפסוק גמול למבקש בסך 2,000 ₪ ושכר טירחה לבא כוחו בסך 8,000 ₪, שישולמו תוך 30 ימים מהיום.
...
כך, למשל, אם בתובענה נטען כי המשיבה גבתה ביתר סכום מסוים מחברי הקבוצה, והמשיבה הבהירה כי הגביה האמורה נפסקה, והודיעה כי תשיב את מלוא הסכומים שנגבו בעבר, בתוספת הפרשי הצמדה וריבית מלאים, הרי שאין כל תועלת בהמשך ניהול התובענה, ויש לדחות את בקשת האישור, תוך זיכוי המבקש ובא הכוח המייצג בגמול ושכר טרחה.
לאור כל האמור לעיל בקשת האישור נדחית.