בית משפט השלום בירושלים
ת"א 72411-12-20 ניסים שוקר - מהנדסים יועצים בע"מ נ' עריית אריאל
בפני
כבוד השופט אלעד לנג
תובעת
ניסים שוקר - מהנדסים יועצים בע"מ
ע"י ב"כ עוה"ד אילן שמר
נתבעת
עריית אריאל
ע"י ב"כ עוה"ד אהוד חגואל
פסק דין
המועד לבצוע הפרויקטים על ידי הקבלן הוגדר בהסכם שנערך עמו ולא הוצג לבית המשפט, ואולם אין מחלוקת בין הצדדים כי ביצוע הפרויקטים בפועל נמשך והתארך הרבה מעבר למתוכנן מלכתחילה (פרק זמן של 8-12 חודשים לשיטת התובעת או פרק זמן של 12-18 חודשים לשיטת הנתבעת) כך שבסופו של יום הפרויקטים הסתיימו ואוכלסו רק בעת האחרונה (ר' עדות יהונתן הר טוב, בעמ' 45 לפרוטוקול וכן ראה עדות עוה"ד דוד זיו בעמ' 67 לפרוטוקול).
לנוכח כל אלה, לא ניתן לקבל את הכחשתה הסתמית של הנתבעת את אותנטיות מיסמך זה, והיה מצופה מהנתבעת, ככל שהיא חפצה להוכיח את הכחשתה זו, לכל הפחות לזמן לעדות מטעמה את מר אבי עזר, אשר חותמתו וחתימתו מופיעים על מיסמך זה, בתוקף תפקידו כמנכ"ל הנתבעת בזמנים הרלוואנטיים.
מהנדסת העיר, האדריכלית זיבי אדלשטיין, לא זומנה למסור עדותה באשר לנסיבות הטבעת חתימתה על גבי החשבונות, בעוד שגזבר הנתבעת, מר שלמה בנימין, השיב בחקירתו כי חתימתו הוספה על גבי החשבונות מטעמים טכניים - ואף בדיעבד למועד אישור התשלום, בעוד שלא הייתה לו כל ידיעה, קל וחומר כוונה, לאשר תשלום או התחייבות שנעשו על יסוד מיסמך שלא אושר על ידי ראש הערייה, על ידו ועל ידי היועץ המשפטי של הנתבעת (ר' עדות מר בנימין בעמ' 52 ואילך לפרוטוקול וכן סעיף 5 לתצהיר מר בנימין).
השלכות בטלות נספח שינוי התמורה
בהתאם לפסיקת בתי המשפט, ובראשה פסק הדין המנחה בעיניין בית הרכב נקבע כי משמעות הקביעה שנפל פגם מהותי בכריתת נספח שינוי התמורה, אינה בהכרח בטלות מעיקרא של ההסכם - ובכך קיומה של חובה לערוך השבה מלאה של הכספים ששולמו לתובעת על יסוד נספח זה. וראה לעניין זה דברי גב' השופטת נאור בפיסקה 26 לפסק הדין:
"דעתי היא כי אי-קיום דרישת הצורה המהותית הקבועה בסעיף 203 לפקודת העיריות אינה מחייבת בטלות והשבה מלאה של הכספים שנוכו. למסקנתי הגעתי נוכח יישום הוראות הביטול וההשבה ביחס לחוזה בלתי חוקי הקבועות בחוק החוזים. מסקנתי – שיסודה בדיני החוזים – מישתלבת גם בדוקטרינת הבטלות היחסית, המוכרת במשפט המנהלי, ובכך ניתן לראות השלמת יישום הדואליות הנורמאטיבית. אכן, החוזה הבלתי חוקי הוא בטל, ואולם לעניין תוצאות הבטלות, עלינו לפנות לדעתי להלכה שנקבעה בפרשת זגורי שנזכרה לעיל בעיניין חוזה בלתי חוקי אחר, וליישם את ההלכה האמורה גם על ענייננו. בחינה כזו מאפשרת 'לרכך' את התוצאות הקשות של סעיף 203, תוצאות שבית המשפט המחוזי ראה עצמו אנוס להגיע אליהן...".
ודוק: גדר האפשרויות הקיימות להכרזה על בטלות הסכם, נע במנעד שבין מתן הוראה על השבה מלאה, המשך בפטור חלקי או מלא מהשבה ועד הוראה על קיום החיוב ההסכמי במלואו – כאשר היחס בין אפשרויות אלה הוא "אופקי" ונתון לשיקול דעת בית המשפט (ראה: ע"א 10159/16 מועצה איזורית יואב נ' עריית קרית-גת (20.6.19) בפיסקה 45; פסקה 31 לפסק-הדין בעיניין בית הרכב וסעיף 31 לחוק החוזים (חלק כללי), תשל"ג- 1973).
אם בכך לא די כדי להעיד על חוסר המשקל שיש לייחס לרשימת הנזקים שכללה הנתבעת בכתב הגנתה, הרי שרשימה זו הוכנה על ידי הבעלים של החברה אשר החליפה את התובעת בתפקידה כמפקחת בפרויקטים, היינו על ידי גורם המצוי בנגוד עניינים אנהרנטי להעלות טענות נטולות פניות בדבר "נזקים" שנגרמו על ידי קודמתו בתפקיד, ושאותם הוא נידרש "לתקן", כביכול.
...
מכאן מסתברת המסקנה כי בקשת הנתבעת ממר הר טוב לערוך רשימת נזקים ביום 7.3.21 נועדה אך ורק לצורך התמודדות עם תביעת התובעת והעלאת טענות הגנה/קיזוז במסגרת כתב ההגנה שהוגש מטעמה זמן קצר לאחר מכן.
סוף דבר
לנוכח כל האמור לעיל, אני מורה קבלת התביעה בחלקה, ובכך מחייב את הנתבעת לשלם לתובעת סך של 300,000 ש"ח בגין חשבונות שלא שולמו על ידה.
כן אני מחייב את הנתבעת לשלם לתובעת הוצאות משפט ושכר-טרחת עו"ד, בסך כולל של 30,000 ש"ח.
ניתן היום, ט"ו אדר תשפ"ג, 08 מרץ 2023, בהעדר הצדדים.