מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

השבת תושבי איקרית ובירעם לכפריהם

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2014 בשלום צפת נפסק כדקלמן:

לבסוף טען כי מאז החלטת בית משפט קמא נשוא הבקשה עברו כשלושה חודשים בהם לא נעשה שינוי כלשהו בזכויות הצדדים ולו סברה המבקשת אחרת, יכלה לפנות לבית משפט קמא ולנצל את האמור בהחלטתו בעיניין אפשרות ביטול צו העיכוב בשל שינוי הסטאטוס קוו אך היא לא עשתה כן. במסגרת הדיון שהתקיים בפניי הוסכם כי לאחר שתטען ב"כ המבקשת טענותיה לפרוטוקול, ישיב להן ב"כ המשיב בכתב.
בפרשת סבית הנ"ל, לאחר דיון בטענות העותרים שם (מתושבי הכפרים איקרית ובירעם), קבע בג"צ כי אכן ניתנה לתושבי איקרית ובירעם הבטחה שלטונית שיוכלו לשוב להתגורר בכפריהם, אולם שינויים מדיניים שחלו באיזור מקימים הצדק לאי אכיפת ההבטחה השלטונית הנ"ל. כן קבע בג"צ באותה פרשה:- "בנסיבות אלה אין עילה לאכיפת ההבטחה השלטונית ליישב את העקורים באיזור איקרית, עם זאת לעותרים זכות לתחליף אכיפה, על- ידי הקצאת קרקעות במקום אחר או בתשלום פיצויים". הקביעה הנ"ל ברורה דיה.
...
לעניין הזכות לכאורה קבע בית משפט קמא בסופו של דבר כי אין מדובר בתביעת סרק של המשיב וניתן לגזור מסקנה לפיה:- "אף אם אין למבקש (המשיב דנן - י.א.) זכות במקרקעין כמובנה של זכות כזו בחוק המקרקעין התשל"ט - 1969, הרי שקיימת זיקה בין המבקש למקרקעין וזיקה זו היא שהקימה את הזכות לתחליף אכיפה ולפיצויים. יש בסיס להניח כי השלכותיה המשפטיות והמעשיות של זיקה זו (הקיימת אף לעקורי אקרית) תבואנה לביטוי בפסק דינו של בית המשפט העליון, בעתירה התלויה ועומדת בבג"צ 1376/13 ויהא בו כדי להנחות את בית המשפט הזה בהידרשו להכריע בתובענה העיקרית כאן.
טענות המבקשת לטענת המבקשת הוצאו הצווים כדין אפילו לפי קביעת בית משפט קמא ועל כן משהגיע בית משפט קמא למסקנה זו, היה צריך להימנע מלתת את הסעד שזמני , שכן, אחד מן התנאים הנדרשים למתן הצו הינה הוכחה כי מדובר במקרקעי ציבור.
סבורני כי בנסיבות המקרה דנן, קיומה של "זיקה" למקרקעין מכוח זכות היסטורית, אינה יכולות לשמש עוד כבסיס מספק אפילו להנמקת בקשה לצורך קבלת סעד זמני, זאת נוכח פסיקת בג"צ המפורשת בפרשת סבית (בג"צ 840/97).
על כן, אין מנוס מביטולה.
אשר על כן מתקבלת בקשת רשות הערעור, ומתקבל הערעור לפיה, באופן שהחלטת בית משפט קמא במסגרתה ניתן צו עיכוב הביצוע (אשר הופנה כלפי הצו המינהלי לסילוק פולשים ) מבוטלת.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2013 בשלום צפת נפסק כדקלמן:

פרשת עקורי הכפרים איקרית ובירעם, שעוררה שאלות משפטיות סבוכות, נדונה בבית המשפט העליון פעמים אחדות.
מסקנתה הייתה כי בעיניין החזרת עקורי הכפרים למקום מושבם התגבשה הבטחה שלטונית, שכן היתנהלות הרשויות במשך עשרות שנים - מאז הבטיח במהלך מלחמת העצמאות קצין צה"ל שהורה על פינוי מהכפרים לאפשר את חזרת התושבים כעבור זמן קצר, עבור להבטחות אנשי הרשות לקיים את פסק הדין בבג"ץ איקרית הראשון (בג"ץ 64/51 דאוד נ' שר הביטחון, פ"ד ה 1117 (1951)), היתייחסות ראשי המערכת הפוליטית וכלה בהמלצות ועדת ליבאי - ביססה מצג שעליו היו העקורים רשאים להסתמך באופן סביר ובתום לב. כעולה מבג"ץ איקרית השני (בג"ץ 239/51 דאוד נ' ועדת הערעורים לאיזורי ביטחון בגליל, פ"ד ו 229 (1952)), העותרים, בהסתמכם על הבטחת הרשויות, נימנעו מלנקוט צעדים משפטיים לאכיפת פסק דינו של בית המשפט העליון, ושינו בכך את מצבם לרעה.
...
לדעת המשיבה, המבקש לא נקט בהליך הקבוע בחוק לגבי מי שרואה עצמו נפגע ממתן צו הפינוי, ודין בקשתו להידחות הן מאחר וצו הפינוי אינו נגוע באי חוקיות והן מחמת אי התקיימות התנאים שנקבעו בפסיקה למתן סעד זמני.
במסגרת הבקשה הנוכחית, אין מנוס אלא מלהידרש לתקדימים המשפטיים.
לענייננו, קרי - לשאלת הזכות לכאורה (או להוכחה כי אין מדובר בתביעת סרק), ניתן לגזור מהאמור לעיל את המסקנה המשפטית הבאה: אף אם אין למבקש זכות במקרקעין, כמובנה של זכות כזו בחוק המקרקעין התשל"ט-1969, הרי שקיימת זיקה בין המבקש למקרקעין, וזיקה זו היא שהקימה את הזכות לתחליף אכיפה ולפיצויים.
הנני מחייב את המשיבה לשלם למבקש הוצאות הבקשה בסך 5,000 ₪.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2003 בעליון נפסק כדקלמן:

בתאריך 24.12.95 המליצה ועדת ליבאי בפני הממשלה על החזרת התושבים, לשטח בן 1,200 דונם באיזור איקרית ובירעם.
העותרים הודיעו, כי רק החזרתם לכפריהם, מוגבלת ככל שתהיה, תוכל לפצותם על העוול שנעשה להם, וכי פיצויים אינם תחליף ראוי לאדמותיהם.
...
אם איזון זה מוביל למסקנה שלפיה אין לאכוף על הרשות את המצג, יש לבחון את אפשרות המרת האכיפה בקיומו של דבר-מה קרוב למצג שבו מעוניין הפרט ("אכיפה תחליפית") או בתשלום פיצויים כספיים לפרט המסתמך.
סוף דבר, אין יסוד לטענת העותרים, כי יש לבטל את הקניית אדמותיהם לרשות הפיתוח.
מסקנתי היא, איפוא, כי בכפיפות לחובת הרשות לבטל את צווי-הסגירה, יש לדחות את העתירה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו