מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

השבת פרמיות ביטוח חיים בגין פירעון הלוואה

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2015 בעליון נפסק כדקלמן:

השופטת א' חיות: המשיב 1 (להלן: האירגון) והמשיב 4 (להלן: פרי) הורשעו בעבירות של קבלת דבר במירמה בנסיבות מחמירות, גניבה בידי מורשה ותיווך בביטוח שלא בהיתר, בין היתר, משום שגבו מלקוחותיהם שבקשו להצטרף לתוכנית ה"פנסיה הגרמנית" סכומים עבור פרמיות לביטוח חיים (להבטחת פרעון הלוואות שנטלו במסגרת ההצטרפות לאותה תוכנית), אולם הותירו פרמיות אלו בידיהם ולא העבירו אותן לחברת ביטוח חיצונית כפי שהתחייבו לעשות בהסכמים בינם לבין הלקוחות (ת.פ. מחוזי (תל-אביב) 40258/01 מדינת ישראל נ' ישראל פרי (5.2.2009) (להלן: פסק הדין המחוזי בעיניין פרי); ע"פ 1784/08 פרי נ' מדינת ישראל (5.2.2009); דנ"פ 2334/09 פרי נ' מדינת ישראל (23.5.2011) (להלן: הדיון הנוסף בעיניין פרי)).
עם זאת, דחה בית המשפט המחוזי את התביעה גם ככל שהיא מתייחסת לפרמיות הביטוח הללו בקובעו כי בנגוד לטענת המערערים כאילו הם זכאים להשבת מלוא פרמיות הביטוח שנגבו מהם, מן האמור בפסק דינו של בית משפט זה בדיון הנוסף בעיניין פרי, עבירת הגניבה בידי מורשה בה הורשעו האירגון ופרי התייחסה אך ורק לסכומי פרמיית הביטוח שנגבו מלקוחות האירגון ביתר, דהיינו בסכום העולה על סכום הפרמיות שהיו נגבות על ידי חברת ביטוח חיצונית לביטוח הסיכון של פטירת הלווה טרם פרעון יתרת ההלוואה.
...
המשיבים מצידם סומכים ידיהם על פסק-דינו של בית המשפט המחוזי וטוענים כי דין הערעור להידחות.
לאחר שבחנו את טענות הצדדים בכתב ובעל-פה באנו לכלל מסקנה כי יש לדחות את הערעור ולאמץ את פסק דינו המפורט והמנומק היטב של בית המשפט קמא וזאת מטעמיו, לפי תקנה 460(ב) לתקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד-1984 (להלן: תקנות סדר הדין האזרחי).
הערעור נדחה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2016 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

דיון התובעת עותרת בסיכומיה, לחלופין, להשבת פרמיות ביטוח חיים, שנגבו – נגנבו לגישת התובעת, במהלך תקופת פרעון ההלוואות תוך הסתמכות על פסקי הדין שניתנו במסגרת ההליך הפלילי.
...
לאור כל האמור המסקנה היא, שעילת התובענה התיישנה ודינה להידחות.
סוף דבר לאור כל האמור, התובענה נדחית.
משנדחתה התובענה, נדחית גם ההודעה לצד השלישי.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2019 בעליון נפסק כדקלמן:

ההלוואות שמשו לצורך מימון תשלום הפרמיות הרטרואקטיביות ולצורך תשלום פרמיות ביטוח החיים, והמקור היחיד לפרעונן מצד הזכאים היה הפנסיה.
לא זו אף זו: לעמדת חברי השופט ד' מינץ, משמעות ביטול מרכיב הביטוח בחוזים היא כי על המשיבים להשיב למערערים את פרמיות הביטוח; בעוד שעל המערערים להשיב את "שווי פרמיות הביטוח" אותן היו משלמים "בשוק החופשי עבור 'ביטוח החיים' אותו סיפקו המשיבים". ואולם, אני סבור כי משלא נרכש ביטוח מצד שלישי עבור המערערים, אין כל הצדקה לחייבם בשווי השוק עבור ביטוח מסוג זה. כפי שפירט חברי השופט ד' מינץ בהרחבה, המשיבים לא רכשו את שירותי הביטוח שהתחייבו לרכוש עבור לקוחותיהם מגורם שלישי, ותחת זאת סיפקו מעין "ביטוח עצמי" על ידי התחייבות למתן פטור מיתרת ההלוואה הבלתי-מסולקת במקרה של פטירת הלווה.
...
בתגובה טענו המשיבים כי יש לדחות את התביעה שכן כלל הטענות שבה התיישנו.
לאחר שעיינתי בחוות דעתו של חברי, השופט י' אלרון, מצאתי להעיר הערות קצרות.
סבורני כי אין מקום לומר שאדם סביר היה מתקשר בחוזה שביצועו מחייב את הצד השני לעבור עבירת עיסוק בביטוח.
אולם אין מדובר בשווי השוק של שירות ביטוחי רגיל, אלא של השירות הנחות והבלתי חוקי שסיפקו המשיבים בסופו של דבר.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בשלום אשדוד נפסק כדקלמן:

לטענתם, המנוח בוטח על ידי המבקשת 2 (להלן: "המבטחת") בביטוח חיים בקשר להלוואה נושא התביעה אשר נטל מן המבקש 1, הבנק, ועל כן, נוכח קרות מקרה הביטוח – פטירת המשיב, על המבקשות לפרוע את יתרת ההלוואה כפי שהיתה נכון למועד הפטירה, בחודש מרץ 2011.
בחינת טענות המשיב מעלה כי לא עלה בידי המשיב להוכיח את התקיימותם של התנאים הנ"ל. כבר במענה לפנייתם הראשונה של יורשי המשיב לבנק, בשנת 2013, השיב הבנק ליורשי המנוח כי לא קיימת פוליסת ביטוח חיים על שמו.
זו אף זו. כפי שפורט לעיל, סעיף 8 לחוק ההתיישנות דורש בין היתר התקיימותו של תנאי אובייקטיבי, בקובעו "מסיבות שלא היו תלויות בו ושאף בזהירות סבירה לא יכול היה למנוע אותן...". והינה, יורשי המשיב אינם טורחים להסביר, לפרט ולנמק כיצד ומדוע נודע להם על המסמכים המלמדים על חיוב בפרמיה בגין ביטוח חיים בקשר להלוואה, דוקא ביום 16.7.14, ולא קודם לכן, ומה הן הפעולות שעשו אז, ושלא יכולים היו לעשות קודם לכן, לצורך גילוי מסמכים נטענים אלה.
...
לאחר עיון בטענות יורשי המשיב, מתבקשת המסקנה כי יש לדחותן אחת לאחת, עוד בטרם ניהול ההליך לגופו.
אלא שכידוע, בסופו של דבר הוגשה התביעה מטעמם רק ביום 3.3.2019, בחלוף כ – 6 שנים מאז שנודע להם, לשיטתם, על כך שאינם צריכים לשאת בתשלומים הנדרשים.
עוד צויין בתצהיר הנ"ל כי בסופו של דבר, הגישו את תביעתם רק בשנת 2019 משום שכל היורשים הינם עובדי כפיים, אחד מהם חולה, וכולם מתפרנסים בקושי רב. עינינו הרואות כי בתצהיר שהוגש מטעם יורשי המשיב, מודים הם כי לכל המאוחר נודע להם על העובדות המבססות לשיטתם את התביעה דנן כבר מספר חודשים לאחר פטירת אביהם, עוד בשנת 2011, אלא שהם נמנעו מלהגיש את תביעתם קודם לכן מטעמים כלכליים - אישיים הנוגעים להם בלבד, ללא קשר להתנהלות מי מן הנתבעות.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

הקבוצה אותה חפצים המבקשים לייצג היא "כל המבוטחים אשר נטלו הלוואת משכנתא וערכו ביטוח חיים אצל ובאמצעות המשיבה 1, או שהם מבוטחים אצל המשיבה 2 בעשר השנים האחרונות, לגביהם ביצעו המשיבות, יחד או לחוד, חישוב של פרמיית הביטוח תוך היתעלמות מקרן ההלוואה הבלתי מסולקת, וכתוצאה מכך שילמו תשלום יתר בגין ביטוח החיים להבטחת ההלוואה, בין כתוצאה מירידת ערך ההלוואה וכן מבצוע פרעון מוקדם". בתשובתם לתשובת המשיבה ביקשו להוסיף להגדרה זו את המשפט "למעט אלו שהסכימו להותיר את ביטוח היתר בהסכמה מפורשת" (ס' 59 לתשובה לתשובה).
הסעדים שנתבקשו בבקשת האישור הם לחייב את המשיבות בהשבת דמי הביטוח שנגבו ביתר מן המבוטחים בשל אי עידכון סכום הביטוח בהתאם ליתרת ההלוואה הבלתי מסולקת, וכן להורות למשיבות לפעול בהתאם לנוהל המפקח על הבנקים ולעדכן באופן שנתי את קרן ההלוואה הבלתי מסולקת, ובמיוחד במצב של פרעון מוקדם חלקי (ס' 137 לבקשת האישור).
לפיכך אני מאשרת את התובענה הייצוגית וקובעת כדלהלן: א.   הקבוצה בשמה תנוהל התובענה הייצוגית היא: כל לווה אשר נטל מן המשיבה הלוואה לדיור ואשר בוטח ע"י המשיבה בפוליסה לביטוח חיים להבטחת החזר ההלוואה בעשר השנים שלפני הגשת בקשת האישור, אשר ביצע פרעון מוקדם של ההלוואה, ואשר לא הודע לו ע"י המשיבה על אפשרותו להקטין את סכום הביטוח בעקבות הפרעון המוקדם בהתאם ליתרת ההלוואה העדכנית.
...
         סוף דבר   61.
לפיכך אני מאשרת את התובענה הייצוגית וקובעת כדלהלן: א.   הקבוצה בשמה תנוהל התובענה הייצוגית היא: כל לווה אשר נטל מן המשיבה הלוואה לדיור ואשר בוטח ע"י המשיבה בפוליסה לביטוח חיים להבטחת החזר ההלוואה בעשר השנים שלפני הגשת בקשת האישור, אשר ביצע פירעון מוקדם של ההלוואה, ואשר לא הודע לו ע"י המשיבה על אפשרותו להקטין את סכום הביטוח בעקבות הפירעון המוקדם בהתאם ליתרת ההלוואה העדכנית.
המשיבה תשלם לב"כ המבקשים שכ"ט עו"ד, בגין שלב זה של הדיון, בסך 50,000ש"ח. מזכירות בית המשפט תמציא ההחלטה לב"כ הצדדים.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו