ברע"א (עליון) 9493/04 עו"ד יורן קפון נ' מדינת ישראל ואח' (16.6.05) נקבע, כי "תכליתן של הוראות אלו היא בשניים: מצד אחד, מתן ביטוי לחסכון המערכתי בממון ובזמן שפוטי, המקרין על שיעור ההישתתפות הנגבה מיוזם ההליך במשאבים אלו, ומצד שני, עדוד פשרות והסכמות בין בעלי דין, תוך מתן תמריץ להליכים בהסכמה על פני הכרעה שיפוטית לטובת הצדדים עצמם, ולטובת הציבור בכללותו, באפשרם בדרך זו הפניית משאבים חשובים במערכת השיפוט מסכסוכים שניתן ליישבם תוך רצון טוב לבין הליכים המחייבים הכרעה".
מעיון בתקנה עולה, כי החזרת אגרה תתקיים במקרים הבאים: ההליך בביה"ד התסיים בטרם סיום ישיבת קדם משפט שלישית; ההליך בוטל או נמחק בידי מגישו או הסתיים בפשרה או הועבר להכרעה בבוררות או הסתיים בהליך גישור.
(2) יפים לעניין זה הדברים שנאמרו בפס"ד קון כדלקמן:
"בנגוד לעמדת המדינה, סבורני כי די בכך שהסתיים ההליך ביחס לנתבע ספציפי על מנת שניתן יהיה להחזיר את האגרה ביחס אליו. פרשנות אחרת מהוה תמריץ שלילי לתובעים להגיע להסדרי פשרה עם חלק מהנתבעים, ואף עשויה להוביל לריבוי תביעות על מנת לפצל בין נתבעים עמם ניתן להתפשר, כדי שלא לשלול החזר אגרה בעתיד.
...
לגרסתה, התקנות מהוות רשימה סגורה של מקרים בהם ניתן להורות על השבת האגרה ואין להרחיבה בפרשנות יצירתית; דין הבקשה להידחות שכן ההליך טרם הסתיים והוא תלוי ועומד בעניין הנתבעת 2; הסיווג הנטען ע"י התובעת של ישיבות קדם המשפט אינו כדין.
(1) אני סבור, כפי שאף נקבע ב-תא (מרכז) 46448-03-13 חברת החשמל לישראל בע"מ נ' דוד קון (3.10.19) כי די בכך שהסתיימו ההליכים כנגד נתבעים ספציפיים כדי להורות על השבת האגרה המתייחסת לתביעה כנגד אותם נתבעים.
(2) יפים לעניין זה הדברים שנאמרו בפס"ד קון כדלקמן:
"בניגוד לעמדת המדינה, סבורני כי די בכך שהסתיים ההליך ביחס לנתבע ספציפי על מנת שניתן יהיה להחזיר את האגרה ביחס אליו. פרשנות אחרת מהווה תמריץ שלילי לתובעים להגיע להסדרי פשרה עם חלק מהנתבעים, ואף עשויה להוביל לריבוי תביעות על מנת לפצל בין נתבעים עימם ניתן להתפשר, כדי שלא לשלול החזר אגרה בעתיד.
בנסיבות אלו הנני מורה למזכירות ביה"ד להשיב לב"כ התובעת את האגרה היחסית בגין התביעה המתייחסת לנתבעים 1 ו-3 (תביעה בסך 1,900,000 ₪).