מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

הריסת מבנים סמוכים לבתי מגורים: סמכויות רשויות מקומיות וזכויות בעלים

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

תכנית יד/6156 (להלן – "התכנית הראשית") חלה על שטח של 151 דונם במרכז העיר יהוד, ומטרתה קביעת עקרונות להתחדשות עירונית, ע"י פינוי והריסה של מבנים ישנים, ומתן זכויות בניה והוראות לבניה חדשה.
לאחר שבעלי הזכויות, המתגוררים בבית דירות ישן, יעברו לדירות החדשות בבניינים במגרשים 2א', 2ב', תבוצע הריסה של בית הדירות הישן, וייבנו שני הבניינים הנוספים, במגרשים 8א', 8ב'.
השאלה האם התכנית מתירה הקמת חנייה פרטית תת-קרקעית, מתחת לשטח השצ"פ. השאלה האם התכנית מתירה רחבת כיבוי אש (פרטית של בנייני המגורים), בשטח השצ"פ. והשאלה האם התכנית מתירה שביל גישה לבניינים, בתחום השצ"פ. תמצית החלטתה של ועדת הערר בנושא הקנייני ועדת הערר לא דנה, בציינה (בסעיף 51) כי סמכותם של מוסדות התיכנון מוגבלת לדיון בשאלות תכנוניות בלבד.
השצ"פ אמור לשרת את הציבור הרחב, ולא את המגרשים הסמוכים, שהם קניין פרטי.
צודק ב"כ הוועדה המקומית בטענתו (פרו', עמ' 10), כי "ממתי בוחנים זכויות בתכנית, להבדיל מזכויות בכל מיגרש ומגרש? זה שלא חורגים מסך כל הזכויות במיגרש, זה לא מאפשר להעביר זכויות ממגרש אחד למישנהו". אכן, לא ניתן לקחת מיגרש (מיגרש השצ"פ), שאין בו זכויות בניה, ולבנות בו על סמך זכויות בניה השייכות למגרש אחר (מיגרש המגורים) (מה גם שהבעלות בכל אחד מהמגרשים היא בעלות שונה).
כך גם בערר (י-ם) 464/08 מלונות שלום נ' רשות הרשוי ירושלים, שם נאמר (בפסקה 158) כי "התכנית הרלוואנטית התירה באופן הברור ביותר מעבר של כלי רכב, הן חירום והן אחרים, על פני השצ"פ לשטח מס' 1, אשר אין חולק כי זהו המיגרש נושא הערר". גם בערר (מרכז) 271+269/04 ציון לוי נ' הוועדה המקומית ראשל"צ עלתה, בין היתר, הסוגיה של שימוש בשצ"פ לצורך מעבר לרכב, ונקבע כי "ענין זה אכן הוא בשקול דעת, ותלוי בהגדרת שצ"פ לפי התכנית הקובעת אותו. במצב כפי שהונח בפנינו, איננו רואים מניעה לאפשר השמוש בשצ"פ". הינה כי כן, ובאופן עיקבי, התכנית היא היא הקובעת את רשימת השימושים המותרים באיזור מסוים, ומטרת השמוש, שלגביו מבקשים היתר, צריכה "לעלות בקנה אחד עם אחת מהפעילויות המותרות, המפורטות באותה רשימה". במקרה דנן, השמוש בשצ"פ לצורך מעבר או חנייה של רכב חירום "לטובת" בנייני המגורים, לא הותר בתכנית, ועל כן לא ניתן להתירו.
...
פרשנות תכליתית מחייבת את המסקנה הזאת (שכאמור, יש לה עיגון בלשון התכנית), שהרי מגרש 8ב' הוא מגרש "כלוא", שאין אליו גישה כלל ועיקר.
לסיכום נושא זה, אני מקבל באופן מלא את החלטת ועדת הערר, בכל הנוגע לשביל הגישה להולכי רגל.
(ה) אני מקבל את העתירה (למעט בענין שביל הגישה להולכי רגל) ומבטל את החלטת ועדת הערר מיום 20/4/21, מלבד החלקים בהחלטה הנוגעים לשביל הגישה להולכי רגל.

בהליך עניינים מקומיים אחרים (עמ"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

המבקשת טוענת שנערכו מספר דיונים בועדות להתנגדויות, שבמסגרתם נקבע שהיתר בנייה למגורים לא יותנה בהשלמת ההריסה למסעדה והמבנים הסמוכים לה, ובצוע הריסת המבנה הוא בפקוח הגופי הממונים ויש לקדם את הפינוי של בנייה לא חוקית.
המשיבים טוענים שהם יושבים ועובדים בנכס כ-40 שנה, בהסתמך על החלטות שלטוניות והתנהלות של הרשויות, והמבקשת לטענתם, מנסה, כמי שאינה מוסמכת ומיומנת בנושאים אלה להשתמש לרעה בסמכות בית משפט.
המשיבים 2 – 11 הם ילדי המשיב 1 שנולדו ומתגוררים בנכס, הם נשואים ובעלי מישפחות ויונקים את זכותם מזכויות אביהם – משיב 1 ועל הסתמכות שלטונית של הרשויות המוסמכות.
כאמור, המבקשת אינה טוענת שהיא הבעלים של המקרקעין והבעלים היא המועצה המקומית איזור והטעם להגשת הבקשה, הנו האנטרס הצבורי שבהריסת המבנים שהוקמו ללא היתר, והם נמצאים בשטח שמיועד לשטח צבורי פתוח לפי התוכנית החלה.
המשיבים הגישו תשובה לתגובת המבקשת (על פי היתר של בית המשפט) וטוענים כי אין מדובר בהריסה של בית המגורים של המשיב 1, אלא, של כל המשיבים שמתגוררים במקום כ-50 שנה והועברו לשם על ידי הרשויות השונות לאחר שפונו במקום בו התגוררו.
...
לטענתה, צו הריסה לפי סעיף 239 אינו עונש ואינו מכוון לבירור האשמה וענישת המורשעים.
טענות הצדדים ראויות להתברר בדיון הוכחות כדי להכריע בשאלות שבמחלוקת ולכן סבורני שדין הבקשה לסילוק על הסף של הבקשה דינה להידחות.
משכך, סבורני שיש לעכב את הדיון את לאחר קבלת החלטה בתביעת המשיבים לזכות קניינית בקרקע.

בהליך ביטול/עיכוב/הארכת צו הריסה מינהלי (בצה"מ) שהוגש בשנת 2023 בשלום עכו נפסק כדקלמן:

בית משפט השלום בעכו בצה"מ 10380-08-22 ביתם ואח' נ' הרשות לאכיפה במקרקעין ואח' בפני כבוד השופטת בדריה חסן-חסניין המבקשים 1. רדואן ביתם 2. אחמד ביתם 3. אחמד נסרה 4. שפיק נסרה 5. עאטף מסאלחה 6. סנד מסאלחה 7. פאוזי מסאלחה 8. טארק ביתם 9. מיחרז זיאדה 10. ואסף משלב ע"י ב"כ עוה"ד צביקה גרולד אייזנברג ואח' המשיבות 1. הרשות לאכיפה במקרקעין ע"י ב"כ עוה"ד יצחק לוי 2. מ.מ. אבו סנאן ע"י ב"כ עוה"ד דיאן קשקוש ועיסא ברבארה החלטה
בבקשתם טענו המבקשים, כי כולם חקלאיים תושבי הכפר אבו סנאן ובבעלותם אדמות חקלאיות הסמוכות לדרך מושא הצוו ואשר נטען כי נסללה לפני עשרות שנים ומאז, הדרך מתוחזקת על ידי חקלאי האיזור ועל ידי המועצה המקומית באבו סנאן (להלן: "המועצה המקומית").
השמת שכבת האספלט לטענת משיבה 1, אינה חוסה תחת תקנות התיכנון והבנייה (עבודות ומבנים הפטורים מהיתר), תשע"ד-2014 (להלן: "תקנות הפטור").
באיזור לא קיימים בתי מגורים ויש הולכי רגל שעושים הליכה בשדות.
לטענת העד על פי סעיף 261 (ד) לחוק התו"ב נתונה סמכות לרשות המקומית לבצע את העבודה שביצעה כך שמדובר על תיקונים ולא על סלילה.
המבקשים אינם בעלי זכות במקרקעין בענייננו, אין מחלוקת, וגם המבקשים אינם טוענים אחרת, כי אינם בעלי זכות קניינית בקרקע עצמה שלגביה הוצא צו ההריסה המינהלי וגם למבקשים לא רשומה זכות מעבר.
...
עוד צירפו המבקשים לבקשתם תצהירו של מבקש מס' 7 – מר פאוזי מסאלחה המאשר את המצוין בה. מנגד, טענה משיבה 1 כי דין הבקשה להידחות.
לא שוכנעתי כי השמת שכבת האספלט גרמה לשינוי משמעותי בנפח התנועה זאת כאמור, משלא הוצגו בפני ראיות כלשהן.
משכך, מסקנתי היא, כי השמת שכבת האספלט בוצעה במסגרת הוראת סעיף 261(ד)(ו) ומשכך, היא נעשתה כדין.
סוף דבר לאור כל האמור לעיל, ומכח סעיף 229 לחוק התו"ב, הנני מקבלת את הבקשהומורה על ביטול צו ההריסה המנהלי מושא בקשה זו; בנסיבות, אין צו להוצאות.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

בית המשפט המחוזי בירושלים בשבתו כבית-משפט לעניינים מינהליים עת"מ 32302-04-23 קוואסמה נ' הועדה מחוזית לתיכנון ובניה ירושלים בפני כב' השופט אילן סלע 1. אנוור קוואסמה 2. אלקואסמה ללמחרוקאת בע"מ 3. מרוואן סונוקרוט 4. מאזן סונוקרוט 5. מוחסן סונוקרוט 6. כאמל סונוקרוט 7. אחמד סעאדה ע"י ב"כ עו"ד סאמי ארשיד העותרים 1. הועדה מחוזית לתיכנון ובניה ירושלים באמצעות פרקליטות מחוז ירושלים (אזרחי), ע"י עו"ד מיטל פוגל 2. הועדה המקומית לתיכנון ובניה ירושלים ע"י ב"כ עו"ד הדס יצחקי 3. הרשות לפיתוח ירושלים ע"י ב"כ עו"ד מתן בן שאול 4. עירית ירושלים ע"י ב"כ עו"ד הדס יצחקי המשיבות פסק דין
נטען, כי על אף שבתכנית עצמה לא נכתב כי תחנת הדלק תהרס, למעשה התוכנית מציעה להרוס את תחנת הדלק ומבנים הסמוכים לה ונמצאים מחוץ לגבולות התוכנית.
עותר 7 הוא בעלים של חלקה 87, עליה בנוי בית מגוריו, שניבנה, לטענתו, לפני שנת 1967.
לא זו אף זו, התוכנית אף משפרת את מצבם של בעלי הזכויות בתחומה, בין היתר באמצעות הגדלת זכויות בניה וקביעת הוראות לצורך כך. הדבר מצוי בתחום סמכותה של הועדה והיא קודמה בהתאם להוראות הדין.
...
ראשית יש לדחות את העתירה בשל השיהוי בהגשתה.
הצדק עם המשיבות, כי גם לגופו של עניין דין העתירה להידחות.
בשים לב לכל האמור, העתירה נדחית.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2024 בהמחוזי באר שבע נפסק כדקלמן:

העותרים טענו כי ההסטה ברצועת התשתיות היא שינוי מהוראות תמ"א 37/3/א' שחורג מסמכותה של המשיבה 1 והסטה זו גרמה לכך שרצועת התשתיות תעבור מתחת לבתי המגורים של העותרים.
אי שתוף הציבור של העותרים בתכנית משמעותו פגיעה קשה בעותרים שכן התכנית למעשה מבקשת להרוס את בתי העותרים ולהשאירם ללא קורת גג. העותרים טוענים כי על הפקדת תכנית המתאר של דימונה לא פורסמה הודעה בשפה הערבית ועל כן העותרים לא ידעו אז על הפקדת התכנית ונגזלה מהם הזכות להיתנגד לתכנית המתאר בזמן אמת.
ביחס לטענתם העיקרית של העותרים, בדבר הפגיעה בהתיישבותם, ואי הכללת התיישבותם במסגרת התוכנית, הועדה דחתה את ההיתנגדות בקובעה כי: "מטרת התוכנית הנה הסדרת דרך ולא הסדרת שכונות ומבנים. הועדה התרשמה כי מדובר בפגיעה מידתית וסבירה, כחלק מתכנון מיטבי של דרך, שהתווייתה נבחרה לאחר בחינת חלופות רבות, ומתוך מכלול שיקולים והיבטים, לרבות מיזעור הפגיעה בצבירים הקיימים, תוך תאום עם הרשות להסדרת הבדואים למותר לציין כי לאור האילוצים ההנדסיים של תשתית דרך, הפגיעה במבנים מתקיימת גם במקרים של מבנים שניבנו על פי החוק. בכל מקרה מציינת הועדה כי מבדיקת המבנים הצפויים להפגע עולה כי המדובר במספר מבנים קטן, הן ביחס לכלל שטח התוכנית (כ-890 דונם) והן ביחס לכלל מבני המתנגדת. במהלך הדיון, ציין ב"כ המתנגדים כי מדובר בכ-1,200 תושבים שתביעת הבעלות שלהם משתרעת על כ-10,000 דונם, במחלף עם כביש 25 (צביר 292), יש פגיעה ב – 5 מבנים: שני מבנים קטנים שכנראה הנם מבני עזר – ו- 3 מבנים בתחום איסור הבניה ליד המחלף. באיזור גשר נחל מרבץ (בצביר 554) פגיעה בכרם זיתים ולא במבנים. בצביר 555 הדרך עוברת על מבנה אחד ולצדו עוד כמה אלמנטים שלא נראים כבניה אלא מתבן או מבני עץ קטנים ובתחום מיגבלות הבניה של הדרך שני מבנים מהם אחד למגורים והאחר כנראה מחסן. בנוסף, מציינת הועדה כי על פי המידע שהיתקבל מהרשות להסדרת התיישבות הבדואים אין הכוונה להסדרת התיישבות במקום זה". עוד קבעה הועדה בין היתר, כי : "לעניין הטענה כי התיכנון המוצע לדרך מבתר את השכונה הקיימת, התוכנית קובעת קישוריות משני צידי הכביש באמצעות מעבר מתוכנן מתחת לגשר נחל מרבץ ( 03-BR ) של דרך לכלי רכב, הולכי רגל, רוכבי אופניים ובעלי חיים, לאורך הנחל והן באמצעות מעבר תת קרקעי נוסף מתחת לכביש 5 ( 02 – UP ), בגודל 10 מ' X 3 עבור כלי רכב, הולכי רכב, רוכבי אופניים, ובעלי חיים, במרחק של כחצי קלומטר מזרחית למעבר גשר נחל מרבץ (חתך 3300)". באשר לבחינת חלופות המיקום לתוואי הדרך וחיבורי הדרך, קבעה הועדה כי: "בחינת החלופות נערכה לאחר הליך תיכנוני יסודי, בשיתוף מירב הגורמים המושפעים וביניהם הרשות להסדרת הבדואים והביאה בחשבון את כלל הנתונים והאילוצים בבחירת החלופות. תפקידו של מוסד התיכנון לאזן את מכלול השיקולים וההיבטים ולבחון בחלופה מיטבית בהתאם לכלל הפרמטרים וההיבטים. אחד השיקולים שעמדו לעיני המתכננים מחד והועדה מאידך הנה הפזורה הבדואית. הועדה השתכנעה כי הפגיעה הנה מידתית והתכנית כוללת הסדרת קישוריות בין חלקי הפזורה הנחצים על ידי הכביש, כמו גם כוללת שביל אופניים לאורך הכביש. הועדה מפנה לסעיפים ב'3, ב'4 ו-ב'5 לעיל. באשר לנקודות החיבור עם צפון דימונה ועם כביש 25, מבהירה הועדה כי נקודת החיבור עם צפון דימונה מבוססת על תיכנון מקומי מאושר של דימונה. נקודת החיבור עם דרך ארצית מס' 25 הנו בנקודה מיטבית מבחינת חיבור לדרך הארצית, ופוגעת בצורה המינימאלית במבני הפזורה הבדואית. נקודת החיבור הנה מיטבית מבחינה תנועתית שכן מצפון ומדרום הכביש הנו בעקומות. בנוסף חיבור דרומי יותר היה מקצר במעט את הדרך אך פוגעני יותר כלפי מבני פזורה קיימים". בחנתי את החלטת הועדה המצוטטת לעיל ומצאתי כי מדובר בהחלטה מנומקת וסבירה.
בעיניין זה נאמר בעע"מ 8354/04 האגודה לסיוע והגנה על זכויות הבדואים בישראל נ' המועצה הארצית לתיכנון ובנייה ועדת המשנה לערעורים (פורסם בנבו 25.1.06): "אשר לצורך להפקיד את התכנית מחדש עקב השינויים שהוכנסו בה, ההלכה היא שהפקדה כזו נידרשת, רק במקום שבו "מרוב שינויים לא יכירו עוד את התכנית המקורית שהועדה נתבקשה לאשר".   אשר לטענת העותרים לפיה לא היה מקום לדחות את הבקשה למתן רשות ערר – בעיניין זה קבעה הועדה: "אין מקום לכרוך את עניינם הפרטני עם נושא הסדרת התיישבות האוכלוסייה הבדואית כסוגיה עקרונית. מדובר בנסיבות ספציפיות, של תיכנון כביש משמעותי לעיר דימונה, כאשר, על אף שמדובר במבנים לא חוקיים שאין כרגע תיכנון להסדרתם במקום, המתכננים והועדה עשו מאמצים להמנע, ככל שהדבר מתאפשר תכנונית, מהתוויית הכביש על מבנים קיימים. כפי שעולה מהמסמכים שהמבקשים הגישו, מתקיימת גם בדיקה ברשות להסדרת התיישבות הבדואים בנגב, ביחס לאפשרויות הסדרה של חלק מההתיישבות באיזור, אך על פני הדברים גם ביחס לבדיקה זו, מהמסמכים שהוצגו ומדברי נציגי רשות הבדואים, בדיקה זו אינה מתייחסת לבנייה באיזור הכביש או בסמיכות לתשתיות אחרות. יצוין כי המבקשים הגישו קטע מתוך פרוטוקול דיון בבית המשפט, מבלי להעביר את הפרוטוקול המלא, אשר עסק בהליכי אכיפה נגד בניה בשטח רחב משטחה של תוכנית זו. בכל מקרה, הועדה, כמוסד תיכנון, אינה כפופה לנכונות רשות הבדואים להסדיר בניה בלתי חוקית, בודאי במקום בו הדבר מתנגש עם אינטרסים תיכנוניים משמעותיים, כמו בתוכנית דנן... בעניינינו טענות המבקשים בנוגע לסוגיה הרוחבית של "האוכלוסיה הבדואית" עולה בעיקר בבקשת רשות הערר, בעוד שההיתנגדות שהוגשה מיתמקדת בעיניינם הפרטני של המבקשים.
...
ר' בעניין זה עע"מ 3974/14 שחף נהריה (שותפות שאינה רשומה) נ' נייר חדרה בע"מ (פורסם בנבו 14.06.15): "לאחר שעיינתי בטענות הצדדים הגעתי לכלל מסקנה כי הערעור שבפנינו הפך תיאורטי ומשכך התייתר הדיון בו. המערערת לא ביקשה לעכב את ביצוע פסק דינו של בית המשפט קמא ובעוד הערעור מתנהל פעלו ועדות התכנון על פי האמור בו, דנו פעם נוספת בתכנית ואישורו אותה ואת נספח הבינוי המעודכן. בנסיבות אלו, מופנה הערעור נגד מעשה עשוי". בעניין שחף נהריה שלעיל, הוגש הערעור קודם שהתוכנית אושרה אך לא התבקש ע"י המערערת עיכוב ביצוע פסק הדין קמא וועדות התכנון פעלו, בעוד הערעור מתנהל, לאישור התוכנית באופן שהיא הפכה למעשה עשוי.
סיכומו של דבר, כי ענייננו בתכנית המסדירה אזור תעשיה, אזור שעוגן בתכנית מתאר מחוזית לפני שנים רבות, והחלטת הוועדה אינה מצדיקה מתן רשות ערר.
לאור כל האמור לעיל, אני דוחה את העתירה הן על הסף והן לגופה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו