מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

הרחבת דירה בקומת קרקע החלטת הוועדה המקומית

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2018 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

התובעים מציינים כי כל הנתבעים, למעט הנתבע 3, נכחו בפגישות ושמעו על ההיתר להרחבות ועל החלטת הועדה המקומית שכללה בין היתר את הבקשה לבניית מרתף בדירת התובעים ולא היתנגדו לכך.
בכל הנוגע לבקשה להיתר ההרחבות, הנתבעים טוענים כי הבקשה נתבקשה אך ורק להרחבה דו צדדית של שתי דירות אמצעיות בקומת הקרקע ודירה אחת בקומה א', כולל בניית ממ"ד עבור כל אחת מהדירות.
...
" עוד נקבע כי: "אין בתביעה שכנגד כל טענה בנוגע לפגם בהליך השיפוטי לאישור הסדר הדיוני שבין הצדדים. למעשה, אין בידי התובעים שכנגד גם כל טענה בדבר בטלות ההסכם. התובעים טוענים לזכותם לביטול ההסכם (אשר קיבל תוקף של החלטה כאמור) בשל מצגי שווא, הטעיה וחוסר תום לב של הנתבעים שכנגד וטעות בהתקשרות מצידם, כל זאת כאשר התובעים שכנגד היו מיוצגים באותה העת". כלומר- המפקח בהחלטתו מיום 16.6.2016 הורה על מחיקת התביעה הן בסוגית הסעד ההצהרתי לחיוב הנתבעים לחתום על התכניות מחדש והן באשר לסעד ההצהרתי לביטול ההסכמות מיום 18.10.2015, ולכן איני נדרש להכריע בגין סוגיות אלו, כך שדין הטענות הנוגעות לצו עשה לחיוב הנתבעים לחתום על התכניות מחדש נידחות, באשר הן הוכרעו עוד בטרם הועבר ההליך לבית משפט זה. למעלה מן הצורך אעיר, כי גם עמדתו של כב' המפקח הבכיר לגוף העניין מקובלת עלי לחלוטין.
בנוסף, התובעים טענו בכתב ההגנה שהגישו בהליך בפני המפקח כי: "לאור העבודה שההיתר להחרבת הדירות פקע, אין משמעות ובסיס להיתר שניתן לבניית המרתף, שכן לא ניתן לבצע את הבניה של המרתף ללא ביצוע ההרחבה של הדירות על פי היתר ההרחבות האמור. הדבר אף מעוגן מפורשות בהיתר המרתף. בנסיבות אלה מגישים הנתבעים 2-1 בקשה לבטל את היתר זה. בנסיבות אלה ממילא דין התביעה להידחות שכן הפכה לתיאורטית". מכאן שהתביעה לנזקים בשל היתר המרתף מתייתרת, זאת שעה שהתובעים מיוזמתם את ההיתר למרתף.
סוף דבר הפועל היוצא הוא שהתביעה נדחית אפוא במלואה.

בהליך ערעור שונה - אזרחי (עש"א) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

ביתר דיוק נקבע על ידי הועדה מקומית כי יש לדחות את ההתנגדויות להוצאת ההיתרים, תוך שנקבע כי: "הבקשה תואמת את תכנית רובע 4 לעניין קוי ביניין, גובה קומות ומספר יח"ד והיתר בנייה יצא רק לאחר מתן תוקף לתכנית". עוד הוסף כי הבקשה מאושרת בין היתר: "בתנאי מתן תוקף תכנית 3729א'"(להלן: "תכנית רובע 4") (להלן: "החלטת הועדה המקומית") עקרי העבודות נשוא הפרויקט הן כדלהלן: עבודות לחזוק הבית המשותף והבית המשותף הסמוך מפני רעידות אדמה לפי תמ"א 38; תוספת שטחים לדירות הקיימות לרבות ממ"דים (בסך הכל 25 מ"ר – 13 מ"ר עקרי ו – 12 מ"ר ממ"ד/שירות לכל דירה); תוספת מרפסות לחלק מהדירות (בבניין 13 מתוכננת מרפסת חזיתית בשטח של 14 מ"ר ולדירות בבניינים האחרים - שתי מרפסות- עורפית בשטח של 5.6 מ"ר וחזיתית בגודל של 4 מ"ר) והצמדת חצרות לדירות הממוקמות בקומות הקרקע של הבתים המשותפים (לכלל דירות הגן מוצמד שטח חצר בגודל שטח המרפסת הטיפוסית וזאת, למעט שתי דירות הגן אשר עתידות להיהרס ולהבנות מחדש כמפורט להלן להן יוצמד שטח גינה של 14 מ"ר); ביצוע התאמות לדירות כתוצאה מבצוע תוספות הממ"דים והמרפסות – לפי תיכנון שיעשה על ידי היזם בתיאום עם כל אחד מבעלי הדירות הקיימות; הרחבת שטחים בקומת הקרקע המהוים רכוש משותף כגון לובי; התקנת מעליות בכל אחד מהמבנים; החלפת תשתיות קיימות ובצוע עבודות פיתוח לרבות גינון; דיור חלופי וכן דמי הובלה ואריזה למי שיוכיח כי השהות בדירה במהלך העבודות תסכן את בריאותו וכן לבני 75 ומעלה.
...
עוד אין בידי לקבל את הטענות ולפיהן ההחלטה בדבר מתן היתר אינה עומדת בתנאי חוק החיזוק – אשר לטענות אלו, מוצאת אני לקבל את קביעות המפקחת המושתתות על האישור כפי שהוצא על ידי המוסד התכנוני, במסגרתו נקבע מפורשות כי מדובר בהחלטה למתן היתר בתנאים – כפי הדרישה הקבועה בחוק החיזוק.
זאת ועוד, אשר להחלטה בדבר צירוף חוות דעת, הנני מוצאת לקבל את טענת המשיבים ולפיה, בשים לב לכך שלבקשה כלל לא צורפה חוות הדעת וכן, בהינתן שהבקשה לא פירטה נימוקים בגדרם יש להיעתר לה הגם שהוגשה באיחור – לא מצאתי כי נפלה שגגה בקביעת המפקחת במסגרתה נדחתה הבקשה.
סוף דבר; לאור כל האמור הערעור מתקבל – פסק דינה של המפקחת מיום 2/7/19- בטל.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום קריות נפסק כדקלמן:

בכל הנוגע לטענה כי הנתבעים בנו בניה של שתי קומות שלמות, תוך פלישה לשטח המשותף, חלוקה ופיצול של הדירות, אישר המומחה כי דירתם של הנתבעים המצויה בקומת הקרקע פוצלה לשלוש יחידות, אך זה ציין כי העניין מטופל על ידי הוועדה המקומית.
על אף הדברים המומחה לא סימן את החריגות הנטענות במסגרת תשריט, נתבקש להבהיר וכך השיב: "אני לא סימנתי אותה בתשריטים. לשאלת ביהמ"ש, אני משיב שלא הבנתי כי צריך לסמן את זה על התכנית אבל כן התייחסתי לכך בחוות דעתי" (עמ' 10, שורות 4-5) ואף הוסיף כי "...אני לא מדדתי את הבניה החריגה..." (שורה 15), תוך הפניה לאמור בחוות דעתו והסתמכותו על החלטת הוועדה המקומית מיום 03.07.2017 לפיה הוצגו לנתבעים תנאים על ידי הוועדה הרלבנטית, אשר לא עמדו בהם.
כל שציין השמאי בהקשר זה, כי הוא מתבסס על אמירה בעל פה בעת ביקורו בועדה, כי כנגד הנתבעים מיתנהל הליך משפטי בשל בניה ללא היתר, הכוללת הרחבת הדירות בקומת הקרקע ובקומה א' ופיצולן למספר דירות.
...
אין באמור בכדי לחסום את התובעות מהגשת כל הליך לקבלת סעד בעניין ככל שיראו לנכון לעשות כן. סוף דבר: לאור כל המפורט לעיל, אני מקבלת את התביעה העיקרית ומחייבת את הנתבע מס' 2 לפצות את התובעות בסך כולל של 50,000 ₪.
התביעה שכנגד - נדחית.
הנתבע ישלם את הסכומים המפורטים לעיל ויפעל כאמור לסילוק המכולה מן הרכוש המשותף בתוך 30 ימים מהיום.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

האם נפל פגם בהליך הוצאת היתר הבנייה להרחבת דירת המשיבים 2-3, זו השאלה שבפניי.
על פי תאור ועדת הערר, התבקשה תוספת בניה ל-2 דירות בקומה א' (כ-91 מ"ר לשתיהן), תוספת מרפסת-סוכה לאחת הדירות בקומה א' (7.72 מ"ר) וכן תוספת בנייה על הגג בשיעור של 40 מ"ר + פרגולת בטון וכן שטחי מרפסת גג לכל אחת מהדירות.
כפי שאף פירטה הועדה המקומית (ס' 26 לתשובתה), ועדת הערר קבעה כי "באחריות הועדה המקומית לוודא שהיתר הבנייה יהיה מלווה על ידי גורמי מיקצוע מוסמכים בעיניין וההיתר יהיה תואם להוראות 'תכן הבניה' לפי סעיף 1 לחוק התיכנון והבניה, התשכ"ה – 1965. חובה לעמוד בהוראות תקן ישראלי ת"י 413 – תקן עמידות מבנים ברעידות אדמה"; כי "הועדה המקומית תקיים דיון נוסף בבקשה להיתר וזאת רק לאחר שתוצג לה חוו"ד מהנדס ביחס לתחולת תקן 413 למבנה בכללותו ויסומנו על גבי ההיתר החיזוקים הנדרשים במבנה בכללותו"; וכי "הבקשה המתוקנת תועבר לחתימת כלל בעלי הזכויות". אתחיל מהסוף להתחלה – ואצביע על הפגמים שנפלו בהליך הוצאת ההיתר ובכך שהועדה המקומית לא קיימה את החלטת ועדת הערר.
...
יובהר כי נדחות מכל וכל טענות הוועדה המקומית לפיהן תפקידה לבדוק ש"לא מתחילים לבצע עבודות בטרם התקבלו החישובים" (ס' 8 ו-10 להודעה מיום 10.5.2022).
כמפורט לעיל – הגעתי למסקנה שבעת אישור ההיתר לא הייתה בפני הוועדה המקומית חוות דעת מהנדס לעניין חיזוק המבנה כולו וכי הוועדה המקומית לא וידאה שהבקשה עומדת בתקן – כפי שנדרש על ידי ועדת הערר, ומכאן שנפלו פגמים בעת הוצאת ההיתר.
סוף דבר העתירה מתקבלת.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

החלטת ועדת הערר כעולה מהחלטת ועדת הערר, ביסוד דחיית הבקשה להיתר שהגישו העותרים עומדת בעיקר הקביעה כי הממ"ד כפי שהוצע, אינו תואם להוראות תכנית תא/3729 - רובע 4 (התכנית או תכנית רובע 4), שכן לפי הוראותיה הרחבת דירות קיימות תבוצע "ברצף אנכי במלוא גובה הבניין"; בעוד שעל פי הבקשה מבקשים העותרים להוסיף ממ"ד בקומה העליונה בלבד ואילו לקומת הקרקע יורדים שני קירות תמך בהמשך לקירות הממ"ד (וזאת בלבד).
ועדת הערר קיבלה את עמדת הועדה המקומית שלפיה "לצורך עמידה בהוראה ברורה זאת, אין די בשני קירות תמך היורדים [לקומת הקרקע] לאורך הבניין". המשיבים, המתנגדים לבקשה, גם ציינו במפורש כי אין בכוונתם להקים ממ"ד כעת או בעתיד ואף לא הובהר אופן חיבורו של ממ"ד תאורטי כזה לביתם, כך שלא ניתן להסתפק בהצעת העותרים לבנות שתי פאות החורגות מקוי הבניין שבתכנית, שלא לשם הקמת ממ"ד בקומת הקרקע.
...
כך, בסעיף 4.1.3ב(11)(ד) לתכנית שכותרתו "הוראות להקמת מרחבים מוגנים" בפרק 4.1.3 לתכנית שעניינו ב"הוראות לתוספות לבניינים קיימים", נקבע כי "הבלטת מרחב מוגן כאמור בקומות התוספת תותנה בהרחבת כל הדירות הקיימות באגף שמתחתיו...". בנוסף, בסעיף 4.1.3 ו(1) שעוסק בהרחבות בניינים שהוצא היתר לבנייתם קודם ליום 1.1.1980 (כגון במבנה שבענייננו) נקבע כי "הרחבת דירות קיימות, כולל דירות קיימות בהיתר במרתף, תבוצע ברצף אנכי במלוא גובה הבניין ..." דרישה זו לבניה ברצף אנכי במלוא גובה קומות הבניין, חוזרת גם בסעיפים קטנים 2 ו- 3 לסעיף ו הנ"ל. מקובלת עלי גם עמדת המשיבות 1-2 כי אין עמידה בתקנים ובדרישות פיקוד העורף ביחס לממ"ד, מייתרת את החובה לעמוד בהוראות התכנית.
לא מצאתי ממש ביתר טענות העותרים והן נדחות.
סוף דבר: מכל האמור העתירה נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו