הבקשה דנן
בבקשתם נסמכים המבקשים, בעקרו של דבר, על פסק דינו של בית משפט זה בעיניין נחום, וטוענים כי פסקי הדין של הערכאות קמא אינם מתיישבים עם ההלכה שנקבעה שם.
לגופם של דברים, נטען כי בעיניין נחום נדחתה העמדה לפיה הובלת אנשים או מטען בתוך מקום גאוגרפי אחד אינה מהוה "תחבורה יבשתית" ונקבע כי הכלים אשר יבואו בגדר "רכב מנועי" לפי חוק הפיצויים הם כלים בעלי מנוע, ארבעה גלגלים, הגה וכיסא נהג, אשר נעים אופקית באופן חופשי על מישור (ולא על מסילה), בעודם עמוסים במטען, ואשר הסיכון התעבורתי הוא הסיכון הדומינאנטי בעבודתם.
טעמיה של הלכה זו הובהרו בעיניין לוי בהתייחס לתכלית הכללית שעמדה בבסיס תיקון מס' 4 לחוק הפיצויים (חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים (תיקון מס' 4), התשמ"ג-1983 (להלן: התיקון)) (במסגרתו בין היתר הוכנסה הגדרה מרבה של "טרקטור" לכלל "רכב מנועי"), והיא למנוע הרחבת יתר של המונח "רכב מנועי". וכך צוין בדברי ההסבר להצעת החוק:
"... מכיוון שתאונת דרכים כמשמעותה בחוק יכולה לקרות לאו דוקא בדרך, רבו הנוטים להרחיב את משמעות המונח רכב, ויש השואלים אם אין נכללים בו כלים ימיים, מטוסים, כלי עבודה למיניהם, כלי שעשועים לילדים, עגלות נכים, מדרגות נעות, מעליות וכדומה. [...] מוצע למנוע הרחבת יתר של המונח 'רכב' ולמעט מההגדרה כיסא גלגלים, עגלת נכים ומדרגות נעות." (הצעת חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים (תיקון מס' 5), התשמ"ב-1982, עמ' 82).
...
עוד לטענתם, סיווג המלגזה בעניין נחום כ"רכב מנועי" מחייב את המסקנה כי אף הבובקט בא בגדר הגדרה זו.
דין הטענות להידחות, שכן הקביעות העובדתיות של הערכאות קמא לגבי מאפייניו של הבובקט מעלות תמונה שונה מזו אשר עולה ממאפייני המלגזה המתוארים בעניין נחום, ומכאן ההצדקה למסקנה השונה לגבי סיווגם של כלים אלה.
בהתאם, נקבע כי המלגזה אשר נדונה בעניין נחום (ואשר תמונתה הוגדרה כת/1) אכן "נועדה לפעול בין מקומות גאוגרפיים שונים" (שם, בעמוד 668), וכי "תחבורה יבשתית" היא ייעודה העיקרי של מלגזה זו. לצד האמור, הודגש כדלקמן:
"כדי למנוע אי-הבנות, נחזור ונדגיש שעוסקים אנו במלגזה אשר תמונה שלה הוצגה בפנינו (ת/1)... זוהי מלגזה אשר כדוגמתה קיימות מלגזות רבות שנעשה בהן שימוש להובלת מטענים ממקום גאוגרפי אחד למשנהו. מכאן, שמסקנתנו במקרה הנוכחי אינה מסקנה כללית, המתייחסת לכל 'מלגזה' באשר היא. בכל מקרה ומקרה, יש לבחון אם המלגזה שבה מדובר, על-פי טיבה ועל-פי סוגה, אוצרת בחובה סיכון תחבורתי שהוא הסיכון הדומיננטי בפעולתה" (שם, בעמוד 670).
סוף דבר
לאור כל האמור לעיל, אציע לחבריי לדחות את הערעור.