מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

הקטנת פיצויים בתביעת לשון הרע ועוולה אזרחית

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2016 בשלום הרצליה נפסק כדקלמן:

התובעת השתיתה את גובה הפצוי לו טענה על הפצוי הסטאטוטורי נשוא סעיף 7א' לחוק איסור לשון הרע הקובע: "(ב) במשפט בשל עוולה אזרחית לפי חוק זה, רשאי בית המשפט לחייב את הנתבע לשלם לנפגע פיצוי שלא יעלה על 50,000 שקלים חדשים, ללא הוכחת נזק.
" במסגרת פסק הדין אשר ניתן ברע"א 4740/00 - לימור אמר נ' אורנה יוסף, פ"ד נה(5) 510 סיכם כבוד הנשיא א' ברק את אמות המידה אשר יש להחיל לשם קביעת פיצויים בתביעת לשון הרע ונקבע על ידו כי מטרת הפצוי במקרה זה הנה להסיר את הנזק ולהטיבו, היא נועדה להעמיד את הניזוק במצב בו היה אילמלא פורסם לשון הרע, הן מבחינת הפגיעה בשיעור ההישתכרות, והן מבחינת הפגיעה בשמו הטוב וכי הפצוי נועד להשיג שלושה יעדים: לעודד את רוחו של הניזוק, לתקן את הנזק לשמו הטוב, ולמרק את זכותו לשם הטוב שנפגעה בגין לשון הרע (ראה עמ' 521-524).
אשר לאומדן הפצוי בגין הפגיעה בשמו הטוב של אדם, פסק כב' הנשיא א' ברק, שם. בעמ' 525: "בפסיקת הפצוי בגין לשון הרע יתחשב בית המשפט, בין היתר, בהקף הפגיעה במעמדו של הניזוק בקהילתו, בהשפלה שסבל, בכאב ובסבל שהיו מנת חלקו ובתוצאות הצפויות מכל אלה בעתיד. הבחינה היא אינדיוידואלית. אין לקבוע 'תעריפים'. בכל מקרה יש להיתחשב בטיב הפירסום, בהיקפו, באמינותו, במידת פגיעתו ובהתנהגות הצדדים. אכן, היתנהגותו של הניזוק לפני פירסום ולאחריו עשויה להוות אמצעי שבעזרתו ניתן לעמוד על ניזקו. בדומה, היתנהגותו של המזיק אף היא עשויה להשפיע על שיעור הנזק והערכתו. כך, למשל, היתנצלות על דברי לשון הרע עשויה להקטין את הנזק שהם גרמו ובכך להשפיע על שיעור הפיצויים (ראו סעיף 19 לחוק). חומרת הפגיעה ברגשותיו של הניזוק ובשמו הטוב נמדדת לעיתים בחומרת מעשיו וביטויו של המזיק. ודוק, אין בכך פיצוי עונשי. זהו נזק מוגבר המביא לפצוי מוגבר (agrravated) בשל היתנהגות המזיק. כך, למשל, מזיק היודע כי דבריו אינם אמת והעושה כל מאמץ בבית-המשפט להוכיח את אמתותם, עשוי לגרום להגברת ניזקו של הניזוק ובכך להגביר את הפצוי שלו הוא יהיה זכאי". יודגש, לטענת התובעת, לא זו בלבד שבמקרה בפנינו יש להשית על הנתבע את מלוא סכום הפצוי הסטאטוטורי נשוא סעיף 7א(ב) לחוק איסור לשון הרע, אלא שיש להשית על הנתבע כפל פיצוי בהנתן שהדברים פורסמו על ידו בכוונה לפגוע.
...
שאלת הנזק: כאמור, קבעתי כי דין התביעה בעילת לשון הרע להתקבל ומשכך, הנני נדרשת לבחון את הנזק אשר נגרם לתובעת כפועל יוצא מאמירות הנתבע והסעד לו היא זכאית בשלן.
בנסיבות אלו ולאחר ששקלתי השיקולים לחומרא ולקולא, הנני מחייבת את הנתבע לשלם לתובעת סך של 40,000 ₪ כפיצוי בגין נזקיה.
סוף דבר: אשר על כן, אני מחייבת את הנתבע לשלם לתובעת את הסכום 40,000 ₪ בתוספת הוצאות משפט בסך 6,500 ₪ וכן שכ"ט עו"ד בסך 10,000 ₪.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2016 בהמחוזי באר שבע נפסק כדקלמן:

נקבע, כי בזז לא טרח לעבות ראיותיו וביהמ"ש לא מצא: "... כי ראוי לצרף עילה מהותית של לשון הרע, אשר בצידה עתירה לפצוי בסך 100,000 ש"ח כדרך אגב". לגבי הנגישה נקבע, "אין די בחשש כדי לעמוד בנטל ההוכחה". לגבי חלק אחר של העוולות, טענות ההגנה של סרי נדחו ונקבע, כי טענותיו של בזז כנגד סרי, הוכחו באופן מספק בהליך אזרחי שעה שסרי לא סתר את הראיות שהציג בזז ולא הציג גרסה עובדתית משלו לפעולות המיוחסות לו בכתב התביעה.
בע"א 89/04 ד"ר יולי נודלמן נ' נתן שרנסקי (פורסם בנבו, (4.8.2008) היתייחס בית המשפט העליון למטרות חיוב הפיצויים בגין תביעת לשון הרע, וקבע השיקולים העומדים בבסיס החיוב לפיצויים: "מעקרונות היסוד האמורים לעיל, נגזרים השיקולים שיש לשקול לצורך הערכת שיעור הפצוי הראוי, בין לחומרה ובין לקולא. בראש וראשונה, יש לתת משקל לנזק שניגרם לתובע כתוצאה מהפרסום, אשר הפצוי התרופתי נועד להטבתו. קיימת חזקה, כי נגרם נזק לשמו הטוב של הנפגע מעצם פרסום לשון הרע, המצדיק פסיקת פיצויים אף ללא צורך שיוכיח נזק ממון מיוחד אשר נגרם הלכה למעשה (ענין מנדל-שרף, 174; ע"א 2668/97 רו"ח דורון רופין נ' גלובס פבלישר עיתונות, פד"י נה(1) 721 (1998), 725). נזק זה נשקל לא רק בהקשר לפירסום עצמו, אלא גם בהיתחשב בהתנהגות הצדדים לאחריו, ואף במהלך הדיון המשפטי, היתנהגות העשויה להגדיל את הנזק או להקטינו, לפי הענין. אף באשר למטרה העונשית, החינוכית וההרתעתית, יש לשקול את היתנהגות המפרסם, ואת כוונותיו כפי שהן עולות מהתנהגותו כגון, האם היה בהן רישול או קלות דעת, או זדון וכוונה ישירה לפגוע" (כב' השופטת פרוקצ'יה).
...
סוף דבר, לו דעתי נשמעת יש לדחות הערעור, והערעור שכנגד.
ומכאן לשאלת ההוצאות, ככלל שעה ששני הערעורים נדחים, אין מקום לחייב בהוצאות וכך יעשה גם במערכת היחסים שבין הצדדים.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בשלום אילת נפסק כדקלמן:

עוד ביקש לבסס התובע תביעתו, על חוק איסור לשון הרע, בכך שטען, כי בעצם קיום תיק ההוצאה לפועל וניהול הליכי סרק כנגד התובע, ביצעה הנתבעת עוולה בהתאם לחוק איסור לשון הרע, משום שהליכים אלו מהוים פגיעה בשמו הטוב של התובע, אשר מזכה אותו בפצוי הסטאטוטורי הקבוע בסעיף 7 לחוק ללא הוכחת נזק.
על-פי סעיף 7א' לחוק איסור לשון הרע, בשל עוולה אזרחית רשאי ביהמ"ש לחייב את הנתבע לשלם לנפגע פיצוי שלא יעלה על 50 אלף שקלים ללא הוכחת נזק, ברם בפסיקה של הערכאות השונות נמצא כי בית המשפט רשאי לסטות מהוראת סעיף 7א והוא רשאי לקבוע פיצוי ללא הוכחת נזק בסכומים נמוכים מאלו שצוינו בסעיף 7א' הנ"ל (ראו והשוו: ע"א 26706-06-14 ברינט נ' עירית עפולה וההפניות שם).
אשר לשיקולים בגינם יש להפחית מסכום הפצוי שנפסק, אינני מקבל את טענת הנתבעת לפיה התובע לא פעל באופן סביר להקטין את ניזקו, וזאת בשים לב לכך שהתובע לא ישב בחיבוק ידיים, ופנה לב"כ התבעת כבר בשנת 2010 כשגילה שתיק ההוצאה לפועל לא ניסגר וחובו בהוצאה לפועל ממשיך לתפוח על אף שפרע את חובו כלפי הנתבעת.
...
ביום 2.7.17, הגישה הנתבעת את תגובתה, במסגרתה הודתה באחריותה לעניין אי הגשת בקשה מטעמה לסגירת תיק ההוצאה לפועל, ובעקבות זאת, כב' הרשם חאיק נעתר לבקשת התובע ביום 13.7.17, קבע כי מחדלה של הנתבעת, או מי מטעמה, הביא לאי סגירת התיק, וכן השית על הנתבעת הוצאות בסך 2,000 ₪.
על יסוד כל האמור, הנני קובע כי נקיטת הליכים בהוצאה לפועל כנגד התובע, במשך למעלה מ11 שנים לאחר ששילם חובו לנתבעת, מהווים בנסיבות המקרה שלפנינו עוולת לשון הרע שיש בה כדי לזכות את התובע בפיצוי בגינה.
אשר לשיקולים בגינם יש להפחית מסכום הפיצוי שנפסק, אינני מקבל את טענת הנתבעת לפיה התובע לא פעל באופן סביר להקטין את נזקו, וזאת בשים לב לכך שהתובע לא ישב בחיבוק ידיים, ופנה לב"כ התבעת כבר בשנת 2010 כשגילה שתיק ההוצאה לפועל לא נסגר וחובו בהוצאה לפועל ממשיך לתפוח על אף שפרע את חובו כלפי הנתבעת.
סוף דבר לאור כל האמור לעיל, הנני מחייב את הנתבעת לשלם לתובע סך של 25,000 ₪, בתוספת הוצאות ההליך הכוללות שכר טרחת עורך דין בסך כולל של 10,000 ₪, והכל תוך 30 יום מיום קבלת פסק הדין, אחרת יישאו הסכומים הפרשי הצמדה וריבית כדין החל מהיום ועד מועד התשלום בפועל.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום פתח תקווה נפסק כדקלמן:

סע' 7א (ג) לחוק קובע כדלקמן: "במשפט בשל עוולה אזרחית על פי חוק זה, שבו הוכח כי לשון הרע פורסמה בכוונה לפגוע, רשאי בית המשפט לחייב את הנתבע לשלם לנתבע, פיצוי שלא יעלה על כפל הסכום כאמור בסעיף קטן (ב), ללא הוכחת נזק". על כן העתירה לכפל הפצוי הסטאטוטורי הנה בדין.
"ההלכה הפסוקה קובעת, כי לצורך פסיקת פיצויים בתביעת לשון הרע יש להיתחשב גם בהתנהגות הנתבע במהלך המשפט, ובמיוחד בדרך שבה ניהל הנתבע את הגנתו. היתנהגות המחמירה את הפגיעה בתובע תגרור הגדלה של סכום הפיצויים, ואילו היתנהגות נאותה תקטין את סכום הפיצויים" (אורי שנהר, דיני לשון הרע, בעמ' 399).
...
על כן אני נעתר למבוקש בכתב התביעה, מקבל את התביעה כולה ופוסק כדלקמן: ניתן בזאת צו מניעה קבוע האוסר על הנתבע לפרסם ולהפיץ על התובע כל דבר המהווה לשון הרע כהגדרתו בחוק.
הנתבע ישלם לתובע פיצוי בגין פרסומי לשון הרע.
הנתבע ישלם לתובע את הוצאות המשפט ושכ"ט עו"ד בסך כולל של 150,000 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2012 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

אשר לתביעת התובעת, חברה בע"מ. סעיף 10 לפקודת הנזיקין (נוסח חדש) קובע כך: "תאגיד לא ייפרע פיצויים בשל עוולה אלא אם גרמה לו נזק" סעיף 7א(ב) לחוק איסור לשון הרע קובע כך: "במשפט בשל עוולה אזרחית לפי חוק זה, רשאי בית המשפט לחייב את הנתבע לשלם לנפגע פיצוי שלא יעלה על 50,000 שקלים חדשים, ללא הוכחת נזק." איזה מבין שני אלו גובר? האם יכול תאגיד להפרע פיצויים בעוולה של "לשון הרע" גם בלא שניגרם לו נזק? עיון בפסיקה מלמד כי שאלה זו טרם הוכרעה בבית המשפט העליון.
כך גם עולה השאלה האם התובע שכנגד עמד בחובת הקטנת הנזק ופנה אל הנתבעים בבקשה לקבל העתק כאמור.
...
התביעה שכנגד נדחית.
שקילת מכלול נסיבות האירוע והעניינים אותם הדגשתי מעלה, מובילה למסקנה כי יש לחייב את הנתבע לשלם לתובעים 2-3 פיצוי בסך של 10,000 ₪ לכל אחד מהם, סה"כ 20,000 ₪.
כמו כן, ישלם הנתבע לתובעים שכ"ט עו"ד בסך של 6,000 ₪ וכן הוצאות בסכום כולל של 5,000 ₪ (סכום הכולל גם אגרות בית משפט).
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו