בסיכומי ההגנה, ובהמשך לטענת ההגנה בדבר אכיפה בררנית, הפנה הסניגור את הזרקור לכתוב במסמך מדיניות האכיפה- ת/6; לטענתו, מיסמך זה אינו מפורט דיו באשר לאזורים המוגדרים בו. כך לגבי איזור "מרכז העיר" המסמך אינו מיפרט אילו רחובות נמנים בו, ובכך לא נקבע תחום "מרכז העיר", זאת לטענתו, נכתב בעלמא בנגוד לדין כך שהדבר דרוש את אישור מועצת העיר בחקיקה.
כפי שנקבע באותו עניין הרי שהרשויות המקומיות בישראל הוסמכו במפורש, בחקיקה ראשית, להתקין בחוקי העזר הוראות שעניינן פתיחת עסקים בתחומן ביום שבת (ראו: חוק לתיקון פקודת העיריות (מס' 40), התשנ"א – 1990 (להלן:"חוק ההסמכה"):
"חוק ההסמכה נועד מפורשות להסיר ספק זה, "להקנות לרשויות המקומיות את הסמכות להסדיר איסור פתיחתם של עסקים בימי המנוחה" ולהבטיח את המשך תוקפם של חוקי העזר הקיימים (דברי ההסבר להצעת חוק הרשויות המקומיות (איסור פתיחת עסקים וסגירתם בימי מנוחה), התשמ"ח-1988, ה"ח 134 (מדובר בהצעה המקורית לחוק ההסמכה, שחקיקתו הושלמה בהמשך במסגרת הכנסת השתים-עשרה לפי דין הרציפות, ראו: ד"כ 12(3) 1191 (התשנ"א)); ראו גם: עניין ברמר, בפסקות 29-28 לפסק דיני).
מדיניות האכיפה הסלקטיבית של ערייה כרשות מנהלית, נפסלה עוד בעע"מ 2469/12 מוריס ברמר נ' עריית תל אביב ואח' (פורסם במאגרים, 25.06.13) שם נקבע כי מדיניות של העידר אכיפה שקטה של חוק העזר בדבר איסור עבודה בשבת וזאת במקומות מסוימים, לעסקים המפרים ופתוחים בשבת הנה בבחינת "לעג לרש" (פסקה 19 לפסק הדין) ונקבע כבר אז כי על הערייה לקבל החלטה בהתאם לסמכותה הנתונה לה ולהסדיר בחקיקה את הנושא, דבר שהוביל לפסיקה בעיניין היתאחדות הסוחרים ותיקוני החקיקה המופיעים לעיל.
...
בית המשפט העליון מציין בהלכת בורוביץ כי:
"ביטולו של הליך פלילי מטעמי הגנה מן הצדק מהווה אפוא מהלך קיצוני שבית המשפט אינו נזקק לו, אלא במקרים חריגים ביותר. בדרך כלל יידרש הנאשם להראות שהתקיים קשר סיבתי בין ההתנהגות הנפסדת של הרשויות, לבין הפגיעה בזכויותיו, עם זאת אין לשלול אפשרות שהפגיעה בתחושת הצדק וההגינות תיוחס לא להתנהגות שערורייתית של הרשויות, אלא למשל לרשלנותן, או אף לנסיבות שאינן תלויות ברשויות כל עיקר, אך המחייבות ומבססות בבירור את המסקנה כי במקרה הנתון לא יהיה ניתן להבטיח לנאשם קיום משפט הוגן שקיומו של ההליך הפלילי יפגע באופן ממשי בתחושת הצדק וההגינות...".
בית המשפט העליון קבע בהלכת בורוביץ מבחן תלת שלבי לתחולת ההגנה מן הצדק: זיהוי הפגמים במנותק משאלת חפות או אשמה, בחינת קיומו של ההליך חרף הפגמים בנסיבות של אותו מקרה והאם ניתן לרפא את הפגמים באמצעים מתונים יותר מביטול כתב אישום (שם, בפיסקה 21).
מן הכלל אל הפרט
יישום הדוקטרינה להגנה מן הצדק על שלושת השלבים שנקבעו בהלכת בורוביץ מובילים את בית המשפט למסקנה לפיה יש להורות על ביטול האישומים בעניין הדוחות אותם הנאשמת טרם שילמה, וזאת הן בשל פגיעה בזכותה החוקתית להליך הוגן ויצירת מצב של אכיפה בררנית ללא כל הסמכה כדין.
יפים לעניין זה דברי השופט לנדוי בבג"צ 390/79 עזת מחמד מוסטפה דויקאת ואח' נ' ממשלת ישראל (פורסם במאגרים, 22.10.79):
" ...עדיין רב החשש שבית-המשפט יראה כאילו נטש את מקומו הראוי לו וירד אל תוך זירת הוויכוח הציבורי, ושהחלטתו תתקבל על-ידי חלק מן הציבור בתשואות ועל-ידי חלקו האחר בדחייה גמורה ונרגשת. במובן זה אני רואה עצמי כאן, כמי שחובתו לפסוק על-פי הדין בכל ענין המובא לפני בית-המשפט כדין, היא דווקא כופה עלי הר כגיגית, ביודעי היטב מראש שהציבור הרחב לא ישים לבו להנמקה המשפטית אלא למסקנה הסופית בלבד... (שם, בעמ' 4)".
לאור כל האמור לעיל, אני מורה על ביטול האישומים כנגד הנאשמת מחמת קבלת הטענה להגנה מן הצדק.