מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

הצמדות בבתים משותפים בעיר רמת גן

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

הפסיקה הכירה בהבדלים, מבחינת חובת ההבלטה והפירוט בחוזה המכר בנוגע להחרגה מן הרכוש המשותף, בין התקופה שקדמה לחקיקת חוק המכר דירות לבין זו שבאה לאחר מכן, תוך שהודגש כי חוק המכר דירות הביא בכנפיו שינוי מהותי מבחינת חובתו של המוכר להדגיש ולפרט תניות שיש בהן כדי להחריג שטחים מן הרכוש המשותף (ראו והשוו, ע"א 60/80 שטרן נ' מאירי יצחק חברה קבלנית לבתים משותפים לבנין בע"מ פ"ד לו(3) 48 (1982); ע"א 213/80 שמעונוף נ' ברוכים פ"ד לז(3) 808 (1983).
הגם שהריני נכונה לקבל את גרסת מר דושניצקי בדבר שימוש רב שנים בשטח שבמחלוקת לחניית כלי רכב של בעלי תת חלקה 7 ודיירים מטעמם, וזאת ללא מחאה מצד יתר בעלי הדירות עדיין אין בכך כדי ללמד על הקניית זכות הבעלות לתובע בשטח זה. בסיום פרק זה ראוי לשוב ולציין, כי כאמור בתי המשפט הכירו בכך שהרף להוכחת הסכמה להצמדה של חלק מהרכוש המשותף אל דירה מסוימת, עשוי להשתנות מעת לעת נוכח שנויי החקיקה.
" הינה כי כן, הוראת סעיף 94 לחוק המקרקעין מציבה שלושה תנאים מצטברים הנדרשים על מנת ששימוש במקרקעין כפופים ישתכלל לכדי זיקת הנאה (ראו: ע"א 700/88 אסטרחאן נ' בן-חורין פ"ד מה(3) 720, 733-734 (1991) (להלן: "עניין אסטרחאן" וכן, ע"א 9308/06 עריית רמת גן נ' עיזבון המנוחה הגב' ורדה בורשטיין ז"ל (פורסם בנבו, 22.09.2011)‏‏, להלן: "עניין בורשטיין"): תנאי ראשון- השמוש: אופיו ותכונותיו של השמוש הם כאלה שמאפשרים לו להכנס לגדר הוראותיו של סעיף 94 לחוק המקרקעין.
מר דושניצקי הצהיר כי: "מקום החנייה מצוי בחזית הראשית של הבניין ליד הכניסה הראשית ומכאן שבעלי כל ייתר הדירות היו ערים לשימוש הייחודי במקום החנייה רק על ידי בעל ושוכרי תת חלקה 7 כחנייה שלהם בלבד, ללא כל מחאה או היתנגדות מצדם" (סעיף 22 לתצהירו).
...
מהנימוקים שפורטו לעיל, התוצאה היא כי דין התביעה להידחות וכך אני מורה.
סוף דבר התביעה נדחית.
התובע ישלם לנתבעים 1,2,5 הוצאות בסך 5,000 ₪ וכן שכר טרחת עו"ד בסך 50,000 ₪.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2015 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בהנתן שהנכס נמצא במקום מרכזי בעיר רמת גן, ברוחב קטן בעל נגישות טובה וקרבה לצירי תנועה עקריים (סעיף 43 לפסק הדין) – טמון בו פוטנציאל כלכלי רב. הצדדים ניהלו במשך שנים מגעים לגבי מימוש הזכויות במיגרש ובחנו, בין היתר, אפשרות לבצע עסקת קומבינאציה, אלא שמגעים אלו לא נשאו פרי ובמצב דברים זה הגישו המשיבות נגד המערער את תביעתן לפירוק השתוף במקרקעין.
להשקפתו, "הדרך הטובה והנכונה ביותר לפירוק השתוף...היא רישום בית משותף לפי המצב הקיים בשטח, לרבות הצמדת שטחי קרקע וזכויות בנייה לפי החכירות הרשומות במקרקעין ולפי החלוקה בפועל הקיימת בין הצדדים" (המבוא לכתב ההגנה המתוקן).
בדברי ההסבר להצעת החוק צוין, כי יש במדינה יותר מ- 450,000 דירות בבתים "שהוקמו כשיכונים צבוריים" המוחזקים בפועל כבתים משותפים אף שטרם נרשמו בפנקסי המקרקעין משום עיכובים בהשלמת רישום פעולות התיכנון והוצע להחיל על בתים אלה, בשינויים המחויבים, את ההוראות שבחוק בדבר דרכי הניהול התקין של הבית והבטחת השירותים הדרושים, וכן בדבר יישוב סכסוכים בין בעלי הדירות (ה"ח תשל"ו מס' 1243 עמ' 256).
...
סגן הנשיאה יצחק ענבר: לפנינו ערעור (שהוגש לאחר נטילת רשות) על החלטתו של בית משפט השלום בתל-אביב (כב' השופטת ת' אברהמי), אשר ניתנה ביום 16/5/13 בת.א 152849-09, שבה נעתר לבקשת המשיבות להורות על פירוק השיתוף במגרש ברחוב צוריאל ברמת גן, הידוע כחלקה 285 בגוש 6205 (להלן –הנכס, המקרקעין, או המגרש).
נוכח כל המקובץ לעיל עותר המערער לקבוע כי החלקה אינה ניתנת מלכתחילה לפירוק, ולחילופין – כי הפירוק יעשה בדרך של רישום בית משותף בלבד.
דיון והכרעה אקדים ואומר כי לאחר העיון הגעתי למסקנה כי דין הערעור להידחות.
אין בידי לקבל אבחנה זו: הגדרת "בעל דירה" בפרק ו'1 כוללת לא רק את מי שערך עם שותפיו למקרקעין הסכם חכירה צולבת, אלא גם – ובעיקר - את כל מי שעל פי הסכם בכתב זכאי להירשם כבעל דירה או כחוכר לדורות, כאשר הסיפא להגדרה אף קובעת כי "כל מחזיק בדירה בבית יראוהו לעניין פרק זה כבעל דירה, כל עוד לא הוכיח שאינו כך". המדובר בהגדרה רחבה ביותר, אשר דומה כי לא יהיה מרחיק לכת להניח לגביה, שהיא חובקת את רובם המכריע של בתי פרק ו'1, אם לא את כולם.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2015 בשלום קריות נפסק כדקלמן:

בסעיף 7(ה) לחוות דעתה, הבהירה המפקחת כי רישום בפנקס הבתים המשותפים אינו מחייב קביעת הצמדות מסוימות.
העובדה שהמבנה מחולק לשלוש יחידות דיור, בעוד שעל פי ההיתרים אושרו שתי יחידות דיור, אינה מקימה עילת תביעה במישור האזרחי בין בעלי הזכויות בחלקה (ראו: בג"ץ 16/50 איגרא רמא בע"מ נ' ועדת בנין ערים ת"א, פ"ד ה' 229; בבג"ץ 175/50 לידיה לוי ואח' נ' הוועדה המקומית לבנייה ותכנון ערים, רמת גן ואח', פ"ד ה 1221).
...
לפיכך, אני מורה על דחיית התביעה שכנגד.
סיכום: אני מקבלת את התביעה לפירוק השיתוף ומורה כי פירוק השיתוף בחלקה יעשה באמצעות רישום בית משותף.
אני מורה לב"כ יציב להגיש 4 עותקים נוספים (לפחות) ממפת המדידה, על מנת שיאושרו בחותמת בית המשפט.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

השופט י. אטדגי: המערערים והמשיבים הם בעלי דירות בבנין שבשכונת רמת עמידר רמת גן, אשר ניבנה לפני שנים רבות ונרשם בפנקס הבתים המשותפים בשנת 1955 (להלן – "הבנין").
באופן זה, אם יופחת 17.56 מ"ר מהשטח הכולל שניבנה, 284.58 מ"ר (וגם אם נייחס את שטח השרות הנוסף של 2.92 מ"ר כולו למשיבים), התוצאה תהיה 267.02 מ"ר, כלומר חריגה זניחה של 1.2 מ"ר בלבד, כאשר, כפי שבית המשפט קמא העיר בצדק בפסק דינו (סעיף 50), הפגיעה האפשרית במערער מתבטאת בחמישית בלבד מחריגה זו (0.24 מ"ר) בהיותו אחד מחמשת בעלי הזכויות הנוספים בבניין, מעשה של מה בכך שאינו יכול ליצור זכות לפצוי (השווה לסעיף 4 לפקודת הנזיקין [נוסח חדש]).
אמנם, סעיף 62(א) לחוק המקרקעין קובע כי הצמדתו של חלק מסוים מהרכוש המשותף לדירה פלונית מצריכה את הסכמת כל בעלי הדירות, אולם, כפי שנקבע ב-רע"א 1462/10 עטייה נ' שגיא (2.8.2012), "סעיף 71 ב' לחוק המקרקעין. . . הוא בגדר חריג לכלל הקבוע בסעיף 62(א) (הסעיף ניפתח במילים: "על אף הוראות סעיף 62(א) סיפא. . . ").
...
על סמך מסקנותיו אלה, דחה בית המשפט קמא גם את תביעתו של המערער בעילה זו. סבורני, כי בית המשפט קמא לא היה יכול להגיע למסקנתו האמורה, לפני שאפשרות ההרחבה על ידי בניית המרתף, אם מתחת לבניין ואם מתחת לחצר הסמוכה, לובנה בחוות דעת מתאימות ובראיות מתאימות.
לפיכך אני סבור כי יש להחזיר את התיק לבית המשפט קמא כדי לברר את סוגיית ההיתכנות ההנדסית והכלכלית של ההרחבה בדרך של חפירת מרתף, כשלשם כך בית המשפט יוכל לתת הוראות לצדדים להמציא לו חוות דעת מומחים, או למנות מומחים מטעמו, או להביא ראיות נוספות, הכל על פי טוב שכלו.
ירדנה סרוסי, שופטת התוצאה הערעור מתקבל באופן חלקי, בסוגיית הפגיעה ביכולת ההרחבה של דירת המערער עקב הצבת גרם המדרגות החדש ושאלת ההיתכנות של ביצוע הרחבת דירת המערער באמצעות בניית מרתף, עלותה ושווייה.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

בית המשפט המחוזי מרכז-לוד ע"א 8426-11-20 עריית יבנה נ' מבואות ערים בע"מ לפני כבוד השופטת מיכל נד"ב, אב"ד כבוד השופטת חנה קיציס כבוד השופטת יסכה רוטנברג המערערת עריית יבנה ע"י ב"כ עו"ד שמוליק קסוטו ועו"ד מיכל רוזנברג המשיבה מבואות ערים בע"מ ע"י ב"כ עו"ד אליעד כהן פסק דין
וכך נפסק: "במקרה דנא לא נרשם הבניין כבית משותף. על בתים מסוג זה, אשר מבחינת מאפייניהם הפיזיים ראויים להרשם כבית משותף אך לא נרשמו ככזה (להלן - בתים שאינם משותפים), חל פרק ו1 לחוק המקרקעין... (רע"א 698/85 בן צור נ' ששון, פ"ד מא(3) 144, 149 (1987) (להלן - עניין בן צור)). ההגדרה בסעיף 77א לחוק המקרקעין של "רכוש משותף" בבית שאינו משותף דומה, מבחינה מעשית, להגדרה בסעיף 52א לחוק לגבי בית הרשום כמשותף.
בעיניין בן צור קבע בית המשפט, כי שאלת תחולתו של פרק ו1 לחוק המקרקעין תלויה ב"מבחן הייעוד" הנושא משמעות כפולה: האחת, כי מדובר בשטח אשר לפי מהותו מיועד לשימוש כל בעלי הדירות או מרביתם; השנייה, כי לבעלי הדירות או למרביתם ישנה זכות לעשות שימוש בשטח, אשר הוענקה להם מידי מי שבכוחו להעניקה (עניין בן צור, עמ' 150; ראו גם, ע"א 2525/92 ראוכברגר נ' עריית רמת-גן, פ"ד מז(5) 850 (1993); ע"א 686/02 עמותת בעלי ודיירי קריית וולפסון בירושלים נ' קריית וולפסון בירושלים חברה לניהול ושירותים בע"מ, פ"ד נט(1) 943, 955 (2004) (להלן - עניין וולפסון), וההפניות שם; מיגל דויטש קניין 754-752 (כרך א, 1997)).
טענת הערייה, כי המשיבה נותרה ללא כל זכויות במבנה שעל כן לא יהא באפשרותה להצמיד בעתיד את שטח הגג ליחידה אחרת, ועל כן הוא יחשב כרכוש משותף, לא הוכחה.
...
לסיכום, במועדים הרלוונטיים לתביעה לא הייתה לעירייה זכות להחזיק בגג המבנה או לעשות בו שימוש.
הערעור נדחה.
נוכח טיבן של טענות העירייה מצאנו לחייבה בהוצאות בסכום של 35,000 ₪.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו