מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

הצמדה למדד הבסיסי בלבד בחוזה בנייה

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מיוחד (תא"ח) שהוגש בשנת 2014 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

עוד נקבע כי איחור בתשלום דמי השכירות יחייב את הנתבעת בתשלום תוספת לדמי השכירות בסך 1% לחודש, בצרוף הפרישי הצמדה למדד [סעיף 6(ז)], וכמובן כי על הנתבעת לשלם את מלוא התשלומים הנוספים עבור השמוש במושכר לרבות תשלומי מים, חשמל, ארנונה וכו' (להלן: "התשלומים הנוספים") [סעיף 8(ג)].
בנוסף טוענים הנתבעים כי לנתבעת לא היה חוב בגין דמי השכירות, וכי עניינה העקרי של התובענה שבפניי הוא בתשלומים הנוספים אשר שולמו, לשיטתם, במשך תקופה ארוכה, ביתר, על בסיס הערכות בלבד, תוך הפרת הסכם השכירות על ידי התובעת.
על אף האמור יש לזכור כי סעיף 25(א) לחוק החוזים (חלק כללי) התשל"ג – 1973 (להלן: "חוק החוזים"), קובע כי: "חוזה יפורש לפי אומד דעתם של הצדדים, כפי שהוא משתמע מתוך החוזה ומנסיבות העניין, ואולם אם אומד דעתם של הצדדים משתמע במפורש מלשון החוזה, יפורש החוזה בהתאם ללשונו.". אמנם, ההלכה הקובעת הנה כי שעה שלשון החוזה ברורה וחד משמעית חזקה עליה כי היא משקפת את אומד דעת הצדדים (ראו דברי כב' השופט ד"ר דנציגר בע"א 7379/06 ג.מ.ח.ל חברה לבניה 1992 בע"מ נ' טהוליאן, (מיום 10/9/09), [פורסם בנבו]; ע"א 5856/06 לוי נ' נורקייט בע"מ, (יום 28/1/08) [פורסם בנבו] ועוד).
...
אבהיר בעניין זה כי אני מקבלת את הטענה כי התובעת ראתה גם בשם המותג משום תנאי יסודי שאין בלתו, באשר בו עצמו, כמו גם בשף בעל המוניטין, יש אלמנט משיכה לא מבוטל לקהל הלקוחות, ומכאן גם השפעה על תזרים ההכנסות.
סוף דבר התביעה מתקבלת.
הנתבעים ישלמו לתובעת הוצאות משפט בסך של 10,000 ₪.

בהליך המרצת פתיחה בוררות (הפ"ב) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

המבקשים טוענים כי על פי מיסמך המחאת הזכויות המשיבה התחייבה, בין היתר, להעמיד לבעלי הזכויות הלוואה כאשר הריבית תקבע על-ידי המשיבה לפי שיקול דעתה, וכל שבעלי הזכויות יחויבו בו הוא הצמדה של כל תשלום למדד הבסיס, ובגין איחור בתשלום, יחויבו בריבית בצרוף מע"מ כחוק בלבד.
לטענת המבקשים, המשיבה דרשה וגבתה באופן כוחני וחסר תום לב סכומים העולים על התמורה הפאושלית המוסכמת בהתאם למסמך המחאת הזכויות ומסמך התשלומים שבהסכם המשולש, זאת מבלי שהמציאה להם חשבונות מבוארים מגובים באסמכתאות, וכאשר החשבונות ששלחה למבקשים אינם תואמים את הסכם הבניה והשיתוף שבמסגרתו הוסכם על תשלום סכום קבוע עבור בניית כל דירת מגורים כמחיר פאושלי שלא ישתנה מכל סיבה שהיא, זאת בצרוף הצמדה למדד הבסיס.
...
המשיבה מתנגדת לבקשה וטוענת כי טענות המבקשים ובקשתם למינוי בורר עומדת בניגוד לפסה"ד של בית המשפט העליון בהליך הקודם, כך שדין הבקשה להידחות על הסף מחמת מעשה בית דין.
לחלופין, דין הבקשה להידחות לגופם של דברים שכן המבקשים מתעלמים מפסה"ד של בית המשפט העליון שקבע כי טענותיהם הן טענות קולקטיביות ועל כן הן יכולות להתברר בבוררות רק בהתאם להוראת סעיף 26.3 להסכם הבניה והשיתוף, דהיינו רק בהסכמת כלל בעלי הזכויות ובאמצעות נציגיהם.
אשר על כן, דין הבקשה למינוי בורר שהוגשה על-ידי המבקשים באופן אישי ושלא על פי הפרוצדורה הקבועה בסעיף 26.3 להסכם הבניה והשיתוף, להידחות.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

(5) התובעים טענו כי מנגנון הצמדת החיובים הוא תנאי מקפח הטעון ביטול, בהיותה כנגד מדד תשומות הבניה ולא כנגד מדד המחירים לצרכן וכן כי בתאריך החוזה היה ידוע כבר מדד בסיס עדכני, גבוה יותר ולמרות זאת הוצמדו התשלומים למדד בסיס קודם שהיה נמוך יותר.
כפי שעולה בפירוש בסעיף 9 לנספח ט': "הקונה מוותר בזאת ויתור סופי ומוחלט על כל טענה, תביעה, דרישה ו/או זכות כלשהיא לפצוי בקשר עם כל האמור ותעמוד לו זכות הביטול כאמור בסעיפים 7.1, 7.2, 7.3 בלבד. תנאי זה הנו תנאי יסודי על בסיסו הסכים המוכר להיתקשר עם הקונה בהסכם המכר" (ההדגשה במקור, הח"מ).
...
בית המשפט מצא, כי הפרשי הצמדה שולמו במלואן ואף ביתר על ידי התובעים במהלך השלמת החובות החוזיות במסגרת החלטת ביניים בתיק זה, כמתואר בטבלת חישוב ההצמדה.
באיזון בין השיקולים מצא בית המשפט לנכון, כי יש לפסוק את הוצאות המשפט ולהעמידן על 0.25 מהשיעור הקבוע בכללי לשכת עורכי הדין בעניין התעריף המינימלי כשסכום הבסיס הוא סכום הזכיה המעודכן.
חישוב שכה"ט על פי התעריף המינימלי : X 0.25מקדם ערעור Xמקדם מע"מ X [ שכר 9 ישיבות +הסכום לפי הכללים X 10% + 4% X(סכום הזכיה – הסכום לפי הכללים הנתבעות תשלמנה לתובעים סך של 13,075 סכום זה כולל מע"מ. בשיקול נוסף מצא בית המשפט כי הנתבעת 3 לא עסקה רק בשיווק ולא יוצגה בנפרד ולפיכך - איננה זכאית לפסיקת הוצאות נפרדת.

בהליך ועדת ערר (ו"ע) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בחוק המכר (דירות) (הבטחת השקעות של רוכשי דירות) תשל"ה-1974 נקבע: הבטחת כספי הקונה לא יקבל מוכר מקונה, על חשבון מחיר הדירה, סכום העולה על שבעה אחוזים מהמחיר, אלא אם עשה אחת מאלה, והכל על אף האמור בחוזה המכר: (1) מסר לקונה ערבות בנקאית להבטחת החזרתם של כל הכספים ששילם לו הקונה על חשבון המחיר למעט רכיב המע"מ, כהגדרתו בסעיף 3ג1, הנכלל בכספים אלה, במקרה שלא יוכל להעביר לקונה בעלות או זכות אחרת בדירה כמוסכם בחוזה המכר, מחמת עיקול שהוטל על הדירה או על הקרקע שעליה היא נבנית או מחמת צו הקפאת הליכים, צו לקבלת נכסים, צו פירוק או צו למינוי כונס נכסים שניתנו נגד המוכר או נגד בעל הקרקע האמור, או מחמת נסיבות שבהן נוצרה מניעה מוחלטת למסור את ההחזקה בדירה, ואולם ביטול חוזה המכר כשלעצמו לא יהווה מניעה מוחלטת לעניין זה; השר, בהסכמת המפקח על בנקים, רשאי לקבוע לעניין זה את נוסח הערבות הבנקאית; (2) ביטח את עצמו אצל מבטח, שאישר לעניין זה הממונה על שוק ההון, להבטחת החזרתם של כל הכספים ששילם לו הקונה על חשבון המחיר, למעט רכיב המע"מ, כהגדרתו בסעיף 3ג1, הנכלל בכספים אלה, בהתקיים הנסיבות כאמור בפיסקה (1), והקונה צויין כמוטב על פי פוליסת הביטוח ודמי הביטוח שולמו מראש; שר האוצר, רשאי לקבוע לעניין זה את נוסח פוליסת הביטוח; (3) שעבד את הדירה, או חלק יחסי מהקרקע שעליה היא נבנית, במשכנתה ראשונה לטובת הקונה או לטובת חברת נאמנות שאישר לכך השר, להבטחת החזרתם של כל הכספים ששילם לו הקונה על חשבון המחיר, בהתקיים הנסיבות כאמור בפיסקה ;(1) (4) רשם לגבי הדירה, או לגבי חלק יחסי של הקרקע שעליה היא נבנית, הערת אזהרה על מכירת הדירה בהתאם להוראות סעיף 126 לחוק המקרקעין, תשכ"ט-1969, ובילבד שלא נרשמו לגביהם שיעבוד, עיקול או זכות של צד שלישי שיש להם עדיפות על ההערה; (5)  העביר על שם הקונה את הבעלות או זכות אחרת בדירה, או בחלק יחסי מהקרקע שעליה היא נבנית, כמוסכם בחוזה המכר, כשהדירה או הקרקע נקיים מכל שיעבוד, עיקול או זכות של צד שלישי.
הצמדה: התמורה תהא צמודה למדד תשומות הבניה כשהמדד הבסיסי הוא מדד חודש אוגוסט 2019 שפורסם ביום ה-15 לחודש ספטמבר 2019 ועומד על 114.4 נקודות (להלן: "המדד הבסיסי").
...
הקונה מצהיר כי הובהרה לו זכותו להתייעץ עם עורך דין מטעמו וכי הוא ויתר או עשה שימוש בזכות זו והוא חותם על הסכם זה לאחר שמיצה את זכותו זו. הקונה מצהיר כי הובהר לו היטב שאין בתשלום ההשתתפות בהוצאות המשפטיות של החברה משום יצירת יחסי לקוח-עורך דין בינו לבין עוה"ד הנ"ל. יחד עם כל האמור לעיל, הובהר לקונה כי עוה"ד הנ"ל יבצעו את רישום הזכויות בדירה כאמור אך לא בתור עורכי דינו אלא מכח חובתו על-פי דין של המוכר לרשום את זכויות הקונה בספרי המקרקעין, חובה אשר המוכר מבצע אותה באמצעות יועציו המשפטיים הנ"ל. הקונה מצהיר כי ידוע לו והוא מאשר זאת ומסכים לכך כי עוה"ד הנ"ל ייצגו את המוכר כנגדו בכל ענין והליך הקשור בחוזה המכר, בדירה ו/או בכל הקשור בהם ו/או הנובע מהם.
סוף דבר אנו דוחים את הערר.
בהתחשב בעיצום שהוטל על העוררת ובכך שבסופו של יום נמסרה לקונים ערבות בנקאית, אם כי באיחור של שנתיים וחצי !! ובכך שבהמשך הדירה נמסרה לקונים, אנו מחליטים לא לעשות צו להוצאות.

בהליך ועדת ערר (ו"ע) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בנוסף, קיבלו מהעוררת חלק מחברי הקבוצה, ביניהם המתלונן, לפי בקשתם כתב אישור זכויות שכותרתו "הסכם לרכישת מקרקעין גוש 7129 חלקה 15 ("המיגרש")", במסגרתו ניתנה הבהרה בלבד בדבר הזכויות במקרקעין שנרכשו על ידי חברי הקבוצה הנ"ל מהעוררת במסגרת הסכם רכישת זכויות, לרבות מיקומה של היחידה הרעיונית שתוקם. כמו כן, צוינה התמורה הנוספת שיש לשלם המהוה את עלות בניית הדירה העתידית על המקרקעין, זאת על דרך ההערכה על בסיס החלק היחסי. כפי שיפורט בהרחבה להלן, הפרשנות שניתנה על ידי הממונה הנכבד לאישור זכויות זה, ככזו המהוה לא פחות ולא יותר הסכם מכר (!), הנה מופרכת ואינה עולה בקנה אחד עם המסמך כמו גם עם השכל הישר.
ההצמדה תהיה באופן שאם יתברר שהמדד הידוע האחרון במועד ביצועו בפועל של כל תשלום ותשלום (להלן: "המדד החדשי") גבוה יותר לעומת המדד הבסיסי, או ישתנו התשלומים עבור עלות הבנייה בהתאמה בשיעור שבו השתנה המדד החדש לעומת המדד הבסיסי.
...
הערות האזהרה – שנרשמו מאוחר יותר – היו כפופות לשעבוד ראשון זה ונדחות בפניו.
סוף דבר אנו דוחים את הערר.
אנו מחייבים את העוררת לשאת בהוצאות המשיבה לרבות שכ"ט עו"ד בסך כולל של 10,000 ₪.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו