בית המשפט המחוזי מרכז-לוד
ת"א 56085-07-18 דותן ואח' נ' קבוץ העוגן
מספר בקשה:5
בפני
כבוד השופטת איריס רבינוביץ ברון
תובעים
1. אסנת דותן
2. אבינועם הלמן
3. הלמן מישאל
ע"י ב"כ עו"ד ארז בורג ועו"ד אמנון דותן
נתבע
קבוץ העוגן
ע"י ב"כ עו"ד רפאל בן חיים
החלטה
התובעים טוענים בכתב התביעה כי הקבוץ משתהה בהעברת הרישום בנכס על שמם ולפיכך עותרים לקבלת צו הצהרתי לפיו התובעים הנם בעלי זכויות הקניין הזכאים להרשם כחוכרים בנכס ומתן צו עשה אשר יורה לקבוץ לנקוט בכל הפעולות הדרושות לשם כך.
עוד עותרים התובעים לקבלת צו עשה המורה לקבוץ למסור לידיהם את יתרת החלק המבונה החסר בנכס באמצעות בניית קיר חיץ ולקבלת צוי מניעה וצוי עשה באשר לשימוש שנעשה על ידי הקבוץ בשטח השצ"פ.
כן עותרים התובעים לקבלת סעדים כספיים בסך 518,200 ₪.
בעניינינו, הסעד העקרי המבוקש הוא "להצהיר שהתובעים הנם בעלי זכויות הקניין הזכאים להרשם כחוכרים" בנכס (ר' סעיף 78.1 לכתב התביעה), כאשר לטענת התובעים המדובר בסעד הנוגע לאכיפת חוזה מכר בנוגע לזכויות במקרקעין.
ניתן ללמוד לענייננו, מרע"א 1924/16 אבו ג'אנם נ' נכסי רמלה 3 בע"מ (פורסם במאגרים, 20.4.16), שם נקבע כי הסמכות העניינית לידון בהליך תקבע לפי שווי התביעה, משום שהחלוקה התכנונית שנעשתה במקרקעין טרם עוגנה מבחינה קניינית, קרי טרם נרשמה במירשם המקרקעין ולפיכך (בפיסקה 12 לפסק הדין, ההדגשות הוספו – א.ר.ב):
"מתן הסעד המבוקש לא יקנה איפוא לנכסי רמלה (המשיבה בהליך והתובעת בהליך העקרי – א.ר.ב) זכות קניינית כלשהיא במגרשי המשנה, אלא, לכל היותר, זכות אובליגאטורית in personam, התקפה במישור היחסים המשולש נכסי רמלה–רשות הפיתוח–אבו-ג'אנם. מסקנה זו נלמדת גם מכך שבתביעה לא התבקש סעד נגד רשויות התיכנון או רשם המקרקעין, כדוגמת סעד שיורה להם להשלים את רישום הבעלות על מיגרשי המשנה, וגורמים אלו כלל לא צורפו לתביעה. מסקנה זו מתיישבת גם עם טענת רשות הפיתוח, לפיה ממילא אין בתביעת נכסי רמלה כדי לחסוך בהליכי רישום כלשהם, ולכן אף ניתן לראות בה תביעה "מוקדמת" או "עוקפת"..
...
ניתן ללמוד לענייננו, מרע"א 1924/16 אבו ג'אנם נ' נכסי רמלה 3 בע"מ (פורסם במאגרים, 20.4.16), שם נקבע כי הסמכות העניינית לדון בהליך תיקבע לפי שווי התביעה, משום שהחלוקה התכנונית שנעשתה במקרקעין טרם עוגנה מבחינה קניינית, קרי טרם נרשמה במרשם המקרקעין ולפיכך (בפסקה 12 לפסק הדין, ההדגשות הוספו – א.ר.ב):
"מתן הסעד המבוקש לא יקנה אפוא לנכסי רמלה (המשיבה בהליך והתובעת בהליך העיקרי – א.ר.ב) זכות קניינית כלשהי במגרשי המשנה, אלא, לכל היותר, זכות אובליגטורית in personam, התקפה במישור היחסים המשולש נכסי רמלה–רשות הפיתוח–אבו-ג'אנם. מסקנה זו נלמדת גם מכך שבתביעה לא התבקש סעד נגד רשויות התכנון או רשם המקרקעין, כדוגמת סעד שיורה להם להשלים את רישום הבעלות על מגרשי המשנה, וגורמים אלו כלל לא צורפו לתביעה. מסקנה זו מתיישבת גם עם טענת רשות הפיתוח, לפיה ממילא אין בתביעת נכסי רמלה כדי לחסוך בהליכי רישום כלשהם, ולכן אף ניתן לראות בה תביעה "מוקדמת" או "עוקפת"..
"
לנוכח כל האמור לעיל, שוכנעתי כי הסעד המבוקש בתובענה לאכיפת הסכם המכר מתייחס להסכם שענייננו העברת זכויות אובליגטוריות, ולא זכויות קנייניות.
לנוכח האמור לעיל, אני מורה על העברת התובענה, לפי סעיף 79 לחוק בתי המשפט, לבית המשפט המוסמך, הוא בית משפט השלום במחוז מרכז.