תימוכין לכך ניתן למצוא בכך שהשמאי המוסכם קבע למקרקעין שווי שוק של 100 ₪ למ"ר, להבדיל משווי של 400 ₪ למ"ר אשר נקבע למקרקעין על ידי השמאי מטעם המבקשים;
לטענת המבקשים, הם סמכו ידיהם על הכרעתו המכריעה של השמאי המוסכם, ולפיכך אין רלבאנטיות לעמדתם בכתב המרצת הפתיחה ובחוות הדעת השמאית שהוגשה מטעמם לפיה החלטה 727 של המינהל (אשר העניקה לחוכרים לדורות של קרקע למטרת חקלאות את הזכות לקבלת שיעור מסוים משווי המקרקעין לאחר שינוי ייעודם – בכפוף להשבתם של המקרקעין לידי המינהל) הייתה בתוקף במועד הקובע, וכי בהתאמה לכך – שווי השוק של המקרקעין עמד על 400 ₪ למ"ר. לפיכך, אין גם רלבאנטיות לבג"ץ הקשת המזרחית שביטל את החלטה 727 של המינהל בשל חוסר סבירותה;
לטענת המבקשים, אין לקבל עמדתה של נתיבי ישראל, לפיה אין להסתמך על שווי השוק של המקרקעין במועד הקובע (בשנת 1999) בשל פסק דין שניתן בשנת 2002 (בג"ץ הקשת המזרחית) שכן אין זה אפשרי "'לתקן' את שווי השוק בדיעבד בטענה שצריך היה להיתחשב במידע מסוים אשר לא עמד בפני השוק בתקופה הרלוואנטית ..." [ע"א 738/10 דבאח נ' מדינת ישראל (פורסם בנבו, 17.11.13) פסקה 24].
האם היה על השמאי המוסכם להמנע מעריכת השומה בהתבסס על שיטת ההשוואה
לטענת המבקשים, השמאי המוסכם מונה כשמאי מכריע במחלוקות השמאיות שבין הצדדים ולפיכך על בית המשפט להמנע מלהתערב בשומתו, אלא אם כן יוכח כי פעל בנגוד לכללי הצדק הטבעי, או כי נפלה טעות גסה ובולטת על פניה בחוות דעתו [רע"א 5144/05 יפה נוף תחבורה, תשתיות ובנייה בע"מ נ' רשות שדות התעופה (פורסם בנבו, 7.7.2005); ע"א 609/93 מרום שירותי תעופה בע"מ נ' רשות שדות התעופה, פ"ד מח (5) 381, 391 1994; ע"א 1937/90 הועדה המקומית לתיכנון ולבניה חדרה נ' נהאי (פורסם בנבו, 29.12.1994)].
באשר לטענת המבקשים לפיה במחיר השוק לא נכלל תימחור הפוטנציאל לשינוי יעוד המקרקעין שבידם לאור הידיעה כי הם מיועדים לשמש בעתיד כדרך – משיבה נתיבי ישראל כי עסקות ההשוואה עליהן התבסס השמאי המוסכם נשענו על הפוטנציאל הגלום בקרקעות אלה (שהרי מדובר בעיסקאות שקדמו לבג"ץ הקשת המזרחית) כך שהסתמכות על עיסקאות אלה, מבלי להפחית מהן את רכיב הפוטנציאל – בטעות יסודה, והיא מנוגדת להילכת הקשת המזרחית.
כן מציינת נתיבי ישראל כי בחוות דעת השמאי המוסכם קיים פער גדול בין עיסקאות השוואה ביחס לשנת 1999 (מועד צו ההכרזה), לפיהן הוצג ערכן של הקרקעות החקלאיות ב- 100 ₪ למ"ר, לבין עיסקאות השוואה ביחס לשנת 2011 (מועד תפיסת החזקה) לפיהן הוצג ערכן של הקרקעות המיועדות לשמש לעיבוד חקלאי ב- 35 ₪ ל- 1 מ"ר בלבד.
השמאי המוסכם הסביר בחוות דעתו כי "הירידה בשנת 2011 ל- 35 ₪ יכולה הייתה לנבוע גם מהקשת המזרחית וגם מהתקדמות התיכנון לגבי האיזור (ציר הנופש) כדומה והעסקאות שהבאתי מבטאות את השווי שקבעתי בחוות דעתי" (ע' 14, ש' 29-26; ע' 15, ש' 2-1 ו- 27-25; ע' 16, ש' 2-1).
כפועל יוצא מהאמור לעיל, ניתן לקבוע כי:
"שיטת ההשוואה מציבה מעין מראה אשר תפקידה להצביע בצורה בלתי אמצעית על המציאות הכלכלית שהתקיימה בשטח בתקופה הרלוואנטית. המראה משקפת את השווי המשוער אותו ייחס השוק לקרקע הנידונה במועד הקובע, באמצעות בחינת המחיר בו נרכשו מקרקעין דומים בעיסקאות שהתרחשו בפועל. טענתם של המערערים כמו נועדה לתקן את המראה על מנת שהדמות המשתקפת ממנה תשתנה בהתאם, אולם לא כך היא דרכו של עולם. ובמילים אחרות, שווי השוק כשמו כן הוא, משקף ומשקלל את המידע אשר ידוע לקונה מרצון למוכר מרצון בנקודת זמן מסוימת, ולא ניתן 'לתקן' את שווי השוק בדיעבד בטענה שצריך היה להיתחשב במידע מסוים אשר לא עמד בפני השוק בתקופה הרלוואנטית" [ע"א 738/10 דבאח נ' מדינת ישראל (פורסם בנבו, 17.11.2013), (סעיף 24 בפסק הדין של כב' השופט י' עמית; ההדגשות אינן במקור – ב' א'].
...
לאור כל האמור, אני קובע בזאת כי הלכת הקשת המזרחית אינה משפיעה באופן רטרוספקטיבי על הפקעת הזכויות במקרקעין נושא התביעה שלפניי, ולפיכך, במקרה הנוכחי, פעל השמאי המוסכם כראוי וכדין כאשר קבע את שווי הזכות המופקעת באמצעות שיטת ההשוואה, קרי – תוך השוואתן של הזכויות שהופקעו לשווי זכויות החכירה במקרקעין שנסחרו בעסקאות דומות שבוצעו בתקופה הקובעת, וכל זאת – מבלי להפחית את רכיב הפוטנציאל לשינוי יעוד.
סוף - דבר
לאור כל האמור, אני קובע כדלקמן:
דין המרצות הפתיחה – להתקבל;
נתיבי ישראל תשלם למבקשים פיצויי הפקעה בגין זכויות החכירה שלהם במקרקעין המופקעים (9,695 מ"ר), על פי תחשיב של 100 ₪ ל- 1 מ"ר, נכון למועד הקובע (יום 3.5.99).
בהיעדר המצאת אישור בדבר פטור מניכוי מס במקור – תנכה נתיבי ישראל במקור כל מס אשר היא חייבת לנכותו במקור על פי דין;
נוכח התוצאה אליה הגעתי, ובהתחשב ביתר הנסיבות הרלבנטיות, לרבות מורכבותן של הסוגיות שעמדו לדיון, הנני מחייב בזאת את נתיבי ישראל לשלם למבקשים הוצאות משפט ושכר טרחת עו"ד, בסכום כולל של 235,000 ₪.