מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

הפרת חוק עובדים זרים: אי מתן פירוט שכר בכתב

בהליך דיון מהיר (ד"מ) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

הטבלה מטעם הנתבע מבוססת על שעת העבודה מפורטות בתלושי השכר של התובע.
זכויות מכח משפט העבודה פקדון עובדים זרים/חלף הפרשות לפנסיה– הגם שבכתב התביעה התובע העמיד את תביעתו לדמי פקדון על סך למעלה מ 18,000 ₪, בסיכומיו טען כי הוא זכאי לחלף הפרשות בסך 12,995 ₪ לפי חוק עובדים זרים (16% מהשכר ששולם לו בתקופת עבודתו).
עוד טוען התובע כי ככל שעמדה לנתבע זכות לקזוז דמי הודעה מוקדמת הרי שעיון בתלוש השכר האחרון של התובע שממנו לא קוזז כל סכום בגין אי מתן הודעה מוקדמת מלמד על כך שהנתבע ויתר על זכות הקזוז (בהקשר זה מפנה התובע לע"ע 41354-02-16 חנה מלכה נ' טרייל ולתיק ע"ע 155/06 דרור לביא – ארקיע (פורסמו בנבו).
תכלית התשלום בגין אי מתן הודעה מוקדמת להתפטרות, לפצות את המעסיק על אי הנוחות שנגרמה לו בשל נטישת העבודה על ידי העובד ללא הודעה מוקדמת וכן יש בה מסר עונשי לעובד שהפר את חובתו ומסר הרתעתי, אשר נועד להמריץ את העובד לתאם את סיום העסקתו עם המעסיק, על מנת למנוע תקלות מיותרות ואי נוחות למעסיק.
...
לאחר עיינתי בפסיקה אליה הפנו הצדדים הגעתי לכלל דעה כי כשם שהפסיקה אליה הפנה התובע איננה רלוונטית לענייננו כך גם הפסיקה אליה הפנה הנתבע ואבהיר.
כללו של דבר בתוך 30 יום ישלם הנתבע לתובע את הסכומים הבאים: בגין חלף הפקדות לפקדון עו"ז – 12,955 ₪.
בנוסף לאמור ובשים לב להשתלשלות העניינים בתיק ישלם הנתבע לתובע השתתפות בהוצאות משפט בסך 1,500 ₪.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

דיון והכרעה תנאי העסקתו של התובע ואי מתן הודעה לעובד כפי שציינו בפתח הדברים, בתקופת העסקתו של התובע הופקו לו תלושי שכר בהם פירוט של מספר ימי עבודה, השכר והתנאים הנלווים ששולמו לו. לתיק בית הדין הוגשו מסמכים וטבלאות של שירות התעסוקה המפרטים את התשלומים החודשיים שנכללו בתלושי השכר וכן את ההפרשות שביצע המעסיק על חשבון תגמולים ופיצוים.
" בפסק דינו של כב' בית הדין הארצי לעבודה בע"ע (ארצי) 20880-07-20 Tesfaselase Desale Zerezgi נ' קפלן את לוי בע"מ (20.6.2022) קבע כב' בית הדין הארצי לעבודה אך לאחרונה הדברים הבאים: "חוק הודעה לעובד (להבדיל מחוק עובדים זרים) אינו כולל הוראה מפורשת בדבר השפה בה יש למסור את ההודעה, אם כי כתיבת ההודעה בשפה המובנת לעובד מתיישבת עם תכליתו של חוק הודעה לעובד. אולם, כיוון שלעובד זר עומדת הזכות מכוח סעיף 1ג(א) לחוק עובדים זרים לקבל את חוזה העבודה בשפה המובנת לו, הרי שעקרון זה משליך ומקרין גם על הודעה הנמסרת לעובד זר שלא קיבל חוזה עבודה בשפה המובנת לו. משמע, במצבים בהם הוראת סעיף 1ג(א) לחוק עובדים זרים לא קוימה ומסירת ההודעה לעובד נועדה למלא את החלל שנוצר עקב הפרת חוק עובדים זרים – נידרשת לטעמנו מסירת הודעה לעובד בשפה המובנת לו. דרישה זו משתמעת מרוחו של חוק עובדים זרים, וזאת על מנת שההודעה לעובד תוכל להוות ביצוע בקירוב של תכלית הוראת סעיף 1ג(א) לחוק עובדים זרים". לנוכח האמור, ומשאין חולק כי לא נימסרה לתובע הודעה בכתב בשפתו אודות תנאי העסקתו הנתבעת תשלם לתובע פיצוי בגין אי מסירת הודעה לעובד כדין בסך 1,000 ₪.
...
על רקע האמור היא טועני כי לתובע יתרת חובה עבור רכיב זה. תחשיבו של התובע בדבר דמי החופשה להם היה זכאי בשלוש השנים האחרונות לעבודתו בהתאם לוותק שצבר – לא נסתר ואנו מקבלים את התחשיב לפיו בגין שלוש שנות עבודתו האחרונות היה זכאי לפדיון חופשה בסך 10,810 ₪.
. בהתאם להוראות צו ההרחבה הזכות לדמי נסיעות קמה לעובד שהמעביד אינו מעמיד לרשותו הסעה (ודוק - אין נאמר "הסעה מביתו") משאין חולק כי הנתבעת העמידה לתובע הסעה ממחסום תרקומיה ועד לאתרי העבודה ומשהתובע לא צירף כל ראיה ביחס לסכומים שלטענתו שילם בגין הנסיעה מביתו למחסום, ובשים לב לסכומים שממילא הופרשו לשירות התעסוקה בגין נסיעות הרי שהתביעה לתשלום דמי נסיעות נדחית.
סוף דבר הנתבעת תשלם לתובע בתוך 30 יום מיום שיומצא לו פסק הדין את הסכומים הבאים בצירוף הפרשי ריבית והצמדה מיום הגשת התביעה ועד לתשלום בפועל: בגין אי מתן הודעה לעובד 1,000 ש"ח בגין דמי הבראה 7,604 ש"ח בגין פדיון חופשה 3,574 ש"ח בגין דמי חגים 4,408 ש"ח בנוסף, תשלם הנתבעת לתובע בתוך 30 יום הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד בסכום כולל של 3,000 ₪.

בהליך ערעור עבודה (ע"ע) שהוגש בשנת 2022 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

בפסק הדין נקבע כי המערערת נכתה משכרו של המשיב - מדי חודש החל מחודש מאי 2017 - את חלקו (20%) בפקדון שנידרש מכוח תיקון 18 לחוק עובדים זרים, התשנ"א-1991 (להלן: חוק עובדים זרים), אך זאת מבלי להעבירו בפועל ליעדו.
אשר לפצוי בגין הפרת חוק הודעה לעובד - בית הדין פירט כי המשיב אמנם קיבל הודעה על תנאי עבודתו, אך בשפה העברית שאינה שפה מובנת לו, ומבלי שההודעה תורגמה לשפתו על אף שבקש זאת במפורש.
מעבר לצורך נוסיף כי אך לאחרונה הובהר להסרת ספק כי החובה הקבועה בחוק עובדים זרים לעריכת חוזה בכתב בשפה המובנת לעובד חלה גם כלפי מי שמוגדר כ"מסתנן", וכי "כיוון שלעובד זר עומדת הזכות מכוח סעיף 1ג(א) לחוק עובדים זרים לקבל את חוזה העבודה בשפה המובנת לו, הרי שעקרון זה משליך ומקרין גם על הודעה הנמסרת לעובד זר שלא קיבל חוזה עבודה בשפה המובנת לו. משמע, במצבים בהם הוראת סעיף 1ג(א) לחוק עובדים זרים לא קוימה ומסירת ההודעה לעובד נועדה למלא את החלל שנוצר עקב הפרת חוק עובדים זרים - נידרשת לטעמנו מסירת הודעה לעובד בשפה המובנת לו. דרישה זו משתמעת מרוחו של חוק עובדים זרים, וזאת על מנת שההודעה לעובד תוכל להוות ביצוע בקירוב של תכלית הוראת סעיף 1ג(א) לחוק עובדים זרים" (ע"ע (ארצי) 20880-07-20 Tesfaselase Desale Zergeri - קפלן את לוי בע"מ (20.6.22)).
קביעה זו מלמדת כי אי מתן הודעה לעובד בשפה המובנת לו, במצב דברים בו לא נילווה לכך חוזה עבודה בכתב בשפת העובד, עשוי להצדיק פסיקת פיצוי בגין הפרת חוק הודעה לעובד בהתאם לשיקול דעת הערכאה הדיונית וכלל נסיבות המקרה (להשלמת התמונה נציין כי טרם הוכרע אם הפרה מסוג זה - היינו מצב בו נימסרה הודעה אך לא בשפת העובד - מצדיקה גם את העברת הנטל הקבועה בסעיף 5א' לחוק הודעה לעובד).
...
אף לא מצאנו הצדקה להותיר את הפיצוי או חלק ממנו על כנו בגין טענת המשיב הנוגעת להמרת שעות נוספות לשעות בתעריף 100%, משטענת המשיב לגבי גמול שעות נוספות לא התקבלה בפסק הדין (סעיף 24), מלבד ביחס לסך סמלי של 518 ₪ בגין תקלות נקודתיות.
לא שוכנענו כי מדובר במקרה חריג המצדיק התערבות, ודאי בהתחשב בהתנהלות המערערת כפי שפורטה בפסק הדין.
גם בשאר טענות הערעור, ככל שאין אליהן התייחסות מפורשת לעיל, לא מצאנו ממש.
סוף דבר - הערעור נדחה בעיקרו, מלבד כמפורט בסעיפים 7-8 לעיל.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בעיניין זה נפסק בע"ע (ארצי) 20880-07-20 Tesfaselase Desale Zerezgi - קפלן את לוי בע"מ (20.6.2022)(ההדגשה הוספה – ד.ו.): "חוק הודעה לעובד (להבדיל מחוק עובדים זרים) אינו כולל הוראה מפורשת בדבר השפה בה יש למסור את ההודעה, אם כי כתיבת ההודעה בשפה המובנת לעובד מתיישבת עם תכליתו של חוק הודעה לעובד. אולם, כיוון שלעובד זר עומדת הזכות מכוח סעיף 1ג(א) לחוק עובדים זרים לקבל את חוזה העבודה בשפה המובנת לו, הרי שעקרון זה משליך ומקרין גם על הודעה הנמסרת לעובד זר שלא קיבל חוזה עבודה בשפה המובנת לו. משמע, במצבים בהם הוראת סעיף 1ג(א) לחוק עובדים זרים לא קוימה ומסירת ההודעה לעובד נועדה למלא את החלל שנוצר עקב הפרת חוק עובדים זרים – נידרשת לטעמנו מסירת הודעה לעובד בשפה המובנת לו. דרישה זו משתמעת מרוחו של חוק עובדים זרים, וזאת על מנת שההודעה לעובד תוכל להוות ביצוע בקירוב של תכלית הוראת סעיף 1ג(א) לחוק עובדים זרים". לאור כל האמור לעיל ובהינתן מעמדה המיוחד של השפה הערבית, מצאנו לחייב את הנתבעת בתשלום פיצויים בגין אי מתן הודעה בכתב על תנאי עבודה בשפתו של התובע, בסך 2,000 ₪.
עובדה זו אינה מתיישבת עם עדות התובע (סעיף 10 לתצהירו), לפיה הנתבעים שילמו את השכר שפורט בתלוש בהמחאה ואת יתר הסכום (השלמה ל-6,500 ₪/6,300 ₪) שילמו במזומן (סעיף 10 לתצהירו).
התובע נישאל בעיניין זה בחקירתו הנגדית ותשובותיו לא היו משכנעות כלל (עמוד 6 שורות 36-19, עמ' 7 שורות 11-1): "ש. ב-3.6.19 קובי שולח לך הודעה קולית "חג שמח" ואתה עונה לו "טנקס". נכון אח"כ הוא שולח לך הרבה הודעות "למה אתה לא עונה" "מה נשמע מתי אתה בא להיפגש" "חבל שעזבת ככה בלי להודיע, רציתי לתת לך תוספת למשכורת" כל זה בעצם אחרי שהוא פיטר אותי מהעבודה.
...
יש לדחות את תביעת התובע להרמת מסך, אשר לא פורטה ולא הוכחה.
וודאי שיש לדחות את תביעתו להכיר בנתבעים כמעסיקים במשותף, טענה שהועלתה רק בסיכומי התובע.
סיכומו של דבר, התביעה נדחית, ללא צו להוצאות.

בהליך דיון מהיר (ד"מ) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

העובדות הדרושות לענייננו, כפי שהן עולות מכלל החומר שהונח בפנינו הן כדלקמן:- המבקש עלה מצרפת בשנת 2012 בהיותו בן 19, כאשר במועדים הרלבאנטיים הוא היה הבעלים של עסק בנתניה בשם "פלאפל עיוני". ביום 30.6.2019 נערכה ביקורת בעיסקו של המבקש אשר העלתה, כי הוא העסיק עובד זר מבלי שרכש עבורו ביטוח רפואי ומבלי שהפקיד עבורו כספי פקדון.
ביום 28.11.2021 שלחה המשיבה למבקש מיסמך שכותרתו: "הודעה על הפרת חוק עובדים זרים והתראה לפני נקיטה בהליכים משפטיים"[footnoteRef:3].
] ביום 26.12.2022 הגיש המבקש את הבקשה נשוא החלטה זו. עיקר הטעמים עליהם ביסס את בקשתו הם: המבקש אשר עלה לארץ מצרפת בשנת 2012 רכש את העסק בשנת 2017 ללא כל ניסיון קודם בניהול העסק ולצורך כך שכר שירותי רואה חשבון; רמת הקריאה והכתיבה של המבקש בעברית נמוכה מאוד והבנת הנקרא שלו בעברית לוקה בחוסר מהותי; כל כספי הפקדון נשוא הקנסות שולמו על ידי המבקש לעובד מעל כשנתיים טרם הטלת הקנסות וככל והמשיבה הייתה מודעת לכך היא לא הייתה מטילה את הקנסות; חל שהוי לא סביר מסיום הליכי החקירה עד משלוח המכתב הראשון ועד ומועד הטלת הקנסות; לא ברור מדוע נדרשה למשיבה תקופה כה ארוכה ממועד ביצוע כל אחת מהעברות ועד מועד הטלת הקנסות שכולם הוטלו ביום אחד, זאת שעה שהיא עומדת בדווקנות על המועדים בהם על המבקש לפעול, מפנה לעניין איכרי ראש פינה[footnoteRef:9] ולעניין קבוץ אושה[footnoteRef:10]; היה על המשיבה לשלוח את מכתב ההתראה לב"כ המבקש שייצג אותו בהליכי החקירה; יתרה מכך- אם במעמד החקירה החוקר היה מורה למבקש לשלם את הפקדון התקלה הייתה נמנעת; אי מתן אפשרות להשפט למבקש שהוא בחור צעיר עולה חדש וחסר שליטה בקריאת השפה העברית והבנת הנקרא ששילם את כל חובו למעלה משנתיים טרם הטלת הקנסות העומדים כיום על סך של כ- 200,000 ₪ יוביל את המבקש ומשפחתו לסחרור ואבדן שליטה; הבקשות שהגיש המבקש למשיבה בעיניין ביטול הקנסות נדחו בטענה שחלף המועד להגשתן ובלי שהתובעת המוסמכת עיינה בהן וללא שנמקה החלטתה ויש בכך משום טעם נוסף לקבלת הבקשה, מפנה לעניין אושה; במכתב דרישת התשלום/ ההתראה לא ניתנה התראה לגבי הפקדת הפקדון לחודשים 9.18-6.19 ולכן הקנסות עבור תקופה זו אינם כדין; למבקש אין עבירות קודמות הוא עובד כיום כשכיר ואינו מעסיק עובדים מזה כ- 3 שנים; למבקש אין יכולת כלכלית לשלם את הקנסות שהוטלו עליו; בהטלת קנס נפרד בגין אי ביצוע הפקדה על כל חודש של העסקת העובד יש משום שימוש לרעה בסמכות עד כדי חוסר סבירות קצוני; המשיבה לא נוהגת להטיל קנסות על כל ארוע כשמדובר בעבירה נמשכת/חוזרת.
המבקש הגיש בקשתו לבית הדין ביום 26.12.2022, בחלוף המועד שנקבע לכך בחוק ולכן דין בקשתו להדחות; המבקש לא הציג כל נימוק או טעם מדוע לא פנה אל המשיבה מיד כשנודע לו על קיומם של הקנסות אלא השתהה כ- 5 חודשים ועד לתחילת הליכי הגבייה בעיניינו; המבקש לא הראה כי הבקשה לא הוגשה במועד בשל סיבות שלא היו תלויות בו וכי היא הוגשה מיד עת שהוסרה המניעה כנדרש על פי הדין והפסיקה, ולכן לא הראה נימוקים מיוחדים המצדיקים את הארכת המועד להגשת הבקשה; העובדה כי המבקש ידע על הודעות הקנס מיום 4.4.2022 ואולם פנה לבית הדין רק בחודש 12.2022 אומרת דרשני ויש לדחות את בקשתו גם בשל השהוי בפנייתו; אין לקבל את טענות המבקש לגופם של הקנסות שכן בית הדין נעדר סמכות לידון בטענתו אלו; בהתאם להלכה בשלב הדיון בבקשה למתן ארכה להשפט אין להכנס לשאלות לגופו של עניין וכל שעל המבקש להראות הוא טעם מוצדק או סביר לשהוי בו נקט; כן נקבע כי אף בסכויי ההגנה ככל שקיימים אין די כדי להוות עילה להארכת מועד; מכל מקום, המבקש מודה בהעסקת העובד בנגוד להוראות חוק עובדים זרים ולכן טענתו כי אינו דובר עברית בצורה מיטבית ואינו מכיר את הוראות חוק הפקדון אינה פוטרת אותו; לפי חוק עובדים זרים יש לשלם פקדון לעובד זר (חלק מעסיק) מדי חודש בחודשו במועד הקבוע בחוק ובדרך שקבע המחוקק כאשר גם תשלום באיחור מהוה עבירה על החוק; אחת התכליות לתשלום הפקדון בדרך שקבע המחוקק ואופן משיכת הפקדון על ידי העובד הזר רק עם יציאתו מישראל מהוה תמריץ ליציאה מרצון של עובדים זרים/ מסתננים מישראל ומעסיקים המעבירים את כספי הפקדון ישירות לעובדים עוברים על החוק, מסכלים את תכליתו ופוגעים במדיניות הממשלה; תכליתו של חוק העבירות המנהליות היא מניעת התדיינויות מיותרות ולחסוך הכבדה בלתי סבירה על רשויות אכיפת החוק.
דיון והכרעה: סעיף 8(א) לחוק העבירות המנהליות, תשמ"ו – 1985 (להלן: החוק) שכותרתו "הטלת קנס מינהלי קצוב" קובע: "היה למפקח או לרשם יסוד סביר להניח כי אדם עבר עבירה שדינה קנס מנהלי קצוב לפי סעיף 2(ב) או סעיף 2(ג), רשאי הוא להטיל עליו את הקנס המנהלי שנקבע לאותה עבירה.". סעיף 8(ג) לחוק קובע כי הנקנס רשאי להודיע בכתב למי שהטיל את הקנס על רצונו להשפט על העבירה תוך 30 ימים לאחר שהומצאה לו הודעת הקנס: "הנקנס רשאי להודיע בכתב למי שהטיל את הקנס, כי ברצונו להשפט על העבירה; ההודעה תומצא תוך שלושים ימים לאחר שהומצאה לו ההודעה על הטלת הקנס המנהלי; הודיע כאמור, יחולו הוראות סעיפים 13 ו-14.". סעיף 8א(א) לחוק קובע כי כאשר הומצאה לנקנס הודעה לפי סעיף 8 הוא רשאי להגיש לתובע המוסמך בקשה לביטול הודעה בתוך 30 ימים מיום שהומצאה לו. "הומצאה לנקנס הודעה לפי סעיף 8 רשאי הוא להגיש לתובע, שהיועץ המשפטי לממשלה הסמיכו לענין סעיף זה (להלן - התובע המוסמך) בקשה לביטול ההודעה בתוך 30 ימים מיום שהומצאה לו;..". סעיף 8א(ה) לחוק קובע כי כאשר מטיל הקנס דוחה את בקשת הנקנס רשאי הנקנס להודיע כי ברצונו להשפט על העבירה תוך 30 ימים ממועד המצאת ההחלטה: "מי שהגיש בקשה לביטול הודעה, כאמור בסעיף זה, אינו רשאי להודיע על רצונו להשפט לפני שהתובע המוסמך המציא לו את החלטתו; דחה התובע המוסמך את הבקשה לביטול הודעה, רשאי מגיש הבקשה להודיע כי ברצונו להשפט על העבירה בתוך 30 ימים ממועד המצאת ההחלטה אף אם שילם את הקנס לפני שהתובע המוסמך המציא לו את החלטתו הדוחה את הבקשה.". סעיף 13(ב) לחוק מקנה לבית הדין סמכות לידון בבקשת הנקנס, גם במקרה בו הודעת הנקנס על רצונו להשפט הוגשה באיחור: "בית המשפט רשאי לקיים את המשפט גם אם הודעת מקבל ההודעה לפי סעיפים 8 או 9 כי ברצונו להשפט ניתנה באיחור כל עוד היתקיימו התנאים האמורים בסעיף 8א(ו), בשינויים המחויבים, או מנימוקים מיוחדים אחרים שיפרט בהחלטתו.
...
] אשר על כן מכל המפורט לעיל, הגעתי לכלל מסקנה, כי מתקיים טעם סביר המצדיק להאריך למבקש את המועד להגשת בקשתו להישפט על הקנסות.
סוף דבר: הבקשה מתקבלת באופן כזה שהמועד להגשת בקשת המבקש לביטול הקנסות המנהליים נשוא הבקשה מוארך עד למועד הגשתה בפועל- 26.12.2022.
בקשתו של המבקש לבטל את הקנסות המנהליים – נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו