ראו למשל קביעתו של בית המשפט המחוזי כי חרף ניחוח של חוסר תום לב מצד הלקוח, ואפילו הוכחה פעילות מצד המתווך כגורם יעיל, מקום בו נעדר הסכם שירותי תיווך כתוב, הרי שלא יזכה בדמי תיווך (רת"ק 24666-10-18 יפה טזזו נ' רונית כהן (6.1.2019)) אלא אם מיתקיים חריג המוגבל לנסיבות מצומצמות ביותר של "מירמה ממשית", וראו לעניין זה עמדתו של כב' השופט אלרון בעיניין מזרחי נ' מרקוביץ) בנוגע לדרישת הכתב לעיסקאות בשרותי תיווך.
על כן, נפסק, כי במצב דברים זה -
"ניסיון לקבל את דמי התיווך מכוחו של הסכם התיווך, אינו אלא עקיפה ברורה של הוראות החוק, העשויה לרוקנו מתוכן. אחת משתיים: או שהמתווך זכאי לדמי תיווך לפי החוק, או שאינו זכאי. התחייבות היחידה שהתובע גורס כי לא קוימה היא תשלום דמי התיווך; הנזק היחיד לו נטען הנו אי תשלום דמי התיווך. ואולם, התחייבות זו כלל לא הופרה, שכן התובע – שאינו הגורם היעיל, לא זכאי לתשלום זה מהנתבע ובאשר לנזק – מקום בו נגרעו מהתובע דמי התיווך בשל אי עמידתו בתנאי החוק, לא ניתן לתור אחר זכותו לקבלם מכח דיני הנזיקין (ראו והשוו לאמור בסעיף 6 לפסק הדין בת"ק (ת"א) 32155-06-15 בר נ' ברק (18.1.2016)" (ראו תק 55594-02-16 ישראל קדרון - גלובל נכסים נ' חנוך מינץ (22.1.2017)).
בקליפת האגוז אעיר, כי גישת מותב זה היא שלא ייתן יד מקום בו לקוח ינסה לעקוף מתווך כדי לחמוק מתשלום, באופן שגם אם על פי דין אין חובת תשלום דמי תיווך והרציונל לעודד מתווך למשל להסכם בכתב ולקיים את הוראות החוק קלה כבחמורה, הרי שמקום בו מופרת חובת תום הלב החלה גם על הלקוח כצד להסכם, מותב זה לא פעם ולא פעמיים חייב מכוח עיקרון תום הלב תשלום כפצוי למתווך, גם אם לא העמיד זאת על סכום התיווך המוסכם מקום בו המתווך היה ממלא כדבעי את כל דרישות הדין (ולעניין זה ראו סעיף 12(א) לחוק החוזים (חלק כללי), התשל"ג-1973 הקובע כי "במשא ומתן לקראת כריתתו של חוזה חייב אדם לנהוג בדרך מקובלת ובתום לב", כאשר תחולת העיקרון משתרעת בכל תחומי המשפט, משסעיף 61(ב) לחוק החוזים מחיל את העיקרון "גם על פעולות משפטיות שאינן בבחינת חוזה ועל חיובים שאינם נובעים מחוזה" – ניתן לפצות את הצד הנפגע מקום בו התרשם בית המשפט שהקרקע, תרתי-משמע, מתאימה לכך.
...
בסופו של דבר הנתבעים נכנסו להתגורר בבית ביום 1.8.21 עת כבר חתמו על חוזה השכירות ביום 20.7.21 (תחת דמי שכירות לא רחוקים מהסכום שמסר התובע אשר קיבל את המידע ממיופה הכוח ועל כך אין חולק-א"מ) בעניין זה הפנו הנתבעים לעניין מוסקוביץ, שם נקבעה רשימה לא סגורה של פרמטרים לפיהם בודקים מיהו הגורם היעיל, ולטענתם התובע אינו מוגדר ככזה ע"פ הפרמטרים (כאשר לעומת זאת טען התובע בדיון שהתקיים לפני ביום 19.7.22 (עמ' 3 לפרוטוקול, שורה 4) כי הנתבעים הם אלו שמנעו ממנו לסיים את העסקה וכי הוא כן נחשב כגורם היעיל ע"פ הפרמטרים).
אין בידי לקבל זאת עת הוא אשר בחר בהליך של תביעה קטנה והוא אשר בחר לתבוע את הנתבעת ולגרור אותה להליך כמי שקיבלה ממנו שירותים (עת בהליך של תביעות קטנות נתבעים גם עורכי דין בגין אי השבת שכ"ט מקום בו הופסק ייצוג).
על כן, ולנוכח האמור לעיל, אין מנוס מלדחות את התביעה.
אומנם לא הוא זומן לדיון אלא המתווכת גב' חגית ששון שלא הגיעה ומשכך לכאורה לא נגרמו לה הוצאות וחלף בקשה לדחיית מועד דיון שלחה נציג ממשרדה שיכול היה להעיד על נהלי המשרד, הרי שעדיין עדותו תרמה בכל הנוגע לידיעתו האישית בדבר הנכס ואל מול זאת מיופה הכוח שכן הגיע לבית המשפט ונאלץ להעיד בוואטצאפ וידאו בסופו של יום שלא נפסק לו שכר עדות – התובע ישלם עבור שכר עדותו של מר מאיר חקלאי ממשרד תיווך "חקלאי נכסים" סך של 450 ₪ תחת אותן אמות מידה המצוינות לעיל, אשר ישולמו לנתבעים כנאמנים להעברת הסכום למר חקלאי תוך 30 יום מהיום.