בית המשפט המחוזי בתל אביב - יפו
25 מרץ 2018
ו"ע 68463-12-15 אופק-בובליל בע"מ ואח' נ' מנהל מסוי מקרקעין - תל אביב
ועדת ערר לפי חוק מסוי מקרקעין (שבח ורכישה), התשכ"ג-1963
בראשות כב' השופט מגן אלטוביה – יו"ר הוועדה
רו"ח צבי פרידמן – חבר
רו"ח אליהו מונד – חבר
העוררים
.1 אופק-בובליל בע"מ
.2 ניסים בובליל
.3 אברהם בובליל
ע"י ב"כ עוה"ד חיים קוסובסקי ושות', עו"ד
המשיב
מנהל מסוי מקרקעין - תל אביב
עו"ד נגה דגן מפקרליטות מחוז ת"א (אזרחי)
<#2#>
פסק דין
לטענת המשיב עוררת מס' 1 היא שהתחייבה בהסכם הקומבינאציה מול המוכרים (בעלי הזכויות במקרקעין) והיא שהייתה אחראית מולם באופן בלעדי במקרה של הפרת הסכם, היא שהעניקה למוכרים ולעוררים 1 ו-2 ערבויות, והיא שנשאה בתשלומים שונים.
מדוע לא רכשו הנהנים (עוררים 2 ו-3) את חלקם בקרקע ישירות מהמוכרים במסגרת חוזה הקומבינאציה ?
על כך עונה ב"כ העוררים:
"לשאלת בית המשפט למה לא נעשתה עסקה משותפת אני משיב כשאנחנו מוכרים דירות יש צורך להמציא ערבות מכר, להיות אחראי לבדק, העוררים 2 ו-3 לא רצו להיות חשופים כלפי רוכשי הדירות...בשל כך בנינו את זה כעסקה של נאמנות ודיווחנו עליה..." (פרוטוקול דיון מה-19/5/2016).
וכך אומר, בין היתר, בית המשפט העליון (מפי כב' השופט ס. ג'ובראן):
"...כלומר, בהסכם הראשון רכשו בעלי השליטה חלק ממגרש ואילו החברה שבשליטתם רכשה את החלק הנותר במטרה להקים בית משותף בן 9 דירות ובתוכו תיוחד דירה ספציפית לבעלי השליטה, כאשר בעלי השליטה חויבו במקביל לחתום על הסכם להזמנת שירותי בנייה מהחברה הקבלנית לצורך בניית אותה דירת גג שיוחדה להם. בנסיבות אלה, לפיהן נרכש חלק בלתי מסוים מהמקרקעין, כשהחלק הנותר נרכש על ידי חברה קבלנית שבבעלות הרוכש וכבר באותו היום מתקשר הרוכש עם החברה שבבעלותו להזמנת שירותי בנייה של דירת גג בתוך אותו בית משותף שהחברה הקבלנית התחייבה לבנות, נראה כי מדובר בעיסקה אחת שעניינה רכישת הקרקע על ידי החברה הקבלנית, בניית בית משותף ומכירת דירת גג לבעלי השליטה. הדברים מלמדים, כי כבר מראש ראתה המשיבה מס' 1 לנגד עיניה בית משותף ואילו בעלי השליטה ראו לנגד עיניהם דירת גג גמורה. דברים אלה עולים מה"הואיל" מס' 1 בהסכם הראשון, הקובע, בין היתר, בהצהרות הקונה.
...
לסיכום, העובדות בפס"ד ויינר זהות במהותן למקרה דנן, ולפיכך עקרונות פסיקתו של בית המשפט העליון מחייבת גם במקרה דנן.
סוף דבר
על מנת שנאמנות תוכר כנאמנות ויינתן הפטור ממס לפי סעיף 69 לחוק מיסוי מקרקעין, נדרש לעמוד, בנוסף למבחן הפרוצדוראלי - טכני של נותן הודעה בדבר הנאמנות תוך 30 יום מיום הרכישה, גם במבחן מהות הנאמנות - האם אכן התקיימו בפועל יחסי הנאמנות שלפי סעיף 69 לחוק.
אומנם, התוצאה היא קשה של תשלום מס רכישה "כפול" בגין רכישת הקרקע ותשלום מס רכישה גם על הוצאות הבנייה, אך לאור האמור לעיל ולאור ההלכות שיצאו מבית מדרשו של בית המשפט העליון אין מנוס מקביעה זו.
אשר על כן הייתי מציע לחברי לקבל את הערר ולהשית על העוררים ביחד ולחוד הוצאות משפטיות בסכום של 60,000 ש"ח שיישאו ריבית והצמדה כחוק החל מתום 14 יום מיום מתן פסק הדין.