מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

הפרת הסכם בגין איחור בתשלום: סנקציות חוזיות

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום קריות נפסק כדקלמן:

אלא שכאמור גם אם הייתי קובע, כי יש לראות באי התשלום משום הפרה יסודית של ההסכם כפי שטענו התובעות, לא היה בכך כדי להגדיל את סכום הפיצויים המגיע לתובעות וזאת מהטעמים הבאים: קיומו של סעיף פיצוי מוסכם אחר סעיף 5 לנספח "א" להסכם "מחיר היחידה ותנאי תשלומה" קובע כי: "בגין איחור בתשלום כלשהוא בתשלומים שעל הרוכש לשלם למוכר עפ"י הסכם זה ו/או עפ"י נספח זה העולה על 10 ימים ישלם הרוכש למוכר ריבית פיגורים בשיעור הנהוג בבנק הפועלים בגין חריגה בחשבון מהסכום שבפיגור בצרוף הפרישי הצמדה וזאת מבלי לגרוע מזכותה של החברה לכל סעד ו/או תרופה נוספים ע"פ חוזה זה ו/או עעפ"י הדיון"(עמ' 39 לכתב התביעה).
כבר נפסק כי ישנם מקרים בהם "(ש)הצדדים ראו את שיעור הריבית כסוג של סנקציה ..., קרי, כסוג של פיצוי מוסכם (וראו יצחק עמית "פיצוי מוסכם – סוגיות והיבטים" דין ודברים י 17, 54-49 (תשע"ח); ספר גבריאלה שלו – עיונים בתורת החוזה (בעריכת יהודה אדר, אהרון ברק, אפי צמח) (2021))" (ע"א 6342/20 דורון חלא נ' יעקב מזרחי (פורסם בנבו).
בנסיבות אלה כאשר במערכת ההסכמית ישנם שני סעיפים הדנים בפצוי מוסכם, הרי שככלל הנפגע רשאי לפצוי המוסכם הגבוה (ככל שישנה חפיפה) ובילבד שהוכיח כי אכן הפצוי סביר ביחס לנזק הקונקרטי שניתן היה לצפות בעת כריתת החוזה.
...
במכלול השיקולים וחומר הראיות שלפני, לרבות משך התיקון והיקף הליקויים שבעיקרם במקלחת ביחידת הורים, וכן לאחר שעיינתי בסרטונים שהוגשו, מצאתי לחייב את התובעות בפיצויים בגין עוגמת נפש בסכום של 8,000 ₪.
התוצאה: התביעה העיקרית מתקבלת בחלקה, באופן שאני מחייב את הנתבעים, ביחד ולחוד, לשלם לתובעות את הסכומים הבאים: 26,795 ₪ - יתרת החוב בצירוף הפרשי ריבית בשיעור של 15.2% בצירוף הפרשי הצמדה וזאת מיום 03.12.18 (הוצאת החשבון הסופי – נספח ב' לכתב התביעה) ועד לתשלום המלא בפועל.
4,500 ₪ - הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד. התביעה שכנגד מתקבלת באופן חלקי כך שאני מחייב את התובעות / הנתבעות שכנגד לשלם לנתבעים / התובעים שכנגד את הסכומים הבאים: 4,020 ₪ + מע"מ – עלויות תיקון שנותר לבצע בהתאם להערכת מומחה בימ"ש. 500 ₪ + מע"מ (עלויות תיקון כמפורט בסעיפים 6.4א' ו-6.4ה לחוה"ד - 350 ₪ + 150 ש"ח) 8,000 ₪ - פיצויים בגין עוגמת נפש.

בהליך ערעור שונה - אזרחי (עש"א) שהוגש בשנת 2020 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לטענת המערערת, שגה רשם ההוצאה לפועל כאשר פירש את ההסדר המאושר פרשנות מרחיבה, אשר נותנת למשיבה שולי בטחון רחבים מאלה שניתנו לה בהסכם: פטור מחמת איחור שמקורו "טכני", פטור מחמת תשלום "בסמוך" למועד המוסכם והתייחסות שגויה, לשיטתה, לעיכוב בהפקדת השיק.
הצדדים בהליך זה – שהיו מיוצגים שניהם בידי קבוצה גדולה של עורכי דין – בחרו ב"מנגנון בטיחות" שונה: איחור בבצוע תשלום אחד לא מקנה למערערת את הזכות לסנקציה, גם אם מדובר באיחור ניכר ומשמעותי; רק איחור בביצועם של שני תשלומים רצופים מהוה הפרה של ההסכם, ומקנה את הזכות לסנקציה.
אשוב ואזכיר: מדובר במי שאיחרו בתשלום הראשון, ואף שכל שהיה עליהם לעשות כדי שלא יחויבו בסנקציה החוזית היה לשלם את התשלום השני במועדו – הם אחרו גם בבצוע התשלום השני.
...
על כן, אני קובע כי החובה על פי ההסדר המאושר היא על המשיבה לשלם כל תשלום הן במלואו והן במועדו – כך שכל איחור, גם איחור מצומצם – הוא בבחינת איחור, בוודאי כאשר ההסדר המאושר כלל "מנגנון בטיחות" למקרה של תקלה טכנית.
אני סבור כי על בית המשפט לשקול היטב אם ניתן להפטיר מי שהפר את חיוביו החוזיים מאחריות להפרה זו בנימוק של "חוסר תום לב" בעמידת הצד הנפגע על זכויותיו החוזיות.
סוף דבר הפועל היוצא הוא שהערעור מתקבל, והחלטת רשם ההוצאה לפועל – מבוטלת.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

עם זאת, ככל שהסכום האמור לא ישולם תוך 30 יום מהיום, הרי שאין בסעד זה כדי למנוע בעתיד תביעה לביטול ההסכם מחמת אי-תשלום.
קליינר לא הוכיח כל זכות לתשלום כאמור שכן איחור בתשלום מזכה בריבית או בסנקציות חוזיות אך לא בתשלום דמי שכירות בגין דירה שבראל שילמו כמחצית משווייה.
בשלב זה מקזזות הפרות הצדדים זו את זו. סוף דבר ענייננו בתביעות הדדיות בגין הפרת הסכם מכר כאשר בראל, הקונים, לא שילמו את התשלום החל עליהם ואף פעלו לטרפוד התנאי לתשלומו ואילו קליינר, המוכר, מסר דירה עם ליקויים וטרם רשם את הזכויות בה. בהתאם למפורט בפסק הדין יחולו החיובים הכספיים כדלקמן: על בראל לשלם לקליינר סך של 366,927 ₪.
...
בנסיבות אלו הטענה נדחית ומתייתר הדיון בסוגיית העדר הוכחת שיעור דמי השכירות הנתבעים.
בראל לא הציג ראיה לגובה התשלום ששילם לטענתו ועל כן אני דוחה את טענתו בעניין זה. שיפוע לחדר מדרגות – בראל מבקשים להיתלות בעדותו של לאפי שאישר לטענתם את בעיית כניסת המים בחדר המדרגות, אלא שלאפי התייחס לכיוון הרוח שמכניסה מי גשם ולא לבעיה בשיפוע.
מכל מקום טענת השיפוע לא נתמכה בחוות דעת המומחה ועל כן היא נדחית.
בשלב זה מקזזות הפרות הצדדים זו את זו. סוף דבר ענייננו בתביעות הדדיות בגין הפרת הסכם מכר כאשר בראל, הקונים, לא שילמו את התשלום החל עליהם ואף פעלו לטרפוד התנאי לתשלומו ואילו קליינר, המוכר, מסר דירה עם ליקויים וטרם רשם את הזכויות בה. בהתאם למפורט בפסק הדין יחולו החיובים הכספיים כדלקמן: על בראל לשלם לקליינר סך של 366,927 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

סעיף 6.7.1 להסכם קבע כי במקרה של איחור מצד המוכרת, היא הנתבעת, שאינו נכלל במסגרת הסייגים שפוטרים אותה מאחריות בגין האיחור, המוכרת תחויב בתשלום פיצויים בהתאם למפורט בסעיף 5א לחוק המכר , שזו לשונו: "(א) לא העמיד המוכר את הדירה לרשות הקונה לאחר שחלפו שישים ימים מתום המועד הקבוע לכך בחוזה המכר (בסעיף זה – המועד החוזי), זכאי הקונה לפיצויים, בלא הוכחת נזק, בסכום כמפורט להלן, בעבור כל חודש או חלק ממנו מהמועד החוזי ועד להעמדת הדירה לרשותו, או לפיצויים בסכום שהוסכם עליו בחוזה המכר בשל איחור במסירת הדירה, לפי הגבוה:
העובדה שהנתבעת קיבלה את התשלומים, והמשיכה בפעולותיה מול התובעת עד למסירה בפועל, ללא כל הודעה על ביטול או נקיטת סנקציות, מלמדת ולו על דרך ההיתנהגות, כי הנתבעת ויתרה על טענותיה בנוגע לעיכוב בתשלומים, ככל והיו כאלו "מאז החתימה על ההסכם לא קבלתי מעולם כמייצג של ד"ר סריקוב כל הודעה שמאחרים בתשלום ובהתאם לכך גם מסירת החזקה תידחה... פעם ראשונה ששמעתי ממך טענה על איחור בתשלומים הייתה במכתב שלך אלי מיום 18.01.19. כחודשים אחרי המכתב שאני כתבתי לך" (ע' 9 ש' 34-35; ע' 10 ש' 18-20).
מסקנת הדברים המתבקשת היא כי גם מהתנהגותה של הנתבעת, ניתן ללמוד שאף מבחינתה טרם הבשיל המועד למסירת הנכס, כך גם אף ביחס למועד התשלום האחרון או לקיומה של הפרת יסודית של ההסכם וכי לא היו טענות על איחורים בתשלום (ראו גם: ע' 8 ש' 21, 31-36; ע' 9 ש' 1-7).
אמנם, המשפט המקובל מיתנגד להעברת זכות במהלך ניהול הליכים משפטיים, אך הוא מתיר המחאת זכות חוזית אם החוזה טרם הופר (ראו: ד"מ (חיפה) 9448/00 בדארנה סמיר - יוסף סאלח כיואן (11.07.02) והאסמכתאות שם).
...
סוף דבר משאחרה הנתבעת למסור את הנכס, קמה זכאות התובעת לפיצוי מוסכם בגין האיחור במסירה ובנוסף קמה זכאותה להשבת רכיב ההצמדה וריבית על התשלום האחרון.
הנתבעת לא הוכיחה שהיא זכאית לפטור מתשלום הפיצוי המוסכם ולא סתרה את שיעור הפיצוי המוסכם ועל כן דין התביעה להתקבל.
הנתבעת תשלם לתובעת פיצוי בגין האיחור במסירה כמוסכם בין הצדדים וכמפורט לעיל בסך של 437,877.5 ₪ ומע"מ. בנוסף, תשיב הנתבעת את הסכום שקיבלה בגין ריבית והצמדה על התשלום האחרון ובסך של 38,671 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

אין חולק כי על אף העובדה שהתשלומים לא בוצעו עד ליום 26.7.2020 (בהתאם לקביעות במערכת ההסכמית), לא ביקש התובע לבטל את ההסכם ולא דרש פיצויים מוסכמים בגין האיחור.
בהודעה זו כתב "הרגע קבלתי טלפון מעורך הדין שלנו לומר שככל הנראה עלינו לשלם את יתרת היתרה עבור הבית תוך 10 ימים לאחר קבלת טופס 4. הזמן הזה עבר עכשיו והם מאיימים לתבוע אותנו על הפרה החוזה בגין איחור בתשלום. כמובן שזו לא אחריותך, אבל אם יש משהו שניתן לעשות כדי לזרז את התהליך, נשמח מאוד (מקוה שיהיה מהר כי כבר אישרו לנו את המשכנתא וזה רק עידכון פרטים)". גם מהודעה זו ניתן ללמוד שהנתבע טען בזמן אמת שהתהליך בו החל ביום 11.10.2021 הוא "רק עידכון פרטים" ולא קבלת אישור מחודש למשכנתא.
עוד הציעו כי רק אם יתרת התמורה "לא תשולם בתוך 3 שבועות ממועד החתימה על מיסמך זה, היינו עד ליום 24.11.2021, הדבר יהווה הפרה יסודית" ואז יבוטל ההסכם, הם יפנו את הבית בתוך 90 ימים, ויחולו הסנקציות האחרות שהוצעו בהצעת התובע.
...
התביעות שכנגד - תוצאה התוצאה מכל האמור לעיל היא שיש לדחות את טענות הנתבעים בתביעה שכנגד; יש לקזז את החיובים בתשלום הפיצויים המוסכמים זה כנגד זה; ויש לקבל באופן חלקי את טענותיו הכספיות של התובע, כך שהוא זכאי לדמי שכירות ראויים מיום 1.11.2021 ועד למועד פינוי הנכס.
סוף דבר העולה מהאמור לעיל הוא שההסכם בוטל כדין.
בטרם חיתום אין אלא לשוב ולהצר על כך שלא ניתן היה להביא את הצדדים לכלל הסכמות, כפי שניתן היה לשער שיתרחש במקרה מעין זה. במכלול הנסיבות, ואף שככלל סבור אני שיש מקום לפסיקת הוצאות ריאליות על הצד הגבוה בהליכים הנוגעים לאכיפת ולביטול הסכמים במקרקעין, אסתפק בנסיבות העניין בחיוב הנתבעים הוצאות המשפט של התובע ובחיובם בשכ"ט עורך דינו בסכום כולל של 40,000 ₪ בלבד.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו