עוד טוען התובע כי הנתבעים היתעלמו באופן מכוון מאחד הסעדים המרכזיים שבקש התובע בתובענה, הנוגע לפעולתם בסתירה לחוק ההנמקות שבאה ליידי ביטוי בהעדר כל היתייחסות של הנתבעים לפניותיו של התובע - "מלמדת גם היא – לצד הגשת הבקשה חסרת תום הלב לסילוק התובענה על הסף ללא כתב הגנה וללא כל בקשה נוספת להארכת המועד להגשת כתב הגנה כמפורט לעיל – על המשך אותה מגמה אסורה בהתנהלות הנתבעים כלפי התובע." (סעיף 7 לתגובת התובע לבקשת הנתבעים לסילוק התביעה על הסף).
נפסק כי:
"הכלל בבתי הדין הנו, כי דחייה על הסף תעשה רק כאשר בית הדין משוכנע שגם אם תצלח דרכו של התובע והוא יוכיח את כלל טענותיו אשר הוא טוען בכתב התביעה, הרי שלא יהיה בכך כדי להועיל לו ... בבתי הדין לעבודה מחיקה על הסף אינה יכולה ואינה צריכה לשמש דרך המלך, ויש להכריע במחלוקת לגופו של עניין" (בר"ע 1204/01 קרן הגימלאות המרכזית של עובדי ההסתדרות - דבורה מקובסקי, [פורסם בנבו] עבודה ארצי כרך לג(43) 28).
בהקשר זה נזכיר מושכלות יסוד לפיה תכליתו של מוסד ההתיישנות היא "לתחום גבולות של זמן להגשת תובענות תוך יצירת איזון בין אינטרס הנתבע הפוטנציאלי לאנטרס התובע הפוטנציאלי ושמירה על עניינו של הציבור" (ע"א 6805/99 תלמוד תורה הכללי והישיבה הגדולה עץ חיים בירושלים - הועדה המקומית לתיכנון ולבנייה ירושלים, פ"ד נז(5) 433 (2003), וליצור שיווי משקל "בין פתיחת שערי בית המשפט בפני תובע לממש את זכותו המהותית, לבין הצורך החברתי לברר תביעות תוך זמן סביר ולהציב מחסום בפני תביעות שחלף זמנן" (ע"ע 393/05 זוהיר טהה - מקיאס בע"מ, מיום 10.1.05).
להשלמת הפרטים נציין, כי זכות הגישה לערכאות הוכרה כזכות בעלת אופי חוקתי, תוך שהדבר מחייב "הצרה, ולא הרחבה, של המחסום הדיוני בגין היתיישנות, המונע הכרעה בתביעה לגופה" (ע"א 9413/03 אלנקוה - הועדה המקומית לתיכנון ובנייה ירושלים, מיום 22.6.08).
מן הכלל אל הפרט
כאמור, התובע העלה מספר טענות כנגד טענת ההתיישנות ובין היתר, העלה טיעון המתבסס על סעיף 8 לחוק ההתיישנות, הקובע חריג של "היתיישנות שלא מדעת", על פיו טען התובע כי לא ידע ולא יכול היה לדעת כי הנתבעת 1 מפירה את הוראות ס' 108 ט' לחוק הגימלאות בעיניינו וכי ההסבר שניתן לו על ידי הנתבעת 1 היה מוטעה ולמצער בלתי שלם, וכי למעשה הוא יכול היה להמשיך להיות מבוטח בפנסיה תקציבית גם במהלך שרותו בשב"ס בהתאם להוראות ס' 108 ח(5) לחוק הגימלאות.
...
לאור המחלוקות הקיימות בתיק, אנו סבורים, כי יש לאפשר לצדדים קיום הליך משפטי לגופו של עניין במסגרתו יתבררו, בין היתר, זכאות התובע להיות מבוטח במסלול של פנסיה תקציבית וכן יתר טענות התובע בנוגע לאי החלת חוק ההתיישנות על עניינו, שכן בשלב מקדמי זה לא ניתן לשלול לחלוטין את טענות התובע לתחולת סעיף 8 לחוק ההתיישנות על עניינו.
בסיכומו של דבר, אנו סבורים כי יש ליתן לתובע את יומו בבית הדין ואת המשכו של ההליך המשפטי כאשר בסיומו, לאחר קיום דיון הוכחות בתיק, יהיה בידי בית הדין את הכלים לבחון את זכאותו של התובע להיות מבוטח במסלול של פנסיה תקציבית, וכאשר במסגרת פסק הדין הסופי תוכרע גם שאלת ההתיישנות.
סוף דבר:
בקשת הנתבעים לדחיית התביעה על הסף - נדחית.