אין הם חולקים על כך כי אלה הן תעודות זכאות למטרת קבלת הלוואת משכנתא.
לטענתו בעקבות מסקנה זו התגבשה על ידו מדיניות חדשה, ולפיה "הדירות בהן מתגוררים העותרים הן דירות המהוות חלק ממלאי הדיור הצבורי, ומכיוון שכך יש להשכירן או לייחד את פירותיהן לטובת הזכאים לדיור צבורי... עמדה זו מבוססת בין היתר, על פרשנות מהותית של חוק הדיור הצבורי (זכויות רכישה) ולאור התכלית הסובייקטיבית והאובייקטיבית של החוק, הכוללת בתוכה באופן אנהרנטי את דרישת העמידה בכללי הזכאות לדיור צבורי של משרד הבינוי והשיכון בתנאי בסיסי לרכישת דירה ציבורית. על כן, ומאחר שהעותרים אינם נמנים עם אוכלוסיית זכאי הדיור הצבורי, אין מקום לאפשר להם את רכישת הדירות" (כתב התשובה לעתירה המתוקנת).
כדי לאפשר את שינוי המדיניות כאמור לעיל, המשיב מציע לפרש את המונח "זכאי" שבחוק הרכישה באופן הכולל בתוכו "באופן אנהרנטי" את דרישת העמידה בכללי הזכאות לדיור של משרד השיכון, שהרי "החוק לא נועד לתת הטבה כה משמעותית של מכירת הדירות בהנחות מסיביות למי שאינם זכאים ולמעשה למי שעמידתם בכללי הזכאות לדיור צבורי של משרד השיכון מעולם לא נבחנה – כדוגמת העותרים".
המשיב מציין כי הגדרת "זכאי" שבחוק הרכישה אינה כוללת בנוסחה דרישה לעמידה בתנאי הזכאות שבנוהל הדיור הצבורי, שהרי "בחוק הרכישה המחוקק הניח כי מי שמתגורר בדירות הדיור הצבורי ואינו פולש (ולכן הגדיר 'זכאי' – כמי שגר בדירה 'על פי חוזה') הוא ודאי זכאי לדיור צבורי אשר בעת איכלוסו נבחנה בעמידתו בכללי הזכאות של משרד השיכון, ולא העלה על הדעת כי קיימות למעלה מ-1000 דירות דיור צבורי שהושכרו למי שאינם זכאים, באופן שיטתי, מבלי שהדיירים צריכים היו לעמוד בכללים כלשהם". ומשכך נכון לטענתו לפרש את המונח "זכאי" פרשנות תכליתית, שתגשים את מטרות החוק, בדרך של תוספת התנאי האמור.
...
על כל האמור לעיל יש להוסיף כי אין בפיו של המשיב מענה משכנע לטענותיהם של השוכרים כי במהלך השנים, עד להגשת הבקשה לרכוש את דירתם, שינו את מצבם לרעה – בכך שהתמידו ונותרו בדירותיהם לאורך שנים רבות בשל הציפייה לכך כי המגורים ברציפות בהן יעניקו להם הטבה כלכלית בעת רכישתה, בכך שנמנעו במשך אותן שנים מלרכוש דירת מגורים אחרת ובכך שבשל הציפייה האמורה השקיעו מכספם כדי לשפץ את הדירות.
מהמקובץ עולה כי המשיב לא היה רשאי לדחות את בקשותיהם של העותרים לרכישת דירותיהם בנימוק כי אין הם עומדים כיום בתנאי הזכאות הכלכלית שעל פי נוהל הדיור הציבורי, או כי לא עמדו בתנאים אלה בעת החתימה על הסכמי השכירות.
סוף דבר
העתירה מתקבלת בחלקה, באופן שההחלטות שקיבל המשיב בעניינם של העותרים מבוטלות, על מנת שיובאו להכרעה מחודשת של המשיב, על יסוד השיקולים הנדרשים בעניין.