האם בדין נדחתה התביעה?
התשתית העובדתית ומהלך ההיתדיינות
התובע, שהנו יליד 1966, שירת בצה"ל בשירות חובה וקבע כקצין ארגון רפואה, והשתחרר ממילואים בדרגת רב סרן.
ביום 10.1.15 סיכמה הוועדה הרפואית של המשיבה (ד"ר סער לחמי, רופא תעסוקתי) את מסקנותיה ביחס לתביעתו (נספח ח' לכתב התביעה), סיכום שהוביל לדחיית התביעה, כדלקמן:
"כבן 48, רואה חשבון בעיסוקו... סובל מבעיות נפשיות משנת 2002, אז היה במעקב פסיכולוגי. בשנת 2004 מתואר ארוע היפומאני ולאחריו דכאון מאג'ורי, כולל נסיון אובדני. לא היה בטיפול עד שנת 2011, אז אושפז בתמונה של אפיזודה היפומאנית. אובחן כלוקה בהפרעה ביפולארית... לאור האמור לעיל, הועדה קובעת כי הפרעה נפשית דו-קוטבית הנה בגדר מצב רפואי קודם למועד הצטרפות העמית לקרן הפנסיה בתאריך 29.10.10.
על פי ההלכה הפסוקה "זכויות התובע, כמו יתר מבוטחי הקרן, תלויות בהוראות התקנון אשר היו בתוקף במועד קרות הארוע המזכה" (בג"צ 932/91 קרן הגימלאות המרכזית של עובדי ההסתדרות נ' בית הדין הארצי לעבודה (16.4.92)).
במשך כל השנים הנ"ל 2004 -2011 המשיך לעבוד באופן סדיר, המשיך לשרת במילואים, למעט השנים בהם חי בארה"ב. לו לקחה בהפרעה דו קוטבית בשנת 2004, סביר היה שלא היה יכול למלא את תפקידו אם בשל דיכאון מאג'ורי או בשל מצב מאניפורמי.
התובע הגיש לנו חוות דעת מפורטת ומנומקת לעילא ולעילא, שניתנה על ידי רופא תעסוקתי מטעמו, ד"ר חיים כהן, ש"השורה התחתונה" שלה היא זו:
"לאור בדיקתו ועיון במסמכיו הרפואיים ולנוכח אשפוזים חוזרים על רקע נפשי, החמרה הדרגתית במצב הנפשי מאז שנת 2011 ונכות נפשית גבוהה ויציגה, אני בדיעה שמר מגד מצוי במצב של אובדן כושר עבודתו מלא וקבוע ונכותו התפקודית הנה 100% לצמיתות. כזה היה מאז פרוץ מחלתו בחודש אוגוסט שנת 2011".
בעדותו בפני בית הדין חזר ד"ר כהן על חוות דעתו זו. הוא נחקר עליה ארוכות, מבלי שמצאנו שהיה בחקירה כדי לטעת בנו ספק בדבר נכונותה.
אשר לסעדים הכספיים שנתבעו – מעיון בתחשיבי התובע עולה שאלה נעשו בלא שהובאה בחשבון התקופה, שבה התובע לא היה "נכה מלא". מנגד, הנתבעת לא צרפה כלל תחשיבים בדבר הקצבה המגיעה, נוכח טענתה לפיה דין התביעה להדחות במלואה.
...
לסיכום
התביעה מתקבלת בעיקרה.
הנתבעת תשלם לתובע את הוצאותיו בעין בהליך זה (בעיקר עבור שני המומחים שנתנו את חוות הדעת) בסך 23,802 ₪, בהתאם לפירוט שבסעיף 189 לסיכומי התובע.
בנוסף, תשלם הנתבעת לתובע שכר טרחת עורך דין בסך כולל של 50,000 ₪.