מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

הפקעת מגרשים בתל אביב לטובת מטרות ציבוריות

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2016 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בתוכניות נקבעו הוראות הפקעה לגבי שטחים (ובכלל זה חלק מהמגרשים) שנועדו למטרות ציבוריות.
בהתייחס לתכלית החוק, הסביר בית-המשפט העליון כי - "מקום שמדובר בהפקעה, ההצדקה להענקת זכות קדימה לבעלים לרכוש חזרה את מקרקעיו בעת שהרשות משנה את ייעודם הצבורי ומחליטה להעביר זכויותיה בהם לאחרים, היא ברורה. המקרקעין ניטלו מן הפרט בכפיה לטובת מטרה ציבורית, וככל שהמטרה נזנחת או פוקעת קמה הצדקה עקרונית להשיב את המקרקעין לבעליהם (ענין אפרמיאן, פסקה 40 לפסק דינה של השופטת א' פרוקצ'יה). הגיון זה ניתן 'למתוח' גם לגבי העברה הסכמית שבמהותה נעשתה בכפייה, אך קשה להצדיקה מקום שמדובר בהסכם מרצון שתמורה וטובות הנאה אחרות בצידו. במקרה כזה ההסכם מנתק את זיקתו של הפרט למקרקעין שהעביר בהסכם בתמורה, ללא קשר לשימוש בהם בעתיד" (ההדגשות במקור, ר.ר.).
בפסק-דין קרמר שנזכר לעיל, סקר בית-המשפט העליון (כב' השופט מלצר) את הפסיקה וציין בהסכמה בין היתר כי - "כך, בעירעור על פסק-הדין של בית-המשפט לעניינים מינהליים בתל אביב (כב' השופטת מ' רובינשטיין) בעיניין עת"מ (ת"א) 2378/06 חברת האחים ר.י פנחס נ' הוועדה המחוזית לתיכנון ולבניה רעננה (5.11.2007), אומצה הקביעה של הערכאה הדיונית כי המערערת שם: 'לא הוכיחה שנסיבותיה של העברת החלקה מעידות על כפייה או אילוץ' (עע"ם 11027/07 חברת האחים ר.י. פנחס (בפרוק) נ' הועדה המקומית לתיכנון ובניה-רעננה (3.12.2009))" (ההדגשה היא שלי, ר.ר.).
...
אני סבורה כי אין לקבל את כל הטענות הללו – לאור כל האמור לעיל בפסק-דין זה. כך, זכות הקניין והזיקה בין הבעלים לבין המקרקעין שהיו בבעלותו, נותרים קיימים ובעלי משמעות רק כאשר המקרקעין יצאו מרשות הבעלים בנסיבות של כפייה, ולא כאשר הם יצאו מרשותו בהסכמה רצונית.
לכן, לאור כל האמור לעיל, אני סבורה כי יש לקבוע כי ההסכמות מכוחן הסכימה העותרת להעביר את המקרקעין לידי העירייה בתנאים שהוסכמו בין הצדדים, הן הסכמות שהעותרת התקשרה בהן מרצונה החופשי ולא בנסיבות של כפייה.
סוף דבר – לאור כל האמור לעיל, אני דוחה את העתירה.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

על פי הנתונים שהוצגו בפני משיבה 1 והמצב התיכנוני במיקום הספציפי, השטח המיועד להפקעה לחניה ציבורית ושצ"פ נידרש גם היום למטרה ציבורית מוצדקת זו, צורך זה גבר עם השנים בשל אישור תכניות אשר הגדילו את אחוזי הבניה והצפיפות באיזור ולא מצאתי כי ניתן היה למצוא חלופה אחרת, ממילא המיגרש משמש היום כחניון פרטי ומן הראוי כי השליטה בו תהיה על פי הוראות התכנית בדרך של הפקעה ושימוש בשטח למטרות ציבורית (ולא להתיר הקביעה אשר לשימוש לגורם פרטי ששיקוליו אינם בהכרח תואמים או יתאמו בעתיד את האנטרס הצבורי).
בהקשר זה נקבע בפסיקה כי על הרשות הציבורית לקבוע בעצמה את סדר העדיפות לעמוד בחובות שהוטלו עליה לטובת כלל הציבור, ובמידת יכולתה, הנקבעת במסגרת התקציב העומד לראשותה (ראו לעניין זה בגץ 10759/05 רינאוי נ' שר התחבורה (10.8.2008)).
ראו למשל עע"מ 8499/16 מ.ו.השקעות נגד עירית תל אביב יפו (21.1.2018).
...
בפועל בחלק מהמגרשים מומשה הפקעה, אך לא בחלקת העותרת, בקשת העותרת לביטול ההפקעה נדחתה וכך קבע בית המשפט העליון: "הלכה פסוקה היא כי שיהוי בלתי סביר של הרשות במימוש מטרת ההפקעה, עשוי להצדיק את ביטול ההפקעה [...] ברם, ביטולה של הפקעה בגין השתהות של רשות במימושה, הוא צעד חריג ומרחיק לכת שיינקט רק במקרים שבהם השתהות הרשות עולה כדי השתהות קיצונית...בנוסף, כפי שצוין לעיל, נטל ההוכחה להראות שלא נעשה שימוש במקרקעין שהופקע לאחר השלמת ההפקעה מוטל על כתפי בעל המקרקעין". בנוסף אפנה לעע"מ 5158/14 חברת העובדים השיתופית הכללית בארץ ישראל בע"מ נגד עיריית חולון (29.10.2017) בו נקבע כך : "השתהות של רשות בביצוע הפקעה, אף במשך עשרות שנים, לא תגרור בהכרח את ביטול ההפקעה.... על בית המשפט לשקול את מידת הנזק שצפוי להיגרם לציבור במידה וההפקעה תבוטל, ולאזן בינו ובין הנזק שצפוי להיגרם כתוצאה מההפקעה ומההשתהות בהוצאתה לפועל". כמו כן בעניין השיהוי שבמימוש יעדי ההפקעה אפנה לעע"מ 3202/05 עיריית רמת השרון נ' גנין (24.5.2010), הקובע: "ייתכנו מקרים בהם אף שיהוי של עשרות שנים לא יגיע כדי סטייה ממתחם הסבירות המצדיקה את ביטול ההפקעה... לעומת זאת, במקרה בו הנסיבות הקונקרטיות הצביעו על כך שהרשות זנחה את מטרת ההפקעה, ראה בית המשפט להורות על ביטולה בחלוף 19 שנים". לסיום נושא זה, אפנה לעניין בראל, בו נקבע: "גם אם יגיע בית המשפט למסקנה שמדובר בשיהוי בלתי סביר שבו לקתה התנהלותה של הרשות, אין להורות על ביטול ההפקעה בטרם יערוך בית המשפט איזון בין הנזק העלול להיגרם לנפקע באם לא תבוטל ההפקעה מזה, ובין הנזק שייגרם לאינטרס הציבורי בעטיו של ביטול מעשה ההפקעה מזה". הנזק שייגרם לציבור הזקוק לחניה ציבורית וגינה ציבורית במקרקעין בשטח מרכז העיר גדול בצורה משמעותית מהפגיעה בזכות הקניינית של העותרת, ועל פי הנתונים החלקות נמצאות באזור הסובל מצפיפות בניה והאינטרס הציבור עדיף במקרה זה על הפגיעה בזכות העותרת שעושה במקום שימוש כחניון והיא מוזמנת להציע שירותיה כמפעילת החניון שיהיה בבעלות המשיבות (כמובן כפוף לדיני המכרזים).
גם אם היא עומדת על טענה זו דינה להידחות.
סיכום לאור האמור לעיל אני דוחה את העתירה.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2014 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בית המשפט המחוזי בתל אביב - יפו בשבתו כבית-משפט לעניינים מינהליים עת"מ 35173-05-11 איריס ואח' נ' עריית הרצליה ואח' לפני כבוד השופט ד"ר עודד מודריק, סגן נשיא העותרות 1. איריס קובי 2. אלונה אסף (קובי) 3. ליאת קובי ע"י עו"ד מיכאל רוזן ועו"ד שלומי ברקאי נ ג ד המשיבות 1. עריית הרצליה 2. הועדה המקומית לתיכנון ולבנייה, הרצליה ע"י עו"ד אילנה בראף – שניר; הררי, טויסטר ושות' פסק דין
הדרישה נסמכת על טענה שהמגרש הופקע לטובת הערייה לשימוש בייעוד מגורים.
המיגבלה העיקרית השייכת לענייננו נעוצה באיסור להפקיע למטרה שאינה ציבורית.
מה מהן יהלוך אם השמוש במיגרש המועבר יהיה ל"צורך צבורי" או למטרה אחרת[footnoteRef:5] .
...
ממילא העירייה אינה נתונה למגבלת שימוש בנכס שהועבר לה. התוצאה העתירה נדחית הן בשל שיהוי מהותי שחל בהגשתה והן מפני שלא נמצאה הצדקה לטענות העותרות.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

גם בחוזה זה צויין "והואיל והמשקיע (דדפר צ.צ) חתם היום על הסכם עם עריית תל אביב יפו שתוכנו ידוע להירקון ובאותו הסכם התחייב המשקיע להעביר לעיריה שטח של 7,200 ממ"ר, חינם אין כסף על מנת שהמגרש יהא מיגרש נטו לצרכי בניה המפעל (המלון צ.צ)". במסגרת החוזה נקבעו התנאים למכירת המיגרש, ובכלל זה המועדים להגשת תוכניות בנייה, מועדים לבניית המלון, הסכמת העותרת לבנייה בחלקה 47 בטרם יופרד המיגרש הנמכר מהחלקה, כמו כן התחייבה העותרת לגרום לחלוקת החלקה ורישום המיגרש על שם דדפר על חשבונה וכיו"ב. לטענת הערייה החוזים נכרתו "גב אל גב". למקרא החוזים נראה כי אכן הם נכרתו "גב אל גב" שכן בכל אחד מהם מצויינת העובדה כי כבר נכרת החוזה השני.
"[...] כאשר מדובר בהעברה רצונית של קרקע לרשות הציבורית ולא עקב כפייה, אין זה משנה עוד האם הייעוד הצבורי מומש או נזנח. הבעלים אינו יכול להשיג ביטול של ההעברה, אך משום שהמטרה הציבורית לא מומשה" בע"א 1047/11 עזבון ברזלי נ' המועצה המקומית תל מונד (פורסם באר"ש, 26.11.2012; להלן: עניין ברזלי), כאשר קרקע מועברת לרשות ללא תמורה, וברקע איום ההפקעה, יראו את ההעברה כהפקעה ויחולו דיני ההפקעה.
יתר על כן, 87 ו 88 (מתוך מיגרש 47) (מיתחם מנדרין) נזקפו לטובת העותרת על חשבון שטחים צבוריים שיהא עליה להעביר במסגרת תכנית בנין עיר 1170 (מיתחם סי אנד סאן), או כל תכנית אחרת שתחליף אותה כאמור בהתכתבות בין העותרת לעירייה (נספחים ה' ז' לעתירה) כדלקמן: במכתב לועדה המקומית מיום 27.7.1978 (נספח ה לעתירה) היינו כשבע שנים לאחר שנכנסה לתוקף תוכנית 1350 וכמה חודשים עובר לפירסום למתן תוקף של תוכנית 1700ב, כתבה העותרת: בקשר עם ביצוע התכנית שבנידון לפיה אנו נעביר ע"ש העיריה 4 חלקות (מספרים אירעיים 2.3.4.5) בשטח כולל של 13.058 מ"ר הננו מבקשים, למען הסדר, להבהיר את העובדות הבאות: [.
...
משכך אני סבורה כי בעניין חלקה 12 התקיימו התנאים שבהוראת סעיף 196(א) לחוק.
סוף דבר מכל הטעמים דלעיל העתירה נדחית ביחס לחלקות 87 ו 88 בגוש 6609.
אני קובעת כי העותרת זכאית להשבת חלקה 12 בשטח של 1.206 דונם בגוש 6621.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

סעיף 190 (א) (1) לחוק בצרוף סעיף 20 לפקודת הקרקעות מלמדים כי כאשר השטח המופקע מכלל שטח המיגרש אינו עולה על 40% ניתן להפקיעו ללא תשלום פיצויים ובילבד שהפקעת אותו שטח נעשית לאחת המטרות המנויות בחוק.
ובמילים אחרות, יכול ומימוש מטרת ההפקעה יעשה בשלבים ומקום בו הראתה הרשות כי פעלה למימוש הייעוד הצבורי במרבית השטח שהופקע, יש בכך כדי להעיד כי מטרת ההפקעה לא נזנחה (ראו: דנג"צ 4466/94 נוסייבה נגד שר האוצר פ"ד מט(4) 68; עת"מ (מינהלי תל אביב יפו) 1184/06 רוכוורגר רוטמנש חברה לבניין והשקעות בע"מ נ' הוועדה המקומית לתיכנון ובניה הרצליה, פורסם בנבו ביום 9.10.08), סעיף 66 לפסק הדין והאסמכתאות המובאות שם וכן; "עניין הלביץ").
זאת ועוד, ביטול ההפקעה, "לא נועד להעניש את הרשות על מחדליה, אלא להבטיח שיעשה שימוש במקרקעין לטובת האנטרס הצבורי תוך איזון בינו לבין ההגנה על זכות הקניין של הפרט ותימרוץ הרשות להפעיל את הסמכות שהוקנתה לה" (ר: עניין בראל וכן בג"צ 3421/05 מחול נ' שר האוצר, פורסם בנבו ביום 18.6.2009 (להלן: "עניין מחול").
...
סוף דבר "החובה לפעול בשקידה ראויה לממש את מטרת ההפקעה שלשמה הופקעו המקרקעין מלכתחילה, והדרישה כי הפגיעה בזכות הקניין תהיה מידתית, מוליכים למסקנה כי כאשר הרשות זנחה את מטרת ההפקעה, או כאשר היא משתהה מעל לסביר במימוש ההפקעה, תבוטל ההפקעה, והמקרקעין יוחזרו לבעליהם המקוריים" ( ר:עניין הלביץ בפסקה 62).
לאור האמור אני מורה על ביטול ההפקעה של המקרקעין הידועים כח"ח 52-53 בגוש 564, שהופקעו מידי העותרת, והם יוחזרו לידיה לאלתר.
המשיבות תשלמנה לעותרת את סכום האגרה ששולמה על ידה וכן שכ"ט עו"ד בסך כולל של 30,000 ₪ בצירוף מע"מ והפרשי הצמדה וריבית כחוק מהיום ועד התשלום בפועל.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו