השופטת א' חיות:
האם קמה לסוכנות היהודית לארץ ישראל (להלן: הסוכנות) זכות קניינית או מעין קניינית מכוח "החוזים המשולשים" הנכרתים מעת לעת בינה, בין מנהל מקרקעי ישראל (כיום רשות מקרקעי ישראל – ולהלן: המנהל) ובין היישובים השונים שהוקמו בסיועה, במשבצת הקרקע שהועמדה לרשות הישובים על פי חוזים אלה? האם מכוח הזכות שבידה, ככל שיש כזו, זכאית הסוכנות לפצויי הפקעה על פי פקודת הקרקעות (רכישה לצרכי ציבור), 1943 (להלן: פקודת הקרקעות) במקרה של הפקעת חלק מאותה משבצת קרקע? ואם כן מה שיעורם של פיצויים אלה?
שאלות אלה הן השאלות המרכזיות העומדות לדיון בערעורים דנן.
משהגענו אל המסקנה כי זכויותיה של הסוכנות במשבצת על פי החוזה המשולש אינן זכויות מסוג "שכירות" וכי הן מתמצות בזכות להחזר ההשקעות ובזכות אובליגאטורית להבטיח את החזר ההלוואות שהעניקה לאגודה כמתואר לעיל, נראה כי אין בידי הסוכנות מכוח החוזה המשולש זכות כלשהיא במקרקעין או אפילו "טובת הנאה" כמשמעותם של מושגים אלה בסעיף 9 לפקודת הקרקעות ועל כן, יש לדחות את טענת הסוכנות כי זכויותיה מכוח החוזה המשולש מקימות לה זכאות לפצויי הפקעה.
אכן, מקום שבו נידרשת על פי חוזה הסכמתו של אחד הצדדים לבצוע פעולה מסוימת, יכול אותו צד, ככלל, להתנות את הסכמתו בתנאים כאלה ואחרים (ראו: ע"א 585/68 וייראוך נ' מינהל מקרקעי ישראל, פ"ד כ"ג(1) 491, 493 (1969) (להלן: עניין וייראוך)).
לשיטתה של הסוכנות היהודית אף נוצר אבסורד, לפיו מושב שהגיע לעצמאות כלכלית-ארגונית-חברתית, והשלים את הפרוצידורה של יציאה לביסוס וחתימת חוזה דו-צדדים עם המינהל, לא נידרש להתחלק עם הסוכנות בפיצויי ההפקעה, בעוד שמושב שטרם הגיע לעצמאות כלכלית ואינו בשל ליציאה לביסוס, אמור ליתן לסוכנות היהודית חלק מפיצויי ההפקעה.
...
סוף דבר
מן הטעמים המפורטים לעיל אציע לחבריי לקבל את הערעורים שהוגשו על ידי יגל, צפריה והמדינה (ע"א 8378/11, ע"א 9029/11, ע"א 9032/11) במובן זה שייקבע כי הזכויות שהוקנו לסוכנות על פי החוזה המשולש אינן מקימות לה זכאות לקבלת פיצויים בגין הפקעת קרקעות המשבצת למעט פיצוי בשל השבחת הקרקע, אך השבחה כזו לא הוכחה במקרה דנן.
אני שותף אפוא למסקנה אליה הגיעה חברתי כי אין לראות את הסוכנות כשוכרת או כחוכרת של המשבצת, וכי הזכות האובליגטורית שיש לסוכנות לרשום שעבוד לצורך החזר ההלוואות, אינו מקים לה זכות לקבלת פיצויי הפקעה.
סוף דבר, שאני סבור כי אין לסוכנות מעמד של שוכרת או חוכרת על פי ההסכם המשולש, וכי מעמדה בהסכם זה ניתן בהיותה זרוע מבצעת למשימות קליטה, התיישבות ובניין הארץ, וכדברי השופט רובינשטיין בעניין ימית (בפסקה ל"ד):
"הסוכנות היהודית היא כאמור גוף דו-מהותי בדרגה עליונה. היא זרוע של העם היהודי, היא מצויה ברמה הגבוהה ביותר של גוף שאינו ממשלתי, ומקבילה מבחינה מהותית בעניינים רבים לגופי ממשל, כפי שכאמור היתה בתקופת המנדט עד לקום המדינה, והמשיכה בצורות אחרות מאז קום המדינה".
מעמד זה, של גוף מיישב, לא בא להקנות לסוכנות זכות במקרקעין או "טובת הנאה" מקום בו משתלמים לאגודה פיצויי הפקעה.