לפני ערעור של 195 מעובדי מגה קמעונות בע"מ (להלן: "החברה") על הכרעות הנאמנים בתביעות חוב שהוגשו על ידם.
באופן תחשיב פצויי הפיטורים, הן מאחר שאינו מגלם רכיבים רלבאנטיים לחישוב (דמי הבראה, משכורת 13 ותוספות מיוחדות) והן מאחר, שלשיטתם, אין לזקוף את רכיב התגמולים על חשבון הפיצויים המגיעים להם.
ביחס לזקיפת רכיב התגמולים ע"ח הפיצויים, הנאמנים הפנו לסעיף 21 לפרק 15 להסכם 1982 (צורף כנספח לתגובת הכנ"ר) ולתוספת מיום 3.2.94 להסכם 1982 (נספח לו לערעור) (להלן: "תוספת 1994") בהם אומץ סעיף 14 לחוק פצויי פיטורים והוסכם כי כל ההפרשות וההפקדות שהחברה ביצעה לטובת עובדיה, בין לגמל ובין לפיצויים, יבואו במקום פצויי פיטורים, וכי העובד יהיה זכאי להשלמת פצויי פיטורים, רק מקום בו סך הכספים בקופה נמוך מסכום הפיצויים לו הוא זכאי עפ"י דין.
באשר לחלק היחסי של משכורת 13 - הנאמנים הפנו להסכמי 2015 במסגרתם הוסכם כי לא תשולם לעובדים משכורת 13 בגין השנים 2015 ו-2016 ומטעם זה המערערים אינם זכאים לתשלום בגין רכיב זה. כמו כן, משכורת 13 כפופה לכך שהעובד הזכאי יהיה במועד התשלום עובד פעיל של החברה, וזאת על פי הוראות צו הרחבה בענף רשתות שיווק המזון לפי חוק הסכמים קבוציים, התשי"ז-1957 (נספח 9 לתגובת הנאמנים) (להלן: "צו ההרחבה").
גם בדיון, כאשר נישאל ב"כ המערערים על ידי בית המשפט:
"לשאלת בית המשפט לאיזה עובדים מתייחסת הטענה בסעיף 76 לערעור התוקן (צ"ל - המתוקן - ה"ש) שנקרא תוספת מיוחדת ומהם הסכומים הנדרשים ביחס לכל עובד.."
השיב ב"כ המערערים:
"אני משיב שזה מתייחס לכל המנהלים וסגני המנהלים, שאני מייצג והרכיב הנ"ל נדחה באופן אוטומאטי מבלי שיבדק ע"י הנאמנים."
מאחר שעסקינן ברכיב הנבחן על פי נסיבות אישיות של העובד, לא ניתן לאשרו באופן כללי ומשלא עלה בידי המערערים להצביע על עובד מסויים שזכאי לתוספת זאת, אין אלא לדחות טענה זו.
עוד יצויין כי ספק רב אם טענה זו בדבר גילום רכיבים נוספים אינה כלולה ברכיבים שהוסדרו במסגרת הסכם הפשרה, שהסדיר בין השאר "הפרישי שכר", וככל שכך, ממילא 64 המערערים שהסכם הפשרה חל עליהם, אינם זכאים לרכיב זה.
זקיפת רכיב הגמל ע"ח הפיצויים
סעיף 14 לחוק פצויי פיטורים קובע:
"תשלום לקופת תגמולים, לקרן פנסיה או לקרן כיוצא באלה, לא יבוא במקום פצויי פיטורים אלא אם נקבע כך בהסכם הקבוצי החל על המעביד והעובד ובמידה שנקבע, או אם תשלום כאמור אושר בצו על ידי שר העבודה והרווחה ובמידה ואושר".
עולה כי, על מנת שתשלום יבוא במקום פצויי פיטורים, יש צורך שכך יקבע בהסכם קבוצי שחל בין הצדדים או אם ניתן אישור שר העבודה והרווחה לתשלום כאמור.
...
נוכח הבדיקה שנעשתה, ומשלא עלה בידי המערערים לסתור את ממצאי הנאמנים, לא עמדו המערערים בנטל להוכיח זכאותם לרכיב זה.
אף טענת המערערים לפיה הדרישה שהעובד היה עובד בפועל בעת סגירת הסניף, מהווה אפליה, דינה להידחות, שכן לא זו בלבד שזכות זו הינה זכות יתר, שנשללה עפ"י הוראות הסכמים וקריטריונים ברורים, אלא שהקריטריונים לקבלת המענק נקבעו טרם מונו הנאמנים לתפקידם ובזמן אמת, המערערים לא חלקו עליהם.
יוצא, איפוא, כי אין בידי המערערים להצביע על מקור חוקי או הסכמי המזכה אותם בגילום דמי הבראה ומשכורת 13 לצורך חישוב דמי פיצויים (להבדיל מדמי גמולים) ולכן, דין טענתם בעניין זה, להידחות.
לפיכך, כמו גם נוכח העובדה, שעסקינן בזכות יתר, לא מצאתי כי יש מקום להתערב בהכרעת הנאמנים אף בעניין זה.
התוצאה
נוכח כל המקובץ לעיל, אני מורה על דחיית הערעור.