..מדובר בחבות עתידית לא צפויה, כגון חיוב בהיטלים שונים, לגביהם המדינה לוקחת על עצמה לשלם את חלקה בחבות מסוג זה"; עת כוונתו הייתה רר "להסיר חשש כבד זה של חבות בהיטל השבחה...שכן סעיף זה היתייחס כאמור לחבות מיסויית של הבעלים הפרטיים";
· אומד דעת הצדדים - "הנסיבות, הראיות החיצוניות להסכמים והתנהגות הצדדים לאחר כריתתם מלמדים כי המדינה לא התחייבה לשלם שכ"ט למנהלים הנוכחיים". אומד הדעת נלמד גם מאמירה מפורשת שאמר אחד המנהלים הקודמים [עו"ד אייבי נאמן] ה"משקפת את כוונת הצדדים במסכת ההסכמים", וגם משתיקת המנהלים במהלך השנים והעלאת הדרישה לראשונה רק ביום 24.10.2021;
· "...המנהלים לא פעלו עבור המדינה כלל בתכנונם ופיתוחם של המקרקעין, אלא לכל היותר יחד עמה..."; "המנהלים פעלו מטעם הבעלים ולמעשה המדינה הובילה את התיכנון"; "במשך למעלה מעשור שנים עוסקים המנהלים הנוכחיים בניהול זכויות הבעלים הפרטיים בלבד במקרקעין, אלו שנותרו לאחר הקניית מחצית הזכויות למדינה"; "מאז הפסקת פעילותו של שדה דב, המדינה היא זו אשר למעשה מובילה את התיכנון במקרקעין"
· "עסוקם המרכזי, אם כי לא היחיד [של המנהלים] בתקופה זו, היה מאבק איתנים מול המדינה להפסיק את פעילותו של שדה דב במקרקעין... תוך ניהול חזית מול המדינה בכל הקשור להפסקת פעילות שדה דב ופינויו"
· "לא הוכחה התחייבות כדין בשם המדינה" [כל ההדגשות בקוו - במקור]
הפועל היוצא מקביעה זו הוא שנדחתה עתירת המנהלים לקבל שכר טירחה גם מהמדינה.
ממגוון התשובות של ב"כ הפרטיים, המחולקים לקבוצות, תוך ייצוג נפרד, ניתן לחלץ את התשובות העיקריות הבאות: "גילגול" נטל המס אל עבר הפרטיים יכפיל את שכר הטירחה של המנהלים; שכר הטירחה של המנהלים ממילא עצום ורב והוא בסדר גודל כזה שמעולם לא שולם בעבר; אין לאשר למנהלים הנוכחיים שכר טירחה גבוה משכר טירחתם של המנהלים הקודמים עת הפרטיים לא שילמו עבורם מס שבח גם לא היטל השבחה; המנהלים הקודמים שילמו בעצמם את היטל ההשבחה; מדובר בכלל בהעברה מנאמן לנהנה הפטורה ממס; אין עסקינן בעסקת מכר והפרטיים אינם "מוכרים"; המנהלים קיבלו את חלקם בקרקע (8%) בדיוק כפי שהפרטיים קיבלו את חלקם בקרקע (92%) ולכן לא חלים עליהם מיסים והיטלים בהם מחוייבים מוכרי קרקע; הפרטיים והמנהלים הפכו לבעלי זכויות באותו מעמד; סעיף 24 להסכם 1980 משחרר את הפרטיים מתשלום מס.
דיון והכרעה
אפתח בעא 62160-10-21.
...
לאחר ששמע את המצהירים מטעם שני הצדדים: עו"ד אליהו מינקוביץ, מטעם המנהלים, ועו"ד רינה מיוחס, מטעם המדינה, פסק בימ"ש קמא
· כי "לשון סעיף 5.1 להסכם 2008 ברורה ותחומה היטב. לפי לשון ההסכם, המדינה זכאית ל -50% מזכויות הבניה הנובעות מ'השטח המלא' של חלקה 204, שאין חולק כי על חלק ממנה חלה תכנית 3700. לשון ברורה זו מלמדת חד משמעית על כוונתם של הצדדים כי המדינה תקבל מחצית מהזכויות אף לגבי תכנית 3700";
· כי יש ליתן ללשון ההסכם מעמד מכריע כי המנהלים הקודמים, שניסחו את ההסכם או למצער היו שותפים לניסוחו, "היו פרקליטים ידועים בתחומם, בעלי שם ועתירי נסיון";
· כי "... עסקינן בחוזה סגור ולא בחוזה יחס פתוח";
· וכי "אין בנמצא מסת ראיות או נסיבות, אף לא ראיה נסיבה משמעותית אחת, ממנה עולה כי הצדדים התכוונו להחריג את הזכויות לפי תכנית 3700 מהזכויות שיוקנו למדינה. נהפוך הוא".
בימ"ש קמא גם דחה את טענת המנהלים להיעדר הגיון עסקי להעניק למדינה 50% גם מזכויות תכנית תא/3700 בטענה שהתכנית כבר קודמה טרם חתימת ההסכם, וקבע כי "בשנות ניהול המשא ומתן על הסכם 2008 תכנונה של תכנית 3700 היה ראשוני וטרם הפקדה להתנגדויות" וכי "בשנת 2004, תכנית 3700 היתה מצויה כאמור בשלב בתולי ביותר, של הכנה בלבד, ונמצאה באותו שלב גם בעת כריתת ההסכם בשנת 2008. מצב בתולי זה מחייב מסקנה כי דווקא היה למנהלים הקודמים אינטרס בתמיכת המדינה בקידום תכנית זו, כמו גם בפינוי השדה בזיקה לקידום תכנית זו".
התוצאה האופרטיבית היתה "מתן 50% מכלל זכויות הבניה במקרקעין למדינה, כולל תכנית 3700".
פסק דין מיום 11.04.2022
פסק דין הנוסף שניתן שנה לאחר מכן ביום 11.04.2022 הכריע בבקשה למתן הוראות שהוגשה על ידי המנהלים וכללה שתי דרישות: האחת, שהופנתה נגד המדינה, לפיה גם המדינה צריכה לשלם להם שכ"ט בשיעור 4.75% משווי זכויותיה, משזכאותם לשכר טרחה נפרשת גם על חלק המדינה, והשנייה, שהופנתה נגד הפרטיים, לפיה יש לחייב את הפרטיים לשאת במיסים וההיטלים שיוטלו על זכויות המקרקעין שיקבלו המנהלים הנוכחיים כשכר טרחה.
אף על פי כן דין הערעור להידחות.
יונה אטדגי, שופט
התוצאה
על דעת כל חברי ההרכב אנו מורים כדלקמן:
הערעור שמספרו 62160-10-21 נדחה.
חמשת המערערים ישלמו למדינה את הוצאות הערעור הנ"ל בסך 40,000 ₪.