]
המסקנה מכל האמור לעיל הנה, כי נסיבות המקרה שלפנינו שונות מהנסיבות בעיניין חשאי אליו הפנה התובע, ונסביר:
בעיניין חשאי קבע כב' השופט בדימוס, ד"ר לובוצקי, כי חובת המעסיק להפריש כספים לקרן הפנסיה לטובת עובד שניפגע בעבודה חלה כל אימת שממשיכים להתקיים יחסי עובד ומעסיק, וזאת ככל שלא הוסכם אחרת ובילבד שהפסקת העבודה בפועל הייתה בעל כורחו של העובד ומטעמים הקשורים בעבודתו.
]
יתרה מכך, פסקי הדין דלעיל עוסקים בחובת הפרשה לפנסיה; אין הם דנים בתשלום לקרן הישתלמות – שמטבעו הוא אינו שכר, אלא זכות נלווית הסכמית שאינה קוגנטית[footnoteRef:64] הנתונה ככלל לשיקול דעתו של המעסיק.
אשר לרכיב הפצוי בגין אובדן כושר הישתכרות נוסיף, כי מקובלת עלינו עמדת הנתבעות שלפיה מדובר בטענה שהועלתה מבלי להניח לה כל בסיס עובדתי או משפטי הנדרשים להוכחת נזק ממוני מסוג זה; וכי טענותיו של התובע בדבר ניזקי גוף מתבררות במסגרת תביעה אחרת בבית משפט השלום באשדוד ולכן אינן רלוואנטיות לענייננו.
יובהר כי עוד בטרם תיקון סעיף 4א לחוק דמי מחלה, קבעה ההלכה הפסוקה כי מותר למעסיק לפטר עובד בתקופת אי כושר ובילבד שמועד סיום יחסי העבודה ייקבע לאחר מיצוי ימי המחלה של העובד: [71: ראו גם: ע"ע 383/07 קרן מקפת מרכז לפנסיה ותגמולים נ' לסלי פנחס וניט (פורסם בנבו, 7.12.08); סע"ש (חי') 49453-07-12 גלינה ורשבסקי נ' אלי חג'אג' בע"מ, פס' 48-49 לפסק הדין (פורסם בנבו, 3.2.14).
עיקר טענות הנתבעות
התובע הגיש שתי תלונות לנציבות שויון זכויות לאנשים עם מוגבלות (להלן: "הנציבות"), שהנה הגוף הסטאטוטורי המופקד על בחינת ואכיפת טענות אודות אפליה מחמת מוגבלות, ושתיהן נדחו.
לאור האמור, סוגיית האפליה אינה רלוואנטית, ובנסיבות העניין אף סוגיית ההתאמות הנה מלאכותית ותיאורטית, שכן לא ניתן לבצע התאמות כלשהן לעובד המצוי באובדן כושר עבודה מלא.
]
סעיף 13 לחוק השויון מחיל, בשינויים המחויבים, סעיפים שונים מחוק שויון הזדמנויות בעבודה, תשמ"ח-1988, על פרק התעסוקה בחוק השויון, ובין היתר את סעיף 9(א) הקובע, בין היתר, כי נטל ההוכחה לכך שהעובד פוטר שלא בשל מוגבלותו, יועבר לכתפי המעסיק מקום בו העובד הוכיח שלא הייתה בהתנהגותו או במעשיו סיבה לפיטוריו.
...
בתשובתה, ציינה חברת ריבוק כי בשים לב לכך שלא ברור מתי התובע צפוי לשוב לאיתנו ובנסיבות העניין, אין מניעה לקיים את השימוע בכתב וזאת בשים לב לכך כי התובע "מקיים תכתובת תדירה וענפה עם החברה ומבצע בדיקות שונות, באופן המוכיח כי הוא מסוגל לבטא היטב את טענותיו בכתב". חברת ריבוק הציעה לקיים את השימוע בטווח הקרוב באחת משלוש חלופות: להגיש את טיעוני התובע בכתב עד ליום 10.5.18; לקיים את השימוע באמצעות באת-כוחו במועד מוסכם; ככל שהתובע צפוי להשתחרר עד ליום 14.5.18, לקיים את השימוע בנוכחותו בטווח זמנים זה. התובע התבקש להודיע עד למחרת היום (1.5.18) איזו מהחלופות מקובלת עליו, או האם ברשותו הצעה סבירה אחרת לקיום הליך השימוע בטווח הקרוב[footnoteRef:30].
סוף דבר
לאור כל האמור לעיל, הנתבעות, ביחד ולחוד, תשלמנה לתובע פיצוי בגין הפגמים שנפלו בהליך הפיטורים בסכום של 10,000 ₪ וזאת תוך 30 ימים מיום שיומצא לנתבעות פסק הדין.
יתר תביעות התובע ובכלל זה, תביעותיו לתשלום פיצוי לפי חוק לשון הרע, הפרשות לקרן השתלמות, חלף הודעה מוקדמת, פיצוי בגין אובדן כושר השתכרות ותשלום פיצוי מכוח חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות- נדחות.
בשים לב לכך כי מרבית רכיבי התביעות נדחו, בשים לב לפער שבין גובה סכום התביעות לסכום שנפסק בסופו של יום, בשים לב להיקף ההוצאות להן נדרשו הנתבעות לצורך ניהול ההליכים ובהתחשב בנסיבותיו האישיות של התובע, התובע ישלם את הוצאות הנתבעות, ביחד ולחוד, בסכום של 5,000 ₪.