מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

העמדת רצון המת שלא להיקבר על פני רצון בני המשפחה לקבור אותו

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2006 בהמחוזי באר שבע נפסק כדקלמן:

במסגרת הסדר דיוני שנערך על ידי הצדדים ואשר אושר על ידי בית המשפט ביום 4.1.06, נתחמה המחלוקת לשאלות הבאות: האם ההלכה אשר נקבעה בע"א 140/00 עזבון המנוח מיכאל אטינגר ז"ל נ' החברה לשיקום ופיתוח הרובע היהודי בעיר העתיקה בירושלים בע"מ, פ"ד נח(4) 486 (להלן: "הלכת אטינגר" או "פסק דין אטינגר"), חלה גם על תובענות המתבררות על פי חוק הפיצויים? ב. כיצד יש לחשב את שיעור הנזק על פי הילכת אטינגר? ג. מהו שיעור הפיצוי לו זכאים התובעים בגין נזק לא ממוני (כאב וסבל וקיצור תוחלת חיים) על פי חוק הפיצויים? ד. מהו שיעור הפצוי לו זכאים התובעים בגין הוצאות קבורה, אבל ומצבה? כן הוסכם כי הצדדים יגישו מסמכים (המפורטים בהודעה על צירוף מוצגים) שיתקבלו כמוצגים ללא צורך בחקירת עורכיהם, ויהיו רשאים לצרף לסיכומיהם פרסומים רשמיים של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ביחס לנתוני ההכנסות וההוצאות של משפחות בישראל.
הוצאות קבורה ואבל על פי פקודת הנזיקין [נוסח חדש] (להלן:"הפקודה") עיזבון הניזוק יכול לתבוע מן המזיק "הוצאות קבורה" (סע' 19(ב) לפקודה), אולם אין לכלול בפיצויים "סכום ששולם או שחייבים לשלמו לרגל האבל על המת" (סע' 81(ב) לפקודה).
כמו כן הובאו ראיות באשר לשקדנותה, חריצותה ולהצלחתה בעבודתה עד לפטירתה, ביניהם מכתב ההמלצה של עו"ד יעל אדורם בעניין פעילות המנוחה בקורס פרקטיקה וסיוע משפטי ומכתב תודה מאישה אשר טופלה ע"י המנוחה (שניהם נכתבו לפני פטירת המנוחה).
יחד עם זאת, מקום בו קיימים נתונים לגבי הניזוק, המאפשרים חישוב אינדיווידואלי, ייטה ביהמ"ש להעדיף חישוב כזה על פני התבססות על חזקת השכר הממוצע במשק (ע"א 10064/02 אבו חנא נ. מגדל (פדאור 05 (22) 468).
לפיכך, לצד הכלל נקבעו קריטריונים לקביעת כושר הישתכרות פוטנציאלי בכל מקרה נדון, כגון: יכולת אינטלקטואלית, הפותחת קשת מקצועית רחבה וסיכוי להצלחה במקצועות בהם נדרשים כישורים כאלה, חריצות, התמדה, קשר טוב עם בני אדם, כושר ארגון וכיוצ"ב תכונות המסייעות להצלחה (ע"א 3375/99 אקסלרוד נ' צור-שמיר חברה לביטוח, פ"ד נד(4) 450, סע' 10).
רוצה לומר כי בענייננו יהיה זה סביר להעמיד בבסיס חישוב הנזק, הכנסה חודשית צפויה בשיעור כפל השכר הממוצע במשק לאורך כל תקופת ההישתכרות (ראו: ע"א 3793/90 זליג נ. מגדל (פדאור 94 (1) 141).
...
סוף דבר: על פי הקריטריונים אשר נקבעו לעיל חישוב הפיצויים הינו כדלקמן: א) הפסד ההשתכרות לעתיד יחושב לפי 30% מכפל השכר ממוצע במשק בסך של 15,568 ₪ (7784 X 2), בנכוי מס בשיעור של 25%, לאורך תקופת השתכרות של 543 חודשים (מקדם הוון 296.9042) = 1,039,996 ש ב) הפסד השתכרות בעבר בסך של 36,000 ₪.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2017 בעליון נפסק כדקלמן:

לעניין זה מפנה היועץ המשפטי לשיפוט הרבני לבג"ץ 235/68 ר' ב' נ' הרב הראשי לישראל, כ"ג(1) 462, 475 (1969) שם נקבע, מפי השופט ב' הלוי, כי "המחוקק העמיד לרשות הציבור תרופה מסוימת, והיא תרופה קשה לשם ביצוע צווי בתי-דין רבניים לכפיית גיטין; אך הוא לא גזר בזה על תרופות אחרות, פחות חמורות, המצויות באמתחתו של בית הדין הרבני". אשר לענייננו הקונקרטי, נטען כי בית הדין עשה שימוש בסמכויותיו רק משהתברר, כי הסנקציות שהוטלו על ש' עד אותו שלב, מכוח החקיקה המפורשת כאמור, אינן אפקטיביות, בעיקר מן הטעם שש' נימלט לחו"ל. אשר לקריאה שלא ליקבור את ש' בקבר ישראל הובהר, כי אין בכך – כמובן – כדי למנוע את קבורתו של ש' בקבורה שלא על-ידי בני קהילתו, או לחלופין בקבורה חילונית.
הרמ"א (ר' משה איסרליש, פולין, המאה הט"ז) כתב (הגהה, שולחן ערוך אבן העזר קנ"ד, כ"א) "וכל מקום שאין כופין בשוטים, אין מנדין אותו גם כן. ומכל מקום יכולין לגזור על כל ישראל שלא לעשות לו שום טובה, או לישא וליתן עמו, או למול בניו או לקברו, עד שיגרש, ובכל חומרה שירצו בית דין יכולין להחמיר בכהאי גוונא, ובילבד שלא ינדו אותו". לפנינו אפוא ההבחנה בין הרחקות לנידוי, אך להרחקות ניתן תוקף, וראו גם פסקה ל"ד להלן.
ראשית, מאחר שהגבר יכול לקבל היתר נישואין, אך גם בשל השעון הביולוגי "המתקתק" מהר יותר לאישה; בשל הסטיגמה של הולדת ממזרים לגבר אחר כל עוד לא ניתן לאישה גט; ובשל האיסור "לבעלה ולבועלה" כל עוד לא ניתן לאישה גט. על הפגיעה בכבודו של מסורב הגט, עמד בית המשפט זה: "תופעת סרבנות הגט היא קשה ומורכבת ולצערנו אינה חדשה לנו. היא כרוכה בפגיעה קשה וכואבת באשה הנותרת כבולה לנישואין שאין היא מעוניינת בהם עוד: חירותה נפגעת, כבודה ורגשותיה נפגעים וזכותה לחיי מישפחה נפגעת גם היא - זכויות אלו הוכרו בשיטתנו כולן כזכויות הנהנות ממעמד חוקתי וראשון במעלה (וראו: סעיפים 2, 4, ו-5 לחוק יסוד: כבוד האדם וחרותו; בג"צ 7052/03 עדאלה-המרכז המשפטי לזכויות המיעוט הערבי בישראל נ' שר הפנים (טרם פורסם, 14.5.2006)). בתוך כך נפגעת גם זכותה של האשה לאוטונומיה, זכותה של האשה להגשים עצמה כאדם חופשי, זכותה לבחור את גורלה, לכתוב את סיפור חייה – להחליט, היא ורק היא, האם ומתי יבוא על סיומו קשר נישואין שאין היא רוצה בו עוד והאם ומתי תבחר לקשור עצמה בקשר כזה בשנית" (בג"ץ 2123/08 פלוני נ' פלונית פס' 17, פ"ד סב(4), 678, 696-697 (2008) (להלן: עניין פלוני)).
בעיניינו של העותר גז, לאחר שנתיים של דיונים, ניתן פסק דין הקובע כי "מצווה על הבעל לגרש את אישתו". ומסביר בית הדין האיזורי בפסק דינו: "רצון האישה בגירושין והמאיסות שלה בבעל ברורות לנו אבל אין לקבוע שיש כאן אמתלא ברורה שמחמתה אפשר לקבוע כפיה בגט [...] ניסינו פעמים רבות על פני שעות רבות בעמל רב, להביא את הצדדים לנסיון ללכת ליעוץ לשלום בית לחילופין גירושין, ומסקנת הדברים שאין אפשרות להביא לשלום באופן מעשי בין הצדדים [...] ולדעתנו לאור הפרוד הממושך למעלה משנתיים, יש מצווה לגרש" (הדגשה הוספה – י"ע).
הפעם הזאת מדובר באיסור להאכילו או להשקותו, או לישב איתו במשא ומתן, ואולם בפעם הבאה ייתכן שבית הדין ימליץ על הרחקות גם ביחס לבני משפחתו של סרבן הגט או ביחס לאנשים נוספים הבאים עמו במגע.
חכמים ראו בקבורת מתים "חסד של אמת" והידמות למידותיו של אלוהים: "הקב"ה קבר מתים דכתיב "ויקבר אותו בגיא" אף אתה קבור מתים" (בבלי, סוטה יד ע"א).
...
דעתי היא כי יש לדחות את העתירה.
לעמדת השופטים נ' הנדל וי' עמית אין מקום להתערבות בהחלטות בית הדין, גם לא בהקשר זה. משסברו הנשיאה מ' נאור והשופטים י' דנציגר כאמור כי אין לבית הדין סמכות להורות על ההמלצות נשוא ענייננו, נמצא, ברוב דעות, כי יש לקבל את העתירה במובן זה שיבוטל החלק הנוגע לקבורה בהחלטת בית הדין הרבני הגדול מיום 21.4.13 (אשר אישרה את החלטת בית הדין האזורי מיום 31.7.12).
הוחלט כאמור, ברוב דעות, שלא להיעתר למבוקש, למעט באשר לאמור בפסקה 2 מעלה.

בהליך תיק פשעים חמורים (תפ"ח) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי באר שבע נפסק כדקלמן:

לטענתם, בעניינינו, מכלול המעשים שבהם הורשעו הנאשמים הם חלק ממסכת עובדתית אחת, שבוצעו מיד לאחר הרצח (ובנוגע להצתה יתכן, כאמור, שהיא היתה חלק ממעשה ההמתה), ולא ניתן לנתקם ולראות בהם כאירועים נפרדים העומדים בפני עצמם; כלל העבירות הנילוות שביצעו הנאשמים נועדו כדי למלט עצמם מאימת הדין, ואין מדובר במקרה בו פעולות השיבוש נמשכו על פני תקופת זמן ארוכה, או במקומות מרוחקים מזירת הארוע, כפי שעלה בפסיקה אליה הפניתה המאשימה.
ואולם, הוחלט להטיל עונש נפרד בגין עבירות ההצתה והשיבוש, שכן מדובר בשתי עבירות חמורות, שבוצעו במקומות שאינם מקום ביצוע הרצח, מתוך כוונת הנאשם למלט את עצמו מהדין על מעשיו; וצוין כי "פן מיוחד של חומרה המצדיק עונש נפרד רואים אנו בהשלכת גופת המנוח והפקרתה ביער, מה שגרם לאי ידיעה על מותו של המנוח, הלנת המת, ביזויו ודחיית הבאתו לקבר ישראל, כאשר כל אלה מסבים מתח נפשי רב ונזק נפשי בל ישוער לבני משפחתו...". בית המשפט העמיד את העונש על עבירות אלו על ארבע שנות מאסר, וקבע שירוצה כך ששנתיים יצטברו לעונש מאסר העולם, לאור העובדה שמדובר בעבירות שבוצעו באתרים שונים, ולאור החומרה המיוחדת של מעשה השיבוש, הנובעת מכך שמעבר להגנה על ההליך המשפטי, נגרמה פגיעה קשה נוספת למשפחת המנוח ולכבוד המנוח, בעצם הסתרת גופת המנוח ביער.
- תפ"ח (מחוזי מרכז) 67108-07-18 מדינת ישראל נ' חיים (6.8.20) (יוער, כי תלוי ועומד ערעור מטעם ההגנה לבית המשפט העליון), בו דובר בנאשם אשר הורשע לאחר שמיעת הראיות בעבירות של רצח בכוונה תחילה, שבוש מהלכי משפט וידיעות כוזבות; לאחר שרצח את גרושתו באמצעות חניקה בחוט, קבר אותה בבור שהכין מבעוד מועד, טשטש את השטח והשליך את רכושה האישי בפח מרוחק, כל זאת כדי שדבר מותה לא יתגלה, ולאחר מכן הודיע בכזב למישטרה על העלמותה, מה שהוביל לחיפושים נרחבים אחריה, בהם הישתתף גם הנאשם, כאשר גופת המנוחה התגלתה רק לאחר כשלושה שבועות.
בהקשר זה נפנה לדברים שכתבנו בהכרעת הדין, באשר לחומרה היתרה שבמעשי הנאשמים : "מכלול נסיבות הארוע מעידות על כך שמדובר במעשה רצח קשה, חמור במיוחד ומזעזע בנסיבותיו. המדובר ברצח שתוכנן מראש ע"י הנאשמים, לאחר שחמדו את הסמים שברשות המנוח, ועל מנת להעבירם לרשותם מבלי לשלם עבורם, תוך הצבת תג מחיר בלתי מתקבל על הדעת לחיי אדם, השווים בעיניהם פחות מ-4,200 ₪. גם הוצאתה לפועל של התכנית המרושעת והבלתי נתפסת, נעשתה בדרך אכזרית עד מאד, כאשר במהלך שיחה חברית, תוך ניצול העובדה שהמנוח בטח בנאשם 1 עקב יחסיהם החבריים, הפתיעו הנאשמים את המנוח במהלומות אבן לראשו, ולאחר מכן תקפו אותו בצוותא באכזריות רבה, תוך היתעלמות מזעקותיו ותחנוניו, ותוך הכאתו פעם נוספת לאחר ששב להכרתו; ובהמשך, הלכו באופן קר ומחושב לתחנת דלק וחזרו למקום רק על מנת להצית, באכזריות ובקהות חושים בלתי נתפסת, את הרכב ובתוכו המנוח, מבלי לוודא שהוא מת עובר להצתה, כשהם מרוכזים אך ורק בעצמם, ברצונם להשמיד את הראיות ולמנוע אפשרות לקשור אותם למעשה" (חוות דעתה של השופטת ג' שלו, עמ' 126 להכרעת הדין).
בעניינינו, לאור הנזק הרב והנרחב שניגרם למשפחת המנוח, אף מעבר לאובדן הקשה ולחיים הצעירים שנקטעו באיבם; לאור האכזריות שבה המיתו הנאשמים את המנוח, לאחר החלטה מודעת ומושכלת ושיחה שערכו לפני הרצח בה התייחסו לכך שמדובר באדם ערירי, שלא יחסר לאיש; לאור האופן המצמרר בו החליטו לשרוף את המנוח בתוך הרכב (זאת אף ללא קשר לשאלה אם המנוח היה חי בעת ההצתה או לא), תוך השחתת גופתו, ביזוי המת, עיכוב קבורתו וגרימת סבל נוסף למשפחתו, והכל על מנת לטשטש את הראיות ועל מנת שלא ניתן יהיה לזהות את גופתו; כל אלו מצדיקים הטלת פיצוי משמעותי ברף הגבוה של תיקרת הפצוי הקבועה בחוק, לכל אחד מהנאשמים.
...
במקרה שנדון מאוחר יותר בבית המשפט העליון, בעניין סוליימנוב, נדחתה הטענה כי בהתאם להלכת טווק תקרת הפיצוי לטובת נפגעי העבירה מוגבלת לסכום המקסימלי הקבוע בחוק, יהא מספר הנאשמים שהורשעו בעבירה אשר יהא, והובהר כדלקמן: "הלכת טווק עוסקת בשאלת גובה הפיצוי במקרה של ריבוי נפגעים בשל מעשה של נאשם אחד. בעניין זה נקבע כי סכום הפיצוי שיוטל על הנאשם לא יעלה על סכום הפיצוי המקסימלי הקבוע בחוק, אף כאשר מעשי הנאשם פגעו ביותר מנפגע עבירה אחד. הלכה זו אינה עוסקת בשאלת גובה הפיצוי מקום בו יש ריבוי נאשמים, ואין כל מקום לגזור גזירה שווה למצב בו מספר נאשמים מורשעים בגין אותו מעשה עבירה מבחינת תכלית הגבלת סכום הפיצוי. מסקנה זו עולה בבירור גם מלשון הוראת החוק המסמיכה את בית המשפט להטיל חיוב בפיצויים... החיוב בפיצוי והמגבלה על שיעורו מתייחסים לכל אדם שהורשע. לפיכך מקום בו מורשעים נאשמים אחדים, גם אם באותו מעשה עבירה, סמכות בית המשפט להטיל על העבריין לפצות את קורבן העבירה, על-פי שיקול דעתו, מתייחסת לכל אדם שהורשע בעבירה, כאשר לגבי כל אחד מאלה קיימת ההגבלה על שיעור הפיצוי המקסימלי הקבוע בחוק". יוער, כי בעניין סוליימנוב אישר בית המשפט העליון פיצוי למשפחת המנוח בסך 200,000 ₪ ע"י כל אחד מהמעורבים ברצח (שני נאשמים שהורשעו ברצח ונאשם נוסף שהורשע בסיוע לרצח), ונקבע כי "בהתחשב באופי הפגיעה הקשה במשפחת המנוח, אין גם לומר כי הם בלתי סבירים". כאמור, ב"כ הנאשמים הפנו בהקשר זה לעניין רגבי, ובעיקר לדברי השופטת ברק-ארז אשר קבעה כי השיקולים שנבחנו בהלכת טווק יפים גם לשאלה האם יש מקום לפסיקת פיצויים החורגת מהתקרה הקבועה בחוק בגין אותו מקרה מוות, כשהאחריות לו רובצת על יותר מעבריין אחד; זאת בין היתר על מנת שלא לפסוק פיצויים בהיקפים גדולים בהליך הפלילי שאינו מיועד לכך, ואינו מצריך הוכחת נזק.
אין בידינו לקבל טיעון זה. פסק הדין בעניין רגבי ניתן חודשיים בלבד לאחר שניתן פסק הדין בעניין סוליימנוב, שקבע בהרכב של שלושה שופטים הלכה העומדת בסתירה לאותה אמרת אגב של השופטת ברק-ארז, כך שאין מקום להנחה שעמדתה של השופטת ברק-ארז משקפת את עמדת בית המשפט העליון כיום.
לאור כל האמור לעיל אנו דנים את הנאשמים לעונשים הבאים: מאסר עולם.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2017 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

ראש הנזק של הוצאות קבורה ולוויה יועמד על סך של 17,000 ₪ ראש הנזק של כאב וסבל לעיזבון המנוחה יועמד על סך של 44,553 ₪.
אולם, כאשר במועד התאונה אין נתונים על מספר הנפשות העתידי או שניתן לשער כי למנוח לא יהיו תלויים, נקבע כי יש מקום לסטות משיטת הידות וזאת על פני מודל של אימוץ "מישפחה רעיונית" בהתאם לנתוני סטטיסטיים.
במקרה דנן אין חולק כי למנוחה לא היו בני מישפחה הסמוכים על שולחנה בעת התאונה.
שיטת החישוב נקבעת על פי מצבו המשפחתי של המנוח ועל פי מצב הדברים ביום פטירתו ואינה משתנה, גם בשל שקולי יעילות והרצון להמנע משיטת חישוב מורכבת מדי.
...
בנסיבות אלו, לא נותר אלא להכריע במחלוקת המשפטית ובכך יעסוק הדיון להלן; הפסדי פנסיה לעזבון בשנים האבודות לעזבון המנוחה לאחר שעיינתי בטענות הצדדים באתי למסקנה כי הדין עם הנתבעת בכל הנוגע לאופן בו יש להחיל את דרך החישוב בנסיבות דנן, ביחס לראש הנזק של הפסד לעזבון בשנים האבודות לתקופת הפנסיה עד סוף תוחלת חיי המנוחה, ואנמק את טעמיי כדלקמן; עוד בהלכה שנקבעה בעניין ע"א 140/00 עזבון המנוח מיכאל אטינגר ז"ל נ' החברה לשיקום ופיתוח הרובע היהודי בעיר העתיקה ירושלים בע"מ, פ"ד נח(4) 486 (להלן: "הלכת אטינגר") נקבע כי שיטת הידות "הקלאסית", זו המבוססת על מספר הנפשות במשפחה גרעינית קיימת, הסמוכים על שולחנו של המנוח, ואשר יוצאים ממעגל התלות בהתאם לעיקרון המשפחה הדינאמית, מתאימה בעיקר לאותם המקרים שבהם ניתן לדעת או לשער מה היה מצבו המשפחתי של הניזוק מבחינת מספר הנפשות במשפחה, במועד התאונה ואלמלא התאונה.
תימוכין למסקנתי לפיה יש לבחון את מצבו של המנוח כמות שהוא במועד התאונה בה מצא את מותו, מצאתי גם בדבריו של המשנה לנשיאה כב' השופט ריבלין כתוארו דאז בעניין ע"א 4513/09 הדר חברה לביטוח בע"מ נ' קרואני מיום 25/8/2011 (להלן: " הלכת קרואני") בסעיף 6 לפסק הדין: "... לצורך תביעת העזבון מבססים את החישוב על מצבו המשפחתי הידוע והקיים של המנוח ביום מותו. מי שנפטר בהיותו חסר תלויים, למשל, בשל היותו קטין, יש להוסיף ולהתייחס אליו ככזה גם בתקופת "השנים האבודות". לצורך הפיצוי, כבר נפסק, יש לנכות מהכנסתו הוצאות קיום בשיעור של 70% (ע"א 10990/05 פינץ נ' הראל חברה לביטוח, פ"ד סא(1) 325 (2006)).
טענה זו נדחתה בסעיף 29 לפסק הדין בזו הלשון: "... דין טענות התובעים להידחות. הפיצוי לעיזבון בענייננו יהיה בהתאם להלכת פינץ. למנוח לא היו תלויים במותו. ... לא הובאה כל ראיה בדבר תלות כלשהי במנוח וכל טענות הנתבעים בנושא זה מקובלות עלי. בעניין זה קובעת הלכת פינץ: "על בית המשפט לבחון את מצבו הקיים של הניזוק. אם אין לו תלויים, יש לפסוק לו פיצוי כניזוק חסר תלויים, לאמור: על פי שיעור גלובאלי של 30%" (פס' 12 לפסק הדין).
סיכום תביעת עזבון המנוחה לאור כל המקובץ דלעיל, ובהתחשב בראשי הנזק המוסכמים בין הצדדים כפי שסקרתי בסעיף 3 לעיל, להלן ייערך סיכום נזקי העזבון, כאשר חישוב הפסד השתכרות לשנים אבודות יחושב, אפוא, לפי הלכת פינץ (30% מהכנסת המנוחה), לפי תוחלת חיים של 5.8 שנים הנספרים ממועד התאונה ולא ממועד החישוב.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 1993 בעליון נפסק כדקלמן:

בעיניי ההבדל בין בתי עלמין אזרחיים ואלו הצבאיים הינו כפול: האחד הוא פורמאלי משפטי, וציין אותו כבוד הנשיא באותו פסק דין, בעמ' 483: "לשם הסרת ספק אוסיף, כי דברי הנ"ל אינם מתייחסים לבתי קברות בהם חלים הסדרים מיוחדים מכוח חוק מיוחד (ראה בג"צ 532/74 הנ"ל)" (הבג"צ המוזכר הוא פרשת בן זאב שציטטתי לעיל).
מישפחה אשר אינה מסתפקת בהנצחה האחידה, תוכל לעשות כרצונה בפעולות הנצחה מחוץ לבית הקברות.
עמדתי על-כך בע"א 294/91 בצייני, בעמ' 520: "לבני מישפחת הנפטר עומדות הזכות והחירות, כי זכרו של יקירם יכובד בדרך הנראית להם כראויה, וכי תינתן להם האפשרות להביע את רגשותיהם כלפיו באופן הנראה להם כמתאים". ברוח דומה ציין השופט עציוני בפרשה אחרת: "כולי עלמא לא פליגי שזכותו של כל אדם לכבד בדרך נאותה את זכרם של אהוביו שהלכו לעולמם, בהתאם לאורח חייהם ולמסורתם כל זמן שדבר זה אינו פוגע ברגשות או באינטרסים לגיטמיים של הזולת. וברור גם ש'בית קברות' הנו מקום לא רק לקבורת המתים, אלא גם להבעת האהבה והכבוד שרוחשים החיים למתים...
עיקרון האחידות ועקרון כבוד האדם עשויים להשלים זה את זה. דבר זה יקרה, למשל, מקום שהחייל שנפטר (בחייו) ובני משפחתו (לאחר מותו) מבקשים לשמור על זכרו תוך שמירה על עיקרון האחידות.
עמד על-כך השופט אגרנט, בציינו, בעמ' 879: "תיחום התחומים, לשימוש בזכות לחופש הדיבור והפרסה (PRESS) נעוץ, איפוא, בתהליך של העמדת ערכים מתחרים שונים על כפות המאזניים ושל בחירתם, לאחר שקילה, של אלה אשר, לאור המסיבות, ידם על העליונה". ומאז נקט בית-משפט זה דרך זו במקרים אין ספור, תוך שהודגש כי "איזון" ו"משקל" אינם אלא מטפוריות.
הקבורה בבית קברות צבאי גוררת אחריה מתן עדיפות לאחידות על פני הביטוי האישי.
בתארו את בית הקברות הצבאי הבריטי בירושלים, כותב בנבנשתי, שם: "האחידות והמשטר הצבאי מופרים, באורח כל כך בריטי, בביטויי אהבה וצער של מישפחות החללים. כל מישפחה היתה רשאית לבחור בשורות אישיות המביעות את רגשותיה, ואלו נחקקו בתחתית המצבה. רבות מן הכתובות נוגעות ללב. על קברו של טוראי אדוארד בראון מן הגדוד הרביעי של בני קמרון, בנם של ויליאם וג'סי בראון, בן 22, שנפל ב-24 בנובמבר 1917, כתבה משפחתו:
...
אין בידי לקבל טיעון זה. גם כיום לא נשמרת האחידות, ובכל זאת ניתן לה ביטוי ניכר.
המסקנה המתבקשת מעמדתי הינה, כי החלטת שר הביטחון צריכה להתבטל בשל חוסר סבירותה.
סוף דבר 27.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו