מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

העלמת הכנסות והפרת חובות דיווח למס הכנסה ומע"מ

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2014 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

הרשטיק שלח ב-26.7.03, כחצי שנה לפני חתימת הסכם הגישור, מכתב לרוה"ח של החברות עם העתק לעמית [נספח ה'1 לתצהיר עמית], ובו נאמר: " אבקש להפנות את תשומת ליבכם לחברה הנ"ל [ חב' רמא – י.ג.] ולהעלמת המס המבוצעת בה. מר רפי עמית בעל מניות ומנהל עסקים רשום בחברה החזיק במשך כ-10 שנים רכב ... אשר היה צמוד לאישתו... אשר לא עובדת בחברה, כאשר כל הוצאות הרכב הוכנסו להוצאות של החברה ... הפעולות הנ"ל הנן העלמות מס הכנסה ומע"מ ". במכתב נרשם שהעתק נשלח גם לעו"ד נשיץ.
במכתב הנילווה דווח לשלטונות המס על העלמות מס בחב' רמא תוך הפניית אצבע מאשימה לבעל המניות רפי עמית [ נספח ה'2 לתצהיר עמית ].
במשך כל התקופה עד 23.11.09 לא הועלתה ע"י קבוצת רמא טענה בדבר הפרה של ההסכם - אי העברה רישומית של הבעלות במנוף, ולא ניתנה הודעה על הפסקת תשלומים חודשיים ששולמו להרשטיק עקב כך. קבוצת רמא גם לא הפעילה את מנגנון הקזוז שנקבע בסעיף 15 להסכם הגישור לעניין קזוז נזק או חוב אם תווצר הפרה, למרות ההסדר הספציפי והמפורט שנקבע על ידי הצדדים בהסכם הגישור : מתן הודעה, שהות לתקן את ההפרה תוך 3 חודשים, העברת המחלוקת לבירור שפוטי, והעברת כספים שצריך לשלם הצד הנפגע לחשבון נאמנות.
...
התביעה לחיוב בגין פיצויים מוסכמים בסך 50,000 דולר בגין הגשת התביעה – נדחית.
התביעה שכנגד בעניין זה – נדחית עקב ויתור בהתנהגות מצד קבוצת רמא.
סוף דבר [א] התביעה והתביעה שכנגד – נדחות.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

נאשם 1 הורשע על פי הודאתו בעבירות הבאות: שדול להפרת אמונים, עבירה לפי סעיף 284 יחד עם סעיף 30 לחוק העונשין תשל"ז-1977 (להלן: "החוק") שימוש במירמה, עורמה ותחבולה במזיד בכוונה להיתחמק ממס, עבירה לפי סעיף 220(5) לפקודת מס הכנסה [נוסח חדש] (להלן: "הפקודה") (ריבוי עבירות).
1.3 מיליון ש"ח הנותרים יהוו קנס מוסכם בתיק זה. הנאשמים לא יוכלו במסגרת הליך המס האזרחי לידרוש ניכוי, זכוי או הפסד כלשהוא בגין הכנסה החייבת מעסק המיוחסת להם בהסדר זה. תשלום מלוא חוב המס בשומה האזרחית לשנות המס 2011 עד 2014 אינו כולל את חבות המס בגין הכנסה מדיבידנד, ככל שקיימת, בה ימשיך להתנהל ע"מ (י-ם) 47760-02-19.
עפ"ג (מח-ת"א) 33963-12-09 מדינת ישראל נ' אבני (17.05.10) - במקרה זה הורשע נאשם על פי הודאתו במסגרת הסדר טיעון ב-21 עבירות שונות לפי פקודת מס הכנסה ובהעלמת הכנסות בסך כולל של 6 מיליון ₪ לאורך 7 שנים, לפי סעיפים 220(1), 220(2) ו- 220(5) לפקודה.
בית המשפט המחוזי היתחשב בחלוף שבע שנים מאז חשיפת העבירות ועד הגשת כתב האישום, בעובדה שהסכומים דווחו למע"מ אך לא למס הכנסה, בהיעדר ממצא לענין גובה הנזק לאוצר המדינה וכן מצבו הרפואי של הנאשם שעמד חלקית בבסיס אי הדיווח, מיקם עונשו בתחתית רף הענישה והמירו לעבודות שירות.
...
הערעור נדחה וכן הרע"פ .
אשר על כן ולאחר שנתתי דעתי למכלול השיקולים כמפורט לעיל, אני גוזר על הנאשם את העונשים הבאים: 7 ח' מאסר בפועל בניכוי 16 ימי מעצר, אשר ירוצו בדרך של עבודות שירות במסגרת "איחוד והצלה" ברח' ירמיהו 78 ירושלים.
על הנאשמים אני גוזר קנס בסך 1.3 מיליון ₪.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

בתקופה האמורה במסגרת עבודתו ביצע הנאשם פרויקטים שונים וקיבל עבורם תמורה, אשר בגינה היה חב בניהול ספרי חשבונות, בהגשת דוחות תקופתיים ובתשלום מס כנדרש על פי פקודת מס הכנסה וחוק המע"מ. הנאשם הפר חובתו זו, ולא דיווח על ההכנסות שהפיק מעבודתו משנת 2014 ועד חודש יולי 2015.
ברע"פ 1717/14 יאיר ליזרוביץ נ' מדינת ישראל (30.3.2014) נאמר בהקשר זה: "...נקבע לא אחת כי יש להתייחס בחומרה יתרה לעבירות המס, בשל הפגיעה באינטרסים חברתיים חשובים כתוצאה מבצוע עבירות אלו, היינו: פגיעה בקופת המדינה ובערך השויון בין האזרחים הנדרשים לשלם מס אמת. חומרה זו הובילה לגישה לפיה בעבירות המס יש ליתן משקל מכריע לאנטרס הצבורי, ובכלל זה לשיקולי ההרתעה, ולהעדיף אותו על פני נסיבותיו האישיות של הנאשם...". (בעמוד 5) ברע"פ 9004/18 מאיר יצחקי נ' מדינת ישראל (31.12.18), צוין: "בית משפט זה חזר ועמד על חומרתה של עבריינות המס, אשר נובעת מפגיעתה הקשה במשק, בכלכלה ובמגוון היבטים חברתיים הנוגעים לנטל תשלום המיסים, כמו גם מהקושי הרב שבחשיפתה. נפסק לא אחת, כי יש ליתן לחומרה זו ביטוי ממשי במסגרת גזירת עונשו של מי שהורשע בעבירות אלה, תוך מתן עדיפות לשיקולי הרתעה ולאנטרס הצבורי שבהחמרת הענישה על פני נסיבותיו האישיות של הנאשם, וכאשר נקודת המוצא היא כי העונש ההולם בעבירות אלה הוא מאסר בפועל..." (בעמוד 8) עם זאת ניכר שגם בעבירות אלו קיימים טווחי ענישה רחבים המשתנים בהתאם לנסיבות הקונקרטיות של כל מקרה, ונגזרים בין היתר מסכומי העבירות, מידת התחכום והתכנון בביצוען, הסרת המחדלים ועוד, כפי שנקבע בעפ"ג (מחוזי ירושלים) 800-05-15 מחמד גולאני נ' מדינת ישראל (24.08.15): "כבר נפסק, לא אחת, כי בעבירות כלכליות – בכלל, ובעבירות מס – בפרט, גובר משקלם של האנטרס הצבורי שבהחמרה בענישה ושל שקולי ההרתעה, על-פני נסיבותיו האישיות של הנאשם... נוכח חומרת העבירות הנדונות, הנזק שהן מסבות לאוצר המדינה, קלות ביצוען והקושי בחשיפתן ובאיתור מבצעיהן – מן הראוי להטיל בגינן עונשי מאסר בפועל ממושכים בצד קנסות כבדים. עמדה עונשית זו מתחייבת בעיקר משקולי גמול והרתעה... זאת אף אם מדובר בנאשמים ללא הרשעות קודמות ובמי שהתנהלו באופן נורמאטיבי במהלך השנים... עם זאת, גם במסגרת מדיניות הענישה המחמירה האמורה, נידרש בית-המשפט בגדרה של הענישה האינדיבידואלית, לאזן בין שקולי הכלל לבין שקולי הפרט... בנוסף, יש להיתחשב לקולא בעיניינם של נאשמים המודים בבצוע העבירות, מביעים חרטה עליהן ומביאים לחיסכון ניכר בזמן שפוטי; וכן, ובעיקר, כאשר הללו מסירים את המחדל ומסלקים חובם לרשויות המס עד ליום גזר-הדין... אם כי הסרת המחדל היא גורם מקל אך לא מכריע, שכן אין מדובר במעשה חסד שעשו הנאשמים אלא בפרעון של חוב שניתן היה לגבות מהם גם בדרכים אחרות... מדיניות ענישה מחמירה זו, המחייבת הטלת מאסרים בפועל, בצד קנסות מכבידים, מיושמת הן בעבירות של העלמות מס לפי פקודת מס הכנסה והן בעבירות על חוק מס ערך מוסף. על-רקע האמור, מוטלים בדרך כלל עונשי מאסר ממושכים בגין עבירות מס; כאשר מובן, כי כל מקרה נבחן בהתאם לנסיבות הקונקרטיות שלו ולנסיבותיו האישיות של הנאשם". (עמוד 6 ו- 7) ואכן, גם במקרים אחרים של עבירות מס אשר יש בנסיבותיהם ובהיקפם של סכומי ההשמטה דמיון מסוים לענייננו, ניתן למצוא עונשים שונים כמשתקף מהפסיקה העניפה שהציגו הצדדים, כשכל צד הביא כמובן את המקרים התומכים בטיעוניו - המאשימה שהפנתה למקרים דומים בהם הוטלו עונשי מאסר בפועל (שבחלקם לא הוסרו מחדלי הנאשמים), ואילו ב"כ הנאשם שהפנה לגזרי דין שהסתפקו בענישה של מאסר לריצוי בעבודות שירות: בת"פ (שלום י-ם) 51262-10-12 מדינת ישראל נ' תורקי כונבר (01.07.15) הנאשם הורשע על פי הודאתו בבצוע עבירות רבות לפי פקודת מס הכנסה.
...
ברע"פ 1717/14 יאיר ליזרוביץ נ' מדינת ישראל (30.3.2014) נאמר בהקשר זה: "...נקבע לא אחת כי יש להתייחס בחומרה יתרה לעבירות המס, בשל הפגיעה באינטרסים חברתיים חשובים כתוצאה מביצוע עבירות אלו, היינו: פגיעה בקופת המדינה ובערך השוויון בין האזרחים הנדרשים לשלם מס אמת. חומרה זו הובילה לגישה לפיה בעבירות המס יש ליתן משקל מכריע לאינטרס הציבורי, ובכלל זה לשיקולי ההרתעה, ולהעדיף אותו על פני נסיבותיו האישיות של הנאשם...". (בעמוד 5) ברע"פ 9004/18 מאיר יצחקי נ' מדינת ישראל (31.12.18), צוין: "בית משפט זה חזר ועמד על חומרתה של עבריינות המס, אשר נובעת מפגיעתה הקשה במשק, בכלכלה ובמגוון היבטים חברתיים הנוגעים לנטל תשלום המיסים, כמו גם מהקושי הרב שבחשיפתה. נפסק לא אחת, כי יש ליתן לחומרה זו ביטוי ממשי במסגרת גזירת עונשו של מי שהורשע בעבירות אלה, תוך מתן עדיפות לשיקולי הרתעה ולאינטרס הציבורי שבהחמרת הענישה על פני נסיבותיו האישיות של הנאשם, וכאשר נקודת המוצא היא כי העונש ההולם בעבירות אלה הוא מאסר בפועל..." (בעמוד 8) עם זאת ניכר שגם בעבירות אלו קיימים טווחי ענישה רחבים המשתנים בהתאם לנסיבות הקונקרטיות של כל מקרה, ונגזרים בין היתר מסכומי העבירות, מידת התחכום והתכנון בביצוען, הסרת המחדלים ועוד, כפי שנקבע בעפ"ג (מחוזי ירושלים) 800-05-15 מחמד גולאני נ' מדינת ישראל (24.08.15): "כבר נפסק, לא אחת, כי בעבירות כלכליות – בכלל, ובעבירות מס – בפרט, גובר משקלם של האינטרס הציבורי שבהחמרה בענישה ושל שיקולי ההרתעה, על-פני נסיבותיו האישיות של הנאשם... נוכח חומרת העבירות הנדונות, הנזק שהן מסבות לאוצר המדינה, קלות ביצוען והקושי בחשיפתן ובאיתור מבצעיהן – מן הראוי להטיל בגינן עונשי מאסר בפועל ממושכים בצד קנסות כבדים. עמדה עונשית זו מתחייבת בעיקר משיקולי גמול והרתעה... זאת אף אם מדובר בנאשמים ללא הרשעות קודמות ובמי שהתנהלו באופן נורמטיבי במהלך השנים... עם זאת, גם במסגרת מדיניות הענישה המחמירה האמורה, נדרש בית-המשפט בגדרה של הענישה האינדיבידואלית, לאזן בין שיקולי הכלל לבין שיקולי הפרט... בנוסף, יש להתחשב לקולא בעניינם של נאשמים המודים בביצוע העבירות, מביעים חרטה עליהן ומביאים לחסכון ניכר בזמן שיפוטי; וכן, ובעיקר, כאשר הללו מסירים את המחדל ומסלקים חובם לרשויות המס עד ליום גזר-הדין... אם כי הסרת המחדל היא גורם מקל אך לא מכריע, שכן אין מדובר במעשה חסד שעשו הנאשמים אלא בפירעון של חוב שניתן היה לגבות מהם גם בדרכים אחרות... מדיניות ענישה מחמירה זו, המחייבת הטלת מאסרים בפועל, בצד קנסות מכבידים, מיושמת הן בעבירות של העלמות מס לפי פקודת מס הכנסה והן בעבירות על חוק מס ערך מוסף. על-רקע האמור, מוטלים בדרך כלל עונשי מאסר ממושכים בגין עבירות מס; כאשר מובן, כי כל מקרה נבחן בהתאם לנסיבות הקונקרטיות שלו ולנסיבותיו האישיות של הנאשם". (עמוד 6 ו- 7) ואכן, גם במקרים אחרים של עבירות מס אשר יש בנסיבותיהם ובהיקפם של סכומי ההשמטה דמיון מסוים לענייננו, ניתן למצוא עונשים שונים כמשתקף מהפסיקה הענפה שהציגו הצדדים, כשכל צד הביא כמובן את המקרים התומכים בטיעוניו - המאשימה שהפנתה למקרים דומים בהם הוטלו עונשי מאסר בפועל (שבחלקם לא הוסרו מחדלי הנאשמים), ואילו ב"כ הנאשם שהפנה לגזרי דין שהסתפקו בענישה של מאסר לריצוי בעבודות שירות: בת"פ (שלום י-ם) 51262-10-12 מדינת ישראל נ' תורקי כונבר (01.07.15) הנאשם הורשע על פי הודאתו בביצוע עבירות רבות לפי פקודת מס הכנסה.
לאור כל האמור, בשים לב למקבץ העבירות בהן הורשע הנאשם, בהתחשב בנסיבות הקשורות בביצוע העבירות, בערכים החברתיים שנפגעו ומידת הפגיעה בהם, כמו גם מדיניות הענישה בעיקר בעבירות המס, אני קובעת כי מתחם הענישה ההולם בנסיבות אלו נע בין 12 – 36 חודשי מאסר בפועל לא מצאתי כי יש לסטות מהמתחם לעיל מטעמי שיקומו של הנאשם והפרוגנוזה החיובית עליה הצביע שירות המבחן.
לאור כל האמור, בהתחשב בטיב העבירות ובנסיבותיהן, במתחם הענישה שנקבע לעיל, בנתוניו האישיים של הנאשם ובתסקירי שירות המבחן, אני גוזרת על הנאשם את העונשים הבאים: א. 14 חודשי מאסר בפועל.

בהליך דנג"ץ (דנג"ץ) שהוגש בשנת 2013 בעליון נפסק כדקלמן:

על המסעדה מוטלות חובות רישום של התקבולים שהיא מקבלת במהלך עסקיה, כאמור בסעיף 1 להוראות מס הכנסה (ניהול פנקסי חשבונות), התשל"ג-1973, שהותקנו מכוח סעיף 130 לפקודה: "כל סכום במזומן, בשטר או בשיק שהתאריך הנקוב בו מאוחר מתאריך קבלתו, או בכרטיס אשראי, שקבל הנישום, במישרין או בעקיפין, במהלך עסקו". הוראה נוספת, הנוגעת באופן ספציפי לדמי שירות במסעדות, מופיעה בסעיף 3(8) לתוספת י"א להוראות אלו.
על כן, אם תיוותר על כנה הקביעה שבפסק הדין מושא הדיון הנוסף כי התשר מהוה הכנסה של המלצר, דומה כי בשונה מהקביעה בפסק הדין – תקום למלצרים רבים חובת דיווח, שהרי לא נוכה מהתשר "מלוא המס החל לפי הוראות הפקודה". חובה שכזו חושפת לכאורה מלצרים להליכים פליליים בגין הפרת חובות הדיווח, ואכן במאמר טיפים אף מוזכר מקרה שבו ניפתח הליך פלילי כנגד מלצר שלא דיווח כנדרש על הכנסותיו (שם, בעמ' 137-136; וראו: ת"פ (שלום ת"א) 8601/84 מדינת ישראל נ' לייבוביץ, פד"א יד 153 (1985)).
ועוד מצוין שם: "הסיבה לכך שהמסעדה אינה דורשת מהמלצרים להעביר לרשותה את סכומי התשר שקבלו ולחלק להם אותם לאחר מכן כשכר עבודה היא שעל פי הדין הקיים, כל עוד לא עברו סכומי התשר בספרי המסעדה ונרשמו כתקבול של העסק, יש בכך בכדי לפטור את המסעדה מהחובה להעביר לרשות המס 15.5% (נכון להיום) מסכום זה כמע"מ; להפריש דמי ביטוח לאומי והפרשות סוציאליות אחרות עבור העובד, ולנכות מס הכנסה במקור מהכנסתו של המלצר ככל שהיא נובעת מתשרים...
לבעל העסק תמיד יש תמריץ שלא לדיווח על מלוא הכנסתו לרשויות המס, ושיעור העלמות המס בעסקים המתנהלים במזומן הוא גבוה משמעותית לעומת ההעלמות בעסקים אחרים, וזאת בשל הקושי באכיפה.
...
יחד עם זאת נראה לי כי שלושה מעקשים עומדים עדיין בדרכה של תיאוריה זו: (א) היא יוצרת חיוב מכוחה של קונסטרוקציה משפטית מונחת, או מוסקת, ולא מכוחם של נתונים עובדתיים ריאליים.
לאור כל האמור לעיל – דומה עלי שלעת הזו – ובאין חקיקה חדשה מסדירה אחרת, יש להשאיר בעינה את הלכת עניין ספארי הולדניגס, כפי שיושמה בעניין כהן, מושא הדיון הנוסף.
בהקשר זה אוסיף כי ההנמקה שניתנה לתוצאה זו על ידי חברתי, השופטת ע' ארבל בפיסקה 5 לחוות דעתה – מקובלת עלי, והנני מצטרף אליה.

בהליך מעצר עד תום ההליכים (מ"ת) שהוגש בשנת 2012 בהמחוזי באר שבע נפסק כדקלמן:

הכנסות אלה לא דווחו לרשויות מס הכנסה ומע"מ. על רקע המתואר לעיל, מיוחסות למשיבים עבירות של קשירת קשר לבצוע פשע בנסיבות של ארגון פשיעה, החזקת מקום למשחקי מזל אסורים במסגרת ארגון פשיעה, ארגון הימורים במסגרת ארגון פשיעה, הלבנת הון במסגרת ארגון פשיעה, סחיטה באיומים במסגרת ארגון פשיעה, הדחה בחקירה במסגרת ארגון פשיעה, העלמת הכנסות במסגרת ארגון פשיעה.
אישום חמישי - ביחס למשיבים 1, 2, 7, 8 – (קשירת קשר לבצוע פשע במסגרת ארגון פשיעה, עובד ציבור המסייע לאירגון פשיעה, מירמה והפרת אמונים למשיב 8 בלבד) (המשיב 8 כעובד ציבור המסייע לאירגון פשיעה) העובדות עפ"י כתב האישום המשיב 8 הנו עובד בכיר בעריית אשדוד, ויו"ר ועד עובדי הערייה ב-7 השנים האחרונות, ומנהל אגף החופים בערייה החל משנת 2011.
לטענת ב"כ המשיב, אין חולק שהמשיב נתן הלוואות, וגם בחקירתו הודה בכך, ואף הוסיף בפני חוקריו, כי עשה טעות שלא דיווח לרשויות ועל כך הוא מוכן לשלם לרשויות המס את חובו.
...
הכספים מאותם בתי הימורים באמצעות גורמים מתווכים מצאו דרכם בסופו של דבר למספר חשבונות אשר שימשו את הארגון, ודאגו להסוות את מקורו ואת זהות בעלי הזכויות שבו.
המשיב 5 קשור קשר בעבותות למשיב 2 שהינו בנו של ראש הארגון, ועוסק בעבירות שעניינן ארגון וניהול בתי הימורים, המצוי בליבת פעילותו של הארגון, והוא מורשע ויושב כאסיר על פעילות דומה בתיק אחר.
על רקע המתואר לעיל, ולאחר ששקלתי את מכלול השיקולים הרלוונטיים, ובהעדר חלופה שיש בה כדי להשיג את תכלית המעצר, ובשים לב לאופי העבירות המיוחסות ונסיבות ביצוען לכאורה, לרבות מידת מעורבותם בארגון ותרומתם לקידום מטרותיו, הנני מורה על מעצרם של המשיבים עד תום ההליכים המשפטיים כנגדם.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו