מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

העדפת עדות תביעה על פני אי ציות לאור אדום: שיקולי בית המשפט

בהליך תאונת דרכים (ת"ד) שהוגש בשנת 2023 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

בשים לב לעברו התעבורתי של הנאשם, הכולל הרשעה, אמנם ישנה אך זהה, בגרימת תאונת דרכים בגין אי שמירת רווח וכן הרשעה בעבירה זהה של אי ציות לאור אדום, ביקש ב"כ המאשימה למקם את הנאשם ברף האמצעי של המיתחם ולגזור עליו את העונשים הבאים: 6 חודשי מאסר אשר יכול שירוצו בעבודות שירות בכפוף להתאמה; פסילה שלא תפחת מ-3 שנים; מאסר על תנאי; פסילה על תנאי; קנס; פיצוי.
כן הדגיש את העובדה כי הנאשם לקח אחריות מלאה על מעשיו, הוא מצר על שאירע לנפגע ואף עמד איתו בקשר לאורך כל התקופה עד כי הנפגע עצמו מצא לנכון לציין לפני בית המשפט שאינו בא להעיד נגד הנאשם.
לעומת זאת, הנאשם הפנה לפסקי דין בהם הנאשם עצמו היה הנפגע היחיד ופגיעתו לא הייתה חמורה (ת"ד 7067-05-18 (תעבורה י-ם) מדינת ישראל נ' אביעד ישראל עוזיאל מיום 08.07.21; עפ"ת (י-ם) 21641-04-13 לבנשוס נ' מדינת ישראל מיום 23.05.13); לתיק בו לנאשמת עבר נקי לחלוטין, הנפגע העיד כי לא קיים מבחינתו אינטרס להענשתה ואין מבחינתו מניעה כי יושתו עליה פסילה על תנאי וקנס, התביעה הגבילה עצמה ועתרה לעונש מינימום הקבוע בחוק וגזה"ד ניתן בהתאם (ת"ד (תעבורה פ"ת) 1834-02-10 מדינת ישראל נ' גאולה עמוסי מיום 02.02.12); וכן לתיק בו נמצא כי לכאורה לנהג המעורב רשלנות תורמת לארוע ובו עתרה המדינה לפסילה מעל החובה, פסילה על תנאי וקנס בלבד (ת"ד (תעבורה מרכז) 1670-01-09 מדינת ישראל נ' יניב והדיפר מיום 24.11.10).
בהתאם לתיקון 113 לחוק העונשין על בית המשפט להניח לצד מיתחם הענישה המקובל את המקרה האינדיוידואלי שלפניו ולשקול מה הוא העונש המתאים ואיזה שיקול הנו המרכזי וזאת בהתאם לנסיבותיו האישיות של הנאשם, עברו ונסיבות ביצוע העבירה.
...
לאחר שבחנתי את כל האמור לעיל אני קובעת כי בנסיבות העניין ובשים לב לרמת הרשלנות וחומרת החבלות מתחם העונש ההולם לעבירות בתיק זה נע מ-5 עד 12 חודשי פסילה, צו של"צ, פיצוי לנפגע העברה ורכיבי ענישה צופי פני עתיד, בכלל זאת מאסר על תנאי ללא רכיב מאסר בפועל.
לאור האמור לעיל ותוך מתן דגש לשיקולי השיקום המפורטים בתסקיר שירות המבחן, הגעתי למסקנה כי יש למקם את עונשו של הנאשם בשליש התחתון של המתחם וכך אני עושה.
בהתחשב בכל האמור לעיל, אני דנה את הנאשם לעונשים הבאים: פיצוי לנפגע העבירה אופיר אילוז ת.ז. 038614830 בסך 1,500 ₪.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2020 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

מונחת לפניי בקשה לפי סעיף 6 לפקודת ביזיון בית המשפט במסגרתה מבוקש להטיל על המשיבים קנס יומי מתמשך על מנת לאכוף עליהם לציית לפסק הדין מיום 15.9.2019 שניתן על יסוד הסכמת הצדדים ולפיו ככל שיתקבלו במועצה תקנים נוספים לתפקיד של סייעות לגני ילדים, סייעות צמודות לתלמידים, מלוות בהסעות וסייעות בחינוך מיוחד, תנתן עדיפות לשבוץ של הסייעות שפוטרו בתום שנת הלימודים הקודמת ובכללן התובעת (להלן – הסייעות הוותיקות) על פני סייעות חדשות, כאשר השיבוץ של הסייעות הותיקות יעשה על פי הותק במועצה ובכפוף לעמידה בתנאי ההשכלה למישרה (להלן – פסק הדין).
עוד הוסכם כי המועצה תמציא לידי ב"כ המבקשת רשימה של הסייעות שיקלטו במועצה לאחר יום 15.9.19, לרבות לתפקיד של מילוי מקום וזאת לאחר 30 ימים מהיום ורשימה נוספת לאחר 60 ימים מהיום וכן כי לאות רצון טוב התביעה העיקרית תימחק.
יחד עם זאת נפסק, כי "במסלול זה ניתן ללכת במקרים מיוחדים שבהם הפרת ההסכם היא ברורה וחד-משמעית" (פרשת עזרא, בעמ' 345), וכי לאור הצורך לנהל את הליכי האכיפה על פי פקודת הביזיון במהירות וביעילות, ולאור אופייה הפלילי של הוראת הביזיון- "יצאה ההלכה מלפני בית-משפט זה, שלפיה אין אוכפים מכוח פקודת הבזיון, אלא צוים והחלטות שמובנם חד-משמעי ושאינם ניתנים ליותר מפירוש אחד... הסכם כזה, שניתן ליותר מפירוש אחד, אינו ניתן לאכיפה בהליכי ביזיון... התוצאה, שלפיה אין לאכוף הסכם פשרה בלתי ברור בהליכי ביזיון, מתיישבת עם הכלל שגובש בפסיקה, שלפיו אין להזקק להליכי ביזיון כאשר קיימת דרך אחרת לבצוע ההוראה השיפוטית... בדרך-כלל, כאשר מתעורר סיכסוך בין הצדדים באשר לפרשנותו של ההסכם... אין הליכי הביזיון הולמים את הטיפול בסכסוך." (פרשת עזרא בעמ' 348-350).
בפרשת אגודת הפלחה ע"ע (ארצי) 12888-09-10 הפלחה מבואות ירושלים אגודה חקלאית שיתופית בע"מ נ' יפה יצחק (30.10.2010) בסעיפים 19-21 לפסק הדין, קבע בית הדין הארצי את אופן הוכחת היסוד העובדתי והנפשי של ההיתנהגות המבזה ואף הבהיר את השיקולים שיש לשקול במסגרת דיון בבקשה לביזיון בית המשפט וכדלקמן: "היסוד העובדתי של ההיתנהגות המבזה מוכח באמצעות בדיקה אובייקטיבית, היינו כיצד אדם סביר היה מבין את הצוו שהפרתו נבחנת, והאם הוכחה הפרה שלו (ע"ע 745/07 מועצה מקומית הר אדר – עמיחי אופיר מיום 2.9.2008; להלן - ענין אופיר). באשר ליסוד הנפשי – משאין מדובר בהליך פלילי מובהק אלא בשילוב בין הליך אזרחי להליך מעין פלילי, אין צורך ביסוד נפשי כמו בעבירה פלילית ודי ב"מודעות למעשה ההפרה" (ע"פ 1914/99 קייזר נ. פוקס, מיום 14.7.1999; על בסיס ע"פ 2351/95 מובי בירנבאום בע"מ נ. שמעוני, פ"ד נא (1) 661 (1997)), כאשר המודעות הנדרשת יכולה להילמד גם מ"עצימת עיניים" או רשלנות (ע"פ 180008/98 יוסף בן דב –ק.ח. טכנולוגיות לרכב בע"מ מיום 12.1.2007; ענין אופיר).
באתי לראש המועצה ואמרתי שיש לנו 24 שעות למנות, הוא אמר שבנתיים אדאג לממלאת מקום עד שנדע אחיך להתנהל כי יש לנו פס"ד. אנחנו בנתיים מינינו את לינה כממלאת מקום ועדיין מופיע בתלוש השכר ובדוחות הנוכחות כממלאת מקום זמנית כיוון שהתלמידה אליה הייתה צמודה לא הייתה נעדרת מבית ספר.
אתה טוען שקראתם לגב' אבו פאני כי הייתה דחיפות למלא את הצורך של הילדה לסייעת צמודה, פניתם אלי כדי לבחון אפשרות של שיבוץ של התובעת מלכתחילה באותו תפקיד? אני באופן אישי לא פניתי, אין לי מושג אם מישהו אחר פנה, אני התבקשתי על ידי ראש המועצה למנות מישהי זמנית.
...
בהתחשב בהתנהלות המשיבים מאז מתן פסק הדין לרבות ניסיונם להסתיר את ההפרות, כך שקיים חשש סביר כי הצו לא יקוים בעתיד אף שניתן לקיימו, אני סבורה כי יש מקום להטיל על המשיבים ביחד ולחוד קנס על אתר בסך 20,000 ₪ וזאת על מנת להמריצם באופן יעיל שלא להמשיך בהפרת פסק הדין ולעשות את כל הנדרש לצורך שיבוץ התובעת לאלתר כסייעת צמודה במקום הגב' אבו פאני או במקום הגב' מסארווה או בתפקיד תקני פנוי אחר כסייעת בגני ילדים, סייעת צמודה, מלווה בהסעות או כסייעת בחינוך המיוחד.
ככל שהמשיבה לא תפעל לשיבוץ המבקשת כאמור לעיל בתוך 30 ימים ישלמו המשיבים ביחד ולחוד קנס בסך של 1,000 ש"ח בגין כל יום הפרה לאחר המועד האחרון לביצוע החלטה זו. המשיבים ישאו ביחד ולחוד בהוצאות המבקשת בגין הליך זה בסך כולל של 10,000 ₪.

בהליך תיק אזרחי דיון מהיר (תאד"מ) שהוגש בשנת 2022 בשלום עכו נפסק כדקלמן:

בית משפט השלום בעכו י"ב אדר ב' תשפ"ב, 15 מרץ 2022 תאד"מ 38600-10-21 אסעד ואח' נ' חוג'יראת תיק חצוני: מספר בקשה:3 בפני כב' הרשמת הבכירה, עינת דינרמן תובעים 1. סלמאן אסעד ת.ז 053852000 2. עימאד אסעד ת.ז 039813803 נתבע ניזאר חוג'יראת ת.ז 303115042 החלטה
עוד טוען המבקש כי כנגד המבקש הוגש בבית משפט לתעבורה בעכו (תיק 5189-08-13), כתב אישום בגין אי ציות להוראת שוטר, ובגין נהיגה ברשלנות, סטייה מנתיב נסיעה, וגרימת תאונה בה נחבלו 3 בני אדם.
ולטענתם, טענה זו אינה מתיישבת עם העדות של המבקש, שמסר במישטרה, ביום התאונה.
דיון והכרעה: לאור העובדה כי הבקשה שלפנינו הוגשה בחלוף 30 יום ממתן פסק הדין, אנו נדרשים לתקנה 176 (ב) לתקנות סדר הדין האזרחי התשע"ט 2018, אשר קובעת כדלקמן: "בית המשפט רשאי לתת הוראות בדבר הקף כתב טענות; נקבע בתקנות אלה או בכל חיקוק זמן לעשיית דבר או להמנע מעשיית דבר או מדד להקף כתב טענות, יחול האמור כל עוד בית המשפט לא הורה אחרת מטעמים מיוחדים". (הדגשה לא במקור-ע.ד.).
אם כן, בין השיקולים שעל בית המשפט לאזן בבואו להכריע בבקשה להארכת מועד ניתן למנות את עקרון סופיות הדיון ויעילותו, היתנהגותם של הצדדים ותום-ליבם, נסיבותיו של האיחור, מידתו והשלכתו על אינטרס ההסתמכות של הצד האחר, מהות הסוגיה וחשיבותה הציבורית, וסיכויו של ההליך (חמי בן נון וטל חבקין העירעור האזרחי 182-181 וההפניות שם (מהדורה שלישית, 2013)).
בהמשך חל ריכוך נוסף בכלל ונקבע כי "הדין הוא שיש להעדיף את מועד ה"ידיעה" על פני מועד ה"המצאה" (רע"א 1113/97 אסמעיל נ' סלימאן [פורסם בנבו], 6.4.97)).
...
דהיינו אף אם מתברר כי אי הגשת כתב ההגנה או אי ההתייצבות נבעו מאי הבנה, או אפילו מתוך רשלנות מסוימת מצד המבקשת ואין בכך בכדי הבעת זלזול מופגן בבית המשפט, ייטה בית המשפט להיעתר לבקשה לביטול פסק דין ולברר המחלוקת גופה במעמד שני הצדדים מבלי לשלול מהמבקשת את זכות הגישה לערכאות שהוכרה כזכות חוקתית, וכל זאת תוך ריפוי הפגם באמצעות פסיקת הוצאות.
עוד טוען המבקש כי דין התביעה להידחות מחמת התיישנות.
בנסיבות אלו אני מורה כי פסק הדין שניתן בהעדר הגנה ביום 17.01.2022 יבוטל, בכפוף לתשלום הוצאות לתובעים בסך של 3,200 ₪ בתוך 30 יום מהיום.

בהליך תיק ת"ד אדום (תד"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום בת ים נפסק כדקלמן:

בית משפט השלום לתעבורה במחוז תל-אביב (בת-ים) תד"א 2118-05-20 מדינת ישראל נ' אלגואברה בפני כבוד השופט אהרן האוזרמן בעיניין: המאשימה מדינת ישראל ע"י פקד דודי שניידר, עו"ד ופקד מוטי רייזמן, עו"ד תביעות תעבורה, חטיבת התביעות, משטרת ישראל הנאשם סלים אלגואברה ע"י ב"כ עוה"ד מקס אלפסי גזר דין
הנאשם הורשע על פי הודאתו בעובדות כתב אישום מתוקן, באחריות לגרם תאונת דרכים בנסיבות של אי ציות לאור אדום ברמזור בנסיבות מחמירות, עבירה על תקנה 22(א) לתקנות התעבורה [נוסח חדש] תשכ"א-1961 [להלן: "תקנות התעבורה"] ; נהיגה בקלות ראש וגרם חבלה של ממש, עבירה על סעיף 62(2) בקשר עם סעיף 38(3) לפקודת התעבורה [נוסח חדש] התשכ"א-1961 [להלן: "פקודת התעבורה"] ; אי מתן אפשרות להולך רגל להשלים את חצייתו במעבר חצייה בביטחה, עבירה על תקנה 67.
הסניגור מבקש בנוסף היתחשבות בחסכון בזמנו של בית המשפט ובזמנם של העדים, שלא נשמעו עדיין, ובעובדה כי עקב הודייתו של הנאשם נחסכה העדת הנפגעת בבית המשפט.
ב-ע"פ 2247/10 שלום ימיני נגד מדינת ישראל, קבע בית המשפט העליון לעניין זה כהאי לישנא: "רבות נאמר על נגע תאונות הדרכים, ההולך ופושה וקוטל בנו ללא רחם וללא הבחנה, ואשר בעטיו נגבה מחיר דמים נורא, אם בהרוגים, אם בחבולים בגופם ובפצועים בנפשם, ואם בדאבת יקיריהם. רבות נאמר, דומה כי מעט מדי נעשה, ומדי שנה בשנה מקפדים מאות אנשים את חייהם ואלפים רבים נפצעים. מערכת המשפט נתקלת בהרוגים ובפצועים של תאונות דרכים הן בתחום הפלילי והן בתחום האזרחי, ומדי שנה מוגשות בבתי המשפט לערכאותיהם השונות אלפי תביעות על ניזקי גוף שנגרמו כתוצאה מתאונת דרכים. מקומו של בית המשפט במלחמת החורמה נגד תופעה קשה זו לא נפקד, ועליו להמשיך להירתם ולהרים תרומתו למען מאבק עיקש זה, בין היתר באמצעות הדאגה לענישה הולמת, אשר תסייע להגברת המודעות בדבר המחיר הכרוך בהפרת כללי היתנהגות על הכביש". טווח הענישה בתאונות שתוצאתן גרימת חבלה חמורה הנו פועל יוצא של חומרת הרשלנות, כמו גם חומרת הפגיעות שנגרמו והשלכותיהן על חיי הנפגעים.
בהתאם לסעיף 40(ט) לחוק העונשין לאחר תקונו בתיקון 113 הנ"ל בית המשפט רשאי להיתחשב במסגרת גזר הדין בנוסף בשיקולים שאינם קשורים עם נסיבות ביצוע העבירה עצמה, בהן הסיכוי לחזרה על העבירות והשפעת העונש על הנאשם.
...
לפיכך אני קובע כי מידת רשלנותו של הנאשם נמוכה מהמתואר בעובדות כתב האישום, וינתן לכך מקום בקביעת העונש שאגזור על הנאשם בתוך מתחם הענישה שנקבע.
במכלול הנסיבות בהן, רמת הרשלנות העולה מהראיות כפי שנסקרו לעיל, מחדלי החקירה, נסיבות חציית המעבר על ידי הולכת הרגל במקום, אני סבור כי אין מקום להטיל על הנאשם במקרה זה, עונש מאסר לריצוי בפועל מאחורי סורג ובריח, ודינו במקרה זה למאסר שירוצה במסגרת עבודות שירות.
לאחר ששמעתי את הצדדים וטיעוניהם, לאחר ששקלתי את האינטרס הציבורי במניעת תאונות דרכים, נתתי דעתי לתוצאות התאונה המתבטאות בחבלות קשות וחמורות לנפגעת, אשר למרבה הצער היא סובלת מהם גם כיום, ונראה כי אף תמשיך לסבול מהם בעתיד, ולאחר שהתרשמתי מנגד מנסיבות התאונה כמתואר בהרחבה, על רקע וותק נהיגה ועברו התעבורתי, אגזור את העונשים ההולמים לנאשם לדעתי במקרה זה, כמפורט להלן.

בהליך תביעה נגזרת (תנ"ג) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לאחר שלא עלה בידי הצדדים להגיע להסכמות במסגרת הידברות זו, הוסכם בין הצדדים, במהלך חודש אוקטובר 2021, לפנות להליך גישור בפני כב' נשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב (בדימוס) איתן אורנשטיין, אשר פרש בפני הצדדים את דעתו בדבר הסכויים והסיכונים שבהליך לכל אחד מהצדדים, ולאחר ששקל סכויים וסיכונים אלה, הציע לצדדים את הצעתו ליישוב המחלוקת אשר גובשה, בסופו של יום, להסדר הפשרה נושא החלטה זו. הסכם הפשרה הסכם הפשרה מתייחס לכל עילות התביעה הנגזרות של טבע או בשמה, או של כל הישויות בקבוצת טבע או בשמן, אשר קשורות במישרין או בעקיפין לעינייני תאום המחירים ובכלל זה עילות תביעה נגזרות הקשורות לטענות העובדתיות והמשפטיות שנכללו או עשויות היו להיכלל בבקשה המאוחדת ו/או בהליכים התלויים עומדים בצפון אמריקה ו/או בישראל כנגד כל ישות בקבוצת טבע ביחס לעינייני תאום המחירים ולכל הטענות העובדתיות והמשפטיות הנגזרות, קשורות או נוגעות לטענות עובדתיות ומשפטיות אלה.
עם זאת, מיצוי הפוליסות לא יחול על תביעה שייקבע לגביה על ידי בית משפט מוסמך שהיא אינה חסומה בשל קיומו של מעשה בית דין שנוצר עקב הפשרה.
בתמצית, הואיל והתביעה שעשויה הייתה להיות מוגשת במסגרת ובעקבות ההליך שבכותרת היא תביעה הנהנת מעדיפות על פי הפוליסה על פני תביעת אונטריו, הרי שכל עוד תביעה זו לא באה אל סיומה, היתנו המבטחים את הסכמתם לכסוי סכום הפשרה בתביעת אונטריו בהעמדת בטוחות בסכומים משמעותיים, הכרוכות בעלויות משמעותיות עבור טבע ויוצרות מעמסה על תזרים המזומנים שלה.
הערכת הסכם הפשרה כאמור, במסגרת הבקשה המאוחדת, שהוגשה ביום 27.2.2020, טענו המבקשים כי טבע ואקטביס הפרו ברגל גסה את דיני ההגבלים העיסקיים האמריקאים כאשר נטלו חלק בקרטל חברות התרופות הגנריות וכי נושאי המשרה, המנהלים ובעלי התפקידים בטבע ובאקטביס ידעו על הפעילות הפלילית ואיפשרו את קיומה ולמצער שנושאי המשרה המנהלים ובעלי התפקידים נימנעו מלהבטיח ו/או ליישם תכנית ציות אפקטיבית או כל תכנית דומה אחרת, באופן שהיה מאפשר קבלת מידע מלא בזמן אמת, ניטור ומניעה של פעילות תאום המחירים הפסולה.
אשר לקיומם של 'דגלים אדומים' מציין המגשר כי הואיל ועניין לנו בבקשה מאוחדת לגילוי מסמכים לפי סעיף 198א לחוק החברות, בטרם הגשת בקשה לאישור תובענה נגזרת, לא כל שכן תביעה נגזרת, המבקשים לא טענו לעניין הדגלים האדומים בבקשה המאוחדת ואולם דומה כי על בית המשפט יהא לבחון האם עליית המחירים הדראסטית בתרופות הרלוואנטיות בתקופה קצרה יחסית לא עולה לכדי דגל אדום שדירקטוריון טבע עצם עיניים לגביו.
עוד הדגיש בית המשפט את ייחודיותו של עניין רייכרט לעניין שכר טירחתם של עורכי הדין לנוכח זאת שמדובר היה בהליכים שהתנהלו למעלה מ-16 שנים; שמדובר היה באחת התובענות הייצוגיות הראשונות בישראל ומבין היחידות שהגיעו להכרעת דין מלאה; ומן הטעם שאמנם, בסופו של יום, הסתיים ההליך בפשרה אך בנסיבות העניין סבר בית המשפט כי יש לראות את הפשרה אליה הגיעו הצדדים כאילו הייתה פסק דין שניתן בדרך הרגילה, הואיל ובטרם הגיעו הצדדים לפשרה התבררה התובענה הייצוגית עד תום במספר ערכאות.
יישום המדריגות שנקבעו בעיניין רייכרט ובעניין אוסטרובסקי מביא לכך ששכר הטירחה והגמול, גם יחד, צריכים לעמוד על 16,964,636 ₪, המהוים 5,203,876 דולר ארה"ב. לאור העובדה שבהליך הנוכחי לא נוהלה תביעה ואף הבקשה לגילוי מסמכים לפני הגשת תביעת נגזרת לא נדונה לגופה, יש לבצע הפחתה מהסכום האמור בשיעור של 15-30%, כאמור בפסק הדין בעיניין אוסטרובסקי אשר עקרונותיו מקובלים עליי.
...
אשר על כן, אני מאשרת גמול והחזר הוצאות למבקשים בבקשה המאוחדת ושכר טרחה לבאי כוחם, בסכומים ובאופן חלוקת הסכומים ביניהם כמפורט בהסכם הפשרה ובבקשה לאישורו.
סוף דבר אני מאשרת את הסכם הפשרה ונותנת לו תוקף של פסק דין.
בקשת הגילוי לפני הגשת תביעה נגזרת כנגד הנתבעת 2-3 נדחית ללא צו להוצאות.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו