מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

העברת שליטה בחברה ציבורית על פי חוק החברות

בהליך תביעה נגזרת (תנ"ג) שהוגש בשנת 2018 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

המשיבים הפרו את חובותיהם כלפי החברה כאשר קידמו ואשרו את מדיניות התגמול ועיסקאות בעלי השליטה: הפרת חובת אמונים; הפרת חובת זהירות; הפרת חובת הגינות וחוסר תום לב. גם אלמלא היו המשיבים בעלי שליטה בחברה - אושרו העיסקאות שלא כדין תוך עקיפת מנגנוני האישור הנחוצים על פי חוק החברות, יש לראות בהן כבטלות מעיקרן.
אף אם נעשו העברות אלה ואף אם היה מוכח לכאורה כי מטרתן הייתה למנוע את חובת הדיווח לפי חוק ניירות ערך כ"בעלי עניין" – הרי שאין בהחזקה מצרפית בלבד של אחוזי המניות המוחזקים על ידם, אף אם הם עולים על 25%, כדי להביא לקביעה לפיה מדובר "בהחזקת ניירות ערך ביחד עם אחרים" המהוה חלק מהגדרת "החזקה" ו"רכישה" על פי בסעיף 1 לחוק ניירות ערך - סעיף אליו מפנה חוק החברות במסגרת הגדרת "החזקה" ו-"רכישה". בע"א 4154/14 הצלחה התנועה הצרכנית לקידום חברה כלכלית הוגנת נ' כהן (להלן: "פסק דין כהן") נדונה, בין היתר, שאלת החזקתם המשותפת של בני מישפחת עקיבא תדמור ז"ל ודוד כהן - שני אחים אליהם הועברו בשנות ה- 50' של המאה הקודמת מניות חברת כהן פיתוח ומבנה תעשייה בע"מ על ידי הוריהם, אשר הקימו את החברה.
ההסדר מבוסס על ההנחה כי "הדרך להסדרת שכר נושאי משרה בחברות ציבוריות לא נעשית באמצעות היתערבות ישירה של המחוקק בגובה השכר אלא דרך היתערבות עקיפה במנגנוני קבלת ההחלטות." על פי ההסדר שהותווה בתיקון 20 לחוק החברות, מוקמת וועדה נפרדת ובלתי תלויה לשם קביעת מדיניות ברורה לעניין אופן התגמול של בכירים בחברה.
...
לו היה מקום לקביעה לפיה קיימות לחברה עילות תביעה ראויות ומבוססות על יסוד טענותיו של המבקש וכי התביעה עתידה לעשות צדק עם החברה ובעלי מניותיה – ייתכן והיה מקום לשקול את אישורה של התביעה למרות קביעותיי לעיל בעניין תום ליבו של המבקש.
אולם, הדברים שנאמרו לעיל באשר לתום ליבו של המבקש, יחד עם המסקנה כי מבקשתו הכוללת של המבקש לאישור תביעה בסכום של 68 מיליון ₪ נותרה עילה אחת בלבד לה הונחו ראיות לכאורה – מביאים למסקנה כי ניהול תביעה בעילה זו על ידי המבקש בשמה של החברה – לא תהיה לטובתה של החברה בדרך כלשהי.
סיכום מכל הטעמים המנויים לעיל – דינה של בקשת האישור להידחות.

בהליך תביעה נגזרת (תנ"ג) שהוגש בשנת 2018 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

עוד הוחלו, בין היתר, על חברת השותף הכללי והשותפות המוגבלת הציבורית, בעלי השליטה בהן ונושאי המשרה בהן – חובות הזהירות וחובות האמונים על פי סימנים א' ו- ב' לפרק השלישי בחלק הששי לחוק החברות.
בית המשפט העליון קבע "במקרה הנידון החלטת בית המשפט המחוזי שלא להעביר את הסיכסוך לבוררות היא מבוססת ואינה מגלה פגם המצדיק היתערבות שיפוטית חריגה של ערכאת העירעור". התוצאה היא, כי מתן אישור לניהול תביעה נגזרת על פי הבקשה שלפניי - בעילות התביעה לכאורה המוקנות לשותפות - יהווה הסטה למחוזות בלתי רלוואנטיים, יקרים ותיאורטיים – שאינם לטובתה של החברה.
...
בחינת העובדות הרלוונטיות במקרה שלפניי מביאה למסקנה חד משמעית כי ניהול התביעה באותם שני נושאים שפורטו לעיל, בגינם קמה לכאורה עילת תביעה לחברה – אינו לטובת החברה.
המסקנה העולה בבירור מכל האמור לעיל, נראה בבירור כי לא יהיה זה לטובתה של השותפות לנהל את התביעה הנגזרת בשתי העילות בגינן קמה לה לכאורה עילת תביעה.
בית המשפט העליון קבע "במקרה הנדון החלטת בית המשפט המחוזי שלא להעביר את הסכסוך לבוררות היא מבוססת ואינה מגלה פגם המצדיק התערבות שיפוטית חריגה של ערכאת הערעור". התוצאה היא, כי מתן אישור לניהול תביעה נגזרת על פי הבקשה שלפניי - בעילות התביעה לכאורה המוקנות לשותפות - יהווה הסטה למחוזות בלתי רלוונטיים, יקרים ותיאורטיים – שאינם לטובתה של החברה.

בהליך תביעה נגזרת (תנ"ג) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

צו הצהרתי על בטלותו של כל הסכם כאמור בסעיף ח שלעיל, שלא היתקבל בהתאם להוראות חוק החברות (בדבר עיסקאות עם בעל שליטה ובעל עניין) ואשר לא אושר בהתאם להוראות תקנון החברה.
לא נחתמו כל הסכמי העסקה בין החברה לבין ד"ר הר נוי או גב' הר וי. על רקע מחלוקת בין ד"ר הר נוי למשיבים 2 ו – 3 באשר להצעתו של בארט להעברת השליטה בחברה לידיו בתמורה לסך של 1,000,000 $ בלבד, ובהתאם לזכותו על פי תקנון החברה, הודיע ד"ר הר נוי על סיום כהונתם של משיבים 2 ו – 3 כדירקטורים מטעמו.
בארט והמבקשות ידעו על עברו של ד"ר הר נוי ובכל זאת הסכימו להצטרף לחברה ואף הסכימו להעניק לד"ר הר נוי אץ השליטה בחברה, ללמדך שלא הייתה בהרשעת ד"ר הר נוי בשנות ה – 90 כדי למנוע מד"ר הר נוי לשמש נושא משרה ודירקטור בחברות ציבוריות.
...
אין הצדקה להגשת תביעה נגזרת בשם החברה בסעד הנתבע בסעיף ג. הוא הדין באשר לסעד הנתבע בסעיף ד. מטבע הדברים צו למתן חשבונות נגד החברה אינו יכול להינתן במסגרת תביעה נגזרת בשם ולטובת החברה, ועל כן, למרות שלטעמי למצער הדירקטורים מטעם המבקשות זכאים לקבל פרטים אודות השימושים שנעשו בכספי החברה וכל מסמך לו הם זכאים כקבוע בחוק החברות, אין הצדקה לאשר תביעה נגזרת ביחס לסעד הנתבע בסעיף ה. צו המורה לחברה להתיר לב"כ המבקשות להשתתף בישיבות דירקטוריון החברה, אינו עניין לתביעה נגזרת בשם החברה, ועל כן, אין הצדקה לאשר תביעה נגזרת ביחס לסעד הנתבע בסעיף ו. הוא הדין ביחס לסעד הנתבע בסעיף ז. טענות המשיבים לעניין ניגוד העניינים בו מצוי לכאורה בארט, מתייחסות למינוי של בארט לדירקטור בחברה אחרת (Noxapharm) בשלב שלאחר הגשת בקשת אישור ומכל מקום משהגעתי למסקנה שאין הצדקה לאישור תביעה נגזרת, הדיון בעניין זה התייתר.
סוף דבר הבקשה לאישור תביעה נגזרת, נדחית.
כאמור משיבים 2 ו – 3 לא התנגדו לבקשת האישור אולם ביקשו למחוק אותה ככל שהיא מופנית אליהם, לפיכך ומשהמבקשות לא פעלו למחוק את משיבים 2 ו – 3 ואלה נאלצו להשתתף בדיונים ולהגיש כתבי טענות, אני מחייב את המבקשות לשלם למשיבים 2 ו – 3 הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד בסך 17,000 ₪.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2023 בעליון נפסק כדקלמן:

הכפפה זו נובעת מחשש כי חלוקת דיבידנד ורכישה עצמית תשמשנה כמתווה להעברת עושר מהחברה לבעלי מניותיה – בנגוד לטובתם של נושי החברה ותוך פגיעה בכרית הבטחון הכלכלית של החברה אשר מיועדת להגנת הנושים (ראו: סעיפים 303-301 לחוק החברות; אוריאל פרוקצ'יה דיני חברות חדשים לישראל: דין נוהג, דין רצוי והדרך לחקיקה 478, 481-480 (1989) (להלן: פרוקצ'יה); יוסף גרוס חוק החברות 899 (מהדורה חמישית, 2016) (להלן: גרוס)).
ואלה הם הדברים מפי אומרם: "רכישת המניות היא, על פי הוראות חוק החברות, חלוקה של דיבידנד. בעל המניות המוכר, כפי שהוכח לעיל, לא קיבל דיבידנד, מאחר שהתשלום שקבל הוא, כפי שראינו, רווח הון. מכאן, שבעלי המניות הנותרים הם שקבלו את הדיבידנד באופן "רעיוני": החברה חילקה להם דיבידנד ושילמה אותו בעבורם לבעל המניות המוכר תמורת מניותיו.
כך, כאשר הרכישה העצמית הדיספרופורציונית תבוצע בחברות פרטיות בכלל ובחברות מעטים בפרט ­– תקום חזקה עובדתית, הנתנת לסתירה, לפיה בעלי המניות הנותרים חילקו לעצמם דיבידנד; ומנגד, כאשר רכישה כאמור תתבצע בחברות ציבוריות – תקום חזקה עובדתית, הנתנת גם היא לסתירה, לפיה בעלי המניות הנותרים אינם זוכים להטבה אישית בת-מסוי.
השינוי הזה בשיעור האחזקות היחסי מגלם בחובו תועלת משמעותית לבעלי המניות הנותרים, בדמות העלייה ביכולת ההשפעה של כל אחד מהם על ניהול החברה והגידול בזכויות ההצבעה בה. השינוי בשיעור האחזקות הוא שינוי אמיתי שהתרחש בפועל, בנגוד למקרים בהם ,למשל, שווי השוק של המניות עולה רק "על הנייר". במאמרים של שאנן וכהן מביעים הכותבים את עמדתם כי ככל שמדובר בבעל מניות מהותי בחברה, יש למסות כדיבידנד את הגדלת זכויות ההצבעה המשיאה לו תועלת ממשית (למשל – אם כתוצאה ממנה בעל המניות קיבל את השליטה בהחלטות או את האפשרות להעביר החלטות ברוב מיוחס).
...
בנסיבות אלו, ואחרי שידענו כי ספיר אינה יכולה – או, למצער, אינה רוצה – להביא 5,000,000 ש"ח מכספה כדי לשלם לראובן בעד מניותיו, שאף בהן לא היה לה עניין – על כורחנו מגיעים אנו למסקנה כי מבחינתה של ספיר חלוקת הדיבידנד מהחברה מהווה תנאי מוקדם לביצוע העסקה המשולשת עם ראובן, וכי לראובן לא היתה כל סיבה לגיטימית להתנגד לחלוקת הדיבידנד כאמור – בהיותו אדיש לאופן ביצוע העסקה לכתחילה.
לסיכום ביחס לשאלה הראשונה, אבהיר כי בעיני בחברות "מעין שותפויות" שיקולי בעלי המניות ושיקולי טובת החברה שלובים זה בזה, ולפיכך, היא מצדיקה את הכלל שמוצע בחוות דעתה של חברתי, שבמסגרת רכישה עצמית בחברות כאמור בעלי המניות הנותרים ימוסו כמי שקיבלו דיבידנד.
גם בנקודה זו מקובלת עליי עמדתה של השופטת רונן שלפיה האינטרס המשותף בהיפרדות, כמו גם ההנאה המשותפת ממנה מצדיקה למסות את בעלי המניות לפי החלופה הראשונה בחוזר רשות המסים: כלומר, לראות את בעלי המניות כולם (ערב המכירה) ככאלו שקיבלו דיבידנד בגובה שווי המכירה (לפי חלקם היחסי ערב המכירה).
סוף דבר: אני מצטרף אפוא לחוות דעתה של חברתי השופטת ר' רונן, ואף לשיטתי יש לקבל את ערעור פקיד השומה בעניין בית חוסן ולדחות את הערעור בעניין סיידה.

בהליך ועדת ערר (ו"ע) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

יחידת הבעלות הבסיסית על פי חוק החברות, התשנ"ט-1999 היא "מניה", המוגדרת בסעיף 1 כ"אגד של זכויות בחברה הנקבעות בדין ובתקנון".
בעל מניה בחברה ציבורית הוא אחד מאלה: (1) מי שלזכותו רשומה אצל חבר בורסה מניה ואותה מניה נכללת בין המניות הרשומות במירשם בעלי המניות על שם חברה לרישומים; (2) מי שרשום כבעל מניה במירשם בעלי המניות.
גם סעיף 295 לחוק החברות, הדן בנושא "בעלים משותפים", נסוב על המניה הבודדת: "אין להעביר חלק ממניה, אך יכול שלמניה יהיו כמה בעלים במשותף, וכל אחד מהם זכאי להעביר את זכותו, אלא אם כן הוגבלה זכות זו בתקנון." עוד יוער כי חוק החברות מגדיר את המונחים "החזקה" ו- "שליטה" על דרך ההפניה להגדרות מונחים אלה בחוק ניירות-ערך, התשכ"ח-1968 ותוכן ההגדרות שם איננו יכול ללמד את על קיומו של "נכס" לצורך חוקי המס.
...
יוצא אפוא כי במקרה כגון זה כל הפסד שנוצר ממכירת המניות ינבע מגורמים אקסוגניים, ולא מתופעת ה- dividend stripping.
כחיזוק נוסף למסקנה שאין להותיר את שומת המשיב על כנה, יצויין כי חלק לפחות מהדיבידנדים חוייבו במס בידי העוררת (על פי הסכם פשרה בינה ובין פקיד השומה).
בכפוף להערות שפורטו לעיל, אני מצטרף לתוצאה הסופית, שהיא התוצאה הצודקת בנסיבות דנן.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו