מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

העברת עובד ציבור מתפקידו - סמכות המדינה

בהליך פסק דין הצהרתי - כללי (פ"ה) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

(א1) (1) עובד אשר במסגרת עבודתו אחראי על קטין או חסר ישע, והוגש נגדו כתב אישום בחשד לבצוע עבירת מין או אלימות חמורה בקטין או בחסר ישע אשר עליו הוא אחראי או היה אחראי במסגרת עבודתו, ישעה אותו נציב השרות ממשרתו בשירות המדינה, אלא אם כן שוכנע כי קיימים טעמים מיוחדים המצדיקים שלא להשעותו ובכללם האפשרות להעבירו לעבודה אחרת כאמור בסעיף קטן (ד), וכי לא ייגרם נזק לקטין או לחסר ישע שעליו הוא אחראי במסגרת עבודתו, לרבות במסגרת עבודה אחרת שאליה הועבר, בשל אי-השעייתו; (2) החלטת נציב השרות שלא להשעות עובד, או להפסיק את השעייתו, תנתן בכתב תוך פירוט האמור בפיסקה (1); החלטה על השעיית עובד, אי-השעייתו או הפסקת השעייתו לפי סעיף קטן זה טעונה היתייעצות עם היועץ המשפטי לממשלה או בא כוחו; (3) אין בהוראות סעיף קטן זה כדי לגרוע מהסמכות להשעות עובד לפי סעיף קטן (א) ולפי סעיף 48; (4) הוראות סעיף זה יחולו גם על השעיה לפי סעיף קטן זה, לרבות ההוראות לעניין מתן היזדמנות לעובד להביא את טענותיו ולעניין הסמכות להעביר זמנית עובד לעבודה אחרת; (5) בסעיף קטן זה – "אחראי על קטין או חסר ישע" ו"חסר ישע" – כהגדרתם בסעיף 368א לחוק העונשין, התשל"ז-1977 (בסעיף זה – חוק העונשין); "עבירת מין או אלימות חמורה" – עבירה לפי סעיפים 203ב, 300 עד 301ג, 305, 329, 333, 335, 345, 346, 347, 347א, 348, 351, 368ב, 368ג ו-377א לחוק העונשין.
" סעיף 5 לנוהל ההשעיה שצורף כנספח ח' לבקשה, אשר כותרתו "שיקולים מנחים אותם יש להביא בחשבון בטרם נקיטה בהליך השעיה" מיפרט שיקולים שונים, ובכלל זה: אופי העבירה המיוחסת לעובד, היקפה וחומרתה, כעולה מחומר החקירה; קיומו של חומר ראייתי לביסוס החשד; תפקידו של העובד מעמדו ומקומו בהירארכיה של מקום העבודה; מידת הקשר בין תפקידו לבין העבירה המיוחסת לו, מידת ההשפעה של השארות בתפקיד על אמון הציבור בשירות המדינה ועל עובדים אחרים במקום העבודה וכן מידת ההשפעה של השארות העובד בתפקידו על המוסר והמשמעת בעבודה, כתוצאה מנקיטה בהליכי השעיה או העברה או לחילופין כתוצאה מאי נקיטה בהליכים אלה; מידת החשש מפני ביצוע עבירות נוספות במילוי התפקיד על ידי העובד; מידת החשש מפני שבוש הליכי חקירה ומשפט; היתנהגות קודמת של העובד; עמדתו ביחס לחשדות נגדו; השלכות ההשעיה על העובד במישור הכלכלי החברתי וכיוב'; נסיבות אישיות מיוחדות של העובד; רמת הענישה הנוהגת והראויה בערכאות השיפוט ומידת הסיכוי שהעובד ישוב לעבודתו בתום תקופת ההשעיה או יפוטר; פרקי הזמן שחלפו בין מועד שקילת ההשעיה לבין מועד ביצוע העבירות המיוחסות לעובד, המועד בו נודעו החשדות לממונה עליו, לנציבות שירות המדינה או למישטרה, מועד תחילת החקירה הפלילית או המשמעתית והתגבשות ראיות לכאוריות, מועד הגשת כתב אישום או קובלנה או תובענה וכן דרך היתנהגות העובד במהלך תקופות אלה; חשש כי עצם ההשעיה של העובד עלולה לפגוע בטובת החקירה; משך תקופת ההשעיה; חשש לפגיעה במשמעת השרות המדינה; האפשרות להסתפק באמצעי שפגיעתו פחותה ביחס להשעיה.
...
על אף האמור, בנסיבות עניינו, ואף לאור עמדת הנתבעת כפי שהובאה בהליך שלפנינו, לפיה בכוונתה לעתור לפיטוריה של התובעת (ככל שתורשע), לא שוכנעתי כי אין סיכוי שבסופו של ההליך המשמעתי ייקבע שיש לפטר את התובעת מעבודתה, אין די במקרים הבודדים אליהם מפנה התובעת, אשר נסיבותיהם שונות מהנסיבות דנן, כדי לשכנע כי אין סיכוי שההליך המשמעתי שננקט נגד התובעת יסתיים בגזר דין הכולל פיטורים.
במכלול נסיבותיו של מקרה זה, לא עלה בידי התובעת להראות, על סמך הראיות שהובאו בפניי, קיומה של עילה להתערבות בהחלטת הנציב, ולא שוכנעתי כי החלטת הנציב התקבלה תוך פגיעה בעיקרי הצדק הטבעי או כי ההחלטה חורגת מכללי המשפט המנהלי ועל כן אינני סבורה שנכון יהא לבטל את ההחלטה לאלתר, וודאי שלא לשים שיקול דעתו של בית הדין תחת שיקול דעתו של הנציב.
סוף דבר לאור כלל האמור התביעה נדחית.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי באר שבע נפסק כדקלמן:

הנאשם, אשר קיבל לידיו סמכות של עובד ציבור בתפקיד רגיש של מי אשר יכול לפטור מחובת בידוד, חובה שמשמעותה פגיעה כלכלית, חברתית ואף רגשית-נפשית לא מבוטלת למבודד, חובה אשר מי שמפר אותה צפוי לתגובה עונשית, בחר להבדיל להעדיף את צרכיו האישיים-כספיים על פני צרכי הציבור אותו הוא היה אמור לשרת.
שחיתות של עובד ציבור במתן פטור לפלוני מאותה חובת בידוד מקום בו אלמוני לא קיבל פטור שכזה אך משום שפלוני העביר לעובד הציבור שלמונים, בתקופת חרום, מובילה לא רק לפגיעה במנהל התקין ובתדמית רשויות הציבור ועובדיהן, אלא גם לחוסר אמון ברשויות הציבור ועובדיהן ובהמשך לפגיעה במאמץ החברתי המשותף להלחם במגפה, שכן להבא, עת יידרש אלמוני לשוב ולהכנס לבידוד, ישאל עצמו האם "כדאי" לו לעשות כן משיסבור שחברו פלוני הופטר מבידוד שלא כדין.
גישה זו עולה גם בפסיקה של בית המשפט העליון שלא פעם הבהיר כי: "השיקול המרכזי בענישתן של עבירות מסוג זה הוא הרתעתם של עובדי ציבור אחרים מפני ביצוע עבירות דומות, ושיקול זה אכן מחייב, כפי שכבר צוין, להעניש על ביצוען של עבירות מסוג זה בעונש מאסר שיש עמו כליאה בפועל" (ע"פ 6564/04 סטויה נ' מדינת ישראל [פורסם בנבו, 18.10.2014]).
...
כפי שיוצג להלן החלטתי להטיל על הנאשם עונש מאסר שמבחינת משכו ניתן לשאת אותו בעבודות שירות.
בכוונת מכוון החלטתי שלא לאפשר לנאשם לשאת המאסר בעבודות שירות כי אם מאחורי סורג ובריח.
ובע"פ 10627/06 יואל יהושע נ' מדינת ישראל (פורסם בנבו, 8.5.2007) בו עתר המערער להמיר עונש מאסר בפועל של 5 חודשים לעונש מאסר לריצוי בעבודות שירות, שב בית המשפט העליון והבהיר: "לגבי עבירות של קבלת שוחד נפסק לא אחת כי דינם של מקבלי שוחד לרצות עונשי מאסר בפועל (ראו ע"פ 10735/04 גולדמן נ' מדינת ישראל (מיום 20.2.2006) והאסמכתאות בו). ההתחשבות בשיקולים לקולא בעניינו של המערער צריכה היתה להיעשות בעת שקילת מידת העונש - וכך עשתה הערכאה הראשונה כראוי – אך לא בשקילת אמצעי הענישה. זהו הכלל, ואף שיש לו, כפי שציינה הערכאה הראשונה, יוצאים מהכלל, אין בענייננו נסיבות יוצאות דופן המצדיקות סטייה מן הכלל". 15 לאור כל האמור אני גוזר על הנאשם את העונשים הבאים: א. 8 חודשי מאסר בפועל בניכוי ימי מעצרו.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

דיון והכרעה קביעת מיתחם העונש ההולם הערכים החברתיים שנפגעו מהעברות ומידת הפגיעה בהם שלושת הערכים הנפגעים מעבירת מירמה והפרת אמונים הם אמון הציבור בעובדי הציבור; שמירה על טוהר המידות של פקידי הציבור; וההגנה על האנטרס הצבורי שעליו מופקדים עובדי הציבור ועל פעילותו התקינה של המינהל הצבורי (דנ"פ שבס, כבוד הנשיא א' ברק, פסקות 38-32; ע"פ 3817/18 מדינת ישראל נ' חסן (3.12.2019), כבוד השופט י' אלרון, פסקות 13-11 (להלן – עניין חסן)).
חומרת הנסיבות שבהן נעברו העבירות נעוצה בעוצמת ניגוד העניינים שבה היה נתון הנאשם 1 לנוכח מהות תפקידו ורוחב סמכויותיו; האנטרס הזר בנגוד העניינים, המניע לעבירות והסיבות שהובילו את הנאשם 2 לעבור אותן, היו כלכליים; חומרת המעשים אף התבטאה בכך שבמהלך התקופה שבה נעברו העבירות העביר הנאשם 2 אל הנאשם 1 כספים אשר הגיעו לסך כ-100,000 ₪; מעשיי הנאשם 2 וחלקו בעבירות התבטאו בניצול קשריו החברתיים עם הנאשם 1 בין השאר, כדי לקבל ממנו מידע פנימי בעיניין פעולות אכיפה מתוכננות הנוגעות ללקוחותיו ובניצול העובדה שהנאשם 1, בהיותו עובד ציבור, פעל תוך ניגוד עניינים ותוך פגיעה בטוהר המידות לשם קידום האינטרסים של הנאשם 2, אשר בכך היה לשותף פעיל בהשחתת עובד הציבור; הנזק ממעשיי העבירות היה הפגיעה באמון הציבור ובאופן מיוחד בגורמי האכיפה; לנוכח מקצועו של הנאשם 2 והכרותו את הליכי התיכנון והאכיפה בתחום עבירות הבניה, אף חזקה עליו שהבין היטב את מעשיו, את הפסול שבהם ואת משמעותם וממילא הוא יכול היה להמנע מכך.
...
מכל מקום, בסופו של דבר, אף הנאשם 2 נהנה מהסדר הטיעון המקל עם הנאשם 1, מאחר שלאחר מחיקת עבירת השוחד מכתב האישום בעניין הנאשם 1, עבירה זו נמחקה גם מכתב האישום בעניין הנאשם 2.
הערעור נדחה (עפ"ג (מחוזי ירושלים) 28691-11-17 מיום 18.3.2018); (4) ת"פ (שלום ירושלים) 11468-10-15 מדינת ישראל נ' חמורי (7.1.2019) – הרשעה על-פי הודאה במספר עבירות מרמה והפרת אמונים.
"כך במיוחד כאשר מדובר בנאשמים שונים המורשעים בגדרה של אותה פרשה, אז מקבל עיקרון זה משנה תוקף" (ע"פ 27/17  בסל נ' מדינת ישראל (12.12.2017)‏‏, כבוד השופט י' אלרון, פסקה 11 והפסיקה שם).

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2023 בשלום נתניה נפסק כדקלמן:

מהאסמכתאות ומהעדויות שנשמעו עולה כי מזה שנים רבות, משמש בתפקידו כעובד מדינה ברשות המיסים, עם השנים ולנוכח שביעות רצון הממונים עליו, היתקדם בסולם הדרגות ושימש בתפקידים שונים, ואף צלח בהצלחה מיכרז לקידום ולאחר קבלת סיווג בטחוני נידרש, שובץ בתפקיד מרכז בכיר (מודיעין) בדרגת סיווג בכירה המיועדת למספר מצומצם ביותר בשירות המדינה (טענ/7).
כן ראו הנחיות הנציבות העוסקות באמות המידה באשר להחלטה בנוגע לפיטורין, השהייה, והעברת מקום תעסוקה בעיניינו של עובד ציבור שהוגש נגדו כתב אישום כמו גם הנחיות פרקליטות המדינה המחייבת את גורמי אכיפת החוק לדיווח על גניזת תיק חקירה, על הגשת כתב אישום נגד עובד המדינה כמו גם מחייבות בדווח על סיום הליכים פליליים שנוהלו נגד עובד המדינה (הנחייה 3.9 וכן הנחייה 10.2 עידכון אחרון: כ"ג אייר תשע"ט, 28 מאי 2019).
רק לשם הדוגמא, הוראת סעיף 17 (6) לחוק שירות המדינה מעניקה סמכות לבית הדין למשמעת, לקבוע האם העבירה בה הורשע העובד היא מסוג העבירות שיש עמן קלון, אף אם בהליך הפלילי הדבר לא נקבע.
...
חרף כל אלו, הצהירה המאשימה תוך הפנייה למכתב שנשלח מנציבות המדינה לראש יחידת התביעות (טעת/1) כי "מבחינת נציבות המדינה אין כל הבדל אם בין אדם מורשע או שיש קביעה שהוא ביצע את העבירה לעניין החזרתו לעבודה" (ראה פרוטוקול מיום 19.7.2023 עמ' 23 שורות 17-15).
מהמקובץ עולה כי באם יורשע הנאשם בדין הפלילי, קרוב לוודאי יפוטר מעבודתו, והרשעה בדין מעלה את הסיכוי לפגיעה ממשית בפרנסתו של הנאשם ובשיקומו.
תוצאה אני מורה על ביטול הרשעתו של הנאשם.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2024 בהמחוזי באר שבע נפסק כדקלמן:

הנאשם עשה כן על אף תפקידו הצבורי כרכז החקירות של התחנה, אשר אמון – בין היתר – על קבלת מעורבים בתאונות דרכים (נפגעי עבירה וחשודים), היותו גורם מנחה עבור החוקרים ואחראי על נתוב אחריות בתיקים אליהם, ועל ביצוע הליך הסגירה והעברתו לאישור הקצין הממונה ("ניגוד עניינים").
במעשיו אלו, הטריד נאשם 1 מינית את ד' ואת ג' בכך שהציע להן הצעות חוזרות בעלות אופי מיני, בהיותו עובד ציבור ובקשר לתפקידו ותוך שימוש לרעה בסמכותו; כמו כן, עשה נאשם 1 בהיותו עובד ציבור, מעשי הפרת אמונים, בעת מילוי תפקידו, הפוגע בציבור.
עבירת השוחד נמחקה, לכן ההליך יכול היה להיות במקום אחר, אפילו בבית הדין לעובדי המדינה של המישטרה.
...
ר' לעניין זה, בעבירות ובנסיבות אחרות, דברי כב' השופט סולברג בע"פ 2392/21 פלוני נ' מ"י (12.8.2021): "עד כדי ביטול ההרשעה, כביכול היו מעשי-העבירה של המערער כלא היו – לא היגענו". אשר על כן יש לדחות את עתירת נאשם 2 לביטול הרשעתו.
במסגרת הענישה יש להביא את היעדר העבר הפלילי, קבלת האחריות והנסיבות האישיות והרפואיות, לצד ההליך השיקומי האמור, ואלו מביאים למסקנה כי על הענישה להיות ברף התחתון של המתחם.
לאור כל האמור, אני גוזר על הנאשמים את העונשים הבאים: על נאשם 1: מאסר - מאסר בפועל לתקופה של 30 חודשים, בניכוי ימי מעצרו על פי רישומי שב"ס. מאסר על תנאי - מאסר על תנאי לתקופה של 6 חודשים.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו