ז.(9) נועם הבירור ותקוות לטוב אינם תחליף לקיום חובות ההגינות ותום הלב
העדים מטעם הנתבעת חזרו ובקשו לזקוף לזכותם את העובדה כי הקפידו על נועם הבירור, וקיוו שהחשדות כנגד התובע יתבדו.
ניתן לסכם ולומר כי אותה "הצלבה" לא הוכחה, ובמקרה הטוב מדובר היה בתהליך שטחי וסתמי שבמהלכו מר חי סבר לעצמו, שלא במסגרת הליך מסודר ומתועד, כי טענות אשת התובע, "תואמות" אירועים שארעו במחלבה, כפי שתיאר זאת בתצהירו: "התלונה כי מר מור מעשן סמים במהלך העבודה עלתה כבר בעבר בהקשר לפרשיית הסמים אלא שאז הוחלט לא לבדוק אותה ביחס אליו. משכך, הדברים נשמעו לי אמינים ובכל מקרה מידע המחייב בדיקה." (סעיף 5 לתצהיר).
בית הדין הארצי, הפנה, בין היתר, להצעת החוק למניעת היתעמרות בעבודה, התשפ"ב-2022, שבה נקבע: "היתעמרות בעבודה מוגדרת...כ'היתנהגות חוזרת כלפי אדם, במספר אירועים נפרדים, שיש בה כדי ליצור עבורו סביבה עוינת בעבודה, לרבות אחת או יותר מהתנהגויות אלה...' - תוך פירוט פניה הרבים של ההתעמרות הכוללים בין היתר היתייחסות מבזה, משפילה או מזיקה; פגיעה בתנאי העסקה בשל עילות שלא מן המניין; שבוש יכולתו של אדם לבצע את תפקידו, לרבות באמצעות הצבת דרישות בלתי סבירות או יצירת תנאים בלתי סבירים לביצועו; הכפפתו של אדם לאוירה של פחד ואיומים, לרבות באמצעות צעקות, קללות, האשמות שוא או הפצת שמועות מזיקות; ייחוס עבודתו והישגיו של אדם לאדם אחר או ייחוס לאדם כשלונות לא לו; ובידודו המקצועי או החברתי של אדם בעבודה.". עוד קבע בית הדין כי: "הגם שהצעות החוק טרם הבשילו לכדי חוק, נקבע בפסיקתם של בתי הדין לעבודה כי ניתן וראוי לתת להתנהגויות אלה מענה במסגרת הדין הקיים, בהתבסס על חובות תום הלב וההגינות בהן מחויב כל מעסיק כחלק בלתי נפרד מחוזה העבודה".
בהמשך ציין בית הדין, בהתבסס על פסיקות קודמות, כי: "'כל עובד זכאי לסביבת עבודה ראויה ומכבדת, שההחלטות בה מתקבלות באופן עינייני, ושאין בה פגיעה בכבוד האדם שלו על היבטיו השונים' (ע"ע (ארצי) 51279-03-19 שלום בן חמו - עריית בת ים [פורסם בנבו] (10.9.21); להלן: עניין בן חמו), כך שפעולה בנגוד לכך - וכדוגמה באמצעות מידור לא עינייני, זילזול והקטנה של יכולות מקצועיות, הפעלת-יתר של סמכויות ניהוליות, ניכור המגיע כדי השפלה, או נידוי חברתי (גם אם מרומז) - עשויה ליצור סביבת עבודה עוינת שתוכר כהתעמרות וכהפרה של חוזה העבודה (ע"ע (ארצי) 54435-12-19 ד"ר ליאנה בני עדני - עריית תל אביב יפו [פורסם בנבו] (4.8.21); להלן: עניין עדני).".
לבסוף, התוה בית הדין הארצי עקרונות לבחינת טענת היתעמרות, בזו הלשון: "כיוון שמדובר כאמור במגוון עצום של התנהגויות שקשה להגדיר מראש ובמדויק את גבולותיהן, הקביעה אם מדובר בהתעמרות או היתנכלות מושתתת בעקרו של דבר על מימצאי עובדה, בהתאם לנסיבותיו הספציפיות של כל מקרה (עניין מלק). עם זאת, וכפי שצוין לעיל, ניתן להצביע על מספר עקרונות מנחים אשר התגבשו בהלכה הפסוקה, כאשר נדגיש כי הפסיקה בקשר לכך מצויה בתחילת דרכה ומתפתחת עקב בצד אגודל. ראשית, היתעמרות בעבודה אינה כוללת רשימה סגורה של מקרים, ומדובר - ככלל - בהתנהגות חוזרת או במספר אירועים נפרדים (גם אם שונים זה מזה), להבדיל מארוע חד-פעמי. שנית, קיימת חשיבות לבחינת טענות התובע כמכלול, שכן בחינת הטענות במנותק זו מזו עשויה להוביל להחמצת היתעמרות שבאה לידי ביטוי בתמונה השלמה והכוללת. שלישית, לא כל עוגמת נפש הנגרמת לעובד בגין יחסים עכורים עם חבריו לעבודה או היתנהלות הממונה עליו תחשב כהתעמרות בעבודה, שהרי "מינון מסוים של חיכוכים ומתחים הנו בגדר הכרח בלתי יגונה בהיתחשב באופיים הדינאמי של יחסי העבודה. משכך, לא כל חיכוך מהוה היתנכלות, אולם יש ועוצמתו תגיע כדי היתנכלות..." (ע"ע (ארצי) 12069-06-20 פלונית - מדינת ישראל [פורסם בנבו] (25.3.21); להלן: עניין פלונית).
הנתבעת אף לא טירחה לשקול, למשל, העברת התובע, עובד מוערך, לתפקיד אחר שאינו כרוך בשימוש במכונות, ולו באופן זמני לתקופת הערכה מיוחדת.
...
כאמור, מדובר במעסיקה גדולה במיוחד, אשר מעסיקה אלפי עובדים ומרכזת כוח, ומקובלת עלינו טענת התובע כי התנהלותה אינה מתיישבת עם המצופה מארגון גדול כדוגמתה, שבו גם קיים ארגון עובדים והסכמים קיבוציים.
לאור כל האמור לעיל, אנו מעמידים את הפיצוי בעד נזק לא ממוני, על סך של 130,000 ₪.
סוף דבר
לאור כל האמור לעיל, התביעה מתקבלת כך שאנו קובעים כי התובע פוטר שלא כדין, בחוסר תום לב ובחוסר הגינות, ללא עילה, ומחייבים את הנתבעת לשלם לתובע, תוך 30 ימים מיום קבלת פסק הדין, את הסכומים הבאים:
· סך של 25,413 ₪ בגין פיצוי בעד נזק ממוני, אשר יישא הפרשי הצמדה וריבית החל מיום 15/11/2020 ועד ליום התשלום המלא בפועל.