בתיק אז' 9339-04-16 (שלום בית שמש) י.ד. היסעים בע"מ נ. עריית בית שמש (פורסם בנבו, 24.10.2016) נדון מקרה בו התובעת חתמה על חוזה שהיה מצורף למכרז, ואשר נוסח על ידי מרכז השילטון המקומי.
בעניננו אין אנו נדרשים לדיון ביתרון הראשון, אלא ביתרון השני, לשם בדיקת כדאיותה של העסקה הועמדו לרשותו של מקבל האופציה שני כלים: האחד - הזמן, שבו האופציה עומדת בתוקפה; השני - האפשרות להסתמך על האופציה במגעים שנערכים עם אחרים, לבדיקת כדאיותה של העסקה.
ומכיוון שכך, סבר בית המשפט:
"שכל אימת שחוזה אופציה שותק ואינו מגדיר את הקף זכותו של מקבל האופציה לבדוק ולשקול, האם להפעיל את האופציה שניתנה לו, יש לפרש את החוזה כך, שנכלל בו תנאי מכללא, לפיו ניתנה לבעל האופציה הזכות לנקוט בפעולות הדרושות, שיסייעו לו לקבל החלטה מבוססת, בדבר כדאיותה של העסקה ובדבר ביצועה.
בע"א 163/84 [1], בעמ' 7, שעניינו במקרה שארע לפני חוק החוזים (חלק כללי), תשל"ג- 1973(להלן - חוק החוזים), ציין בית המשפט, כי -
"בהתעורר מחלוקת בנוגע לדרך קיבול אופציה יעמוד בית המשפט על כוונת הצדדים מתוך לשון תנאי האופציה ועל-פי נסיבות נתינתה...
...
הנתבעת טענה שיש לדחות את תביעת התובעים וכפרה בטענות המפורטות בכתב התביעה, ונימקה טענתה בנימוקים כדלקמן.
אולם סבורני, כי הבסיס המשפטי להשלמת חסר חוזי בחוזה ברירה, באופן שיוספו בו תניות המחייבות את הצדדים לנהוג בתקופת הביניים בתום-לב ובדרך מקובלת, מצוי בסעיף 26 עצמו של חוק החוזים, לפיו:
"פרטים שלא נקבעו בחוזה או על פיו יהיו לפי הנוהג הקיים בין הצדדים, ובאין נוהג כזה - לפי הנוהג המקובל בחוזים מאותו סוג, ויראו גם פרטים אלה כמוסכמים".
זאת משום שרשאי, ואף חייב, בית המשפט לקבוע, על-פי "כללי הגינות, המקובלים על הבריות" (כדברי המשנה לנשיא בן-פורת בע"א 554/83 [4], בעמ' 322) ועל-פי השכל הישר, כי נוהג הוא בתקופת הביניים לפעול בתום-לב ובדרך מקובלת.
לאור מיקומו וההסבר שסיפק גיא ועל מנת שלא לרוקן ההסכם מתוכן, סבור אני כי הסעיף מהווה סעד העומד לרשות הנתבעת במקרה הפרה.
סוף דבר:
לאור כל האמור לעיל, ניתן בזה פסק דין כדלקמן:
1) סעיף 20.4 המתיר לתובעת להודיע על ביטול החוזה מתייחס למקרה שבו מי מהשוכרים יפר את חוזה השכירות, וכל עוד התובעים אינם מפרים את חוזה השכירות, זכאים הם למימוש האופציה, ואין לתובעת זכות לפנותם בעת שיבחרו לממש את האופציה.