מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

הסתמכות עובד ציבור על הבטחה שניתנה לו

בהליך פסק דין הצהרתי - כללי (פ"ה) שהוגש בשנת 2020 באזורי לעבודה באר שבע נפסק כדקלמן:

בית הדין האיזורי לעבודה באר שבע פ"ה 13106-10-16 סע"ש 13529-10-16 סע"ש 13520-10-16 סע"ש 13394-10-16 סע"ש 13390-10-16 סע"ש 13381-10-16 סע"ש 13138-10-16 סע"ש 13130-10-16 סע"ש 13122-10-16 29 ספטמבר 2020 לפני: כב' השופט יוחנן כהן נציג ציבור (עובדים) – מר אפרים ויגדר נציג ציבור (מעסיקים) – מר אלברט שטרית התובעים: ד"ר גל בן אריה ו-21 אח' ע"י ב"כ: עו"ד נורית אלשטיין, עו"ד אפי מיכאלי ועו"ד ד"ר עידו עשת הנתבעים: 1. משרד האוצר 2. משרד הבריאות ע"י ב"כ: עו"ד מירן ספר – פרקליטות מחוז דרום-אזרחי פסק דין
טענות הצדדים להלן בתמצית טענות התובעים: 12.1 התובעים הוכיחו כי ניתנה להם הבטחה מנהלית מחייבת והם הסתמכו עליה בבחירת מקום ההיתמחות ו/או בחירת מיקצוע ההיתמחות והמדינה לא הרימה את הנטל לסתור טענה זו. 12.2 המדינה הפרה ברגל גסה את ההבטחה המנהלית, כך שלא אפשרה לתובעים להגיש את הבקשות לקבלת המענקים, תוך שהיא מותירה את התובעים מול שוקת שבורה.
12.5 החקירות הממושכות שהתעקשה המדינה לנהל בהליך זה, אינן רלוואנטיות כלל למהות ההבטחה, וכן להסתמכותם של התובעים על ההבטחה.
...
אחרית דבר נוכח כל האמור לעיל, תוצאת הדברים היא שמדיניות המענקים לשנים 2011 - 2014 כלל אינה יכולה לחול על התובעים.
אשר על כן, ולאור כל המקובץ, דין התביעה להידחות.
על אף התוצאה אליה הגענו, לא מצאנו להשית הוצאות על התובעים.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לכך אוסיף כי לא רק שאין התחייבות מפורשת באמירות או במכתבים שהתובעות הפנו אליהם, אלא שכל אלו לא באו מפי הגורם המוסמך ברמ"י לאשר את הקמת המתקן – הנהלת רמ"י. כמו כן, אין גם כל אינדיקאציה, ולא הוצגה כזאת, לקיומה של כוונה כנה של מי מהגורמים הללו ליצור התחייבות משפטית – רכיב נידרש שעל מקבל הבטחה שלטונית הטוען להסתמכות להוכיח (על הבטחה שניתנה ללא סמכות ראו למשל עניין קלכמן, בעמ' 711-710; על הבטחה שניתנה ללא כוונה לתת לה תוקף משפטי מחייב ראו למשל בג"ץ 7474/05‏ העמותה לקידום ויישום יום חינוך ארוך נ' משרד החינוך, פסקות 7-6 (19.6.2006)).
כך, במצב שהרשות שינתה את המדיניות והפרט הסתמך על המדיניות הנוהגת, הרי שעשוי לקום לו אינטרס הסתמכות לגיטימי שעל הרשות להיתחשב בו. כפי שתיאר פרופ' יואב דותן: "נקודת המוצא היא, שאין להחיל את המדיניות החדשה על פעולות שנעשו לפני כניסתה לתוקף של המדיניות החדשה" (יואב דותן "הבטחה מינהלית לציבור משפט וממשל ה 465, 494 (1999), להלן: "דותן, הבטחה מנהלית"; ראו גם בג"ץ 135/75‏ סאי-טקס קורפוריישן בע"מ נ' שר המסחר והתעשיה, פ''ד ל(1) 673, 676 (1975) כי "אין חולקין שהרשות יכולה בכל עת לקבוע מדיניות חדשה, אבל מה שמגיע עד אז לפי המדיניות הקודמת יש לכבד").
...
כך פעלה גם באבן הדרך הנוגעת להיתר הבניה, שלגביו ביקשה כי ההיתר יופנה לשקמים (ולא לגלעד) וכי התובעות יציגו אישור של היועץ המשפטי של הוועדה המקומית שההיתר תואם את הוראות התב"ע. לכן, אין זאת אלא כי המסקנה מחייבת לקבוע כי רשות החשמל פעלה באופן סביר ועל פי החובות המנהליות הנדרשות ממנה עת אישרה את השלמת אבני הדרך, ואין בעובדה שהרשות לא מצאה את הפגם בהיתר הבניה שהציגו התובעות מאת הועדה המקומית כדי להטיל עליה אחריות.
לסיכום הדברים לאור כל האמור אני דוחה את התביעה.
כפי שהבהרתי ופירטתי אני סבורה כי דרך התנהלות התובעות היא זו שהביאה לכך שעומד לו מתקן סולארי כאבן שאין לה הופכין.

בהליך פסק דין הצהרתי - כללי (פ"ה) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

בעניינינו, וכפי שנראה בהמשך הדברים, לא הוכח כי נפגע אינטרס ההסתמכות של התובע במקרה דנן, ובודאי שלא במידה שיש בה כדי להורות על אכיפת ההבטחה הנטענת שניתנה לו[footnoteRef:45].
] "נוסיף ונציין, כי בשני הליכים שהתנהלו לאחר פסק הדין בעיניין בהג'ת הוענקו לעובדים בשירות המדינה זכויות פנסיה תקציבית מכוח דיני המניעות וההשתק, שאין להקיש מהם לענייננו (עניין שדה; ע"ע (ארצי) 7469-09-15 פלוני – מדינת ישראל (3.6.2018). להלן – עניין פלוני). בשני המקרים, בהם בעקבות פסקי הדין הוגדל הקף הזכויות הפנסיוניות במסלול הפנסיה התקציבית להבדיל מהענקתה מלכתחילה כנתבע בעניינינו, הובהר כי מופעלים כללי ההשתק והמניעות (בנסיבות בהן לא ניתן היה ליתן סעד של אכיפה) לנוכח הפרת חובות ההגינות של המעסיק הצבורי וחוסר תום לבו "בנסיבות המקרה המיוחדות; בהיתחשב בהפרתן המצטברת של חובות ההגינות, תום הלב והגילוי ... המדינה מושתקת מלקבוע את משכורתו הקובעת של המשיב על סמך השכר החלקי אותו קיבל ... בדרך המפורטת לעיל תימנע תוצאה אבסורדית ובלתי מידתית" (עניין שדה) ותוך הדגשה כי "יש לעשות שימוש זהיר ביותר באפשרות להכיר בזכאות לפנסיה תקציבית מכח עילה חיצונית לחוק הגימלאות ולייחדה ל"נסיבות מיוחדות" (עניין שדה) ולמקרים "נדירים" (עניין בהג'ת) ו"חריגים" (השופט רבינוביץ בחוות דעתו בעיניין חיון" [ע"ע (ארצי) 545/05 חיון – מדינת ישראל (30.5.2006)].
...
לאור האמור לעיל, לא מצאנו כי המקרה שלפנינו תואם ל'נסיבות מיוחדות וחריגות' (עניין שדה) או ב'נסיבות מיוחדות' (עניין בהג'ת), שהוכרו כאמור לעיל בפסיקת בית הדין הארצי.
כמפורט בפסק דיננו לעיל, אף אם הופרה חובת תום הלב על ידי שב"ס, לא מצאנו כי ענייננו כרוך בהפרת חובות ההגינות, תום הלב והגילוי במידה המצדיקה שימוש בסעד נדיר של אכיפה מכח סעיף 12 לחוק החוזים או של החלת הזכות מכח דיני ההשתק והמניעות.
סוף דבר לסיכום – לאור כל האמור לעיל, דין התביעה להידחות, והתובע אינו זכאי כי תקופת עבודתו בעיריית נהריה תוכר לצורכי חוק הגמלאות ובכל הקשור לשירותו בשירות בתי הסוהר.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה ב"ש בשבתו באילת נפסק כדקלמן:

בית דין איזורי לעבודה בבאר-שבע - בשבתו באילת סע"ש 53331-11-20 03 יולי 2023 לפני: כב' השופט עדו בן-צור נציג ציבור (מעסיקים) מר יצחק חי התובע: שביט שמחי ע"י ב"כ: עו"ד אריה פבר הנתבעת: עריית אילת ע"י ב"כ: עו"ד רעות שגיב גרטלר פסק דין
שנית, נוסח כתב הויתור עליו חתם התובע נהיר וברור, וככל שהתובע היה מבקש לסייג את כתב הויתור לעניין דרישתו לתשלום כונניות היה עליו לעשות כן במפורש ובכתב, ולא להסתמך על הבטחות שכביכול ניתנו לו בעל פה. שלישית, גם אם נקבל את גרסת התובע בעיניין זה, כל מה שנאמר לו, על פי טענתו, הוא שהעניין ייבדק ולא מעבר לכך, ולא נטען כי ניתנה לו כל התחייבות לתשלום עבור כונניות או להחרגת עניין זה מכתב הויתור.
...
לאור הכרעתנו האמורה, הגענו לכלל מסקנה כי גם דין התביעה שכנגד להידחות.
מקובלת עלינו אפוא גישת בית הדין האזורי כי המקום הנכון להביא בחשבון את מהלכיו של מר לוי בהגשת התביעה ודרך ניהולה הוא בפסיקת הוצאות משפט.
לפיכך, דין התביעה שכנגד להידחות, אך יש מקום לחייב את התובע בהוצאות משפט בגין הגשת התביעה על אף חתימתו על כתב הוויתור.
סוף דבר לאור המפורט לעיל, התביעה והתביעה שכנגד נדחות.

בהליך פסק דין הצהרתי - כללי (פ"ה) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

לדברי הקב"ט, המבקש מגיע עם נשק לעבודה בנגוד להוראות, עוקף את הקב"ט ופונה ישירות למנכ"ל ולראש המועצה באותו ענין לאחר שניתנה לו הוראה חד- משמעית, מגיע לעבודה עם אזיקים וכובע זהוי משטרתי ומתנהג באופן בלתי הולם מול עובדי קבלן שיעבדו בבנין השיטור.
] הינה כי כן, השאלה הטעונה הכרעה בבקשה בשלב זה, על סמך ראיות לכאורה בלבד היא, האם המבקש הוכיח כי יש מקום להורות על ביטול החלטת הפיטורים והמשך העסקתו במועצה כפקח ערוני באופן שיצדיק הענקת סעד זמני (שהוא גם הסעד המבוקש בתביעה העיקרית) כבר בשלב זה ובטרם הוכרעה התביעה העיקרית.
באשר להיות מחדל בעריכת פרוטוקול, המשקף אף את נימוקי ועדת הבוחנים בבחירתה, "מחדל היורד אל הסלע", פסק בית המשפט העליון בשבתו כבית המשפט הגבוה לצדק, מפי השופט חשין, דברים נכוחים אלה: "להבטחת תקינות פעילותו של המינהל הצבורי נוצק כלל היתנהגות שמקומו בכותל המזרח של היתנהלות המינהל הצבורי. העקרון הוא עיקרון השקיפות.... מקורו של עיקרון השקיפות הוא בתפישת היסוד של המינהל הצבורי כנאמן הציבור: כל אשר מחזיק הוא בו – כנאמן הציבור מחזיק הוא בו, ואילו משלו אין לו ולא כלום... ומשידענו כי עובד הציבור עושה בנאמנות כשליח הציבור, חייב הוא ממילא בחובותיו של שליח, ובהן החובה ליתן דין-וחשבון על מעשיו, קרא לגלות לשולחיו – לכלל הציבור – מה עשה ומה לא עשה, מדוע עשה כך ולא אחרת, וכשלא עשה – מדוע לא עשה. חייב הוא לגלות כל מעשים ומחדלים ונימוקיהם בצידם. כך, רק כך, יוכל הציבור לדעת אם עשה עובד הציבור באמונה; כך, רק כך, יאמין הציבור במינהל ובעובדיו. המינהל חייב איפוא בשקיפות פעילותו והחלטותיו. שקיפות תבטיח פקוח ובקרה, ורק כך יהא ניתן לבחון ולבדוק אם פעל המינהל כפי שראוי הוא כי יפעל... חשיבות יתרה נודעת לה לשקיפות בעיניינם של מכרזים פנימיים כבעניינינו. טעם הדבר: ההקלות הרבות שההלכה הכירה בהן לעניינם של מכרזים לאיוש משרות פנויות, בייחוד בנושאים הבאים בגדרי כלל של איסור משוא פנים....
...
מהמקובץ עולה כי נפלו פגמים מהותיים בהליך המכרז למשרת פקח מסייע היורדים לשורשו של המכרז.
חרף זאת, אין בידינו לקבל את הבקשה לאור העובדה כי בבקשה לא התבקש סעד של ביטול המכרז וכפועל יוצא, לא צורפו צדדים חיוניים שעשויים להיפגע מתוצאות ביטול המכרז – הפקחים שנבחרו במסגרת המכרז, מר מהראן סויטאת, מר בייר נג'אר ומר מוחמד אבו חוסין שנקלטו לעבודה במועצה לאחר המכרז בחודש אוגוסט או ספטמבר 23.
                        אשר על כן, הבקשה נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו