חברי אימץ את הטענה לפיה אילו היינו מקבלים את העמדה הגורסת שחליפי הקטנים ממשיכים להנות מהגנתו של סעיף 10 לחוק, התביעה לא הייתה מתיישנת לעולם:
"לפי שיטת המערערים יש להשעות את תקופת ההתיישנות של תביעת היורשים עד למלאת שמונה-עשרה שנה לקטין, אלא שהקטין, כאמור, נפטר. לפיכך, למרבה הצער, לא ימלאו לקטין לעולם שמונה-עשרה שנה, וגם תקופת ההתיישנות לא תסתיים לעולם. המערערים מציעים לספור לקטין "שנים רעיוניות" עד "שימלאו לו" שמונה-עשרה שנה, שאז תחודש תקופת ההתיישנות.
חברי חזר על ההלכה הפסוקה, ולפיה העזבון אינו אישיות משפטית עצמאית, אלא "שם לציון כלל היורשים". זאת בנגוד לתאגיד, אשר נהנה ממעמד בלתי-מעורער כאישיות משפטית עצמאית ונפרדת מבעלי המניות בו. זו אכן גישתה העקבית של פסיקתנו (השוו ע"א 570/70 חי נ' כהן פ"ד כה(2) 339, 343; וראו מ' קורינאלדי דיני ירושה – ירושות צוואות ועזבונות 15-16 ה"ש 5 (2008)).
העזבון הוא אמצעי להמשך הגשמת מטרותיו של הנפטר בעולמנו גם לאחר הסתלקותו, ועל כן ישנה הצדקה לחריגה מן הכלל שאין קניין אלא לבני אדם חיים.
אלה טומנים בחובם גם היבטים פורמליים של משפט הירושה בתורת ישראל.
...
תאריך הישיבה:
ט"ז בטבת התשע"א
(23.12.10)
בשם המערערים בע"א 9145/09:
עו"ד יוחנן דביר
בשם המשיבה 1 בע"א 9145/09:
עו"ד יורם גורי
בשם המערער בע"א 9154/09:
עו"ד רחלי צוריאנו
בשם המשיבים:
עו"ד חסן דבא"ח
פסק-דין
המשנה לנשיאה א' ריבלין:
האם הוראת סעיף 10 לחוק ההתיישנות, התשי"ח-1959 (להלן: חוק ההתיישנות) – לפיה "בחישוב תקופת ההתיישנות לא יבוא במניין הזמן שבו עדיין לא מלאו לתובע שמונה-עשרה שנה" – חלה על יורשיו הבגירים של קטין שנפטר, בתביעות המוגשות על-ידם בשם העיזבון? שני הערעורים שלפנינו מעלים שאלה זו, על כן החלטנו לדון בהם במאוחד.
מסקנה זו מתחזקת לנוכח אופייה הדיוני של ההתיישנות על פי חוק ההתיישנות.
האם יכולים הוריו לתבוע, ואם כן – עד מתי? לשאלה זו תיתכנה, באופן תיאורטי, ארבע תשובות שונות:
ההורים יוכלו לתבוע במשך 17 שנה, עד המועד בו היה הניזוק מגיע לגיל 25 לו היה חי. גישה זו נדחית, כאמור, בפסק דין זה.
ההורים לא יוכלו לתבוע, משום שהתביעה התיישנה.
המסקנה בדבר התוספת של 7 שנים לקטין לאחר הגיעו לבגרות מעוגנת בסעיף 10 לחוק: "בחישוב תקופת ההתיישנות לא יבוא במנין הזמן שבו עדיין לא מלאו לתובע שמונה-עשרה שנה". תקופת הקטינות אינה נלקחת בחשבון עבור הקטין התובע, בדומה לתקופת הפגרה עבור בעל דין – "לא תובא במנין הימים" (תקנה 529 לתקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד-1984).