בכתב התביעה עתר התובע לחייב את הנתבע להשיב לו את הסכום שהשקיע לצורך הפיכתו לשותף, בתוספת סך של 30,000 ₪ שהלווה לנתבע וכן לפצותו בסכום של 40,000 ₪, בתוספת הפרישי הצמדה וריבית לסכומים הנ"ל. ביום 4.4.2016 ניתן פסק דין במסגרתו נקבע על ידי כב' השופטת רוטקופף כי בין הצדדים היתקיימה שותפות בזמנים הרלוואנטיים וכי ההלוואה ניתנה כחלק מסכום השקעתו של התובע בעסק.
הנתבע מסר לתובע שיק בטחון בסכום של 30,000 ₪, להבטחת החזר ההלוואה.
אומנם בכתב התביעה שבפני עתר התובע למכירת העסק לצד ג' ובדרך זו בעצם להורות על חיסול עסקי השותפות ("winding up") אך בהמשך ההליך היתמקד בדרישתו לקבל את חלקו בשווי השותפות וזאת מאחר וכאמור השותפות פורקה זה מכבר כך שחל שינוי במעמד השותפים (dissolution"") (על האבחנה בין מושגים אלו ר' עניין בירן, פסקה 23). בנסיבות אלו ובהתאם לסמכותו של בית המשפט על פי סעיף 47 לפקודה, הדרך הראויה לפירוק השותפות היא פדיון חלקו של התובע כפי שבפועל נתבע על ידו במהלך ההליך הנוכחי.
מצאתי לדחות את כל טענות התובע; בעיניין ביקורו בבית העסק הסביר המומחה בתשובתו לשאלות ההבהרה כי במסגרת ביצוע הערכת שווי הוא רואה לנכון לבקר בעסק המוערך על מנת לקבל מידע שלא ניתן למצוא בדו"חות הכספיים, אשר יימצא "בין השורות", או "בין המדפים" (שאלות 9-8).
קבלת כספים מלקוחות השותפות
בסיכומיו טוען הנתבע כי התובע גנב כספים מהשותפות וזאת כאשר גבה חובות מלקוחות העסק לאחר שעזב את העסק ושלשל כספים אלו לכיסו.
בעיניין ההלוואה הנטענת קבע בית משפט השלום כדלקמן:
"בכל הקשור לסך 30,000 ₪ שהעביר התובע לנתבע, לא מצאתי כי עלה בידי התובע להוכיח כי המדובר בהלוואה פרטית שניתנה לנתבע, ועל כן יש לראות סך זה כחלק מסכום השקעתו של התובע בעסק. הראיה החותכת למסקנתי זו, הנה העובדה כי סך זה הופקד על ידי הנתבע בעצמו לטובת משווק הקשור בפעילות של מיפעל הפיס – אחד השירותים המשמעותיים שהציע העסק ללקוחותיו כעולה מחומר הראיות. ישנו חוסר היגיון בכך שהנתבע ישלם תשלום הקשור בפעילות העסק מ"כיסו הפרטי" בסיועו דוקא של שותף שהצטרף זה מכבר לעסק זה. העובדה שניתן שיק בטחון של הנתבע כנגד סך זה, אין בה כשלעצמה כדי ללמד כי המדובר בהלוואה פרטית".
סעיף 54(א) לפקודה קובע כדלקמן:
"מת אחד השותפים, או חדל להיות שותף מסיבה אחרת, ושאר השותפים ממשיכים בעסקי השותפות על הונה ונכסיה, בלי יישוב סופי של החשבונות שביניהם לבין השותף היוצא או עיזבונו, הברירה בידי השותף או בידי באי כוחו, באין הסכם אחר לענין זה, לקבל מן הרווחים שהגיעו מאז הפרוק את מה שניתן לזקוף, לפי דעת בית המשפט, לשימוש בחלקו שבנכסי השותפות, או לקבל ריבית על סכום חלקו בנכסי השותפות בשיעור הקיים לענין זה לפי החוק".
הסעיף דן בסיטואציה כמו בעניינינו בו עזב אחד השותפים את השותפות והשותף הנותר המשיך בפעילות השותפות תוך כדי שימוש בחלקו של שותפו לשעבר, בלי הסכמת אותו שותף (ע"א 286/56 מיכאלי נ' קלמנוביץ, פ"ד יב 367, 371 (1958) (להלן: "עניין מיכאלי"); ע"א 602/74 שוקלינסקי נ' פזית, פ"ד ל(3), 605 (1976)).
...
בצד זאת אני מקבלת את טענת הנתבע כי הוא זכאי לקזז מתוך הסכום הנ"ל את הסכום ששולם על ידו במסגרת ההליך בבית הדין לעבודה בצירוף הפרשי ריבית והצמדה מיום התשלום , ואת הסך של 10,500 ₪ בצירוף הפרשי ריבית והצמדה ליום 1.4.2012.
עתירת התובע לתשלום פיצויים בסך 550,296 ₪ או בסכום אחר – נדחית.
כן נדחית עתירתו לחייב את הנתבע להשיב לו את ההלוואה בסך 30,000 ₪.