מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

הסמכות לדון בביטול עיקולים במקרקעין בעקבות ביטול הסכם מכר מקרקעין

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בשלום הרצליה נפסק כדקלמן:

ביום 4.4.2021 היתקיים לפני דיון קדם משפט, במסגרתו שיקפתי לצדדים את המחלוקת הראויה לבירור בתביעה דנא כדלהלן: "הטענה המרכזית של התובע, הנה כי למרות שבית המשפט המחוזי בתל אביב הסיר עיקול שהוטל על הדירה שלו, הנתבעים, באישור הזכויות, רשמו כי יש להמציא אישור מס שבח בגין ביטול הסכם המכר וכן החלטה מקורית של בית המשפט לביטול העיקול.
הנתבעת, בכתב ההגנה, לא הכחישה כי העיקול בוטל, אולם טענה כי המסמכים שביקשה הנם מסמכים שתדרוש לישכת רישום המקרקעין, כאשר יום אחד יבקשו לרשום את הנכס במירשם המקרקעין.
אחד מהעקרונות החשובים שנקבעו בתקנות החדשות מעוגן בתקנה 5 לתקנות החדשות, תקנה הקובעת, כי על בית המשפט לאזן בין אינטרסים שונים כדלהלן: "בית המשפט יאזן, לפי הצורך, בין האנטרס של בעלי הדין ובין האנטרס הצבורי; לעניין זה, "אינטרס צבורי" – נגישות הציבור למערכת בתי המשפט לרבות קיומו של דיון משפטי צודק, מהיר ויעיל, חסכון במשאבי זמן ועלויות, מניעת הכרעות סותרות ומניעת שימוש לרעה בהליך השפוטי" התקנות החדשות הסדירו באופן ספציפי גם את נושא תיקון כתבי הטענות, כאשר תקנה 46(א) לתקנות החדשות קובעת: "בית המשפט רשאי בכל עת להורות כי יתוקן כל עניין בכתב טענות או כי יצורף בעל דין או יימחק שמו של בעל דין מכתב התביעה, לשם קיומו של הליך שפוטי ראוי והוגן, תוך היתחשבות ביו השאר בהתנהגותו של מבקש התיקון, השלב הדיוני שבו מוגשת הבקשה, והמטרה שהתיקון המבוקש צפוי להשיג". בת"א (מחוזי נצ') 28010-03-20 שיבלי ואח' ואח' נ' מדינת ישראל, (פורסם בנבו) (30.12.2020) עמד בית המשפט על העקרונות המעוגנים בתקנות החדשות, וקבע: "במסגרת תקנות אלו נשמרה סמכותו של בית המשפט להורות בכל עת על תיקון כתב טענות לשם קיומו של הליך שפוטי ראוי והוגן. נקבע, כי הדבר יעשה תוך היתחשבות, בין השאר, בהתנהלות מבקש התיקון, השלב הדיוני בו מוגשת הבקשה והמטרה שהתיקון המבוקש צפוי להשיג (סעיף 46(א) לתקנות סדר הדין האזרחי, תשע"ט- 2018). במסגרת תקנות אלו, הביע המחוקק את עמדתו לעניין ניהול הליכים באופן יעיל ומהיר ומניעת ביזבוז זמן שפוטי יקר ועיכובים שלא לצורך. ההוראה החדשה לעניין תיקון כתב טענות והשיקולים המפורטים בה עולים בקנה אחד עם גישה זו. על אף הגישה הליבראלית בה נוקט בית המשפט בנוגע לתיקון כתבי טענות הרי שאין להתיר תיקון מקום בו הדבר יביא לסירבול והתמשכות ההליכים שלא לצורך וכאשר מגיש הבקשה נקט בשיהוי ואין בידו להצביע על טעמים המצדיקים את הצורך בשינוי המבוקש." (ההדגשה אינה במקור – ג.ה.) מן הכלל אל הפרט בעניינינו, הטענה המרכזית של התובע הנה כי התברר לו רק עתה, לאחר שהחל להיות מיוצג על ידי עורך דין, כי פעולות הנתבעים אשר מכוחם הגיש את התובענה שלפני, הנן פעולות אשר מקימות לו עילות תביעה גם מכוח חוק איסור לשון הרע, התשכ"ה-1965 וגם מכוח חוק הגנת פרטיות, התשמ"א-1981.
...
מכאן, האינטרס הציבורי מוביל למסקנה כי אין מקום להיעתר לבקשה לתיקון כתב התביעה.
שקלול ואיזון של האינטרסים הללו מוביל למסקנה כי למרות הגישה הליברלית לתיקון כתבי טענות, במקרה זה אין מקום להתיר את התיקון.
סיכום אשר על כן, הבקשה לתיקון כתב התביעה נדחית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לדבריו, הליך מינוי כונס הנכסים והמכר בטל מעקרו מהטעם שמדובר בהליך שניפתח בנגוד להוראות הדין ולא היה מקום למינוי כונס נכסים למכירת המקרקעין מבלי שנירשם עיקול על המקרקעין בהתאם להוראות חוק ההוצל"פ. לטענתו, בהיעדר רישום עיקול, המכירה בטלה מעיקרה ולחלופין מתבקש בית המשפט לבטלה.
הרשות מציינת כי עיון בכתב התביעה מעלה כי הסעד המתבקש כנגדה הוא לבטל את הליכי השומה והגבייה בקשר עם הסכם המכר עקב בטלותו.
בעת דיון בבקשת ביטול כאמור, יש לתת את הדעת הן למהות הפגמים שנפלו באישור הסכם המכר והן למועד הגשת בקשת הביטול.
ואכן, במספר מקרים בעבר הצביע בית-משפט זה על קיומן של מספר עילות העשויות להצדיק ביטולו של הסכם המכר, ובכלל זה, מקום בו נרקמה קנוניה בין הקונה לבין הכונס או מקום בו נודע לקונה על הפגמים המהותיים שנפלו בעסקת המכר עובר לאישורה על-ידי רשם המקרקעין, וכן כאשר אישור המכירה ניתן על בסיס שומות ישנות ולא מעודכנות.
קבלת התזה – המועלית על ידי הנתבעים – לפיה אישור המכר על ידי רשם ההוצל"פ מייתר (משפטית) את הצורך ברשום פוגעת במעמדו המהותי של הרישום (ר' סעיף 125 לחוק המקרקעין) וכן פוגעת במעמדו של רשם המקרקעין, נוגסת בסמכותו על פי חוק והופכת פועלו במכר על ידי רשות ל"חותמת גומי".
...
בסופו של יום, לאור כל המפורט בהרחבה בפסק הדין, שמיעת כל העדויות ובחינת הראיות ומשקלן "כפרי של ניתוח ההיגיון בשילוב עם התרשמות של חושים" (ר' בג"צ 2684/12 התנועה לחיזוק הסובלנות נ' היועמ"ש (פורסם בנבו, 9.12.15), פסקה נא) והסתכלות אף על התמונה העובדתית והמשפטית בכללותה, במבט רחב ותוך איזון כלל האינטרסים הנוגעים בדבר לרבות של רוכשים פוטנציאליים בהליכי מכר בהוצל"פ, באתי לכלל מסקנה כי דין התובענה להתקבל.
התביעה כנגד נתבעים 7 ו־8 נדחית בלא צו להוצאות, בהיעדר המצאה.
הנני מחייב כל אחד מזוגות הנתבעים בנפרד (נתבעים 1–2 ונתבעים 3–4) לשלם לתובע בגין שכר טרחת בא כוחו, ביחד ולחוד במסגרת 'הזוג', באורח מתון על רקע נסיבות התובענה, סך כולל של 25,000 ₪.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2022 בעליון נפסק כדקלמן:

בשנת 2020 חתמה פלטרין על הסכם למכירת המקרקעין עם המבקשת, ובהמשך טענה כי אף המבקשת הפרה את החוזה עימה והודיעה על ביטולו.
ביום 9.8.2021 הגישה המבקשת לבית המשפט המחוזי בנצרת בקשה נגד המשיבים למתן צו עיקול זמני וצו איסור דיספוזיציה של המקרקעין (ת"א 20649-08-21; להלן: ההליך הראשון).
בכתב התביעה נטען שלבית המשפט המחוזי בירושלים יש סמכות לידון בה לנוכח תניית שיפוט ייחודית שנקבעה בהסכם בין הצדדים.
...
כפי שיבואר להלן, אני סבורה כי דין הערעור להתקבל באופן חלקי.
החשיבות שבקיום דיון כאמור נעוצה בכך שלהכרעה בבקשה לסעדים זמניים עשויות להיות השלכות מרחיקות לכת על בעלי הדין ועל המשך הדיון בהליך הנדון (ראו: רע"א 6830/15 פלוני נ' פלונית (12.1.2016)), ולא שוכנעתי כי בקשת המבקשת אינה מגלה עילה אף לא על פניה.
אשר על כן, הבקשה מתקבלת, במובן זה שבית המשפט המחוזי יתן החלטה חדשה בבקשת המבקשת לסעדים זמניים, לאחר שיקיים דיון בבקשה במעמד הצדדים.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום רחובות נפסק כדקלמן:

התובעת הגישה תביעה לאכיפת הסכם מכר מקרקעין ולפיצויים בגין הפרתו.
התובעת השיבה לבקשה לסילוק על הסף באומרה, כי מלכתחילה הייתה לבית משפט זה סמכות עניינית משום שדרשה בתביעה את אכיפת ההסכם; אך לאור שינויים עובדתיים ובטול העיקולים אין עוד צורך בסעד האכיפה.
כפי שציינתי לעיל, כאשר בוחנים את שאלת הסמכות לידון בתביעה, צריך להקדים ולסווג את הסעדים המבוקשים בה. האם מדובר בתביעה ובסעד שבמקרקעין? או שמא לא כך הוא, ומדובר בתביעה ובסעד שאינם במקרקעין? לדיבור הזה "תביעה במקרקעין" או "סעד במקרקעין" ניתנה פרשנות מורכבת במעט בפסיקה.
...
ומה שקובע את הסמכות בסופו של דבר הוא הסעד האופרטיבי המבוקש אשר ניתן לקבלו בתביעה, ולא הסעד שניתן היה לקבלו אלמלא הייתה הגבלה כזו מטעמה של התובעת.
התוצאה הסופית היא, שבהיעדר סמכות עניינית לדון בתובענה – אני מורה מכוח סעיף 79 לחוק על העברת הדיון בתובענה לבית משפט השלום ברחובות, שהוא בית משפט השלום במחוז מרכז הקרוב ביותר למקום מגורי הנתבע.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום נצרת נפסק כדקלמן:

במסגרת תביעתם עתרו התובעים לסעדים אלה: מתן צו עשה המורה לנתבע לכבד הסכם תשלום החוב, ולבטל צו העיקול והערת האזהרה שנרשמו לטובתו על הדירה; ולחילופין למתן צו לרשם המקרקעין לבטל צו העיקול שנירשם על הדירה ביום 21/09/2015, ולהסרת הערת האזהרה שנרשמה ב-31/7/18.
טענות הצדדים בתמצית לטענת הנתבע, הסמכות העניינית לידון בתביעה נתונה לבית המשפט המחוזי, זאת מאחר והסעדים המבוקשים אינם כספיים ואינם עוסקים בסוגיית חזקה ו/או שימוש במקרקעין.
נטען, כי התביעה אינה נוגעת בזכויות המקרקעין מאחר והנתבע מעולם לא עשה עסקת רכישה לדירה עם התובעים.
סעד אחר כגון דא עשוי להיות סעד הדורש דיון בביטולו, תקפותו ואכיפתו של חוזר מכר מקרקעין [ע"א 476/88 אשתר נ' נפתלי, פ"ד מה(2) 749, 758 (1991)].
...
הכרעה לאחר ששקלתי טענות הצדדים ושבתי ועיינתי בכתבי הטענות על צרופיהם, מצאתי, כי דין הבקשה להידחות.
סוף דבר לאור המקובץ לעיל, דין הבקשה להידחות.
הנני מחייב את הנתבע לשלם לתובעים הוצאות בקשה זו בסך של -.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו