בית המשפט המחוזי בירושלים בשבתו כבית-משפט לערעורים פליליים
ע"פ 29674-10-22 עבאסי נ' מדינת ישראל
תיק חצוני: 418617/2016
לפני
כבוד השופט רם וינוגרד
כבוד השופטת שושנה ליבוביץ
כבוד השופטת תמר בר-אשר
המערער
מחמד עבאסי
ע"י עו"ד נאיל זחאלקה
משיבים
מדינת ישראל
ע"י עו"ד גלית שוהם
פסק דין
רקע
בהתאם להכרעת הדין בת"פ 49289-05-17 (ההליך הראשון) וכאמור, המערער הורשע לאחר שמיעת ראיות בעבירת איומים, שבעניינה הואשם באישום השני וזוכה מעבירת איומים נוספת שבעניינה הואשם באישום הראשון.
בהתאם להסדר דיוני שעליו הוסכם, הכרעת הדין ניתנה על סמך חומר החקירה שהוגש לבית המשפט ולאחר שמיעת טענות הצדדים.
על החלטת המעצר הוגש ערר שנידון ביום 18.9.2015 בבית המשפט המחוזי בירושלים (עמ"ת 29687-09-15) ובהחלטה ממועד זה נקבע כי המערער ישוחרר למעצר בית מלא בבית הוריו, בפקוח מלא של אביו או אחיו, לצד תנאים מגבילים נוספים.
תחילה ראוי להזכיר כי "מחדל חקירה" המצדיק זכוי הוא רק אם נמצא כי נוצר חסר ראייתי משמעותי, הנובע מהעדרה של פעולת חקירה משמעותית החיונית לבירור האמת ונימצא כי העדרה מונע את הוכחת אשמת הנאשם או את אפשרותו להוכחת חפותו (ראו דיון נרחב בסוגיית מחדלי חקירה והשלכתם בע"פ 5386/05 אלחורטי נ' מדינת ישראל (18.5.2006), כבוד השופט א' רובינשטיין, פסקות ז-ח והפסיקה שם).
בנסיבות הנדונות לא נמצאה בגזר הדין טעות מהותית או נימוק אחר המצדיק היתערבות בו.
מיתחם העונש ההולם שנקבע בגזר הדין ואשר כאמור, אינו שנוי במחלוקת (בין מאסר מותנה לשמונה חודשי מאסר בפועל בעיניין עבירת האיומים ובין ענישה מותנית למספר חודשי מאסר בעיניין עבירת הפרת הוראה חוקית), נקבע לאחר שבית המשפט קמא עמד על הערכים החברתיים הנפגעים מהעברות שבהן הורשע המערער, על חומרת העבירות ועל הנסיבות שבהן נעברו וכן לאחר בחינת מדינות הענישה הנוהגת.
...
בעניין זה מקובלת עלינו קביעת בית המשפט קמא, אשר קבע לאמור:
"ללא ספק, אמירות המופנות לאדם כמו 'אראה לה' וגם 'אדע איך להגיע אליה', או בסגנון דומה, ושעה שאִמרות אלו או כמותן לא נאמרו בשׂיח שגור בין רעים או בבדיחות הדעת, הרי הם דברי איום מפורשים שנועדו להפחיד. אין בידי להסכים עם ניסיון ההגנה להציג משפטים אלה כגבוליים (...). חשוב לציין, כי הדברים גם נאמרו תוך שהנאשם מקלל את פקידת הסעד ואת המאבטח שמולו. שלא בדומה לאירוע הראשון, אין כל אינדיקציה בנסיבותיו של האירוע השני לכך שאותה עת הוא סבל מבעיה רפואית-נפשית כלשהי (התקף חרדה, התקף פסיכוטי וכו'). מכאן, לא רק שנקבע בזאת כממצא כי הנאשם איים 'להראות' לפקידת הסעד וכי יידע 'להגיע' אליה, אלא שגם הוכח כי הוא מודע לדבריו המפחידים" (ההדגשות במקור) (שם, פסקה 31 וראו גם פסקה 32).
לנוכח קביעותיו העובדתיות של בית המשפט קמא, מקובלת עלינו מסקנתו בכל הנוגע לניתוח עבירת האיומים ובעניין התקיימות יסודותיה העובדתיים והנפשיים בנסיבות הנדונות, העולה בקנה אחד עם פסיקת בית המשפט העליון בעניין עבירה זו (על יסודותיה של עבירה זו ראו בעניין רע"פ 2038/04 לם נ' מדינת ישראל, פ"ד ס(4) 96 (2006), כבוד השופטת (כתוארה אז), ד' ביניש, פסקאות 40-31).
בעניין אי חקירת המערער בעניין האישום הראשון ואי הטחת תוכן האיום בפניו, מקובלת עלינו מסקנת בית המשפט קמא בהכרעת הדין כי אף אם הדבר מעורר קושי מסוים, אין בכך כדי לכרסם בעוצמת הראיות.