ניסיונות התובע והנתבע לדבר על ליבה של סבטלנה ולגרום לה להסכים לחיבור הנכס לחשמל עלו בתוהו, והובילו לשרשרת מצערת של אירועים: הקבלן שעמו היתקשר התובע דרש את מלוא כספו בגין העבודה, על אף שלא התאפשר להשלים את המלאכה ללא חשמל, ומשהתובע סרב לשלם לו, הקבלן תקף ופצע אותו; התובע רב עם סבטלנה ועם הנתבע והיו גלויי אלימות; ובסופו של דבר עסקת השכירות לא יצאה אל הפועל.
ההיתדיינות דנן, שלכתחילה הייתה כרוכה גם בתביעה שכנגד של סבטלנה נגד התובע, היא התוצאה.
על רקע זה הוגשה התביעה דנא שבמסגרתה התבקש לחייב את הנתבע בסעדים כדלקמן: (1) להורות לנתבע להשיב לתובע את הצ'קים שנתן לו (בקשה לסעד זמני בעיניין זה נדחתה); (2) להצהיר כי תביעה של צדדים שלישיים בגין הצ'קים סוחרו ככל שתהיה, תוסב לנתבע; (3) לפסוק לזכות התובע את הפצוי המוסכם הקבוע בהסכם בסך של 5,000 ש"ח מחמת הפרתו; (4) לחייב את הנתבע להשיב לתובע תשלומים ששולמו בסך של 15,000 ש"ח; (5) לחייב את הנתבע בפצוי בגין אובדן רווחים בסך של 25,000 ש"ח; (6) לחייבו בפצוי בסך של 10,000 ש"ח בגין נזק לא ממוני.
אני סבור שקלקול או אי-התאמה בדמות אי חיבור לחשמל, כשמדובר בנכס שמיועד לשמש לחנות אשר ידוע למשכיר שאמורים להתבצע בו שיפוצים המחייבים שימוש בחשמל, מצדיק להפחית את מלוא דמי השכירות כאמור בסעיף 15(א) לחוק השכירות והשאילה (ע"א 4893/14 זועבי נ' משרד האוצר, פסקאות 25-22, 40-32 (3.3.2016) (הזכות להשעות את דמי השכירות אינה מוציאה את האפשרות לבטל את ההסכם מחמת הפרתו); ע"א (מחוזי י-ם) 11384/07 ויזל נ' חסון, פסקאות 123-119, 138-130, 189-179 (1.2.2010)).
הנתבע אכן הפר את ההסכם בכך שלא תיקן את קילקול החשמל, כפועל יוצא נגרמו לתובע נזקים, ולא היה מקום לידרוש ממנו לוותר על דרישה לפצוי בגין נזק שניגרם לו. תנאי זה שהציב הנתבע אינו כדין, הוא בגדר חוסר תום לב במימוש זכות הביטול, ובהנתן שאין חולק שהוא הסיבה לכך שהצדדים לא נפרדו וההחזקה (המפתח) לא נימסרה לנתבע, הנתבע מנוע מלהסתמך על אי-מסירת ההחזקה כמצדיקה תשלום של דמי שכירות או דמי שימוש ראויים.
...
ראיתי לנכון להעמיד את הנזק הלא ממוני שנגרם לתובע על סכום מתון של 5,000 ש"ח.
סוף דבר
מכל המקובץ לעיל, התביעה מתקבלת בחלקה, כדלקמן:
שבעה הצ'קים שטרם הוצגו לפירעון והם ברשות בית המשפט יימסרו לתובע על ידי המזכירות.
הנתבע ישלם לתובע סך של 8,280 ש"ח (פיצוי בגין הנזק הלא ממוני ובגין התשלום לקבלן.
ברם העובדה שלא עלה בידי התובע להוכיח את כל נזקיו אין משמעה שלא נגרמו לו נזקים גדולים יותר, ובסופו של דבר האחריות לקרות הנזקים מונחת לפתחו של הנתבע, שנהג שלא כדין.