סגן הנשיאה, השופט יגאל פליטמן
לפנינו ערעור על פסק דינו של בית הדין האיזורי לעבודה בתל אביב - יפו (השופטת נטע רות ונציגי הציבור גב' חנה קפלינקוב ומר צבי קוסטרינסקי; תע"א 9041-07), מיום 10.11.10, אשר קיבל את תביעת המשיבה, להצהיר, כי הוראות ההסכם הקבוצי המיוחד, מיום 4.12.79 (להלן - הסכם ההשתלמות), שנחתם בין מדינת ישראל לבין ארגון הרופאים עובדי המדינה, ההסתדרות הרפואית לישראל, חלות על העסקת המשיבה, ולפיכך יש לבצע עבורה הפרשות בשיעור המוגדל לקרן ההשתלמות וכן לחופשת הישתלמות בשכר בהתאם, כפי הקבוע בהסכם ההשתלמות ביחס לרופאים מנהלים.
...
בית הדין קמא קבע "שאין ניתן ללמוד שוני רלבנטי וממין העניין, בין מנהלי מרפאות החוץ לבין הרופאים המנהלים שמשרותיהם נקובות בהסכם הקיבוצי מושא המחלוקת לרבות, מנהלי היחידות ובשים לב לתיאור מהותם של התפקידים הניהוליים השונים ומנהל מרפאה מול מנהל יחידה". ולפיכך הגיע למסקנה, כי רשימת הרופאים מנהליים בהסכם ההשתלמות צריכה להתפרש ככוללת גם את הרופאים מנהלי מרפאות החוץ.
נוסח ההסכם כאמור מבטא על פניו אומד דעת צדדיו, כך שלא היה מקום על סמך השוואת עיסוקים בין מנהל יחידה המוזכר כרופא מנהל בהסכם ההשתלמות, למנהל מרפאת חוץ שאינו מוזכר בהסכם ככזה, להגיע למסקנה הפרשנית מתוך הקש, כי גם מנהל מרפאת חוץ על פי אומד דעת הצדדים להסכם ההשתלמות, הינו בגדר רופא מנהל.
בנסיבות אלה אני מצטרף למסקנה אליה הגיע חברי, סגן הנשיאה, השופט פליטמן.
אוסיף עוד כי השאלה, האם ראוי להחיל על מנהלי מרפאות החוץ את הסכם ההשתלמות כמי ששייכים לשדרה הניהולית, גם אם יתברר שלא זה היה אומד דעתם של הצדדים, אינה פשוטה כלל ועיקר, ואין היא מביאה בהכרח למסקנה אליה הגיע בית הדין האזורי בנושא זה. מדובר בהסכם קיבוצי בו מצפים מהצדדים לו להיות ערים למשמעות כל מילה, מונח, הנאמרים בו או לא נאמרים בו.
השופט אילן איטח
אני מסכים לפסק דינו של חברי סגן הנשיאה, השופט יגאל פליטמן.
סוף דבר
לאור האמור מתקבל הערעור כך, שעניינה של המשיבה יוחזר לבית הדין האזורי להשלמת ראיות לעניין אופן יישום הסכם ההשתלמות כאמור ביחס למנהלי מרפאות החוץ.