עיקר טיעוני העותרים
העותרים טוענים כי נודע להם, לראשונה, על דבר חתימת ההסכם, מהודעת ראש המועצה, שנמסרה על ידו בישיבת המועצה שהתקיימה ביום 6.5.2019 וכי העתירה הוגשה לפני עבור 45 הימים בהם ניתן להגיש עתירה מינהלית (ללא הארכת מועד).
כן ראו, בעיניין זה, גם דברים שנאמרו בבג"ץ 453/84 איתורית שירותי תיקשורת בע"מ נ' שר התיקשורת, לח (4) 617 (10.1.1985) (פסקה 5), שם חזר בית המשפט העליון על כך שבבסיס השהוי עומדים אינטרסים הראויים להגנה, בין אם הם אינטרסים של הרשות השלטונית, בין אם הם אינטרסים של אדם אחר, ובין אם זה אינטרס הכלל, והוסיף ואמר, כי "... בבסיסו של השהוי עומדת העובדה, כי עבור הזמן גרם לשינוי המצב ולפגיעה ובאיזון הכולל, השמירה על אינטרסים אלה חשובה היא יותר מהשמירה על האנטרס של העותר, שעתירתו נדחית בשל השהוי". עם זאת הובהר, כי "אין לקבוע כלל נוקשה בנוגע למקרים בהם יהווה אחור מיכשול על דרך מבקשים סעד מבית משפט זה (בג"צ 76/49 [2], בעמ' 154) והכול תלוי בנסיבות העניין. לעתים ימים אחדים בלבד דיים כדי להוות שהוי, ולעתים אין בחלוף חודשים כדי להוות שהוי. אכן, "השהוי הוא פונקציה של הדחיפות" (השופט זילברג בבג"צ 8/59 [3])".
התאגיד ציין בתשובתו (מסעיף 57 ואילך), כי הוא השקיע כספים גם לפני חתימת ההסכם (לאחר קבלת ההחלטה מינואר 2017) אולם, לאחר החתימה על ההסכם הפכו פעולותיו משמעותיות הרבה יותר והן כללו, בין היתר, שכירת מבנה משרדים גדול, בו מועסקים עובדים קבועים, החזקת מנהל תפעול של רשת המים והביוב בעוספיא, שכירת שירותיו של משרד מהנדסים על מנת למצוא פיתרונות לבעיות במערכת המים של עוספיא והושקעו מאות שעות עבודה (צורף דו"ח של משרד המהנדסים - נספח 17 לתשובת התאגיד) ובוצעו עבודות בהקף של עשרות אלפי שקלים לשם מניעת קריסת אחת מתחנות השאיבה שבתחומי המועצה.
החלטת בית משפט על ביטול הסכם שנחתם ללא ייעוץ משפטי, התקבלה בפסק דין נוסף, אליו הפנה ב"כ העותרים, הוא פסק הדין שניתן על ידי כבוד השופטת (בדימוס) ש' וסרקרוג, ב עת"מ (חי') 1401/03 שמואל לוי נ' ישראל סדן, ראש-עריית חדרה, תשסג (2003) 769 (9.2.2004), שם הוחלט על מכירה ללא מיכרז, של מקרקעין בהקף גדול, שבחלקו גם שמורת טבע, כולל רצועת חוף ים ובחלקו האחר בנייה למגורים, ללא חוות דעת משפטית.
כן ראו דברי כבוד השופט נ' הנדל, בעע"מ 5106/14 עריית בת ים נ' אליהו ששון ואח' (3.9.2015) בעיניין השמוש בעקרון הבטלות היחסית, במיוחד שעה שביטול החלטה מינהלית יביא לפגיעה משמעותית בצדדים שלישיים: "בעבר, שלטה במשפטנו התפיסה המסורתית - ודוק, התפיסה להבדיל מהיישום העיוור בפסיקה - לפיה חריגה מסמכות של רשות שיפוטית או מנהלית גוררת אחריה בהכרח בטלות מוחלטת של הפעולה או ההחלטה. זו אינה התפיסה השלטת כיום. עם חלוף השנים, קנתה אחיזה במשפטנו הדוקטרינה של בטלות יחסית, שלפיה פגם משפטי שנפל בהחלטה מנהלית או שיפוטית אין משמעותו המיידית והמתחייבת בטלות. על פי תורה זו, יש הבדל בין שאלת עצם קיומו של הפגם ומהותו לבין שאלת הסעד או התוצאה של הפגם: 'הכלל הקובע מה מותר ומה אסור נמצא במישור אחד, ואילו הסעד על הפרת הכלל נמצא במישור אחר. בכל מישור פועלת מערכת שיקולים מיוחדת התואמת את הצרכים והמטרות באותו מישור. לכן אין לשלול את האפשרות שחוסר סמכות לא יוביל בהכרח לבטלות מוחלטת. חוסר סמכות ובטלות מוחלטת אינם תאומי סיאם. ואם היו כך בעבר, אין הכרח שיהיו כך כיום...' (ע"פ 866/95 סוסן נ' מדינת ישראל, פ"ד נ(1) 793, 816 (1996)). הראציונאל העומד ביסוד כלי משפטי זה - המרכזי במיוחד בתחומי המשפט החוקתי והמשפט המינהלי - הוא כי במישור הצבורי ראוי להיתחשב במכלול הנסיבות. מהות הפגם וחומרתו מהוות חלק חשוב במכלול זה, אך אין הן עומדות לבדן: 'הרעיון שמאחורי תיאורית הבטלות היחסית הוא, איפוא, הרצון לעשות צדק יחסי עם כל הגורמים העלולים להיות מושפעים מההכרעה, בצד מתן משקל הולם למהות אי החוקיות או הפגיעה שבמעשה הרשות המנהלית, אשר גרר את בטלות ההחלטה. על בית המשפט מוטלת החובה והאחריות לפעול מתוך זוית ראייה רחבה ככל הניתן, המתחשבת בטובתם וברווחתם של כלל הגורמים העשויים להיות מושפעים מהכרעתו' (התנועה למען איכות השילטון בישראל נ' עריית ירושלים, פ"ד נח(4) 289, 309 (2004)). במילים אחרות, עקרון הבטלות היחסית הוא כלי משפטי העומד לרשות בית המשפט. כלי זה מושתת על שיקול דעת. באמצעותו ניתן וראוי להיתחשב - בשלב קביעת הסעד לריפוי הפגם - בגורמים נוספים. בעיקר, לצד מהות הפגם יש להביא בחשבון את נסיבות המקרה הנתון ואת השפעת בטלות ההחלטה או הפעולה על כלל הגורמים המעורבים, לרבות הציבור הרחב (ראו, למשל, בג"ץ 1555/05 יחזקאל לוי נ' בית הדין הרבני האיזורי מחוז תל אביב, [פורסם בנבו] בפסקות 44-43 (16.7.2009))" (שם, פסקה 10).
...
עמדתו של ב"כ העותרים לפיה אין כל חשיבות לשאלה אם נכון היה (מבחינת תוכן ההסכם ומבחינת טובתם של עוספיא ותושביו) לחתום על ההסכם אם לאו, בבחינת "ייקוב הדין את ההר", איננה מקובלת עליי ואיננה עולה בקנה אחד עם הפסיקה ועם כלל הבטלות היחסית, המבחין בין השאלה אם נפלו פגמים בהליך המינהלי (גם אם פגמים של חוסר סמכות) ובין השאלה אם בית המשפט יבטל את המעשה המינהלי.
סופו של דבר - העתירה נדחית על הסף, תוך הבהרה כי לולא נדחתה על הסף, היה נכון לדחותה לגופה.
העותרים ישלמו, ביחד ולחוד, לכל אחד מהמשיבים (משיבים 2-1 נחשבים, לצורך זה, כמשיב אחד), הוצאות העתירה בסך 10,000 ₪.