את טענתם סמכו המערערים על חוות דעת של מומחה, לפיה חתימת ריטה על הסכם המכר נ/1 הוספה במועד מאוחר, ביו חודש יולי 2016 לחודש מרץ 2017, ועל כך שבספרי חברת איודג' נרשם בשלב מסוים, שמחיר הקרקע היה 160,000 דולר.
בית המשפט קיבל את חוות הדעת, אך על יסוד הראיות שעמדו לפניו קבע (בסעיף 221 לפסק הדין):
"עם זאת, לא מצאתי כי יש בחוות דעת זאת די בכדי לבסס, ברמת ההוכחה הנדרשת, את המסקנה כי לא שולמו בגין המקרקעין 350,000 דולר. כל שיש בחוות הדעת הוא לשלול את האותנטיות של חתימת המוכר על הסכם המכר אשר צורף לתצהירה של ריטה, נ/1. חוות הדעת אינה שוללת את תוקפו של הסכם המכר אותו צרף דורון (מערער מס' 2 – י"כ) לתצהירו – נ/4 - לגביו העיד כי זהו ההסכם אשר נשלח אליו על ידי המהנדס ולארי שירקוב והוא ההסכם האותנטי לדעתו. כאמור, גם על פי הסכם זה התמורה המוסכמת עומדת על 350,000 דולר. עוד אין בחוות דעת זו כדי להפריך את אישורו של המוכר (אשר נכתב בכתב יד) לפיו קיבל לידיו סכום של 350,000 דולר בגין המקרקעין, או לשלול את אישורו של עורך הדין בדבר נכונות חתימתו של המוכר על גבי מיסמך זה, כמו גם את עדותו של אריה כי נכח במעמד בו חתם המוכר על קבלת תשלום של 350,000 דולר (ע' 94, ש' 21-22). .... זאת ועוד, לא הובהר על-ידי התובעים, מדוע יחתום המוכר כי קיבל לידיו סכום של 350,000 דולר לו קיבל לידיו סכום של 160,000 דולר בלבד. מתן אישור זה בנסיבות המתוארות נמצא בנגוד לאנטרס הישיר של המוכר. התובעים אינם מיישבים פירכה זו."
שאלת התמורה ששולמה עבור הקרקע זכתה לדיון מעמיק על ידי בית משפט קמא, והנני סבור שאין כל מקום להתערב בקביעה העובדתית, כי התמורה ששולמה למוכר הייתה בסך 350,000 דולר.
בית המשפט ציין, כי "אין ספק כי דיווחיה של ריטה לוקים בחסר". עם זאת, בית המשפט הזכיר, כי לא על כל הוצאה ריטה יכלה להמציא מיסמך בכתב, בין היתר משום שחלק מהסכום שימש לתשלומי שוחד לגורמים שונים (כפי שהעיד המשיב 4, מר אריה וינשטיין: "אני רק זוכר שהיו הרבה ריצות והרבה שוחד"), ובין היתר לראש העיר, כדי להבטיח את חתימתו על היתר הבניה.
יצחק כהן, שופט
השופטת רבקה איזנברג
אני מסכימה לדעתו של השופט יצחק כהן ומצאתי להוסיף ולתמוך בדעתו בשני נושאים:
לעניין הטענה העיקרית שהעלו המערערים בדבר העברת נטל הראיה אל המשיבים ביחס לשימוש שנעשה בכספי המקדמות:
בסעיף 8.3 להסכם הניהול נקבע כי: לצורך מימון פעילותה, תהא EL-HOME זכאית לקבל מהחברה מקדמות על חשבון התמורה בהתאם לתשלומים ששולמו על ידה בפועל לגורמי התיכנון והוצאות אחרות- הכל בכפוף להמצאת תצהיר מטעם נציגת EL-HOME המפרט את הקף התשלומים ששולמו על ידה (להלן: 'המקדמות') ובכפוף להסכמת החברה (הדגשה שלי ר.א).
...
בסיכומו של דבר, טענותיהם העיקריות של המערערים הן, כי המשיבים פעלו כלפיהם במרמה או למצער בחוסר מקצועיות, ובכך גרמו לכך שהמיזם נכשל והשקעתם ירדה לטמיון.
עוד ובטרם אסכם את המסקנה המתבקשת יוזכר כי כפי שקבע ביה"מ קמא (סעיף 29 לפס"ד), המערערים העלו את טענותיהם בעניין, שנים לאחר סיום חיי המיזם כאשר בזמן אמת לא ביקשו קבלות ומסמכים והסתפקו בדיווחים של ריטה (שכן ע"פ ההסכם כאמור, כלל לא היה צריך להמציא קבלות, אלא רק פירוט) וכי הם היו מודעים שחלק מכספי המקדמות נדרשו לצורך תשלום שוחד ושיתפו פעולה עם התנהלות זו במדינת קירגיסטן.
העולה מכל האמור לעיל הינו כי גם אם תתקבל טענת המערערים על פיה משקיימת הודאה בקבלת כספי מקדמות ע"ס 509,000 $ ,עבר נטל ההוכחה אל המשיבים לצורך הוכחת השימוש בכספים אלו (ודוק, טענת הודאה והדחה רלוונטית רק לגבי סכום זה שאינו שנוי במחלוקת ולא לגבי סכום מקדמות גבוה מכך שנטען ע"י המערערים), הרי שנטל זה הורם והוחזר אל המערערים לסתירה.
אמיר טובי - שופט
אשר על כל האמור לעיל הוחלט לדחות את הערעור, ולחייב את המערערים לשלם למשיבות 2, 3 ו- 5 הוצאות משפט בערעור בסך 20,000 ₪.