רקע וצדדים לתביעה
במסגרת חוזה שנכרת בתאריך 18.1.2009 בין הצדדים, רכשו התובעים (להלן גם: "הרוכשים") מהנתבע (להלן גם: "המוכר"), תמורת 1,500,000$, את זכויותיו במשק חקלאי במושב בצרה ("משק מס' 32") גוש 8976 חלקה 21 (להלן: "המקרקעין"), לרבות זכויותיו כחבר אגודת "בצרה" ואת זכות החזקה הבלעדית במנהל מקרקעי ישראל (להלן: "ההסכם").
תמצית טענות הנתבע (המוכר)
יש לדחות את התביעה, מהנימוקים הבאים:
עילות סף - השתק בגין מעשה בית דין, הנובע ממיצוי העילה בשל הסכמות קודמות בין הצדדים שזכו לתוקף של פסק דין; היתיישנות; מניעות בשל תניית בוררות, שנקבעה בהסכם ההלוואה; היות כתב התביעה טורדני, קנטרני ונקמני; הגשת התביעה בחוסר תום לב, ללא צורך וללא עילה.
הפיצויים בגין סבל ואי נוחות צריכים גם כן לעמוד במבחני הסיבתיות והצפיות וכדי שניפגע מהפרת חוזה יהיה זכאי לפצוי בגין נזק לא ממוני, עליו להוכיח את צפיותו הסבירה של הנזק ואת הקשר הסיבתי בין הנזק לבין הפרת החוזה על ידי הנתבע ((ע"א 611/89 דרוקר זכריה חברה לעבודות אזרחיות ופיתוח בע"מ נ' ויקטור נחמיאס, פ"ד מו(2) 60 (1992)); שלו, עמ' 586).
באופן כללי, נפסק כי רוכש קרקע שלא קיבל את תמורתו במועד, זכאי לפיצויים בגין עוגמת נפש, סבל ואי נוחות שנגרמו לו כתוצאה מהפרות הסכם המכר על ידי המוכר, הואיל ומתקשר סביר בהסכם צופה כי איחור במסירה יגרום לסבל נפשי ועוגמת נפש לקונה המאוכזב בשל היתנהלותו (ראו: ע"א 675/86 רבקה שמייסר נ' יצחק הודסמן, פ"ד מד(1) 133, עמוד 138 (1989); ת"א (מחוזי י-ם) 1042/97 אברמוביץ אבנר נ' סולל בונה בע"מ (נבו 11.4.2005)).
...
תמצית טענות הנתבע (המוכר)
יש לדחות את התביעה, מהנימוקים הבאים:
עילות סף - השתק בגין מעשה בית דין, הנובע ממיצוי העילה בשל הסכמות קודמות בין הצדדים שזכו לתוקף של פסק דין; התיישנות; מניעות בשל תניית בוררות, שנקבעה בהסכם ההלוואה; היות כתב התביעה טורדני, קנטרני ונקמני; הגשת התביעה בחוסר תום לב, ללא צורך וללא עילה.
לפיכך, אף אם הייתי מגיע למסקנה כי יש לפסוק לרוכשים פיצויים בגין רכיב זה, הנתונים הרלבנטיים לחישובם שונים מאלו שהציגו לפניי הרוכשים ומשלא הוצגו לפניי נתונים בסיסיים אלו, לא ניתן אף לאמוד את אותם נזקים וסביר להניח שהם היו נמוכים משמעותית מאותו אומדן שערך התובע 1.
בשקלול מכלול הרכיבים הרלבנטיים ובכללם משך האיחור החמור הקרוב ל-7.5 שנים, התנהלותו בעצלתיים של המוכר במסירת המקרקעין, הסבל הרב שנגרם לרוכשים, הגעתי לכלל מסקנה כי יש מקום לפסוק לרוכשים סך של 300,000 ₪ כפיצוי עבור רכיב נזק זה.
סוף דבר
לאור מכלול האמור לעיל, התביעה מתקבלת בחלקה ונדחית ברובה.
הנתבע ישלם לתובעים סך של 300,000 ₪.