מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

הסכם דיור מוגן ברמת החייל: זכויות וחובות הצדדים

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מיוחד (תא"ח) שהוגש בשנת 2016 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

הנתבעת שכרה את הדירה על פי הסכם שכירות משנת 1992 לתקופה של שנה, בשכירות שאינה מוגנת (לעיל ולהלן: "הסכם השכירות").
בתה הצעירה (חיילת) עדיין מתגוררת עמה.
עוד נטען, כי מי שעומד מאחורי ההליך הוא היזם, אשר גם נושא בשכ"ט באי כוח התובעת, וכי בהתאם להסכם בין התובעת לקבלן על הקבלן להבטיח את זכויות הדיירים במיתחם בתי גאולים, דבר שלא נעשה במקרה זה. לנתבעת ידוע שהתובעת הגיעה להסדרים כספיים עם דיירים במיתחם בתי גאולים ושילמה להם פיצוי עבור הפינוי אולם אף אחד מהדיירים לא היה במצב כמו של הנתבעת ולכן אין היא מעוניינת בפצוי כספי אלא בדיור חלופי ראוי.
טענת ההגנה המרכזית של הנתבעת היא כי התובעת "עריית רמת גן, משמשת בפועל כחברה עירונית לדיור צבורי, באשר הערייה העניקה לנתבעת זכות מגורים במשך עשרות שנים !!! וכחברה לדיור צבורי היא איננה יכולה לפנות אותה מביתה ללא הצדקה ו/או בשרירות ובאופן חד צדדי, כשמצבה האישי של הנתבעת כיום הוא הרבה יותר גרוע, וכשפוטנציאל ההישתכרות שלה הולך ומצטמצם בחלוף הזמן, ויש לבחון את הקריטריונים לכך" (סעיף 14 לכתב ההגנה).
הנתבעת מעלה כנגד התובעת טענות קשות וטוענת כי התובעת "הפרה את חובותיה הציבוריות כלפיי הנתבעת, הן כרשות ציבורית, והן כחברה לדיור צבורי, וזאת בשל אינטרסים כלכליים של קבלן המעוניין לבנות בשטח המדובר מגדלי יוקרה. כלומר, עריית רמת גן איננה מבקשת לפנות את הנתבעת מהדירה הציבורית בגלל שהנתבעת התעשרה... אלא בשל שיקולים זרים ופסולים, ובנגוד גמור ומוחלט לחובותיה הציבוריות כלפי הנתבעת". (סעיף 18 לכתב ההגנה).
...
דא עקא, לא שוכנעתי כי במסגרת ההליך שבפני, ניתן לחייב את התובעת במתן דיור חלוף ואף לא במתן פיצוי, אלא בהסכמת הצדדים (כפי שנעשה ביחס לאחרים במתחם בתי גאולים).
נוכח עמדת הנתבעת, לא ניתן היה לקדם פתרון של פיצוי כנגד פינוי, והתוצאה הקשה היא, כי לעת הזו, אין מנוס אלא מלהורות על פינוי ללא כל פיצוי.
סוף דבר הנתבעת תפנה את הדירה ותמסור את החזקה בה לתובעת נקיה מכל חפץ ואדם, לרבות מי מטעמה, וזאת עד ולא יאוחר מיום 31.8.16.

בהליך פשיטת רגל (פש"ר) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

עוד טוענת הגרושה כי על פי הדין האישי אף מחויב החייב, או מי שבא בנעליו, שעומד על פירוק השתוף בדירה, לרכוש למשיבה דירה בכספים שהוא יקבל ממכירת הדירה על מנת שהמשיבה תוכל לגור בדירה אחרת שרמתה דומה לרמת הדירה הנוכחית.
לטענת הגרושה, במועד חתימת הסכם הגירושין ביום 1.3.2007, נתגבשה זכותה החוזית של הגרושה לקבלת חלקו של החייב בדירה והיא בעלת זכות אובליגאטורית ו/או זכויות שביושר בזכויות החייב בדירה מאז מועד החתימה על הסכם הגירושין, כאשר בעת העברתן לגרושה היו זכויותיו של החייב נקיות מכל חוב ו/או עיקול למעט חוב כלפי בנק הפועלים בגין המשכנתא הרובצת על הדירה שניתנה לחייב ולמשיבה לשם מימון רכישת הדירה.
הגרושה טוענת אפוא כי בנסיבות אלה זכויותיה בדירה , לאחר שזכויות החייב הועברו אליה בהסכם הגירושין, גוברות על כל זכות אחרת, לרבות זכויותיהם של הנושים ו/או של הנאמנת ובהקשר זה מפנה הגרושה ומסתמכת על ההלכה שנקבע בע"א 189/95 בנק אוצר החייל בע"מ נ' מזל אהרונוב (16.8.1999) (להלן-"הילכת אהרונוב").
לעניין הבקשה לפירוק השתוף, הגרושה חוזרת על טענתה כי זכויות החייב בדירה משועבדות לגרושה ומכל מקום טוענת כי הנה בעלת מעמד של דיירת מוגנת בדירה על כל התוצאות המשפטיות הנובעות מכך ובהקשר זה מפנה לרע"א 8233/08 מרגלית כובשי נ' עו"ד איל שוורץ (10.10.10) (להלן-"הילכת כובשי").
חוזה למראית עין דרך משפטית נוספת אשר תוביל לאותה תוצאה משפטית הנה באמצעות שימוש בהוראות סעיף 13 לחוק החוזים (חלק כללי) התש"ל – 1970 (להלן: "חוק החוזים"), הקובע את בטלותו של חוזה למראית עין (וראו דיון מקיף בשאלת זכותו של נושה צד ג' להעלות טענה בדבר בטלות הסכם בפסק דינו של כבוד השופט י. עמית בת"א (מחוזי חיפה) 595/02 כהן צבי נ' כהן יוסף (9.4.08).
...
לפיכך ולאור כל האמור לעיל אני קובע כי מחצית הזכויות בדירה הרשומות על שם החייב מוקנות לקופת הפש"ר ובהתאם רשאית הנאמנת לנקוט בהליך של פירוק שיתוף לצורך מימוש זכויות החייב.
עם זאת, ולנוכח הסכמתה הקודמת של גרושת החייב, לוותר על תביעתה בדין קדימה למזונות, ולשלם לקופת הכינוס סך של 200,000 ₪ כפדיון זכויות החייב בדירה, אני סבור כי ישנה הצדקה לקיום דיון נוסף שבו תילקח בחשבון החלטתי לעיל, ושבו יעשה ניסיון אחרון לגבש הסדר מוסכם בין הגרושה, החייב, הנושים והנאמנת.
לפיכך, אני קובע דיון נוסף בתיק ליום 5.6.2019 בשעה 9:30 ולדיון יתייצבו כל הנושים אשר הגישו התנגדות להסדר הראשון שאושר על ידי ובדיון האמור תידון אפשרות פדיון זכויות החייב בדירה על ידי הגרושה וכן תידון שאלת הוצאות הבקשה לביטול הענקה.

בהליך פשיטת רגל (פש"ר) שהוגש בשנת 2018 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

6.2 רמת הגימור בבית המגורים הוגדרה כסבירה.
בתיק שבפניי אין מחלוקת בין הצדדים באשר לזכותם של החייבת ובעלה למעמד של "דייר מוגן" במקרה של מכירת הזכויות בבית המגורים על ידי נאמן,וזאת לנוכח היות החייבת ובעלה החוכרים הרשומים של בית המגורים, אך אציין כי בפסיקת בית המשפט המחוזי הובעה גם הדיעה לפיה במקרה שבו מוגשת בקשת חייב להכרזתו כפושט רגל,והנאמן פועל לפירוק השתוף ולמכירת נכס מגורים שבו לחייב זכויות משותפות עם בת זוגו, לא תחול "הילכת כובשי", והנכס ימכר כ"פנוי" (ראה פש"ר 19064-01-01 חליוא נ' כונס הנכסים, פורסם בנבו, 05.09.17), בהקשר זה אציין כי דעתי בעיניין שונה, ולעמדתי גם במקרה של בקשת חייב היוזם הליך פשיטת רגל, הוא ובני זוגו ומשפחתו המתגוררים עימו, רשאים לטעון לזכות דיירות מוגנת מכח הוראות סעיף 33 לחוק הגנת הדייר (נוסח משולב) התשל"ב – 1972, וזאת בהתאם ל"הילכת כובשי", אלא אם כן היתקיימו נסיבות חריגות של חוסר תום לב קצוני מצדו של החייב אשר יש בהן כדי לשלול את זכותו של החייב להגנתו של סעיף 33 הנ"ל, ובעניין זה ראה החלטתי בתיק פש"ר 28040-05-15 אבנת נ' כונס הנכסים הרישמי.
באם תבחר הנאמנת לפדות את בית המגורים, וזאת בדרך של תשלום החוב לנושה המובטח, יחולו לעמדתי הוראות סעיפים 13 ו-14 לחוק המישכון התשכ"ז-1967, העוסקות בפדיון מישכון בידי החייב או בידי צד ג', ובאופן ספציפי יחולו הוראות סעיף 14 לפיהן: "נפדה מישכון לפי סעיף 13 על ידי מי שאינו החייב, זכאי הפודה לחזור אל החייב ולהפרע ממנו כדין ערב שמילא ערבותו ואם הפודה לא היה בעל הנכס יעמוד לו המישכון להבטחת זכותו זו", והוראות סעיפים אלו יחולו גם במקרה שבפנינו בהתאם להוראות סעיף 91, לחוק המקרקעין.
ויודגש כי הפסיקה האמורה לעיל, התייחסה כעקרון לסיטואציה שבה החייב מפר את הסכם ההלוואה, ובהתאם צובר ריבית פיגורים, ובנסיבות אלו אי מימוש הבטוחה בידי הבנק הנושה גורמת להגדלת החוב המובטח בשיעבוד באופן בלתי סביר על חשבון יתר נושי החייב.
לאור הנתונים לעיל, הכנסתו הכוללת של "התא המשפחתי" תעמוד על סך של כ-14,000 ₪ לחודש, ומסכום זה יש לקחת בחשבון כי ישולם סך של 5,000 ₪ כתשלומי משכנתא, והוצאות סבירות נוספות תוך היתחשבות מחד בשהייתו של הבן החייל בבית ומצד שני בהכנסתו כחייל וכן בצרכיה של הבת וזאת למרות שצרכים מיוחדים אלו לא הוכחו בפני.
...
בתיק שבפניי אין מחלוקת בין הצדדים באשר לזכותם של החייבת ובעלה למעמד של "דייר מוגן" במקרה של מכירת הזכויות בבית המגורים על ידי נאמן,וזאת לנוכח היות החייבת ובעלה החוכרים הרשומים של בית המגורים, אך אציין כי בפסיקת בית המשפט המחוזי הובעה גם הדעה לפיה במקרה שבו מוגשת בקשת חייב להכרזתו כפושט רגל,והנאמן פועל לפירוק השיתוף ולמכירת נכס מגורים שבו לחייב זכויות משותפות עם בת זוגו, לא תחול "הלכת כובשי", והנכס ימכר כ"פנוי" (ראה פש"ר 19064-01-01 חליוא נ' כונס הנכסים, פורסם בנבו, 05.09.17), בהקשר זה אציין כי דעתי בעניין שונה, ולעמדתי גם במקרה של בקשת חייב היוזם הליך פשיטת רגל, הוא ובני זוגו ומשפחתו המתגוררים עימו, רשאים לטעון לזכות דיירות מוגנת מכח הוראות סעיף 33 לחוק הגנת הדייר (נוסח משולב) התשל"ב – 1972, וזאת בהתאם ל"הלכת כובשי", אלא אם כן התקיימו נסיבות חריגות של חוסר תום לב קיצוני מצידו של החייב אשר יש בהן כדי לשלול את זכותו של החייב להגנתו של סעיף 33 הנ"ל, ובעניין זה ראה החלטתי בתיק פש"ר 28040-05-15 אבנת נ' כונס הנכסים הרשמי.
סיכומו של דבר, אני סבור כי בנסיבות העניין ניתן לאשר תוכנית פירעון כוללת אשר תעמוד על סך של 201,680 ₪, כאשר צו התשלומים יעמוד כאמור על סך של 1,000 ₪ ל-36 חודשים ובסה"כ 36,000 ₪, ועד תום תקופת תוכנית הפירעון תדרש החייבת להשלים את התשלום בגין פדיון זכות המגורים (סה"כ 165,680 ₪).
אני ער לכך , שהסכום המוצע כיום על ידי גבוה באופן משמעותי , מהסכום שהוצע בעבר על ידי , אך אני סבור לאחר שעיינתי במכלול טיעוני הצדדים כי הסכום המוצע על ידי כיום , משקף באופן ראוי יותר את האיזון הנדרש בין האינטרסים הנוגדים בהליך הפש"ר והוא משרת נכונה יותר את תכליות ההליך.
לפיכך אני מורה לחייבת, ולמנהלת המיוחדת וב"כ הכונ"ר להודיע עד ליום 15.1.2018 האם תוכנית הפירעון המפורטת לעיל, מוסכמת עליהם, ובהתאם להודעת הצדדים אחליט אם ליתן פסק דין בהסכמת או ללא הסכמת הצדדים או לזמנם לדיון נוסף לפני.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

כך הועמסו על התשלום החודשי ששלמו הדיירים לבית בלב "תקורות שאינן רלוואנטיות לארנונה (מע"מ) ובנוסף", נימנעו מהם "הנחות המגיעות להם עפ"י הדין" (הנחת "אזרח ותיק", "נכי רדיפות הנאצים", הנחת "נכי צה"ל" ואח')" והם חויבו גם "בגין השטחים המשותפים הכוללים אולמות הרצאות, לובי, חדרי מנהלה וכיוצ"ב, אשר אינם ברי חיוב בארנונה ו/או" שבית בלב "היא זו שחבה בתשלום הארנונה בגינם". במהלך שנת 2017 ולמשך אותה שנה בלבד הופסקה הגבייה המתוארת (למעט ביחס לחיוב הדיירים בגין השטחים הציבוריים), הנטענת להיות פסולה, התשלום העודף בגין שנת 2017 הושב לידי הדיירים בערכי קרן, אך זו חודשה בשנת 2018 לאחר שהדיירים סרבו "לחתום על מיסמך שהוכן והוכתב על ידי" בית בלב שעניינו בתיקון הסכם ההיתקשרות עם כל דייר ודייר.
אדן לטענתה זו מצאה בהחלטה של כב' השופטת אילה גזית, אשר הורתה, בין השאר, מטעם זה על סילוקה על הסף של תובענה אחרת (המרצת פתיחה), אשר הוגשה על ידי העמותה ודיירים בדיור מוגן ברשת "עד 120", בה עתרו לצוי עשה (ביחס לאופן חישוב וחיוב בתשלומי הארנונה והשבת הסכומים ששולמו ביתר) ומתן חשבונות (ה.פ. 3839-07-17 רבקה גן אלרון ואח' נ' עד 120 רמת החייל ואח' (5.11.2017)) (להלן: "תביעת עד 120").
4.1 עוד ובנוסף נטען כי כתב התביעה לוקה בחסר משלא צוין בו סכום התביעה (סכום ההשבה שידוע לדיירים) וממילא לא שולמה האגרה הנדרשת, מה גם שהתביעה אינה כוללת את כל הסעדים להם זכאים הדיירים על פי שיטתם ואינה אלא "מבוא" לתובענה כספית נוספת, ומשכך על בית המשפט להמנע מלהעניק להם סעד הצהרתי תחת סעד אופראטיבי, אשר ביכולתם לעתור לתתו.
בית משפט קמא הזכיר בהחלטתו תביעה נוספת, אשר הוגשה על ידי העמותה ודיירים בדיור מוגן "בית אילדן" כנגד בית בלב ועיריית קריית מוצקין לבית משפט השלום בתל אביב- יפו, המתבררת לפני כב' השופטת הבכירה דורית קוברסקי, תביעה זהה לזו שלפניו וציין כי באותו עניין הוגשה על ידי בית בלב בקשה זהה לסילוק התביעה על הסף בטענות דומות וזו נדחתה (ת.א 59497-05-18 להלן: "תביעת בית בלב קרית מוצקין") תמצית טיעוני הצדדים בעקרי הטיעון שהונחו לפנינו שבו הצדדים על טענותיהם לפני בית משפט קמא.
"50.2 לחילופין - להצהיר כי סעיפי הארנונה בחוזי הדיור המוגן שנחתמו בין" בית בלב לדיירים "יבוטלו או ישונו, בהתאם להוראות הדין כמפורט בסעיף 50.1 לעיל" בנסיבות נקל להבין כי הדיירים, בני ובנות גיל הזהב, מבקשים "להסדיר בהקדם וללא דיחוי את סכומי הארנונה שידרשו לשלם" וכי עניינם בתיקון "חיובם ... לאלתר וללא דיחוי" (ראו סעיף 21 לעיקרי הטיעון מטעם המערערים).
...
לצד פסיקה זו ומבלי לגרוע הימנה נקבע הכלל לפיו אין לאפשר קיומו של הליך לסעד הצהרתי מקום שאינו אלא כסות לתביעה כספית אלא שסבורתני, כקביעת בית המשפט ב"תביעת בית בלב קריית מוצקין", כי אין מקום להחלת כלל זה בעניין שלפנינו.
סוף דבר בהינתן כל האמור לעיל, אציע לחבריי לקבל את הערעור בחלקו.
יונה אטדגי, שופט התוצאה הערעור מתקבל חלקית.

בהליך פשיטת רגל (פש"ר) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בשנת 2010 רכשו המשיבה והחייב יחדיו את הדירה ברחוב נתן 12 ברמת גן הידועה כגוש 6126 חלקה 383/25 (להלן: "הדירה").
המשיבה טוענת בהקשר זה כי שווי מזונות הילדים, ממועד עזיבתו של החייב את הבית ועד הגיעם לגיל 21 עומד לפי ההסכם על סך של 517,500 ₪; שווי מדור והוצאות ילדים עד הגיעם של הילדים לגיל 18 עומד על סך של 327,600 ₪; חוב המזונות של החייב עומד על סך של 296,000 ₪; תשלומי המשכנתה ששילמה המשיבה מאז צו הכנוס ועד למועד הדיון (בתוספת ביטוח דירה) עומד על סך של 442,000 ₪; וכי היא זכאית למיליוני ש"ח שהם מחצית מהרכוש המשותף שצבר החייב במהלך החיים המשותפים.
הסיבה בגינה הסכימה המשיבה לויתורים כה מפליגים מבחינתה היא הלחץ שהפעיל עליה החייב באיומים, באלימות, באי תשלום דמי מזונות במשך שנים וברצונה לקבל ממנו גט. לגבי טענת הנאמן כי המשיבה לא "קנתה" את זכויות החייב בדירה נוכח העובדה כי הזכויות לא הועברו על שמה עד לרגע זה, טוענת המשיבה כי היא נחשבת קונה שביושר לפי הילכת ע"א 189/95 בנק אוצר החייל בע"מ נ' אהרונוב, פ"ד נג(4) 199 (1999) (להלן: "הילכת אהרונוב").
כמו כן היא טוענת למעמד של דיירת מוגנת בדירה.
גם בענין לוין הדיון בשאלת ביטול ההענקה היתייחס למועד חתימת ההסכם בין הצדדים כמועד בו נוצרה הזכות לקבלת ההענקה, ללא כל קשר לשאלה האם הזכויות נרשמו אם לאו (ראו סקירת פסקי הדין בסוגיה זו בפש"ר (מחוזי חי') 30691-09-15 טולדנו נ' הכונס הרישמי מחוז חיפה, פס' 31 (פורסם בנבו, 22.10.2019) (להלן: "טולדנו")).
...
טענות המשיבה לטענת המשיבה, דין הבקשה להידחות.
לאחר שהגענו למסקנה כי ההסכם הוא הסכם גירושין כן ואמיתי, אזי לצורך קביעה שהתמורה שניתנה על ידי המשיבה לחייב במסגרת הסכם הגירושין אינה מהווה תמורה בת ערך, נדרשים רכיבי ויתור חריגים או בלתי סבירים מצידו של החייב, או תמורה שהיא בבחינת נזיד עדשים באופן מובהק מצידה של המשיבה: "התמונה הכוללת העולה מהעובדות בענייננו אינה מצביעה אפוא על נסיבות שיש בהן כדי לבסס הענקה פסולה או הענקה בכלל. אין מדובר בגירושין פיקטיביים ואף לא בנכס שניתן במתנה, אלא בוויתור הדדי על זכויות במסגרת הסכם גירושין שגרתי, סביר ומאוזן לכאורה. תוכן ההסכם אינו מצביע על רכיב חריג או בלתי סביר או לא מקובל בהסכמי גירושין. כנזכר לעיל, מרכיב הוויתור על זכויות החייב בדירה היה בשווי כלכלי מוגבל, ולכך יש להוסיף שהאישה (המערערת) נטלה על עצמה את חוב המשכנתא, ושזו דירה שנועדה לשמש קורת-גג לאישה ולשלושת ילדיהם הקטינים המשותפים." (שמיר, פס' 18.
סיכומו של דבר, מכל הטעמים שפורטו לעיל, חל החריג הקבוע בסעיף 96(ג)(2) לפקודה ולכן לא מדובר בהענקה אסורה.
משכך, בקשת הנאמן נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו