רקע עובדתי-
הנתבעות הנן חברות בע"מ הרשומות ברשם החברות ועוסקות בייבוא ושיווק ציוד מכאני ותעשייתי לרבות טרקטורים וחלקי חילוף.
כל אחת מהנתבעות עסקה בעסוק נפרד ואחר- חברת גלידי סוכנויות בע"מ (להלן גלידי) עסקה במכר חלפים, נשיונל מוטורס בע"מ (להלן- נשיונל) שימשה כסוכנות חברה מחו"ל אשר יצרה טרקטורים חקלאיים, ואילו הנתבעת 1 שימשה כסוכנות ברת טרקס מאנגליה (להלן- טרקס) על מנת שתספק את הציוד לשתי החברות - גלידי ונשיונל.
בית הדין שב והדגיש את מעמדם המיוחד של עובדי החברה בנוגע לחובת הנאמנות ותום הלב, בפסק הדין בע"ע 1201/00 יהודית זילברשטיין – ערב חדש (עתונות) אילת בע"מ (לא פורסם, 17.12.2002), וכך נקבע- "כללי הרמת מסך ההיתאגדות התפתחו על רקע של יחסים עיסקיים בין חברה לבין נושיה או המתקשרים עמה. מערכת יחסים זו מושתת על אינטרסים ושיקולים עיסקיים. המלווה, הספק, המשקיע או בעל חוזה עם חברה עושה זאת ממניעים עיסקיים בהם קיים גם מרכיב של סיכון. כללי הרמת המסך פותחו ל"שחקנים" אלה ונועדו להגן עליהם בנסיבות מיוחדות המצדיקות זאת.
עוד נכתב בהמשך פסק הדין בעיניין זילברשטיין כי:
"עניין לנו ביזם כלכלי המפעיל עסק ומעסיק עובדים. לא ניתן להתייחס להעסקת עובדים כאל רכישת ציוד או היתקשרות עם ספק או קבלן חצוני. העסקת עובדים יוצרת קירבה מיוחדת בין המעסיק לעובד. קירבה זו מקורה ביחסים החוזיים ובדרישת תום הלב הנובעת מהם. קירבה זו מקורה גם - ואולי בעיקר - ביחסי התלות הכלכלית של העובד במעסיק. קירבה זו יוצרת אחריות מוגברת וחובת אימון מיוחדת ביחסי המעסיק עם עובדיו וכלפיהם. אחריות המעסיק אמורה לבוא לידי ביטוי בניהול עינייני העסק לא רק מנקודת המבט של האינטרסים שלו עצמו אלא גם תוך ראיית עניינם של העובדים התלויים בו. הקלות שבעלי עסקים מקימים מיזם עסקי ולימים סוגרים את עסקיהם תוך שהם מעמידים את עובדיהם - לעתים במפתיע - אל מול שוקת שבורה, היא בלתי נסבלת ובלתי ראויה. אחריות זו לא מן הראוי שתיעצר למרגלות מסך ההיתאגדות ובנסיבות המתאימות יצא בית הדין להגנת העובדים, ירים את מסך ההיתאגדות ויחשוף את הגורם הכלכלי האמתי המסתתר מאחורי המסך. אכן, סבור אני שבכל הנוגע לזכויות של עובדים, עקרונות תום הלב ותקנת הציבור מחייבים להגמיש את הדרכים להגיע אל המעסיק האמתי, אל בעל השליטה, אל אותו גורם - כמו בעניינינו - שבמהלך העסקים מפעיל למעשה את החברה, תוך שימוש לא מתאים ולא מסודר בחברת האם או בגופים כלכליים אחרים שלו".
כן נקבע בפסיקה כי בעת שנבחנת שאלה בדבר "ערוב נכסים" בין החברה לבין בעלי מניותיה, יש לבדוק מהי המטרה העומדת בבסיסו של אותו "ערוב נכסים" ולבחון האם אותה מטרה עולה בקנה אחד עם טובת החברה ונושיה, כאשר במקרה כזה אין מרימים את מסך ההיתאגדות ובהתאמה במקרה בו מנהל ובעל מניות בחברה נחלץ לסייע לחברה לעמוד בהתחייבויותיה כלפי עובדיה [ראו ע"ע 131/05 מעתוק מארק נ' דוד אוסטרובסקי (לא פורסם, 25.4.2006)].
...
לפיכך , אנו קובעים כי בנסיבות מקרה זה , יש להורות על הרמת מסך ההתאגדות מקום בו המעסיק , נהג בחוסר תום לב כלפי עובדיו והמשיך להעסיקם, בידיעת מנהליו או בעלי מניותיו כי אין באפשרותם ולהמשיך ולשאת בתשלום שכרם.
סוף דבר-
על יסוד האמור לעיל , הננו מחייבים את הנתבעים 1-4 ביחד ולחוד לשלם לתובע תוך 30 יום מהיום את הסכומים הבאים:
פיצויי פיטורים בסכום של 495,890 ₪.
תביעת התובע להשבת כספים בגין דלקן ושימוש בטלפון נייד ,נדחית.