מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

הסדר שיווק קרקעות קק"ל ליהודים בלבד

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2018 בעליון נפסק כדקלמן:

בשנת 1953 היתה קק"ל לחברה ישראלית, במסגרת הסדר מיוחד שנחקק בחוק קרן קיימת לישראל, התשי"ד-1953 (על החוק ועל הרקע לחקיקתו ראו יפעת הולצמן-גזית "שימוש במשפט כסמל סטאטוס: חוק קרן קיימת לישראל, התשי"ד-1953, ומאבק הקק"ל לביסוס מעמדה במדינה" עיוני משפט כו 601 (2002)).
המשמעות היא, שגם אם הסוכנות היהודית עצמה רשאית לפעול לטובת בני העם היהודי בלבד (שאלה שלא נדונה באותו פסק-דין), הרי שהמדינה אינה רשאית להקצות לה מקרקעין שבהם תנהג באופן זה. מן האמור ניתן ללמוד כי גם אם קק"ל פועלת, כשלעצמה, עבור בני העם היהודי בלבד, הרי שמשעה שקרקעותיה מוגדרים בחוק יסוד: מקרקעי ישראל כ'מקרקעי ישראל', ומשעה שקרקעות אלו מנוהלות על-ידי רמ"י כפי הקבוע בחוק, הרי שהחלטותיה של רמ"י בנוגע למקרקעין של קק"ל כפופות אף הן לעיקרון השויון.
מאידך, קק"ל רואה את עצמה כגוף האמון על האינטרסים של העם היהודי, ולעמדתה-שלה, קרקעותיה צריכות להיות משווקות ליהודים בלבד.
...
לפיכך, אין בידי לקבל את טענת העותרים לפיה המתינו עד ליישומו של החוק כדי להגיש את העתירה.
בנדון דידן החלטנו לדון בטענות לגופן, בשים לב לטיב הטענות שהועלו בה ובחשיבות שבהבהרת המיקום הגאומטרי שלהן במסגרת הביקורת החוקתית; אולם ראיתי לנכון להבהיר גם את נושא השיהוי.
סוף דבר: דין העתירה להידחות, וכך אציע לחברַי להורות.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2019 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

בית משפט השלום בירושלים ת"א 54111-01-11 מנהל מקרקעי ישראל נ' ששון בפני כב' השופט אילן סלע קרן קיימת לישראל באמצעות רשות מקרקעי ישראל ע"י ב"כ עו"ד הרצל קדש התובעת נ ג ד 1. חנה ששון ע"י ב"כ אלנתן באדל 2. אבן ספיר – מושב עובדים להתיישבות חקלאית שיתופית בע"מ אגודה שיתופית רשומה הנתבעות פסק דין משלים
לטענת התובעת, המקרקעין הושכרו לנתבעות לשימושים חקלאיים בלבד, ולא לכל שימוש אחר.
גב' אמיר הסבירה את המדיניות הנוהגת בקרקעות חקלאיות על ידי רשות מקרקעי ישראל, ובין היתר חלוקת השמוש לחקלאות ולמגורים בתחומי הנחלה החקלאית.
בהקשר לחובות עבר נקבע הסדר לתשלום 5% משווי הקרקע לשנה.
בכתב הגנתה, פרסה את המהלכים שהביאו להקמת ההתיישבות החקלאית, גם במושב אבן ספיר, אשר עיקר פרנסת תושביו הייתה גידול עופות ושיווק ביצים.
שכן, הקמת המשקים מומנה על ידי הלוואות בעידודה של הסוכנות היהודית, הלוואות שלא ניתן היה לפרוע אותן ללא הכנסות.
...
בהחלטות נקבע כי אין לאפשר השכרה לצדדים שלישיים.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2012 בעליון נפסק כדקלמן:

תפקידיה העקריים של הרשות יהיו קידום התחרותיות בשוק המקרקעין והגברת השיווק של מקרקעין.
שלישית, בחינת התכליות החקיקתיות – האם ניתן יהיה להגשימן לאחר העברת 800,000 דונם לבעלות? העותרים עמדו באריכות על התכליות שביסוד חוק היסוד, ובראשן, עיקרון בעלות הלאום על הקרקעות, שנובע, לגישתם, מן המטרה המרכזית של החזקה בשטח ארץ לטובת קיומו של העם היהודי.
שר האוצר, לוי אשכול, שהציג את החוקים בפני הכנסת במסגרת הקריאה הראשונה, ציין כי "רעיונו הבסיסי של חוק זה הוא כאמור העיקרון של בעלות לאומית, שאינה נמכרת ועוברת בחכירה בלבד. עיקרון זה יחול מכאן ואילך על מקרקעי המדינה ורשות הפיתוח, חוץ מן השטחים בהם מטפל חוק מקרקעי העם, תשי"ט" (ד"כ 27, 2842 (התשי"ט); ראו גם דברי אשכול בעת הבאת חוק היסוד לקריאה ראשונה בפני הכנסת הרביעית, ד"כ 28, 676 (התש"ך)).
בדברי ההסבר לחוק מקרקעי ישראל נקבע כי "החוק המוצע בא לקבוע את סוגי המקרקעין והעסקאות אשר עליהם לא יחול איסור המכירה" (ה"ח 413, עמ' 35); ובהצגת החוק לקריאה הראשונה צוין במפורש כי עיקרון הבעלות הלאומית "יחול מעתה ואילך לא רק על אדמות הקרן הקיימת לישראל אלא גם על מקרקעי המדינה ורשות הפיתוח, חוץ מן השטחים בהם מטפל חוק מקרקעי ישראל, תש"ך-1960, שנוגע לאחוז קטן מאדמות המדינה" (דברי חבר הכנסת לוי אשכול, ד"כ 28, 676 (התש"ך); ההדגשה הוספה, ד.ב.).
יצוין תחילה כי מקובלת עלינו תפיסת המשיבים לפיה חוק יסוד: מקרקעי ישראל אינו חוק השותק ביחס לאפשרות לסטות מהעקרון המרכזי שנקבע בו. באפשרות לחרוג מהעקרון הקבוע בו, "חוק-היסוד לא מגביל את המחוקק, מלבד הדרישה כי חריגה מן ההסדר הקבוע בסעיף 1 תיעשה בחוק" (אמנון רובינשטיין וברק מדינה המשפט החוקתי של מדינת ישראל כרך א: עקרונות יסוד 94, ה"ש 154 (מהדורה שישית, 2005)).
...
הגם שלא מצאנו פגיעה בכלל ההסדרים הראשוניים, אנו סבורים כי ייגרם קושי משמעותי בהפעלת הסמכות לאשר העברת מקרקעין בהיקף העולה על 16 דונם ללא כל התוויה של שיקול הדעת של המועצה.
לפיכך, אנו מורים כי מועצת רשות מקרקעי ישראל תימנע מהפעלת הסעיף עד שייקבעו על ידה קריטריונים ברורים וגלויים להעברת מקרקעין בשטח מקרקעין מעל ל-16 דונם, שיאושרו בהחלטה עקרונית של המועצה.
סופו של דבר, בכפוף לאמור בסעיפים 39 ו-49 לעיל, העתירה נדחית.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2005 בעליון נפסק כדקלמן:

בשנת 1947 מסרו הקרן הקיימת לישראל ומוסדות היישוב של הסוכנות היהודית בתי מגורים בהוד השרון למשפחות המערערים.
ואולם, בית המשפט המחוזי סבר כי בחינת השאלה אם אכן מילאו המערערים תנאים אלה, מתייתרת נוכח ההלכה שנקבעה בע"א 520/89 מדינת ישראל נ' שבלי, פ"ד מו(2) 81; באותה הלכה נקבע, כי לאחר חוק יסוד: מקרקעי ישראל, הקובע כי הבעלות במקרקעי ישראל לא תועבר, "ההתיישנות באדמות מדינה לפי סעיף 78 לחוק, אינה עוד 'רוכשת', ומקנה זכויות קניין, אלא דיונית בלבד, כהגנה נגד תביעה לסילוק יד בגין הסגת גבול". כמו כן, סמכו המערערים תביעתם על חוק החכרת מקרקעין (הוראות שעה), התשי"ט-1959 (להלן - חוק החכרת מקרקעין).
עוד טענו המשיבים, כי המערערים אינם מוכרים להם כבעלי זכות כלשהיא במקרקעין, וכי אין להם חוזה או הסדר עם הקרן הקיימת לישראל.
...
גם אם נניח כי חומר הראיות מצביע על כך שהמערערים הם שעיבדו את המקרקעין באותן שנים, מכוחו של הסכם לא כתוב, וזו המסקנה המיטבית שניתן להניח לזכותם על-פי חומר הראיות הקיים, אין בכך כדי ללמד דבר על מהות הזכויות שניתנו למערערים מכוח אותו הסכם.
במצב דברים זה, בית המשפט המחוזי לא יכול היה ליתן פסק דין הצהרתי בדבר הזכויות להן טוענים המערערים, ואף אנו - איננו יכולים לעשות כן. הראיות הנוספות שצורפו לערעור אף בהן אין כדי לשנות מסקנה זו, שכן גם מהן ניתן ללמוד רק שהמערערים עיבדו את המקרקעין בשנים 1966-1964, ולא על טיב הזכות שהייתה להם במקרקעין, אם הייתה.
אשר לטענת המערערים בדבר תחולת חוק החכרת מקרקעין על עניינם, אני סבור כי צדק בית המשפט המחוזי בקובעו כי המקרה שלפנינו איננו נכנס לגדרו של החוק.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו